Home / NBA / Έσπασαν έδρα τα σπιρούνια!

Έσπασαν έδρα τα σπιρούνια!

Οι τελικοί του NBA ξεκίνησαν με τους Σαν Αντόνιο Σπερς να σπάνε την έδρα των Μαϊάμι Χιτ, το 88-92 του πρώτου αγώνα δια χειρός Ντάνκαν και Πάρκερ, έφερε τα «σπιρούνια» στο 0-1 και τους Χιτ να πρέπει για ακόμα μία φορά να ανατρέψουν σπάσιμο έδρας. Βέβαια, τώρα απέναντί τους είναι η πιο έμπειρη ομάδα της λίγκας και αυτό μόνο εύκολο δεν θα είναι. Η απίστευτη ατομική ενέργεια του Πάρκερ στο τέλος έγραψε την ιστορία του αγώνα, με τους Σπερς να φωνάζουν βροντερό «παρών» από το πρώτο ματς.

Και, μέσα σε όλα, «απάντησαν» και με τον καλύτερο τρόπο στο ερωτηματικό αν η διακοπή 9 ημερών που είχαν μετά το «σκούπισμα» των Γκρίζλις τους ξεκούρασε ή τους σκούριασε. Οι Σπερς είχαν 4 λάθη όλα κι όλα στα 48 λεπτά του αγώνα, δείχνοντας ακριβώς αυτό που είπε ο Τζινόμπιλι πριν τους τελικούς : «Πιο υγιείς και πιο ξεκούραστοι από ποτέ».

Η όποια σκουριά υπήρχε από τις 9 μέρες κενό που είχαν βγήκε όλη στα 0/5 σουτ με τα οποία μπήκε ο Τιμ Ντάνκαν στο ματς. Η συνέχεια, βέβαια, τελείως διαφορετική. Με 8/13 σουτ και 4/4 βολές από εκεί και πέρα, 20 πόντους, 14 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 τάπες, ο Ντάνκαν έκανε τη διαφορά τον αγώνα.

Από κοντά και ο Πάρκερ με 21 πόντους και 6 ασίστ, αλάνθαστος σε 40 λεπτά με 9/18 σουτ και ανάμεσά τους το σουτ του ματς. Ποιο σουτ δηλαδή; Η όλη ενέργεια του Πάρκερ ξεφεύγει κατά πολύ από την έννοια «σουτ». Ντριμπλάρει, ξαναντριμπλάρει, ντριμπλάρει λίγο ακόμα, περνάει 2-3 παίκτες, πέφτει κάτω, σηκώνεται (χωρίς να σταματήσει ντρίμπλα βέβαια), σουτάρει εκτός ισορροπίας, με τον Τζέιμς κρεμασμένο πάνω του, 1 δέκατο του δευτερολέπτου πριν την εκπνοή της επίθεσης των Σπερς:

Το αν αυτό θα είναι το σουτ των τελικών είναι νωρίς για να το πούμε, η σειρά είναι ακόμα σε νηπιακή ηλικία.

Και ο Τζινόμπιλι ήταν καλός στον αγώνα, με 13 πόντους, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ τα 4/9 τρίποντα του Γκριν βοήθησαν πολύ, όπως και οι 10 πόντοι και τα 10 ριμπάουντ του Λέοναρντ.

Απ’ την άλλη ο Τζέιμς έκανε triple-double με 18 πόντους, 18 ριμπάουντ και 10 ασίστ, αλλά στην πολύ καλή του εμφάνιση τράβηξε το καζανάκι ο Πάρκερ με το εκτός λογικής σουτ που πήρε στο φινάλε. Αυτή ήταν η 2η φορά στην καριέρα του Τζέιμς που γράφει τουλάχιστον 18-18-10 στα πλέι οφς, και τις δύο φορές έχει χάσει! Πριν τον Τζέιμς, ο τελευταίος παίκτης που έφτασε αυτά τα νούμερα και έχασε αγώνα ήταν ο Μπιλ Κάνινχαμ το 1971!

Καλός και ο Ουέιντ με 17 πόντους, αλλά εξαφανίστηκε κάπου στο ημίχρονο (4 πόντοι με 2/7 σουτ στην επανάληψη), ενώ ο Μπος έχασε ξεκάθαρα τη μάχη στη ρακέτα με 13 πόντους και 6/16 σουτ (0/4 τρίποντα). Τέλος, ο Άλεν είχε 13 πόντους με 3/4 τρίποντα.

Ο Λέοναρντ τα πήγε πολύ καλά απέναντι στον Τζέιμς. Με αντίπαλο αυτόν ο Τζέιμς είχε 2/8 στο ματς και σούταρε κατά μέσο όρο από τα 5,5 μέτρα, ενώ με αντίπαλο άλλον αμυντικό των Σπερς ο Τζέιμς είχε 5/8 και σούταρε από τα 3,0 μέτρα από την μπασκέτα περίπου.

Αυτό που κρατά τους Χιτ είναι το γεγονός ότι στην εποχή των Τζέιμς-Ουέιντ-Μπος αυτή είναι η 3η φορά που χάνουν το 1ο παιχνίδι των πλέι οφς. Και τις 3 προηγούμενες κέρδισαν τα 4 επόμενα για το 4-1 στη σειρά (με Μπουλς το 2011, με Θάντερ στους τελικούς το 2012, με Μπουλς το 2013). Για τους λάτρεις των αριθμών, η ομάδα που κερδίζει το 1ο παιχνίδι των πλέι οφς κερδίζει και τον τίτλο σε 71.2% των περιστάσεων (47-19). Απ’ την άλλη, η ομάδα που κέρδισε το 1ο παιχνίδι τις δύο τελευταίες χρονιές, έχασε τους τελικούς (Χιτ το 2011, Θάντερ το 2012).

Και δύο ενδιαφέροντα στατιστικά. Ο Τζέιμς είναι 2ος όλων των εποχών σε triple-double σε τελικούς με 3, πίσω από τα 8 του Μάτζικ Τζόνσον. Επίσης, είναι ο 3ος παίκτης στην ιστορία που κάνει triple-double σε δύο συνεχόμενους τελικούς (έκανε τον περσινό 5ο). Βέβαια, τα δικά του απέχουν 1 χρόνο ανάμεσά τους, ενώ εκείνα του Ουίλτ Τσέιμπερλεν το 1967 (14 και 16 Απριλίου) και του Μάτζικ Τζόνσον το 1984 (3 και 6 Ιουνίου) απείχαν 3 μέρες μεταξύ τους.

Επίσης, ο Τιμ Ντάνκαν έγινε ο 2ος γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του NBA που έχει τουλάχιστον 20 πόντους και 14 ριμπάουντ σε τελικούς NBA, καθώς είναι 37 ετών και 42 ημερών. Ο μόνος που το έχει καταφέρει σε μεγαλύτερη ηλικία προφανώς και είναι ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ (δύο φορές το 1985, σε ηλικία 38 ετών και 44 ημερών και ξανά 3 ημέρες μετά).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *