Home / NBA / Σύγκρουση δύο κόσμων!

Σύγκρουση δύο κόσμων!

Το NBA βρίσκεται, πλέον, μπροστά στην πιο μεγάλη στιγμή της χρονιάς, αφού από τις 4:00 το ξημέρωμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) οι πρωταθλητές Μαϊάμι Χιτ και οι Σαν Αντόνιο Σπερς θα στηθούν στο πρώτο τζάμπολ των φετινών τελικών. Το τρόπαιο του NBA περιμένει κάτοχο και απέναντί του θα σταθούν δύο πολύ δυνατοί μνηστήρες, τα δύο φαβορί για τον τελικό με βάση τα όσα βλέπαμε από την αρχή των πλέι οφς. Οι Σπερς περιμένουν εδώ και καιρό, οι Χιτ χρειάστηκαν 7 παιχνίδια για να κάμψουν την αντίσταση των Πέισερς, το 99-76 του 7ου αγώνα ήταν αυτό που έκλεισε στο 4-3 για την παρέα του ΛεΜπρον τη σειρά.

Το 7ο παιχνίδι της σειράς δεν είχε καμία σχέση με τη σκληρή do-or-die κόντρα που όλοι οι μπασκετόφιλοι ήλπιζαν ότι θα δουν. Η Ιντιάνα δεν άντεξε, ή αν προτιμάτε το Μαϊάμι την ανάγκασε να μην αντέξει, και το 33-16 του δεύτερου δωδεκαλέπτου έκρινε από νωρίς το ματς. Οι δυο ομάδες πήγαν στο 52-37 στο ημίχρονο και η Ιντιάνα σε κανένα σημείο της επανάληψης δεν μπόρεσε να ρίξει τη διαφορά κάτω από τους 12, ενώ έφτασε να χάνει και με 28 στο 91-63.

Παράσταση για ένα ρόλο, δηλαδή, το 7ο παιχνίδι με τον ΛεΜπρον Τζέιμς να έχει το ρόλο του πρωταγωνιστή. Έπαιξε 41 λεπτά, είχε 32 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ με 7/15 διποντα, 1/2 τρίποντα και 15/16 βολές. Το καλύτερό του παιχνίδι στα πλέι οφς έκανε ο Ντουέιν Ουέιντ με 21 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ και ο Ρέι Άλεν έδειξε να φεύγει από τη μετριότητα της σειράς με 10 πόντους και 3/5 τρίποντα. Ο μόνος που ήταν κάτω του μετρίου ήταν ο Κρις Μπος με 9 πόντους και 3/13 σουτ, αλλά ούτε κόστισε, ούτε χρειάστηκε να κάνει κάτι παραπάνω.

Οι Χιτ είχε 87% στις βολές με 33/38 στο παιχνίδι (14/20 οι Πέισερς), ενώ τα λάθη ήταν 11-21 και κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία του αγώνα. Ο Τζέιμς με τους 32 πόντους παρέμεινε 1ος στην ιστορία του NBA σε μέσο όρο πόντων σε 7α παιχνίδια σειρών. Έχει αγωνιστεί σε 4 και έχει 33.8 πόντους μέσο όρο, με τον Μάικλ Τζόρνταν να ακολουθεί με 33.7 σε 3 τέτοια.

Και τώρα προσδεθείτε γιατί οι φετινοί τελικοί έχουν όλα τα φόντα να μας κρατήσουν άγρυπνους και χαρούμενους! Οι δύο αντίπαλοι είναι πολύ δυνατοί, είναι ουσιαστικά δύο διαφορετικές σχολές του μπάσκετ που συγκρούονται, δύο διαφορετικές εποχές του NBA. Κι ενώ πολλοί θα νόμιζαν ότι οι Χιτ ήταν μια εποχή μετά τους Σπερς, ότι οι Σπερς τελείωσαν το 2007, οι «παππούδες» του Σαν Αντόνιο βρίσκονται ξανά στους τελικούς.

Πάρκερ-Ντάνκαν-Τζινόμπιλι απ’ τη μία, Τζέιμς-Ουέιντ-Μπος απ’ την άλλη. Οι πρώτοι 103 ετών με πρώτο τίτλο ως τριάδα το 2003, οι δεύτεροι 88 ετών και με πρώτο τίτλο το 2012. Με βάση τους νόμους της φύσης μεγαλύτερη σύγκρουση εποχών δεν θα μπορούσαμε να δούμε, μιλάμε για δύο τριάδες αστεριών που έχουν σχεδόν μια δεκαετία διαφορά στον πρώτο τους τίτλο.

Και, παράλληλα, μιλάμε για δύο διαφορετικούς μπασκετικούς κόσμους, δύο διαφορετικές σχολές. Το παιχνίδι των Σπερς είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο των Χιτ και αμφότεροι θα έχουν μια ολόκληρη σειρά μπροστά τους για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο.

Στη δημοσκόπηση του ESPN μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν πάρει μέρος σχεδόν 160.000 φίλοι του μπάσκετ. Οι Σπερς βρίσκονταν μπροστά με 51%-49% όσον αφορά στην προτίμηση για τον πρωταθλητή, γεγονός που δείχνει ότι ο μπασκετικός πλανήτης είναι διχασμένος. Οι Χιτ έχουν αρχίσει να αποκτούν σεβασμό ανάμεσα στους μπασκετόφιλους, αλλά απ’ την άλλη οι Σπερς είναι τόσο δυνατή ομάδα που, ίσως και ρομαντικά, τραβούν τις προτιμήσεις των παλιότερων, αλλά και εκείνων που αρέσκονται σε ένα περισσότερο «ευρωπαϊκό» τρόπο παιχνιδιού.

Τα στατιστικά είναι μοιρασμένα (για ευκολία στην ανάγνωση σε όλες τις παρενθέσεις οι Σπερς αναφέρονται πρώτοι). Οι Σπερς είναι καλύτεροι σε επίθεση (103.0 – 102.9), ριμπάουντ (41.3 – 38.6), ασίστ (25.1 – 23.0), με τους Χιτ να έχουν τον πρώτο λόγο σε άμυνα (91.5 – 87.6) και ευστοχία εντός παιδιάς (48.1% – 49.6%). Βέβαια, όλα αυτά μετά το πρώτο τζάμπολ ανοίγεις ένα σκουπιδοτενεκέ και τα πετάς μέσα.

Όχι γιατί η στατιστική δεν λέει πολλά για τις ομάδες και τον τρόπο παιχνιδιού τους, σίγουρα μας λέει αρκετά και για το πώς θα παίξουν οι ομάδες στον τελικό, αλλά και για το τι πρέπει ο ένας να προσέξει στον άλλο. Τα πετάς γιατί εδώ είναι τελικοί. Και στους τελικούς, όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση αθλητικής εταιρείας, είναι γνωστό ότι… it takes a little more to make a champion. Προσδεθείτε, λοιπόν…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *