Home / Α1 / Το απόλυτο μπλέξιμο!

Το απόλυτο μπλέξιμο!

Γόρδιος δεσμός μοιάζει η κατάσταση στη βαθμολογία της Α1 μετά από 17 αγωνιστικές. Η νίκη της Καβάλας επί του Απόλλωνα έφερε 6 ομάδες σε απόσταση μιας νίκης, από την 8η ως τη 13η θέση. Εν ολίγοις, δηλαδή, το αν θα μπει μια ομάδα πλέι οφς ή αν του χρόνου θα παίζει στην Α2 αυτή τη στιγμή απέχει μία νίκη. Στην κορυφή η κατάσταση έμεινε αναλλοίωτη, ο Πανιώνιος νίκησε, παρότι δυσκολεύτηκε στη Ρόδο, και βρίσκεται ακόμα μία νίκη πάνω από τον ΠΑΟΚ στην 3η θέση.

Τη νίκη της Καβάλας με 85-67 επί του Απόλλωνα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως το σημαντικότερο αποτέλεσμα της αγωνιστικής. Οι γηπεδούχοι ήταν πολύ καλύτεροι στην επίθεση, 18-8 οι ασίστ, ενώ σούταραν με 64% στα δίποντα, 28/44, σκοράροντας με ευχέρεια στο μεγαλύτερο μέρος του ματς. Ο Απόλλωνας κατάφερε να είναι μπροστά στο ημίχρονο με 39-41, αλλά στην επανάληψη έβαλε 26 πόντους όλους κι όλους, με την 4η περίοδο να είναι «καταστροφική» μετά το 58-54 της 3ης, καθώς δέχτηκε 27 πόντους με την Καβάλα να έχει 9/14 εντός παιδιάς στην περίοδο.

Μεγάλο μερίδιο στη νίκη της Καβάλας είχε το γεγονός ότι οι παίκτες της κράτησαν στους 3 μόλις πόντους τον ΜακΚόλουμ (με 3 σουτ εντός παιδιάς), αρνητικό ρεκόρ του με τη φανέλα του Απόλλωνα. Στα σημαντικά του ματς το γεγονός ότι η Καβάλα πήρε και τη διαφορά, ώστε να έχει πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας. Απ’ την άλλη εκπληκτικό παιχνίδι έκανε ο Κόλεμαν με 35 πόντους, 9 ριμπάουντ και 8 κερδισμένα φάουλ σε 39 λεπτά με 13/18 δίποντα και 9/14 βολές, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Ατσάρα.

Ο Ολυμπιακός δεν πέρασε με περίπατο από τη Δράμα, το 81-91 επί του ΚΑΟΔ ήρθε με τη διαφορά να μην ανεβαίνει πολύ σε κανένα σημείο του αγώνα, αλλά τους «ερυθρολεύκους» να έχουν τον έλεγχο. Βέβαια, οι φίλοι της ομάδας πιο πολύ ασχολήθηκαν με την απόκτηση του Ντορόν Πέρκινς (προσωπική εκτίμηση, παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά, πλήρης σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες που μπορεί να είναι ένας πλέι μέικερ, με έφεση και στο ριμπάουντ) παρά με το ματς.

Ο ΚΑΟΔ έδειξε πολύ καλό πρόσωπο, ο Πάλμερ ήταν ασταμάτητος, κάνοντας απίστευτα πράγματα στο παρκέ, έπαιξε 35 λεπτά, είχε 44 ranking με 29 πόντους, 15 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και 9 κερδισμένα φάουλ, με 6/11 δίποντα, 1/4 τρίποντα και 14/16 βολές. Πολύ καλός και ο Μπάβτσιτς και κάπως έτσι ο ΚΑΟΔ έμεινε κοντά ως το τέλος, εκμεταλλευόμενος την κακή άμυνα του Ολυμπιακού.

Ο Μπαρτζώκας μοίρασε το χρόνο, ο Σπανούλης έπαιξε πιο πολύ απ’ όλους, 23 λεπτά, ο Χάινς λιγότερο απ’ όλους, 8 λεπτά, με τον Μαυροειδή να μένει εκτός δωδεκάδας και πάλι και τους «ερυθρολεύκους» να εξακολουθούν να δείχνουν σημάδια κακής λειτουργίας στη φροντ λάιν τους, ξεκάθαρα πλέον όχι θέμα προσώπων, αλλά θέμα χρησιμοποίησης, ρόλων και χρόνων.

Η διαφορά ήταν γύρω στους 10 πόντους σε όλο το πρώτο ημίχρονο, για να τη ρίξει στους 3 ο ΚΑΟΔ αλλά να κλείσει η ανάπαυλα στο 42-50. Και η 3η περίοδος έκλεισε στους 8 πόντους, αλλά αφού πρώτα ο ΚΑΟΔ είχε πλησιάσει σε 55-56, χωρίς όμως να πάρει το προβάδισμα. Ο Ολυμπιακός πήγε τη διαφορά καις τους 14 στο 4ο δεκάλεπτο, με τον ΚΑΟΔ να πλησιάζει σε 81-87, αλλά όταν πια ήταν αργά και όλα είχαν κριθεί με τον Σλούκα και τον Σπανούλη να σφραγίζουν το τελικό σκορ και να κρατούν τον Ολυμπιακό μακριά από τον 2ο στο πρωτάθλημα.

Νίκη και για τον Παναθηναïκό, με 97-72 επί του Ίκαρου, στην προσπάθειά του να ξεχάσει το κακό βράδυ της Μόσχας. Οι «πράσινοι» ήταν τρομεροί επιθετικά για τρεις περιόδους, το σκορ στο 30ο λεπτό ήταν 80-54, αλλά κατέβασαν ταχύτητα στο τελευταίο δεκάλεπτο. Οι ασίστ ήταν 28-14, τα ριμπάουντ 33-23, ο Παναθηναϊκός σούταρε με 69% στα δίποντα και 45% στα τρίποντα (56% και 32% τα αντίστοιχα του Ίκαρου), με 7 παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων και 8 να κάνουν πάνω από 8 ranking. Καλύτερος ο Διαμαντίδης, ακολούθησαν Μασιούλις και Ξανθόπουλος, που έπαιξε και πιο πολύ απ’ όλους, 24 λεπτά. Το παιχνίδι ήταν πολύ χαλαρό από πολύ νωρίς με αποτέλεσμα τα 16-17 λάθη να μην λένε πολλά.

Αγκαλιά με τον Παναθηναϊκό παραμένει ο Πανιώνιος, ο οποίος πέρασε από τη Ρόδο, δύσκολα, κερδίζοντας με 65-70 τον Κολοσσό. Οι «κυανέρυθροι» επιβεβαίωσαν τη φετινή φερεγγυότητά τους, σούταραν με 83% στις βολές και 62% στα δίποντα (70% και 50% ο Κολοσσός), ήλεγξαν τα ριμπάουντ (28-32), είχαν περισσότερες ασίστ (6-12) και πήραν τη νίκη στο τέλος, με το σκορ να μπαίνει στο τελευταίο δίλεπτο 60-60.

Εκεί μίλησαν πρώτα ο Παππάς και μετά ο Μπόγρης με καλάθια και φάουλ για το 62-66, με τον ίδιο τρόπο απάντησε ο Χάτεν για το 65-66, Γιάνκοβιτς και Χάτεν (τάπα από Μπόγρη στα 10 δευτερόλεπτα) έχασαν από μία επίθεση, με τον Πέιν να καρφώνει από πάσα του Παππά για το 65-68 και τον Καλαμπόκη να αποβάλλεται με ντεσκαλιφιέ για να κάνει ο Παππάς στην εκπνοή το 65-70 με βολές.

Ο Κολοσσός είχε πολλά παράπονα από τη διαιτησία, σε σημείο που ο πρόεδρός του, Παντελής Κουγιός, να μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια μετά το ματς για τους διαιτητές, τον ΕΣΑΚΕ, τον ορισμό διαιτητών, υπονοώντας για άλλες ομάδες ότι κινούνται στο παρασκήνιο, ότι κάποιοι θέλουν να ρίξουν τον Κολοσσό κατηγορία φέτος και προαναγγέλλοντας την αποχώρησή του από την ομάδα, λέγοντας, πάντως, ότι η οικογένειά του ίσως μείνει στον Κολοσσό.

Με 6 ομάδες σε απόσταση μιας νίκης στη μάχη του υποβιβασμού, δυστυχώς, θα ακούσουμε πολλές τέτοιες εκρήξεις ως το τέλος της χρονιάς. Τέλος πάντων, ο Κολοσσός είχε καλύτερο παίκτη τον Χάτεν στο ματς, ενώ απ’ την άλλη Παππάς, Γιάνκοβιτς, Μπατής και Μίλμπουρν ήταν πολύ καλοί.

Κι αν ο Πανιώνιος βρίσκεται χέρι χέρι με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ καιροφυλαχτεί ακριβώς από πίσω τους για να συναντήσει τον πρώτο που θα χάσει βαθμό. Έως τότε, μετά και τη νίκη του με 55-63 στο Περιστέρι, απολαμβάνει το καλύτερο ρεκόρ του στο πρωτάθλημα τη 17η αγωνιστική τα τελευταία 15 χρόνια (13-4 είχε ξανά το 1998-99, ενώ για να βρούμε καλύτερο από το φετινό πρέπει να πάμε στη σεζόν 1994-95 που είχε 14-3), παίζοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά από τις 20 Μαρτίου 1992 χωρίς να δώσει ούτε 1 δευτερόλεπτο συμμετοχής σε ξένο παίκτη στον αγώνα.

Τότε, εναντίον της Δάφνης, ξεκούραζε τους ξένους του ενόψει του τελικού Κυπέλλου Κυπελλούχων, τώρα με τη φυγή του ΜακΓκραθ και τον τραυματισμό του Χάτσερ, αγωνίστηκε μόνο με Έλληνες στο ρόστερ του (ο Χάτσερ ήταν δωδεκάδα αλλά δεν πάτησε παρκέ). Ο Παπαδόπουλος είχε 5 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ ο Τσαϊρέλης συνέχισε στις πολύ καλές εμφανίσεις του τελευταίου καιρού (12 πόντους, 9 ριμπάουντ, 6 κερδισμένα φάουλ), με τους Δέδα, Χρυσικόπουλο και Χαραλαμπίδη να βοηθούν. Απ’ την άλλη, ο Παπαντωνίου ήταν πολύ μόνος για να κερδίσει το ματς (11 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα, 10 κερδισμένα φάουλ).

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία του αγώνα, ότι χωρίς ΜακΓκραθ-Χάτσερ, ο Μαρκόπουλος δοκίμασε τον 21χρονο με ύψος 2.03 Λίνο Χρυσικόπουλο σε θέση πλέι μέικερ. Ο πιτσιρικάς έκανε 7 λάθη, αλλά all in all τα πήγε αρκετά καλά για πρώτη φορά στη θέση αυτή, 7 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα. Αν η φυγή του ΜακΓκραθ κάνει στην Ελλάδα ένα αναπάντεχο δώρο που αλλιώς δεν θα περνούσε καν από το μυαλό μας μένει να το δούμε…

Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε στα ριμπάουντ, 27-39, είχε σχεδόν διπλάσιες ασίστ (9-17), ενώ σούταρε και καλύτερα, 52% στα δίποντα και 33% στα τρίποντα (45% και 14% το Περιστέρι). Στο παιχνίδι έλεγξε τη διαφορά, παρότι δεν άνοιξε το σκορ, περιόρισε το Περιστέρι στους 22 πόντους στην επανάληψη, με τους γηπεδούχους να μην μπορούν να ξεπεράσουν τα 3/21 τρίποντα.

Νίκη και για τον έτερο της Θεσσαλονίκης, ο Άρης επικράτησε με 68-55 στο Αλεξάνδρειο του Πανελευσινιακού, που είναι ακόμα χωρίς εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα, διόλου τυχαία στην τελευταία θέση. Ο Άρης με ένα 9-0 στη δεύτερη περίοδο ανέβασε τη διαφορά στους 14 πόντους (35-21) για να ελέγξει απόλυτα το ματς στο εξής, πήγε στο +22 και η διαφορά έπεσε μόνο όταν χαλάρωσε στο τέλος.

Ο Άρης σούταρε καλύτερα στα τρίποντα (32% έναντι 19%) ενώ τα λάθη ήταν 18-24, με τον Άρη να κάνει 7 από τα δικά του στο 4ο δεκάλεπτο (που παραχαλάρωσε…). Ασημακόπουλος, Τσιάρας, Καραποστόλου οι καλύτεροι του Άρη, που βρίσκεται πια στο 8-9, νιώθει σαν ένα κακό όνειρο τα όσα γράφονταν περί κινδύνου παραμονής πριν από 2-3 μήνες και συνεχίζει με ταβάνι στόχου (λογικά) στην κανονική περίοδο την 6η θέση.

Απ’ την άλλη, ο Πανελευσινιακός έμεινε αρκετά πίσω, στο 3-14 είναι δύο νίκες μακριά από τη 12η θέση, ενώ το 0-9 εκτός έδρας τον πονάει πολύ. Βέβαια, και το Περιστέρι 0-8 έχει εκτός έδρας (στη 12η θέση), με την ΚΑΟΔ να βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανάμεσά τους στην τετραπλή ισοβαθμία.

Περίπατος για τον ΑΓΟΡ στην Κρήτη, 95-68 τον Ηλυσιακό σε ένα ματς που μύριζε ντέρμπι στην πρώτη περίοδο (15-18), αλλά το 28-12 του ΑΓΟΡ στο δεύτερο δεκάλεπτο και το 33-14 στο τρίτο, μας έκαναν να ξεχάσουμε πλήρως την πρώτη περίοδο. Ο ΑΓΟΡ σούταρε με 53% στα δίποντα και 44% στα τρίποντα (16/36) με τον Ηλυσιακό να έχει 43% και 13% αντίστοιχα, ενώ οι ασίστ ήταν 21-13, τα λάθη 9-11.

Πιο σημαντικό παράσημο για την ομάδα του Στέργιου Κουφού το γεγονός ότι σε 36 λεπτά συμμετοχής κράτησαν τον Στόγκλιν στους 8 πόντους με 4/20 σουτ και -5 ranking. Για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Ελλάδα σε μονοψήφιο αριθμό πόντων, για πρώτη φορά χωρίς εύστοχο τρίποντο, για πρώτη φορά χωρίς εύστοχη βολή στο ματς, ενώ του έσπασαν το σερί 7 αγώνων με πάνω από 20 πόντους.

Από αυτά γίνεται ξεκάθαρα εμφανές γιατί ο Ηλυσιακός δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στο σκορ και το ματς κρίθηκε από νωρίς. Ο Μόρισον έβαλε 21 πόντους για τον Ηλυσιακό, που είχε 3/23 τρίποντα στο ματς, αλλά δεν μπορούσε μόνος του. Απ’ την άλλη, ο Κόμματος είχε 24 πόντους με 5/8 τρίποντα, ο Πετγουέι 10 πόντους, 11 ριμπάουντ και 5 τάπες, ενώ Τσόχλας, Ντούβνιακ, ήταν πολύ καλοί.

Ο ΑΓΟΡ είναι στο 11-6, λογικά αν δεν κάνει κοιλιά δεν θα κινδυνεύσει να πέσει κάτω από την 5η θέση στην κανονική διάρκεια, αλλά θα είναι δύσκολο να μπει και τετράδα, είναι 2 νίκες κάτω από τον ΠΑΟΚ και 3 από τον Πανιώνιο αυτή τη στιγμή.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *