Home / Πάνος Ζαχαρογιάννης 2012-13 / Preview 2ου ματς «8»: Πρόκριση ή παράταση ζωής

Preview 2ου ματς «8»: Πρόκριση ή παράταση ζωής

Οι σειρές των προημιτελικών των πλέι οφς στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα «Πάνος Ζαχαρογιάννης» βρίσκονται στο δεύτερο παιχνίδι τους και αν οι ηττημένοι του πρώτου αγώνα θέλουν να υπάρξει και τρίτο, θα πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουν αυτό. Αλλιώς η τετράδα θα αρχίσει να σχηματίζεται.

ΣΤΙΓΚΙΝΤΡΙΑΚΟΙ – Αίγλη lobby ΑΦΟΒΟΣ
(Σκορ σειράς: 1-0)

Την Τετάρτη στις 21:30 οι Στιγκιντριακοί και ο Άφοβος θα αναμετρηθούν για δεύτερη φορά μετά το τρομερό πρώτο παιχνίδι της σειράς. Εκεί, οι Στιγκιντριακοί είχαν κερδίσει με 61-59, με τον Άφοβο να αστοχεί σε λέι απ στην εκπνοή του αγώνα. Μέχρι τότε οι Στιγκιντριακοί είχαν πάρει διψήφια διαφορά ως και 12 πόντους, αλλά είδαν τον Άφοβο να καταφέρνει ολική επαναφορά για να προηγηθεί αυτός με 5 πόντους λίγο πριν το φινάλε.

Οι Στιγκιντριακοί με σερί 7-0 στο φινάλε κατάφεραν να πάρουν τη νίκη για να βρεθούν τώρα με πλεονέκτημα στη σειρά και να ξέρουν ότι αν κερδίσουν θα πάρουν την πρόκριση. Τι πρέπει να κάνει ο Άφοβος για να μείνει μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης;

Δεδομένου ότι κατάφερε να είναι τόσο ανταγωνιστικός στο πρώτο παιχνίδι χωρίς να έχει Γκότση και Λοράνδο στο ρόστερ του, ίσως θα πρέπει να αρκεστούμε στο να… είναι οι δυο τους στη δωδεκάδα. Αν είναι τότε οι ισορροπίες στη φροντ λάιν ίσως αλλάξουν. Οι Στιγκιντριακοί πήραν πάρα πολλά επιθετικά ριμπάουντ, σκόραραν αρκετά από τη ρακέτα και δεν αντιμετώπισαν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα στη ρακέτα στην επίθεσή τους. Όλα αυτά μπορούν να είναι τελείως διαφορετικά αν οι φροντ λάιν των δύο ομάδων ταιριάζουν σε ύψος και δύναμη, όπως θα γίνει εφόσον ο Άφοβος εμφανιστεί με τους δύο σέντερ του στο γήπεδο.

Απ’ την άλλη, ο Άφοβος θα πρέπει να περιορίσει όσο μπορεί τον Γαβρίδη, ο οποίος είχε 21 πόντους στο πρώτο παιχνίδι, περισσότερους από το 1/3 των πόντων της ομάδας του. Πέραν τούτου, η άμυνά του πάνω σε Γράψα και Εγγλέζο δεν ήταν άσχημη, οι δυο τους έβαλαν 21 πόντους συνολικά, λίγο κάτω από τον (συνολικό) μέσο όρο τους. Όμως, το πρόβλημα φάνηκε αλλού, αφού στην προσπάθεια να περιοριστούν εκείνοι, είδαμε τον Καζάκο και τον Μιχαηλίδη να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στη ρακέτα και να σκοράρουν μαζί 14 καθοριστικούς πόντους. Σίγουρα, η τριάδα των Γαβρίδη-Γράψα-Εγγλέζου θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος του Άφοβου, αλλά είναι πάντα επικίνδυνο να αφήνεις στους άλλους χώρο και ελεύθερα σουτ.

Κάτι αντίστοιχο είδαμε και από την άλλη πλευρά. Ενώ ο Ντούβας έμεινε στους 13 πόντους (όχι ότι είναι λίγοι, αλλά είναι πιο κάτω από τα συνηθισμένα του στις μεγάλες νίκες του Άφοβου) και ο Καραντζούνης στους 18, δηλαδή περίπου στον μέσο όρο του, ο Άφοβος πήρε πολύ σκορ από τους υπόλοιπους, ο Τσικόλας είχε 10 πόντους, ο Καρουτάς 7, Συσκάκης και Τραϊφόρος μαζί είχαν 9.

Οπότε, ξεκάθαρα φαίνεται ότι εκτός από την κόντρα στη ρακέτα, εκτός από την προσπάθεια να σταματήσουν οι μεν την πρώτη τριάδα των δε και οι δε το ντουέτο των μεν, μεγάλο ρόλο στο ματς θα παίξουν και τα supporting casts των ομάδων. Όποιος εμφανιστεί πιο έτοιμος να σκοράρει όταν βρεθούν οι σκόρερ της ομάδας του χωρίς ελεύθερο πεδίο, ίσως είναι εκείνος που θα γείρει την πλάστιγγα.

Ο έλεγχος του ρυθμού είναι και αυτός σημαντικός, αλλά και οι δύο ομάδες αρέσκονται σε παρόμοιο στιλ μπάσκετ, οπότε το φυσιολογικό είναι αν δεν υπάρξουν απρόοπτα το ματς να κυλήσει στα μονοπάτια του πρώτου αγώνα. Τέλος, μιας και για τον έναν από τους δύο αυτό ουσιαστικά είναι νοκ άουτ παιχνίδι, η ψυχολογία θα παίξει μεγάλο ρόλο. Και η ηρεμία και το καθαρό μυαλό, αλλά και το να είναι συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι χωρίς να χάνεται φαιά ουσία σε διαμαρτυρίες και εκνευρισμούς. Είπαμε, τέτοια ματς τα κερδίζει ο πιο έτοιμος, ο πιο ήρεμος και ο πιο συγκεντρωμένος.

S-PARTA BC – ZEPPELIN
(Σκορ σειράς: 0-1)

Την Πέμπτη στις 21:30 οι S-Parta BC θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ζωντανή τη σεζόν τους απέναντι στους Zeppelin, που ξέρουν ότι με μία νίκη ακόμα θα βρεθούν στην τετράδα, παρότι ξεκίνησαν τα πλέι οφς από την 11η θέση. Δείγμα και του πόσο κοντινές είναι οι αποστάσεις στο πρωτάθλημα και πόσο σκληρό είναι και φέτος.

Το πρώτο παιχνίδι έληξε με 50-51 για τους Zeppelin με απίστευτη εξέλιξη στο φινάλε. Καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να πάρει διαφορά μεγαλύτερη των 5 πόντων στο ματς, με αποτέλεσμα όλο το παιχνίδι να κυλήσει στην κόψη του ξυραφιού. Στο τελευταίο λεπτό η διαφορά ήταν στους 3 πόντους για την S-Parta BC, αλλά δύο τρίποντα του Παπαδάτου, ένα στα 30 και ένα στα 9 δευτερόλεπτα, χάρισαν τη νίκη στους Zeppelin για το 0-1 στη σειρά.

Προφανώς δεν χρειάζεται να πούμε ότι η σειρά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στο 1-0, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Πλέον δεν αλλάζει και αν η S-Parta BC θέλει να παραμείνει στο κυνήγι του τίτλου πρέπει από εδώ και στο εξής να μην ξαναχάσει στο πρωτάθλημα. Αρχής γενομένης από το δεύτερο ματς της σειράς, όλοι οι αγώνες της είναι do-or-die και το παραμικρό λάθος μπορεί να της κοστίσει τα πάντα.

Πώς μπορεί η S-Parta BC να μείνει στο κυνήγι του τίτλου; Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξαναελέγξει το ρυθμό του αγώνα. Το έκανε σε απόλυτο, σχεδόν, βαθμό στο πρώτο παιχνίδι και έφερε το ματς εκεί που ήθελε. Δεν επέτρεψε στους Zeppelin να τρέξουν σχεδόν καθόλου, κράτησε το σκορ χαμηλά, έφερε το ματς στις λεπτομέρειες και στη ρακέτα, αλλά έχασε όπως αναφέραμε πιο πάνω. Η συνταγή, αν και απέτυχε, μάλλον είναι σωστή. Και στο δεύτερο παιχνίδι θα πρέπει να κοιτάξει πρώτα τις επιστροφές της ώστε να μην τρέξουν οι Zeppelin, μετά να χτυπήσει μέσα από τη ρακέτα. Από εκεί πήρε 17 πόντους με τον Λαουλάκο και άλλους 6 από τους υπόλοιπους ψηλούς της.

Ο Λαουλάκος είναι και ο πιο άλυτος γρίφος για τους Zeppelin στο πρώτο ματς. Η δύναμή του στις ρακέτες ήταν αυτή που δημιούργησε τα περισσότερα προβλήματα στους Zeppelin, που δεν μπόρεσαν επ’ ουδενί να τον περιορίσουν ή να τον κλείσουν. Στο δεύτερο ματς Θωμάς και Κουτσός θα πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά στον τομέα αυτό, αλλά και να σκοράρουν περισσότερο, αφού στην πρώτη αναμέτρηση έβαλαν μόλις 5 πόντους. Αυτό που δεν έκαναν οι Zeppelin στο πρώτο παιχνίδι είναι να βγάλουν τον ψηλό τους στην περιφέρεια να πάρει σουτ από εκεί, παρότι το έχουν κάνει σε πολλά παιχνίδια. Έτσι, η πιο δυνατή φροντ λάιν της S-Parta BC πήρε την πρώτη μάχη.

Απ’ την άλλη, στην περιφέρεια οι Zeppelin μπορούν να πουν ότι κέρδισαν το πρώτο ματς. Ο Παπαδάτος έβαλε 21 πόντους, ο Τσαντζαλής 10 και ο Ποζιός 8, ενώ απ’ την άλλη, ο Κουζοβουνάς, ο Ορνιθόπουλος και ο Κουκάκης (οι τρεις πρώτοι περιφερειακοί σκόρερ) είχαν 14, 4 και 9. Δηλαδή 39-27 οι δύο τριάδες, με τους Zeppelin να παίρνουν αυτή τη μάχη.

Η S-Parta BC θα πρέπει να μαρκάρει καλύτερα τον Παπαδάτο στο δεύτερο ματς, αλλά και να ανεβάσει την πίεσή της στην περιφέρεια του αντιπάλου της. Οι Zeppelin έβαλαν 8 τρίποντα στον πρώτο αγώνα, σε ματς που κρίνεται στους 50 πόντους, όταν οι μισοί σου προέρχονται από τρίποντα, είναι μεγάλο θέμα, μιας και το τρίποντο είναι ουσιαστικά «ξεκούραστο» σκοράρισμα, χωρίς σωματική επαφή.

Απ’ την άλλη, οι Zeppelin θα πρέπει να κάνουν και πάλι την ίδια καλή δουλειά στον Κουζοβουνά, οι βοήθειες όποτε έπαιρνε την μπάλα και επιχειρούσε ντράιβ βοήθησαν για να τον κρατήσουν στους 14 πόντους. Επίσης, θα πρέπει τώρα να προσέξουν από το ξεκίνημα τον Κουκάκη, που στο πρώτο δεκάλεπτο του περασμένου αγώνα έκανε μεγάλη ζημιά.

Αν οι Zeppelin θέλουν να πάει η σειρά στο 0-2 θα πρέπει να τρέξουν όσο περισσότερο μπορούν, ώστε να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για εύκολους πόντους, να βοηθήσουν τα γκαρντ τους να σουτάρουν χωρίς μεγάλη πίεση, αλλά και να αποσυμφορίσουν τη ρακέτα από τους αντιπάλους.

ALLEY ΟΥΠΣ – εBEERοι
(Σκορ σειράς: 1-0)

Την Κυριακή στις 20:30 οι Alley Ουπς παίζουν το δεύτερο παιχνίδι της σειράς τους με τους εBEERους και ξέρουν ότι αν επαναλάβουν το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, η νέα εβδομάδα θα τους βρει στην τετράδα του πρωταθλήματος. Στο πρώτο ματς οι Alley Ουπς κέρδισαν πολύ εύκολα με 55-40 ουσιαστικά καθαρίζοντας το παιχνίδι από τη δεύτερη περίοδο.

Εκεί έτρεξαν επιμέρους σκορ 1-14 και ξέφυγαν με 16 πόντους στο ημίχρονο, για να ανεβάσουν τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους στο 3ο δεκάλεπτο και να πάνε στο 24-47 λίγο αργότερα. Οι εBEERοι στο τέλος κατάφεραν να μειώσουν την έκταση της ήττας, αλλά χωρίς να γίνουν απειλητικοί ως προς την ανατροπή.

Ξεκάθαρα οι εBEERοι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στο δεύτερο παιχνίδι αν θέλουν να παραμείνουν στη λίγκα, ισοφαρίζοντας τη σειρά και διεκδικώντας στο τρίτο ματς την πρόκριση. Το βασικότερο όλων; Στο πρώτο ματς από τη στιγμή που δεν τους μπήκαν τα πρώτα σουτ στο ξεκίνημα του αγώνα, η ψυχολογία τους έπεσε κατακόρυφα, δίσταζαν για δύο περιόδους να σουτάρουν από μακριά, με αποτέλεσμα οι Alley Ουπς, που ούτως ή άλλως είχαν το πλεονέκτημα ύψους και δύναμης στη ρακέτα, να καταφέρουν πολύ εύκολα να τους εγκλωβίσουν και να τους κρατήσουν χωρίς παιδιάς καλάθι σε όλη τη δεύτερη περίοδο.

Αυτό είναι βασικά θέμα ψυχολογίας και ηρεμίας, το να πιστέψουν οι εBEERοι το… επόμενο μακρινό σουτ, ασχέτως πόσα άστοχα έχουν προηγηθεί, αλλά το να αναγκάζεσαι να φεύγεις από το αγωνιστικό σου πλάνο σε τόσο δύσκολα σημεία της σεζόν, σίγουρα δεν κάνει καλό στις πιθανότητές σου για νίκη.

Απ’ την άλλη, και οι Alley Ουπς δεν θα πρέπει να θεωρήσουν ότι το δεύτερο ματς θα κυλήσει το ίδιο εύκολα όσο πήγε το πρώτο. Αυτό θα είναι μεγάλο λάθος και θεωρώ ότι θα τους φέρει προ δυσάρεστης εκπλήξεως αν τυχόν συμβεί. Οι εBEERοι παίζουν νοκ άουτ παιχνίδι την Κυριακή και είναι πολλές οι άλλες στιγμές στην τριετή παρουσία τους στη λίγκα που κατάφεραν να σταθούν όρθιοι στα δύσκολα.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι εBEERοι είναι να τρέξουν το παιχνίδι, να κινήσουν την αντίπαλη άμυνα, όχι να επιμένουν σε ντράιβ πάνω στους ψηλούς των Alley Ουπς, αλλά να πάρουν όσους χώρους τους δοθούν και, βεβαίως, όσα σουτ βρουν. Μέσα σε όλα τα άσχημα του πρώτου αγώνα, οι εBEERοι είδαν κι ένα καλό, ο Αλεβίζος έδειξε να ανεβάζει στροφές μετά τον τραυματισμό του, σίγουρα θα χρειαστούν τους πόντους του στο 2ο ματς.

Επίσης, ο Ρήγας στάθηκε πολύ καλά στη ρακέτα, σκόραρε αρκετά, ενώ κατέβασε και πολλά ριμπάουντ. Οι υπόλοιποι ψηλοί θα πρέπει να τον ακολουθήσουν, αλλά και οι περιφερειακοί να διευκολύνουν τη δουλειά τους. Με την ταχύτητά τους μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα σε κάθε ομάδα και αυτό είναι το δυνατό τους χαρτί.

Απ’ την άλλη οι εBEERοι θα πρέπει να βρουν λύση για τον Παρασκευόπουλο Δ., που σκόραρε σχεδόν όποτε ήθελε στο πρώτο ματς. Η περιφέρεια των Alley Ουπς πήρε 10 πόντους από τον Στεργίου και 8 από τον Κουλούπη, με όλη την ομάδα να είναι προσανατολισμένη στην υπεροχή στη ρακέτα. Ο Χαλούδης δεν σκόραρε αρκετά, ο Σταυρόπουλος Αν. θα πρέπει να βρει λύση ώστε να αποφορτίσει την πίεση στην περιφέρεια της ομάδας του, γιατί είναι πολύ πιθανό οι Alley Ουπς να χρειαστούν περισσότερο σκορ από τα γκαρντ τους για να βγουν νικητές στο δεύτερο παιχνίδι.

Τέλος, η λογική στην άμυνα θα πρέπει ξεκάθαρα να είναι η ίδια, στο πρώτο ματς κράτησαν στους 40 πόντους τον αντίπαλό τους. Όμως, θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ένα plan B για την περίπτωση που οι εBEERοι σκοράρουν από μακριά και τους αναγκάσουν να ανοίξουν την άμυνά τους πιέζοντας πιο έξω.

ΑΤΤΙΚΗ – GASTONE
(Σκορ σειράς: 0-1)

Τη Δευτέρα στις 22:15 η Αττική αντιμετωπίζει τους Gastone στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, ξέροντας ότι σε ενδεχόμενο ήττας θα αποχαιρετήσει το πρωτάθλημα, αφού ο πρώτος αγώνας έληξε με 55-77 για τους Gastone.

Η ιστορία του πρώτου αγώνα γράφτηκε από τα μισά της δεύτερης περιόδου και μετά, οι Gastone, μετά το 20-24 κατάφεραν να τρέξουν ένα σερί 4-13 για να ξεφύγουν με διψήφια διαφορά και να μην απειληθούν ξανά ως το τέλος. Ο Πανδής ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής με 23 πόντους, τους 20 από το 14ο λεπτό του ματς και μετά. Από κοντά και ο Καραλής Γ. με 20, ενώ Βλαχογεώργης και Μαρίνης σκόραραν και αυτή διψήφια, 11 πόντους έκαστος.

Απ’ την άλλη, ο Αναγνωστόπουλος είχε 16 πόντους για την Αττική και ο Κωστούλας 14, αλλά ενόψει του δευτέρου αγώνα η Αττική ξέρει ότι θα αγωνιστεί χωρίς τον Καραλή Α., τον πρώτο της σκόρερ δηλαδή στο πρωτάθλημα. Τον είδε να τραυματίζεται στο πρώτο δεκάλεπτο του πρώτου αγώνα και από τότε δεν έχει αγωνιστεί. Ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι πόντοι και τα ριμπάουντ του σίγουρα έχει πονοκεφαλιάσει τον Μπουργαζά, που πρέπει να καλύψει εκ των έσω ένα τεράστιο κενό.

Από εκεί και πέρα, η Αττική θα πρέπει να κατεβάσει το ρυθμό του αγώνα, οι Gastone αρέσκονται στο γρήγορο παιχνίδι, οπότε θα πρέπει να τους αναγκάσει σε επιθέσεις πέντε εναντίον πέντε, όπου θα εκμεταλλευτεί τη δύναμή της και την σκληρή άμυνα των παικτών της.

Η λογική λέει ότι έχοντας και μειωμένες λύσεις εξαιτίας των τραυματισμών, θα πρέπει να κατεβάσει το τέμπο ώστε να φανούν όσο το δυνατόν λιγότερο τα κενά σε σχέση με το συνηθισμένο της παιχνίδι. Το θέμα είναι ότι πέραν των πιο βασικών παικτών, Γαλάνη, Ξερέα, Κωστούλα, Αναγνωστόπουλο, η Αττική θα αναζητήσει πολλά περισσότερα και από τους υπόλοιπους στο ματς αυτό αν θέλει να μείνει ζωντανή στο κυνήγι της τετράδας.

Καραλής Δ., Μπότσας, Κοντός, Βασιλείου, Χριστόπουλος, θα πρέπει να βοηθήσουν και στην άμυνα (που το κάνουν πάντα), αλλά, κυρίως, να προσφέρουν λύσεις στην επίθεση. Οι Gastone θα πρέπει να το περιμένουν αυτό και να μην «αδιαφορήσουν» σε κανένα μαρκάρισμα.

Ο Πανδής θα δεχτεί και πάλι μεγάλη πίεση, όμως το θέμα είναι και πόσο θα μπορέσει η Αττική να σταματήσει τους υπόλοιπους. Ιδίως στη ρακέτα θα πρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο, ώστε οι Gastone να μην βρίσκουν εύκολα καλάθια, αλλά και να μη φθείρουν τους αντιπάλους τους στο ζωγραφιστό. Οι Gastone θα πρέπει να τρέξουν το ματς, είναι άλλωστε το σήμα κατατεθέν τους, να βρουν γρήγορα κι εύκολα καλάθια στο τρανζίσιον και να μοιράσουν τις προσπάθειες, ώστε να μην διευκολύνουν την αντίπαλη άμυνα να προσαρμοστεί.

Το παιχνίδι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, οι ενδεχόμενες απουσίες των δύο ομάδων ίσως παίξουν μεγάλο ρόλο, όπως άλλωστε και αν δούμε στο παρκέ νέα όπλα από το οπλοστάσιό τους σε σχέση με τον πρώτο αγώνα.

About nikolask11

Check Also

“Πάνος Ζαχαρογιάννης” 2012-13

Το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα “Πάνος Ζαχαρογιάννης”, κατά την σεζόν 2012-13 διεξήχθη σε 3 διαφορετικούς ομίλους, αλλά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *