Home / NBA / Βροχή τριπόντων στο Τέξας!

Βροχή τριπόντων στο Τέξας!

Οι Σπερς έδειξαν στους Μαϊάμι Χιτ ότι η σειρά των τελικών δεν πρόκειται να γείρει εύκολα προς το μέρος τους. Μετά την ισοφάριση των Χιτ στο δεύτερο παιχνίδι ήρθε η εκκωφαντική απάντηση της παρέας του Ντάνκαν, το 113-77 με το οποίο το Σαν Αντόνιο διέλυσε τους Χιτ στο 3ο παιχνίδι της σειράς, για να κάνει το 1-2 και να πάρει ξανά το προβάδισμα. Ρεκόρ τριπόντων στην ιστορία των τελικών του NBA από τους Σπερς που έχουν και τα δύο επόμενα παιχνίδια στην έδρα τους.

Και η απάντηση των Σπερς ήρθε με έναν τρόπο που μάλλον κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει. Ντάνκαν, Πάρκερ και Τζινόμπιλι έβαλαν μόλις 25 πόντους, δηλαδή τους λιγότερους που έχει βάλει ποτέ η τριάδα σε αγώνα πλέι οφς! Κι όμως, οι Σπερς όχι μόνο κέρδισαν, αλλά καθάρισαν το ματς πολύ εύκολα.

Βέβαια, η τριάδα δεν ήταν τόσο κακή όσο στο δεύτερο ματς, παρότι σκόραρε ακόμα λιγότερο. Κανείς τους δεν έπαιξε πάνω από 30 λεπτά, ο Πάρκερ έφυγε τραυματίας μετά από 27 λεπτά. Συνολικά οι τρεις τους είχαν 18 ριμπάουντ (τα 14 ο Ντάνκαν), 15 ασίστ (8 ο Πάρκερ, 6 ο Τζινόμπιλι) και 10/23 σουτ.

Από εκεί και πέρα, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των Σπερς ήταν ο Ντάνι Γκριν με 27 πόντους και 7/9 τρίποντα, αλλά και ο Γκάρι Νιλ με 24 πόντους και 6/10 τρίποντα. Οι δυο τους είχαν, δηλαδή, 13/19 τρίποντα διαλύοντας κάθε αγωνιστικό πλάνο των Χιτ. Συνολικά οι Σπερς είχαν 16/32 τρίποντα στο ματς, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των τελικών της λίγκας.

Τα 16 είναι ρεκόρ στην ιστορία των τελικών, σπάζοντας τα 14 που είχαν πετύχει οι Θάντερ το 2012, οι Μάτζικ το 1995 και οι Ρόκετς το 1995. Οι μόνοι από τους τέσσερις που είχαν ηττηθεί στον αγώνα τους ήταν οι Μάτζικ.

Ο Ντάνι Γκριν με τα 7 τρίποντα που έβαλε ισοφάρισε στη 2η θέση όλων των εποχών σε τελικούς (σε εύστοχα τρίποντα) άλλους 4 παίκτες (Μάικ Μίλερ, Ρέι Άλεν, Σκότι Πίπεν, Κένι Σμιθ). Στην πρώτη θέση ο Ρέι Άλεν με τα 8 που είχε πετύχει στους τελικούς του 2010 απέναντι στους Λέικερς.

Το 3ο παιχνίδι επιβεβαίωσε και την παράδοση που θέλει τους Σαν Αντόνιο Σπερς να μην έχουν μείνει ποτέ πίσω στο σκορ σε σειρά τελικών στην ιστορία τους. Οι Σπερς έχουν αγωνιστεί σε 25 αγώνες τελικών ως τώρα στην ιστορία τους και ποτέ δεν έχουν βρεθεί να χάνουν σε σειρά τελικών NBA. Προφανώς και αυτοί οι 25 αγώνες είναι οι περισσότεροι από κάθε ομάδα, με τους Λέικερς να ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 19 ματς, αλλά το σερί τους να έχει σπάσει. Βέβαια, οι Σπερς έχουν και το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του NBA με 18-7 σε τελικούς, ανάμεσα στις ομάδες που έχουν αγωνιστεί σε τουλάχιστον 20 ματς τελικών.

Αυτό ήταν το 100ο παιχνίδι της τριάδας Ντάνκαν, Πάρκερ, Τζινόμπιλι σε πλέι οφς. Μόνο μία άλλη τριάδα έχει παίξει περισσότερους αγώνες στα πλέι οφς στην ιστορία της, οι Μάτζικ, Αμπντουλ-Τζαμπάρ, Κούπερ με 110.

Και απ’ την άλλη πλευρά; Πόσο θα πρέπει να ανησυχεί τους φίλους των Χιτ το -36 του αγώνα; Ο Γκρεγκ Πόποβιτς μετά το ματς προφανώς και δεν έδειξε να θεωρεί ότι σημαίνουν κάτι οι 36 πόντοι διαφοράς της ομάδας του. Όπως δεν σήμαινε κάτι και η βαριά ήττα των Σπερς στο Μαϊάμι: «Δεν θα έπρεπε να σας είναι έκπληξη το αποψινό ματς. Μιλάμε για τις δύο τελευταίες ομάδες που έχουν μείνει όρθιες. Δεν νομίζω ότι κάποια από τις δύο θα πέσει επειδή είχε μια άσχημη βραδιά».

Βέβαια, υπάρχουν άσχημες βραδιές και άσχημες βραδιές. Ας πούμε, με τον Τζέιμς στο παρκέ οι Χιτ είχαν -32 στη διαφορά πόντων, το οποίο είναι η χειρότερη διαφορά που τρώει στην καριέρα του ο Τζέιμς σε όλα τα ματς, κανονικής περιόδου και πλέι οφς.

Ο Τζέιμς μοιάζει να τους έχει χάσει τελείως τους τελικούς ως τώρα, με την κατάσταση να θυμίζει λίγο το 2007 και το πώς τον είχε κλείσει ο Μπόουεν τότε. Στο 3ο ματς είχε 2/14 σουτ έξω από τη ρακέτα, δηλαδή 14%. Επίσης, σε καταστάσεις απομόνωσης ο Τζέιμς σουτάρει με 30% στους φετινούς τελικούς, έχοντας 0/6 σουτ σε isolation στο 3ο παιχνίδι. Μάλιστα, στους τελικούς καταφεύγει πιο συχνά σε τέτοια plays απ’ ότι στις 3 προηγούμενες σειρές των πλέι οφς (περίπου 6% περισσότερο, ενώ σκοράρει περίπου 45% λιγότερο από τέτοιες καταστάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα πλέι οφς).

Ο Τζέιμς, βέβαια, έχει δει και τον δρόμο προς το καλάθι να κλείνει. Με τους Πέισερς έκανε ντράιβ προς την ρακέτα 10.3 φορές ανά αγώνα κερδίζοντας 1.9 φάουλ ανά ματς από ντράιβ και σκοράροντας με 54% σε τέτοιες καταστάσεις. Με τους Σπερς τα αντίστοιχα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα, 6.7 ντράιβ ανά ματς, 0.7 φάουλ ανά ματς από ντράιβ και σουτάροντας με 30% σε τέτοιες καταστάσεις.

Ο Τζέιμς μετά το ματς, φιλοσόφησε την κατάσταση: «Ειλικρινά, πρέπει απλώς να παίξω καλύτερα. Δεν γίνεται να έχω τέτοια εμφάνιση όπως η αποψινή και να περιμένω να κερδίσουμε».

Μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση του Τζέιμς έπαιξε ο Λέοναρντ που αγωνίστηκε 29 λεπτά, μάρκαρε και στα 29 τον Τζέιμς και εκτός από την καταπληκτική άμυνα είχε 14 πόντους, 12 ριμπάουντ με 6/10 σουτ, 2 ασίστ και 4 κλεψίματα.

Για τους Χιτ το ματς ήταν τραγωδία από τον πρώτο ως τον τελευταίο. Ο Τζέιμς είχε 15 πόντους με 7/21 σουτ, ο Μπος 12 πόντους με 4/10, ο Τσάλμερς ήταν άποντος με 0/5 σουτ, ο Άλεν πήρε 2 σουτ σε 19 λεπτά συμμετοχής, ο Άντερσεν έπαιξε 11 λεπτά και δεν πήρε καν ριμπάουντ. Μόνος που κάπως διασώθηκε ο Μάικ Μίλερ με 5/5 τρίποντα σε 22 λεπτά, αλλά όταν χάνεις 36 πόντους, δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανείς για διασωθέντες. Ο Ουέιντ πάλεψε με 16 πόντους, 7/15 σουτ, 5 ασίστ και 4 κλεψίματα, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη βαριά ήττα.

Η ιστορία είναι πια με τους Σπερς, καθώς σε τελικούς που βρίσκονται στο 1-1 η ομάδα που κερδίζει το 3ο παιχνίδι της σειράς είναι αυτή που κατακτά τον τίτλο στο 92% των περιπτώσεων.

Η ταινία από τη νίκη των Σπερς στο 3ο ματς:

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *