Home / NBA / Ο εγωισμός του Μανού!

Ο εγωισμός του Μανού!

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μανού Τζινόμπιλι, οι Σπερς κέρδισαν με 114-104 στο 5ο παιχνίδι των τελικών του NBA τους Μαϊάμι Χιτ, για να πάνε τη σειρά στο 2-3, μια σειρά που, πλέον, επιστρέφει στο Μαϊάμι για τον ένα ή τους δύο τελευταίους αγώνες της. Ο Αργεντινός αστέρας ξεκίνησε στην πεντάδα των Σπερς στο 5ο παιχνίδι, ήταν ο καλύτερος του γηπέδου και έκανε τη διαφορά για την ομάδα του, φέρνοντάς τη ξανά μπροστά στη σειρά.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, με ένα καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο, οι Χιτ είχαν σπάσει έδρα, κερδίζοντας με 93-109 τους Σπερς στον 4ο τελικό. Τότε ο Τζέιμς είχε 33 πόντους με 15/25 σουτ και 11 ριμπάουντ, με τον Ουέιντ να είναι ο καλύτερος του γηπέδου, 32 πόντους, 14/25 σουτ, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 6 κλεψίματα, 1 τάπα, αλάνθαστος. Έτσι, οι Χιτ θέλουν το 2/2 στα δύο τελευταία ματς για να πάρουν τον τίτλο και να καταφέρουν κάτι που καμία ομάδα στην ιστορία του NBA δεν έχει καταφέρει ακόμα: να κερδίσουν τους Σπερς σε σειρά τελικών.

Σε εκείνο το ματς ο Τζινόμπιλι είχε 5 πόντους με 1/5 εντός παιδιάς σουτ. Ο 5ος τελικός ήταν κατά τι διαφορετικός. Ο Αργεντινός σε 33 λεπτά είχε 24 πόντους με 8/14 σουτ και 7/8 βολές, 2 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Μέχρι τον 5ο τελικό είχε 7.5 πόντους μέσο όρο στη σειρά με 35% εντός παιδιάς.

«Ήμουν νευριασμένος, ήμουν απογοητευμένος. Παίζουμε στους τελικούς του NBA, είμαστε στο 2-2 και εγώ ένιωθα ότι ακόμα δεν βοηθούσε την ομάδα ιδιαίτερα. Και αυτό ήταν ιδιαίτερα εκνευριστικό». Ο Ποπόβιτς έκανε ένα κόλπο που έχει επιχειρήσει άλλες τρεις φορές στην κοινή του πορεία με τον Τζινόμπιλι.

Για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν έβαλε τον Τζινόμπιλι στη βασική πεντάδα. Αυτό έχει αποδειχτεί… χρυσάφι όλες τις φορές που το έχει επιχειρήσει. Τις τρεις προηγούμενες φορές που έχει ξαφνικά βάλει στη μέση μιας σειράς πλέι οφς τον Τζινόμπιλι βασική πεντάδα, ο Αργεντινός είχε όλες τις φορές βάλει τουλάχιστον 30 πόντους. Τώρα είχε 24 πόντους και 10 ασίστ. Ο Τζινόμπιλι είχε σκοράρει ή είχε δώσει την ασίστ στα μισά από τα 12 καλάθια των Σπερς στην πρώτη περίοδο, το σκορ ήδη στο 32-19.

Βέβαια, ο Τζινόμπιλι δεν έπαιζε μόνος του. Οι Σπερς έκαναν ένα απίθανο παιχνίδι. Ο Τόνι Πάρκερ είχε 26 πόντους και 5 ασίστ με 10/14 σουτ, ο Τιμ Ντάνκαν είχε 17 πόντους και 12 ριμπάουντ με 7/10 σουτ, ο Λέοναρντ πρόσθεσε 16 πόντους και 8 ριμπάουντ με 6/8 σουτ, ενώ ο Ντάνι Γκριν σκόραρε 24 πόντους με 6/10 τρίποντα για να σπάσει ένα ρεκόρ στην ιστορία του NBA.

Πλέον, έγινε ο παίκτης που σκοράρει τα περισσότερα τρίποντα σε μια σειρά τελικών του NBA, έχει ήδη φτάσει τα 25 εύστοχα, το ρεκόρ είχε ως τώρα ο Ρέι Άλεν με 22 εύστοχα. Ο Γκριν έχει 25/38 τρίποντα στη σειρά των τελικών ως τώρα σουτάροντας δηλαδή με 66% από το τρίποντο! Το τρίποντο με το οποίο ο Γκριν έσπασε το ρεκόρ του Άλεν:

Μάλιστα, οι Σπερς βρήκαν άλλον έναν παίκτη στη μάχη απέναντι στον ΛεΜπρον Τζέιμς. Απέναντι στον Μπορίς Ντιό ο Τζέιμς είχε 1/8 εντός παιδιάς, ενώ απέναντι σε όποιον άλλο τον μάρκαρε είχε 7/14. Ο Ντιό τον ανάγκαζε να σουτάρει πίσω από τα 4,5 μέτρα κατά μέσο όρο, ενώ απέναντι στους άλλους, σούταρε κατά μέσο όσο από τα 2 μέτρα από το καλάθι. Τα 4 πρώτα σουτ του Τζέιμς απέναντι στον Γάλλο ήταν πίσω από τα 6 μέτρα, ενώ όταν τον πόσταρε είχε 0/3 με τον Γάλλο στην πλάτη του.

Οι Σπερς σούταραν με 60% εντός παιδιάς, για να γίνουν η πρώτη ομάδα που σουτάρει με τουλάχιστον 60% σε τελικό NBA τα τελευταία 4 χρόνια (η προηγούμενη ήταν το Ορλάντο με 62.5% το 2009). Πλέον, οι Σπερς έχουν δύσκολο έργο, καθώς θα πρέπει να σπάσουν έδρα μέσα στο Μαϊάμι για να πάρουν τον τίτλο.

Βέβαια, απ’ την άλλη, τα στατιστικά δεν είναι με τους Χιτ. Σε σειρές τελικών που στο 4ο παιχνίδι το σκορ είναι 2-2, ο νικητής του 5ου αγώνα έχει πάρει 20/27 φορές τον τίτλο. Η πιο πρόσφατη ομάδα που έχασε έτσι ήταν το Μαϊάμι το 2011 από το Ντάλας, 2-2 στο 4ο ματς, 2-4 δύο παιχνίδια αργότερα.

Οι Σπερς, επίσης, είναι η καλύτερη ομάδα στο NBA τα τελευταία 10 χρόνια στα παιχνίδια που έχουν την ευκαιρία να κλείσουν εκτός έδρας μια σειρά. Έχουν 87.5% με 14-2 σε τέτοιες καταστάσεις, ενώ όλες οι υπόλοιπες ομάδες του NBA έχουν 44.9% με 61-75 συνολικά.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *