Home / NBA / Ώρα για… ξύρισμα;

Ώρα για… ξύρισμα;

Η στιγμή που σχεδόν κανείς μπασκετόφιλος δεν περίμενε ότι θα έρθει φέτος έφτασε. Ή μάλλον φτάνει την Πέμπτη το βράδυ, όταν οι Ντάλας Μάβερικς θα υποδεχτούν τους Ιντιάνα Πέισερς. Σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές μέσα στη σεζόν, οι «τελειωμένοι» από πολλούς Μάβερικς βρήκαν τις ισορροπίες που χρειάζονταν και επέστρεψαν για να πάνε στο 35-36, να βρεθούν μια νίκη πίσω από το 50% και μια νίκη πίσω από την 8η θέση στη Δύση. Και, για να μην ξεχνιόμαστε, στο 50% εκπληρώνεται ο όρκος των Μάβερικς και μπορούν πια να ξυρίσουν τα γένια τους!

Όταν οι Μάβερικς έβγαλαν το κλιπάκι ότι δεν θα ξυριστούν μέχρι να φτάσει η ομάδα στο 50% οι περισσότεροι γέλασαν και θεώρησαν ότι το πρώτο ξύρισμα θα έρθει… του χρόνου. Ο τραυματισμός του Νοβίτσκι στην αρχή της χρονιάς γονάτισε το Ντάλας, που μέχρι τον Φλεβάρη έδειχνε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ανακάμψει.

Η πρόωρη επιστροφή του Νοβίτσκι δεν βοήθησε ιδιαίτερα, ο Γερμανός παράτησε την αποθεραπεία του και γύρισε στα γήπεδα νωρίτερα όταν είδε ότι η ομάδα του δεν μπορούσε να κερδίσει, αλλά το 2-13 που είχαν οι Μάβερικς από τις 12 Δεκέμβρη ως τις 9 Γενάρη τους έφερε σε δεινή θέση με τη χρονιά χαμένη ουσιαστικά και τον τύπο να τους «ξεγράφει» από νωρίς.

Ο Γερμανός αστέρας, όμως, και οι συμπαίκτες του δεν παράτησαν τη σεζόν. Με τον Ρικ Καρλάιλ να αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τις προπονητικές του ικανότητες, οι Μάβερικς έχουν κάνει 9-3 στους τελευταίους 12 αγώνες τους για να ανέβουν στο 35-36, ενώ στις 9 Ιανουαρίου βρίσκονταν στο 13-23. Δηλαδή, από τότε έχουν τρέξει ένα 22-13, όχι και μικρό κατόρθωμα, έτσι;

Ο Ρικ Καρλάιλ, όταν οι περισσότεροι παράτησαν τη χρονιά, δεν επέτρεψε στους παίκτες του να τα παρατήσουν κι αυτοί. Με τον Νοβίτσκι να χάνει 27 αγώνες, να γυρνάει ανέτοιμος, ο Καρλάιλ ήξερε ότι η χρονιά θα ήταν δύσκολη. Όμως, εδώ και δυο μήνες δείχνει σε όλους ότι οι Μάβερικς, αν όλα ήταν φυσιολογικά από το ξεκίνημα, θα ήταν και φέτος μέσα στα πλέι οφς, μια ομάδα που όλοι θα υπολόγιζαν. “Είμαι περήφανος που είμαι μέρος αυτής της ομάδας. Υπάρχει πολύς εγωισμός στα αποδυτήρια, όλοι θέλουν να κυνηγήσουν το 50%, όλοι θέλουν να κυνηγήσουν τα πλέι οφς. Κανείς δεν τα παρατά”, είπε ο Καρλάιλ.

Το 10-4 του Μαρτίου δεν αφήνει περιθώρια, οι Μάβερικς βρίσκονται μια ανάσα από το 50% και ο Μάγιο κάλεσε… τον μπαρμπέρη του στο γήπεδο την Πέμπτη. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσετε να μας δείτε να ξυριζόμαστε. Ο μπαρμπέρης θα είναι εδώ. Θα του αφήσουμε εισιτήριο και θα έχουμε μια ευκαιρία να ξυριστούμε μετά το ματς».

Ο όρκος είχε έρθει από 7 παίκτες, Μάγιο, Νοβίτσκι, Κάρτερ, Κάμαν, Μπραντ, Κράουντερ, Τζόουνς. Μόνο ο Τζόουνς ξυρίστηκε και, μάλιστα, μετά που πήρε μετεγγραφή στους Χοκς και του το ζήτησαν οι συμπαίκτες του, που δεν ήθελαν να τον βλέπουν να έχει γένια ως φόρο τιμής στον όρκο της… προηγούμενης ομάδας του. Εννοείται ότι η μεγαλύτερη γενειάδα είναι αυτή του Νοβίτσκι, ο οποίος είπε ότι τόσα πολλά γένια είχε μόνο το καλοκαίρι του 2007, όταν είχε εξαφανιστεί σε μια αναζήτηση ψυχής μετά τον αποκλεισμό από τους Ουόριορς στα πλέι οφς.

«Δεν θέλω να το γρουσουζέψω, αλλά είμαι έτοιμος να ξυριστώ. Είναι μεγάλη ευκαιρία για εμάς την Πέμπτη απέναντι σε μια πολύ καλή, σκληρή ομάδα από την Ανατολή», είπε ο Ντιρκ.

Οι Μάβερικς έχουν ακόμα 11 αγώνες ως το τέλος της σεζόν, ανάμεσά τους και το ματς στο Λος Άντζελες με τους Λέικερς στις 2 Απρίλη. Πλέον, ξέρουν ότι μπορούν να προλάβουν τα πλέι οφς, αλλά το πρόγραμμά τους δεν είναι εύκολο, 6 ματς εντός έδρας και 5 εκτός, δύο φορές με το Ντένβερ, αγώνες με Σικάγο, Πόρτλαντ, Μέμφις μεταξύ άλλων.

Ο Νοβίτσκι δείχνει σε καλή κατάσταση, τον τελευταίο καιρό μοιάζει να έχει ξεπεράσει το πρόβλημα που είχε, αν και δεν παίρνει πολλές προσπάθειες, τουλάχιστον όχι τόσες όσες ένας παίκτης της αξίας του συνηθίζει να παίρνει στο NBA. Το έκανε, όμως, εναντίον των Κλίπερς, σε 39 λεπτά είχε 33 πόντους με 12/18 δίποντα, 0/3 τρίποντα και 9/10 βολές, με 9 ριμπάουντ, οι Μάβερικς κέρδισαν με 109-102 στην παράταση, με τον Νοβίτσκι εκεί να βάζει 8 συνεχόμενους πόντους. Το όνειρο του 50% είναι κοντά για τους Μάβερικς, η Πέμπτη το βράδυ ίσως είναι η πρώτη βραδιά μετά από καιρό που κάποιος θα δει χαμόγελα στο Αμέρικαν Ερλάινς Σέντερ του Ντάλας…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *