Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νίκη με ένδυμα περιπάτου

Νίκη με ένδυμα περιπάτου

Ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να κάμψει την αντίσταση της Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ στην 6η αγωνιστική του Top-16, κέρδισε με 82-71 ένα ματς που είχε κριθεί από τα μισά περίπου της 3ης περιόδου και πήγε στο 3-3, επεκτείνοντας στις 2 νίκες το σερί του. Το αμυντικό σχέδιο του Ολυμπιακό λειτούργησε στην εντέλεια και βύθισε τη Φενέρ ακόμη πιο βαθιά στην κάκιστη χρονιά που κάνει, ενώ ο Μπατίστ και ο Σάτο έμειναν άποντοι, οπότε οι φίλοι του Ολυμπιακού πέρασαν ένα ευχάριστο βράδυ… ακόμη και στις λεπτομέρειες.

Ο Ολυμπιακός ήλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ, 41-30 με 13-7 τα επιθετικά, ενώ οι ασίστ ήταν 15-7 (10-4 στο πρώτο μέρος) και τα λάθη 10-9. Η Φενέρ έμεινε κοντά στο πρώτο ημίχρονο που είχε 5/12 τρίποντα και 10/20 δίποντα, αλλά στην επανάληψη τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 2/8 και 8/17, με τον Ολυμπιακό να ελέγχει πολύ εύκολα το ματς. Το 63% των «ερυθρολεύκων» στα δίποντα τους οδήγησε εκ τους ασφαλούς σε όλο το ματς.

Λίγο πριν το ημίχρονο (2:47 πριν την ανάπαυλα) αποβλήθηκαν ο Έισι Λο και ο Ρομέιν Σάτο μετά από σύρραξη που είχαν, δικαιολογημένη αποβολή και για τους δύο. Ο Σάτο έριξε μπουνιά στον Λο την ώρα που πάλευαν για το ριμπάουντ, ο Λο τον πέταξε στο παρκέ και μετά του όρμησε, αλλά τον συγκράτησαν οι ψυχραιμότεροι. Αν δεν είχε ορμήσει ο Αμερικανός του Ολυμπιακού πιθανότατα θα την είχε γλιτώσει με αντιαθλητικό φάουλ και θα είχε αποβληθεί μόνο ο Σάτο, αλλά αυτή του η κίνηση του κόστισε τον αγώνα. Ο Λο ήταν σε πολύ καλή μέρα (12 πόντοι σε 13 λεπτά ως τότε), ενώ ο Πιανιτζάνι ανέφερε αυτή τη φάση ως το σημείο που κρίθηκε το ματς, καθώς η ομάδα του δεν είχε παίκτες για να αντέξει μετά την αποβολή του Σάτο, όπως ανέφερε.

Η Φενέρ δεν είχε λύσεις ουσιαστικά
στο ματς, μετά τα πρώτα 6 λεπτά (που είχε 19 πόντους) έδειξε να δυσκολεύεται πολύ να φτάσει στο καλάθι και ο Ολυμπιακός είχε μια από τις ευκολότερες βραδιές του στην Ευρωλίγκα. Το γρήγορο τέμπο των «ερυθρολεύκων» ήταν τέτοιο που ξεγύμνωσε τις αμυντικές αδυναμίες των Τούρκων, που παραδόθηκαν πολύ, μα πολύ, εύκολα για αγώνα Ευρωλίγκας. Ο Πιανιτζάνι φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά του, δεν έχει τρόπο να κάνει την ομάδα του να παίξει καλύτερα, ίσως, πλέον, φαίνεται ξεκάθαρα ότι του κοστίζουν και οι λάθος επιλογές στο καλοκαιρινό στήσιμο (βλέπε Μπατίστ ας πούμε).

Το μόνο κακό η χαλάρωση του Ολυμπιακού στο φινάλε, που ήταν χαλάρωση αγώνα Α1 και όχι Ευρωλίγκας, επέτρεψε στη Φενέρ να μειώσει από το -23 στο -11. Βέβαια, αν ο Ολυμπιακός θέλει να προκριθεί στην επόμενη φάση, καλύτερα να μη σκέπτεται καν το ενδεχόμενο ισοβαθμίας στο τέλος με τη Φενέρ, γιατί μάλλον αυτό θα σημαίνει ότι βρίσκεται χαμηλά στον όμιλο.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να παίζει μέτρια άμυνα, να θέλει μεν να δώσει γρήγορο ρυθμό στο ματς, αλλά να μην ελέγχει την αντίπαλό του. Με Παπανικολάου και Πρίντεζη πήγε στο 6-5, αλλά ο Άντερσεν έκανε μακράν το καλύτερό του φετινό παιχνίδι για να φέρει μαζί με τον ΜακΚάλεμπ τη Φενέρ στο 8-10. Όσο ο Ολυμπιακός δεν ήλεγχε τη Φενέρ στην άμυνα, οι Τούρκοι έμοιαζαν να ελέγχουν το ματς, πήγαν στο 10-15 με τρίποντο του ΜακΚάλεμπ, ενώ Άντερσεν και Μπογκντάνοβιτς πήγαν την ομάδα τους στο 14-19.

Το τηλεοπτικό τάιμ άουτ άλλαξε την εικόνα του αγώνα, ο Λο με τρίποντο μείωσε σε 17-19, ο Ολυμπιακός βελτίωσε ξεκάθαρα την άμυνά του, ισοφάρισε με τον Πρίντεζη, προσπέρασε με τον Σπανούλη ολοκληρώνοντας ένα 7-0, έκανε το 23-22 ξανά με τον Πρίντεζη, για να κλείσει το δεκάλεπτο στο 23-24 από το λέι απ του ΜακΚάλεμπ.

Το υπόλοιπο παιχνίδι ουσιαστικά θύμιζε περισσότερο το τελευταίο τρίλεπτο της πρώτης περιόδου, παρά το πρώτο επτάλεπτο. Τελευταία φορά που η Φενέρ έδειχνε να κάνει την παρουσία της αισθητή και να πιστεύει στο διπλό ήταν περίπου στο 14ο λεπτό όταν ο Τρίπκοβιτς με τρίποντο έγραφε το 28-29. Ο Ολυμπιακός απάντησε με ένα 8-0 με πρωταγωνιστή τον Λο για το 36-29, είχε βρει ρυθμό, πήγε με τον Χάινς στο 40-33 και μέχρι την αποβολή Λο-Σάτο είχε τον έλεγχο του ματς. Κάπου εκεί αποσυντονίστηκε, ο ΜακΚάλεμπ και ο Μπογκντάνοβιτς έφεραν το ματς στο 40-37, βοήθησαν λίγο και οι χαμένες βολές του Σπανούλη, αλλά ο τελευταίος ήταν παρών στη φάση πριν την ανάπαυλα, με τρίποντο έγραφε το 43-37.

Από εκεί δεν υπήρχε γυρισμός, το καλάθι και φάουλ του Σλούκα που μας εισήγαγε στο δεύτερο ημίχρονο έγραψε το 46-37, ο Παπανικολάου με τον Σερμαντίνι πήγαν το ματς στο 53-41, ενώ μια άστοχη επίθεση του Μπογκντάνοβιτς και 4/4 βολές του Σλούκα εκατέρωθεν αυτής, έγραψαν το 57-41 και μάλλον έκριναν οριστικά το ματς. Το τρίποντο του Σπανούλη έκανε το σκορ 60-43, ο Χάινς με καλάθι και φάουλ έγραψε το 63-43, για να κλείσουν ο Χάινς με τον Άντιτς την περίοδο στο 68-49 για τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε για λίγο ακόμα, με Σπανούλη και Σερμαντίνι πήγε στο 72-49 και το 73-52, ενώ 6:10 για το τέλος, μετά από 2/2 βολές του Άντιτς για το 75-54, ουσιαστικά άφησε τελείως το πόδι από το γκάζι και περίμενε να τελειώσει το ματς. Η Φενέρ το εκμεταλλεύτηκε για να μικρύνει το εύρος της διαφοράς, στα 6 αυτά λεπτά έτρεξε σερί 9-19, με τον ΜακΚάλεμπ και τον Μπογκντάνοβιτς μείωσε σε 77-62, ενώ ο Ερμίς έκανε το 80-66 μετά από τρίποντο του Περπέρογλου, για να έρθει ο Άντερσεν για το 80-68 στο 1:27. Η διαφορά έπεσε και στους 10 πόντους από βολές του Μπογκντάνοβιτς, με το τελικό σκορ να γράφουν Σπανούλης και ΜακΚάλεμπ.

Πολύ καλός ο Σπανούλης (ιδίως αν βγάλουμε τις 1/6 βολές), πολύ καλός ο Περπέρογλου, έκανε τη διαφορά στα ριμπάουντ, με τον Σλούκα να βοηθά κι αυτό, ενώ αρκετά καλοί ήταν Πρίντεζης και Παπανικολάου. Ο Ολυμπιακός είχε 6/22 τρίποντα, πολλά από αυτά στο τέλος που χαλάρωσε, ενώ ο Μπαρτζώκας στα τελευταία 6 λεπτά του ματς άφησε μέσα τον Πάουελ (1 λάθος, 1 τάπα, 1 άστοχο σουτ, 4 φάουλ, -5 ranking) μήπως βρει ρυθμό από τον τραυματισμό του, αλλά δεν. Στον πάγκο έμεινε και στα 40 λεπτά ο Μαυροειδής.

Συνέχεια σε δυο εβδομάδες για τον Ολυμπιακό, στις 15 Φεβρουαρίου παίζει στη Ρωσία με τη Χίμκι και οι «ερυθρόλευκοι» ξέρουν πόσο πολύ θέλουν τη νίκη εκεί. Τα τέσσερα επόμενα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα είναι «όλα τα λεφτά» για τον Ολυμπιακό, με 4 νίκες θα αγκαλιάσει την πρόκριση ουσιαστικά. Μετά τη Ρωσία έχει κατά σειρά Λαμποράλ, Μπεσίκτας (εκτός), Μπαρτσελόνα, και αυτοί οι τέσσερις αγώνες είναι η ευκαιρία του να αλλάξει την εικόνα του ομίλου του. Το ματς στη Ρωσία, δε, ίσως το πιο κρίσιμο του Top-16.

Τα δεκάλεπτα: 23-24, 43-37, 68-49, 82-71.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 10, Λο 12 (1), Άντιτς 4 (4ρ.), Σπανούλης 15 (2τρ. 3ρ. 5ασ. 6κ.φ.), Περπέρογλου 5 (1τρ. 9ρ. 3ασ.), Σερμαντίνι 8 (3ρ.), Σλούκας 9 (4ρ. 5κ.φ.), Πάουελ, Γκεσεβίτσιους 1, Πρίντεζης 13 (1τρ. 3ρ.), Παπανικολάου 5 (1τρ. 5ρ.).

Φενέρμπαχτσε (Πιανιτζάνι): ΜακΚάλεμπ 20 (2τρ. 6ρ. 3ασ. 5κ.φ.), Ερμίς 4, Σάτο, Τρίπκοβιτς 5 (1), Άντερσεν 18 (2τρ. 5ρ. 4κ.φ.), Πεκέρ 2 (4ρ.), Σαβάς, Μπατίστ (4ρ.), Καραμάν 2, Μπογκντάνοβιτς 20 (2τρ. 4ρ. 10κ.φ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *