Home / NBA / «He Jalen Rose’d me»!

«He Jalen Rose’d me»!

Οι Λος Άντζελες Λέικερς έπαιζαν με τους Ατλάντα Χοκς, το παιχνίδι ήθελε μόλις 5 δευτερόλεπτα για να λήξει, ο Κομπι Μπράιαντ είχε την μπάλα και επιχειρούσε σουτ από το πλάι. Μπροστά του ήταν ο Ντάντε Τζόουνς, ο οποίος κινήθηκε προς τον Μπράιαντ, έβαλε το πόδι του ανάμεσα στα δύο του Κόμπι, ο οποίος, όταν προσγειώθηκε, πάτησε άτσαλα πάνω στον αντίπαλό του και γύρισε τον αστράγαλο. Οι διαιτητές θεώρησαν καθαρή τη φάση και την άφησαν, με την Ατλάντα να κερδίζει με 96-92 τελικά.

Ο Μπράιαντ από την αρχή άρχισε να φωνάζει για τη φάση, μιλώντας στην τηλεόραση είπε: «He Jalen Rose’d me» προφανώς αναφερόμενος σε παρόμοια φάση του 2000 όταν ο Τζέιλεν Ρόουζ είχε βάλει τα πόδια του κάτω από αυτά του Κόμπι που και πάλι είχε χτυπήσει πέφτοντας. Ο Μπράιαντ είπε για τη φάση: «Αυτό είναι ένα σουτ που παίρνω πολύ συχνά. Δεν μπορείς να πας κάτω από τα πόδια των σουτέρ, φίλε. Είναι πολύ επικίνδυνο».

Η φάση από το ξεκίνημα σήκωσε πολλές συζητήσεις, προσωπική εκτίμηση ότι μιλάμε για ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι από τον Τζόουνς, είτε από πρόθεση είτε από χαζομάρα. Η κίνησή του ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει τραυματισμό, όποιος έχει παίξει έστω και 5 λεπτά μπάσκετ το ξέρει αυτό. Η φάση του τραυματισμού του Μπράιαντ:

Η φάση θύμιζε λίγο εκείνη των τελικών του 2000 ανάμεσα στους Λέικερς και τους Πέισερς, όταν ο Ρόουζ είχε κάνει τη… βρωμιά της χρονιάς για να τραυματίσει τον Μπράιαντ. Βέβαια, τότε η φάση ήταν η επιτομή του επίτηδες (δείτε τη από το 1:25 και μετά στο βίντεο), με τον Ρόουζ τελικά να παραδέχεται 12 χρόνια αργότερα ότι όντως είχε κάνει εσκεμμένη κίνηση για να τραυματίσει τον Μπράιαντ, περνώντας αυτομάτως στο πάνθεον της βρωμιάς στην ιστορία του μπάσκετ:

Ο Τζόουνς επιμένει τώρα ότι δεν προσπάθησε επίτηδες να τραυματίσει τον Μπράιαντ και ότι ο Κόμπι δεν χτύπησε στο πόδι του, αλλά στο παρκέ μετά την προσγείωση, πάτησε άτσαλα μόνος του και γύρισε τον αστράγαλο (προφανώς σε κάποιον άλλο αγώνα) επειδή έχασε την ισορροπία του από το προτεταμένο πόδι του Τζόουνς. Σε αυτό ο Κόμπι απάντησε μέσω Twitter «17 χρόνια. Αμέτρητες προσποιήσεις. Αυτό έχει συμβεί ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ. Τζέιλεν και τώρα».

Βέβαια, οι δυο τους έχουν και παρελθόν.
Από το 2009, τους τελικούς Δύσης, όταν ο Τζόουνς (στους Νάγκετς τότε) έβαζε τρικλοποδιά στον Μπράιαντ στο 4ο παιχνίδι λέγοντας μετά «δεν είμαι περήφανος γι’ αυτό, αλλά ήταν μια στιγμή σε μια σειρά στην οποία παιζόταν το πρωτάθλημα». Η φάση για την οποία ο Τζόουνς θα έπαιρνε… κόκκινη κάρτα αν έπαιζαν ποδόσφαιρο, αλλά αντ’ αυτού δεν τιμωρήθηκε ούτε καν με φάουλ:

Από μόνη της η φάση, όπως βλέπετε, μπορεί να βάλει και τον Τζόουνς στο πάνθεον της βρωμιάς στο NBA, χωρίς καν να φτάσουμε στη φάση αυτή της εβδομάδας.

Τέλος πάντων, εκεί που ο Κόμπι έμοιαζε να μιλάει μόνος του και οι φίλοι των Λέικερς να περνούν γενεές δεκατέσσερις τον Ρόουζ στο Twitter, ήρθε το NBA ουσιαστικά να δικαιώσει τον Μπράιαντ.

Η λίγκα έβγαλε ανακοίνωση για τους διαιτητές του αγώνα (το κάνει κατά καιρούς σε φάσεις που παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα) λέγοντας ότι «μετά την εξέταση της φάσης το ριπλέι επιβεβαιώνει ότι οι διαιτητές κακώς δεν καταλόγισαν φάουλ σε βάρος του Τζόουνς, καθώς πίεσε τον Μπράιαντ στο σου και δεν του έδωσε την ευκαιρία να προσγειωθεί ομαλά στο παρκέ. Ο Μπράιαντ θα έπρεπε να έχει κερδίσει 2 βολές».

Πριν από αυτό ο Κόμπι είχε προλάβει να ζητήσει ουσιαστικά τιμωρία του Τζόουνς, γράφοντας στο Twitter: «Ξέρει τι έκανε και όλοι με έστω μια σταλιά μυαλό μπορούν να το δουν. Δεν θέλω να συμβεί σε άλλους. Καθαρίστε το άθλημα». Η τελευταία φράση με hashtag.

Ο Μπράιαντ επέστρεψε δύο ημέρες αργότερα, άντεξε 12 λεπτά, είχε 0/4 σουτ, έμεινε άποντος, αλλά οι Λέικερς κέρδισαν τους Πέισερς και μετά δήλωσε ότι δεν μπορούσε καν να πατήσει το πόδι του και γι’ αυτό αποχώρησε από το ματς.

Το τι θα γίνει στην επόμενη κόντρα με τον Τζόουνς, αν δεν γίνει καμιά τρελή ανατροπή στα πλέι οφς, θα το μάθουμε του χρόνου, καθώς οι Λέικερς δεν ξαναπαίζουν με τους Χοκς φέτος. Να το περιμένετε, όμως, καθότι ο Μπράιαντ ήδη δήλωσε: “Δεν μπορώ να χωνέψω το γεγονός ότι θα πρέπει να περιμένω έναν ολόκληρο χρόνο για να πάρω εκδίκηση”.

Με βάση τα ως τώρα λεχθέντα, πάντως, το NBA δεν θα δώσει συνέχεια στο θέμα με τιμωρία του Τζόουνς, προφανώς στη λογική ότι δεν μπορεί να αποδείξει αν η κίνηση έγινε επίτηδες ή αν πρέπει να απαλλάξει τον παίκτη λόγω βλακείας.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Και μέσα σε όλα, ο Ρόουζ μπορεί να είναι περήφανος, πλέον η φράση με το όνομά του έγινε πιασάρικη και θα μείνει. Το πιο παράλογο της υπόθεσης; Όταν ο Μπράιαντ μιλούσε στο ESPN για τη φάση και έλεγε το “He Jalen Rose’d me”, ο Ρόουζ ήταν στο στούντιο του ESPN και γελούσε (!) λέγοντας: “Η διαφορά μου με τον Τζόουνς είναι ότι εγώ έχω αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Κι εμείς ήμασταν στους τελικούς…”.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *