Home / NBA / Διχάζει ξανά ο Κιούμπαν!

Διχάζει ξανά ο Κιούμπαν!

Ο Μαρκ Κιούμπαν είναι γνωστός για την «τρέλα» του για τους Μάβερικς, για τις αντικρουόμενες ιδέες του σε πολλά θέματα, αλλά και για το γεγονός ότι δεν διστάζει ποτέ να πει τη γνώμη του, ανεξαρτήτως του… κόστους (όταν πρόκειται για την γκρίνια προς τους διαιτητές). Ο ιδιοκτήτης των Μάβερικς, στο πιο πρόσφατο blog του είχε άλλη μια ιδέα που έχει διχάσει τους φίλους των Μαβς. Και όχι μόνο.

Ο Κιούμπαν ζήτησε από τους αναγνώστες του blog του να σχεδιάσουν τις νέες εμφανίσεις των Ντάλας Μάβερικς. Οι Μάβερικς πρόκειται να αλλάξουν εμφανίσεις τη σεζόν 2015-16 και ο Κιούμπαν έγραψε άρθρο προτρέποντας όποιον θέλει να σχεδιάσει τις νέες εμφανίσεις και να ανεβάσει φωτογραφία, βίντεο, ιδέα, γραφικά, ζωγραφιά σε εκείνο ακριβώς το άρθρο με διορία ως την 31η του Μάη.

Ως εδώ καλά. Η παράγραφος που έχει ξεκινήσει τον «πόλεμο» είναι αυτή που ο Κιούμπαν λέει: «Σε ποιον θα ανήκει το σχέδιό σου; Το λεπτό που θα το δημοσιεύσεις, θα ανήκει στους Μάβερικς. Αν νομίζεις ότι είναι τρομερό να έχουν οι Μάβερικς πλήρη δικαιώματα πάνω στο σχέδιό σου. Μην το δημοσιεύσεις. Αν νομίζεις ότι είναι κουλ που υπάρχει η πιθανότητα οι Μάβερικς να χρησιμοποιήσουν το σχέδιό σου κι εσύ να έχεις αιώνια δικαιώματα κομπασμού, τότε ανέβασέ το. Αν μας αρέσει πολύ το σχέδιό σου και εσύ, μπορεί να σου στείλω και μερικά εισιτήρια. Αν δεν το χρησιμοποιήσουμε, θα είναι και πάλι εδώ στο σάιτ αυτό, για τώρα και για πάντα, για σένα να το κοιτάς. Αν το σχέδιό σου είναι κοντινό, ή και ακριβώς ίδιο με άλλα σχέδια κι εμείς διαλέξουμε ένα από τα άλλα σχέδια, για οποιονδήποτε λόγο, τότε έτσι είναι τα πράγματα. Αν δεν διαλέξουμε κανένα από τα σχέδια, ούτε το δικό σου, τότε δεν διαλέξαμε κανένα από τα σχέδια. Έτσι είναι η ζωή στην πόλη. Ξεπέρασέ το».

Πάρα πολλοί φίλοι των Μάβερικς , αλλά και πολλοί άλλοι, έχουν ήδη δοκιμάσει να στείλουν το σχέδιό τους, ενώ σε πολλούς αρέσει η πιθανότητα να γίνουν μέρος της ιστορίας των Μάβερικς. Όμως, υπάρχουν κι εκείνοι που αντέδρασαν πολύ άσχημα στο άρθρο του Κιούμπαν, μιλώντας με τα χειρότερα για τον ιδιοκτήτη των Μάβερικς, καλώντας όλους τους επαγγελματίες σχεδιαστές να αγνοήσουν την πρότασή του, θεωρώντας την υποτιμητική και προσβλητική για τον κλάδο τους.

Ο «πόλεμος» στα σχόλια
του άρθρου έχει αρχίσει και καλά κρατεί. Μάλιστα, τα σχόλια τα βλέπει και ο ίδιος ο Κιούμπαν, καθώς σε κάποια από αυτά έχει απαντήσει!

Σίγουρα ξενίζει κάπως ο τρόπος που ο Κιούμπαν έθεσε το όλο θέμα, αλλά ο τρόπος γραφής ανταποκρίνεται ξεκάθαρα στον χαρακτήρα του. Η κίνηση προφανώς και είναι πολύ έξυπνη, το πιο πιθανό είναι ο ιδιοκτήτης των Μάβερικς να έχει ήδη ομάδα σχεδιαστών στη διάθεσή του, αλλά να «κοιτάζει» μήπως εκεί έξω υπάρχει μια ιδέα που κανείς τους δεν έχει σκεφτεί.

Το «crowdsourcing», πάντως, που επέλεξε ο Κιούμπαν (με απλά λόγια, έτσι λέγεται η τακτική του να ζητάς από το κοινό και όχι τους εν λόγω επαγγελματίες να δώσει ιδέες για ένα θέμα), θεωρήθηκε ξεκάθαρα προσβλητικό για τους σχεδιαστές, ή, για να το πούμε αλλιώς, επικίνδυνο για το επάγγελμά τους. Το ίδιο συμβαίνει, άλλωστε, και με τους δημοσιογράφους ή και άλλα επαγγέλματα που ο καθένας μπορεί να θεωρεί ότι τα ασκεί χωρίς να τα έχει σπουδάσει ή να έχει τη συγκεκριμένη επαγγελματική ιδιότητα, σε αντίθεση, ας πούμε, με εκείνα του γιατρού ή του δικηγόρου (ακραίο παράδειγμα) που προϋποθέτουν οπωσδήποτε την ύπαρξη σπουδών. Προφανώς το θέμα έχει δύο πλευρές, αρκετά ισχυρές και οι δύο, ανάλογα από πού θα το δεις.

Βέβαια, το crowdsourcing δεν είναι πάντα αποδοτική τακτική (ποιος εγγυάται ότι αυτός που έχει την ίδεα που αξίζει θα είναι στο δικό σου κοινό;). Τέλος πάντων, απ’ τη μία υπάρχει η χαρά, η περηφάνια, ακόμα και η ματαιοδοξία του να έχεις σχεδιάσει τις επόμενες στολές των Μάβερικς, απ’ την άλλη η λογική ότι αυτό δεν θα έπρεπε να το κάνεις τζάμπα, αλλά ούτε και να το κάνει ο καθένας την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή σπουδάζοντας το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Βεβαίως, ο Κιούμπαν (και ο κάθε Κιούμπαν) έχει το δικαίωμα να προκηρύξει ό,τι τύπου διαγωνισμό θέλει και μετά είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός το αν θα συμμετάσχει σε αυτόν. Και, σίγουρα, η κίνηση αυτή, ακόμα κι αν δεν δώσει στους Μάβερικς την ιδέα για τις νέες εμφανίσεις τους, είναι μαρκετινίστικα μια πολύ καλή κίνηση για μια ομάδα που έμεινε εκτός πλέι οφς. Και θα κρατήσει το όνομά της στο προσκήνιο, και θα κάνει πολλούς να ασχοληθούν μαζί της.

Το βασικό «πρόβλημα», θεωρώ, είναι ο τρόπος που το έθεσε ο Κιούμπαν, αλλά και ο τρόπος που απάντησε σε κάποια πρώτα σχόλια σχεδιαστών που διαφωνούσαν με το πρότζεκτ. Αν είχε απαντήσει πιο διπλωματικά από το «ούτε σέβομαι ούτε δεν σέβομαι τους επαγγελματίες σχεδιαστές. Δεν έχω γνώμη που να βαραίνει προς κάποια πλευρά» ή από το «το θέμα με το ταλέντο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι το έχουν» ή από το «αν νομίζεις ότι άνθρωποι που δεν είναι επαγγελματίες αποτελούν απειλή για εσένα ως επαγγελματία, τότε αυτό είναι δικό σου θέμα» ή από το «δηλαδή λες ότι νομίζεις ότι είσαι κάτι ξεχωριστό και αξίζεις περισσότερα απ’ όσα οι άλλοι άνθρωποι; Καλή τύχη με αυτό», τότε μάλλον το όλο θέμα θα είχε κοπάσει. Βέβαια, αυτές οι απαντήσεις ταιριάζουν στον «ατίθασο» χαρακτήρα του Κιούμπαν, οπότε θα έπρεπε να τις περιμένει κανείς.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας στο διαγωνισμό, να δείτε τα σχέδια που έχουν ήδη σταλεί, να περάσετε την ώρα σας διαβάζοντας τους καυγάδες στα σχόλια, ή ακόμα και να γράψετε ένα δικό σας σχόλιο αποθεώνοντας ή απορρίπτοντας την πρόταση του Κιούμπαν, αυτό εδώ είναι το λινκ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *