Home / NBA / Re-Heat!

Re-Heat!

Οι Μαϊάμι Χιτ κέρδισαν με 95-88 το 7ο ματς των τελικών του NBA για να κατακτήσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο του πρωταθλητή, κάνοντας το πολυπόθητο repeat. Το βάθος του ρόστερ τους ήταν αυτό που μίλησε, ο Σέιν Μπατίερ έγινε ήρωας από το πουθενά στον αγώνα, με τον ΛεΜπρον Τζέιμς, προφανώς, να παίρνει άξια το δεύτερο συνεχόμενο MVP τελικών μαζί με τον τίτλο! Η σεζόν στο NBA τελείωσε και μπροστά μάς περιμένει ένα πολύ καυτό καλοκαίρι! Καλοκαίρι στο οποίο οι Χιτ θα μπουν ξανά ως πρωταθλητές!

Πού κρίθηκε το παιχνίδι; Στα 48 δευτερόλεπτα, με το σκορ στους 2 πόντους, ο Τιμ Ντάνκαν πήρε την μπάλα στη ρακέτα. Η φάση έδειχνε ίδια με τις χιλιάδες που έχει τελειώσει στην καριέρα του με χουκ ο Ντάνκαν. Πράγματι, για τέτοιο σηκώθηκε, όμως αστόχησε, πήρε το ριμπάουντ, έκανε tip στην μπάλα για το φόλοου, αλλά αστόχησε ξανά. Αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο ουσιαστικά σουτ καλών προϋποθέσεων για τους Σπερς στο ματς. Το βλέμμα απογοήτευσης του Ντάνκαν αμέσως μετά τα έλεγε όλα για τους Σπερς.

Ακολούθησε ένα σουτ του Τζέιμς για το 92-88, ένα λάθος του Τζινόμπιλι και το οριστικό αντίο για τους Σπερς με 2/2 βολές του Τζέιμς, μεγάλου πρωταγωνιστή στο ματς. Ο Τζινόμπιλι προσπάθησε στα 18 δευτερόλεπτα να πάρει το λάθος πίσω, αλλά το τρίποντο που επιχείρησε ήταν τελείως άστοχο.

Το παιχνίδι δεν ήταν βεβαίως εύκολο για τους Χιτ, οι δυο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, με τον Τζέιμς να είναι αυτός που έκανε τη διαφορά για τον τίτλο. Σε ένα ματς που ο Μπος έμεινε άποντος σε 28 λεπτά με 0/5 σουτ, το ίδιο και ο Μάικ Μίλερ κι αυτός με 0/5 σουτ, το ίδιο και ο Ρέι Άλεν με 0/4 σουτ, οι Χιτ βρήκαν απρόσμενο ήρωα στα χέρια του Σέιν Μπατίερ, ο οποίος είχε 18 πόντους με 6/8 τρίποντα, μπαίνοντας στο ματς με 5/5. Ο Μπατίερ είχε… εξαφανιστεί από προσώπου γης, στα προηγούμενα 13 παιχνίδια (στις σειρές με Πέισερς και Σπερς δηλαδή) είχε 35 συνολικά πόντους, με τον Σπέλστρα να φτάνει στο σημείο να μην τον βάζει καν στο 7ο ματς με τους Πέισερς. Αφυπνίστηκε την κατάλληλη στιγμή, κι όχι μόνο αφυπνίστηκε, ισοφάρισε και το φετινό ρεκόρ του πόντων με τους 18 που έβαλε.

Ο Ουέιντ ήταν πάρα πολύ καλός κι αυτός, είχε 23 πόντους και 10 ριμπάουντ με 11/21 σουτ, μεγάλος πρωταγωνιστής στο ματς, αλλά δεν είχε αυτός τον πρώτο ρόλο στην αναμέτρηση.

Αυτός ξεκάθαρα ανήκει στον ΛεΜπρον Τζέιμς που τελείωσε το ματς με 37 πόντους, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα, με 7/13 δίποντα, 5/10 τρίποντα και 8/8 βολές. Εν ολίγοις έκανε απλώς ό,τι χρειαζόταν για να κερδίσει η ομάδα του το ματς. Ο Τζέιμς τα έδωσε όλα για τον θρύλο του και έχτισε ένα σκαλί ακόμα στον μύθο του.

Πλέον, έγινε ο 2ος παίκτης στην ιστορία του NBA που παίρνει 2 συνεχόμενες χρονιές MVP κανονικής περιόδου και τελικών, με πρώτο τον Τζόρνταν (1991, 1992). Ο Τζέιμς το έχει κάνει 2 φορές στην καριέρα του (τις δύο αυτές), ο Τζόρνταν 4 (το 1996 και το 1998 οι άλλες δύο), ενώ ο μόνος άλλος στην ιστορία του NBA (από το 1969 δηλαδή που υπάρχει το MVP τελικών) που έχει κάνει κάτι τέτοιο είναι ο Λάρι Μπερντ (1984, 1986).

Με την εμφάνισή του ο Τζέιμς ισοφάρισε και το ρεκόρ περισσότερων πόντων σε 7ο παιχνίδι τελικών με 37, ρεκόρ που ως τώρα είχε ο Τομ Χάινσον της Βοστόνης από το 1957.

Για τους Σπερς το παιχνίδι πιθανότατα κρίθηκε από τα χέρια του Πάρκερ και του Γκριν. Μπορεί ο Ντάνκαν να έχασε το σουτ του αγώνα (και μετά να χτυπούσε το παρκέ από τα νεύρα του), αλλά ο Γκριν τελείωσε το ματς με 5 πόντους και 1/12 σουτ, ενώ ο Πάρκερ είχε 10 πόντους και 4 ασίστ με 3/12 σουτ. Αντιθέτως, ο Ντάνκαν είχε 24 πόντους και 12 ριμπάουντ, ο Λέοναρντ 19 πόντους και 16 ριμπάουντ και ο Τζινόμπιλι 18 πόντους και 5 ασίστ, ένα μεγάλο τρίποντο αλλά και ένα μεγάλο λάθος.

Πάνω στα νεύρα του ο Ντάνκαν δεν μίλησε για αντίο και φυγή. Είπε απλώς «του χρόνου θα είμαι εδώ. Εξάλλου έχω συμβόλαιο που το λέει». Βέβαια, τώρα είναι 37 ετών, ο Τζινόμπιλι τον επόμενο μήνα θα είναι free agent ετών 36 και έχει αρκετές φορές αναφέρει ως ενδεχόμενο την αποχώρηση από την ενεργό δράση. Αλλά και να μείνουν όλοι, θα μπορούν να επαναλάβουν τέτοιου είδους χρονιά;

Ο Τζέιμς κι αυτός μπορεί να γίνει free agent το επόμενο καλοκαίρι, αλλά λίγοι πιστεύουν ότι θα σκεφτεί να φύγει από το Μαϊάμι. Έχει ήδη δύο τίτλους, έχει τον ιδιοκτήτη Μίκι Άρισον και τον Πατ Ράιλι να θέλουν να του προσφέρουν το καλύτερο δυνατό για να φτάσει και σε άλλους. Γιατί πολλοί λένε ότι οι φετινοί Χιτ ήταν η καλύτερη «τρίποντη» ομάδα στην ιστορία του NBA. Συζητήσιμο, αν και είναι ισχυρή υποψηφιότητα για τον εν λόγω τίτλο, αλλά σε κάθε περίπτωση οι φετινοί Χιτ ήταν μια ομάδα με απίστευτο βάθος δεδομένης της τριάδας που είχε στο τιμόνι της.

Η χρονιά ανήκε στους Χιτ από το ξεκίνημά της ουσιαστικά, ας μην ξεχνάμε τις 27 συνεχόμενες νίκες μέχρι τις 27 Μαρτίου, το 66-16 ρεκόρ στην κανονική περίοδο. Οι Σπερς έφτασαν πολύ κοντά, μπορούσαν να είχαν κερδίσει τον τίτλο στο 6ο παιχνίδι, αλλά για ένα ριμπάουντ, για ένα σουτ, δεν το έκαναν. Και ο Τζέιμς στο 7ο ματς δεν ήταν ούτε για πλάκα διατεθειμένος να αφήσει τον τίτλο να του γλιστρήσει από τα χέρια!

Το βίντεο του 7ου τελικού με όλες τις καθοριστικές φάσεις του ματς:

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *