Home / NBA / Το μαγικό τριήμερο του all-star και το Greek Freak Nation! – vid.

Το μαγικό τριήμερο του all-star και το Greek Freak Nation! – vid.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν γεμάτο με θέαμα μιας και για το NBA ήταν το τριήμερο του all-star. Θέαμα, διασκέδαση, καρφώματα, ρεκόρ, ολίγον από Γιάννη Αντετοκούνμπο και μπόλικη από την ελληνική ηλιθιότητα και αμάθεια. Τώρα πώς καταφέραμε μπροστά σε όλο αυτό το φαινόμενο που είναι το all-star του NBA να ασχολιόμαστε με τις γνωστές βλακώδεις ελληνικές ρατσιστικές συμπεριφορές, είναι κάτι που με ξεπερνά. Να δούμε το μαγικό τριήμερο μέσα από τα βίντεο που θα μας βάλουν στο κλίμα της γιορτής;                  

Η Παρασκευή

Η Παρασκευή ήταν η μέρα του Rising Stars, δηλαδή του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η Team Hill του Έλληνα παίκτη κέρδισε με 142-136 την Team Webber, με τον Γιάννη να έχει 9 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 τάπα με 3/3 δίποντα και 3/4 βολές σε 17:11 συμμετοχής. Μάλιστα, δικό του κάρφωμα ήταν που έκλεισε τον αγώνα στο 142-136:

Την παράσταση έκλεψε ο Αντρέ Ντράμοντ που είχε 30 πόντους και 25 ριμπάουντ, με τον Ντιόν Ουέιτερς να γράφει 31 πόντους με 10/14 σουτ. Για την Team Webber ο Τιμ Χαρνταγουέι Τζούνιορ είχε 36 πόντους, ενώ ο Αντόνιο Ντέιβις 16 με 8 ριμπάουντ και ο Κάρτερ-Ουίλιαμς 17 με 6 ριμπάουντ και 9 ασίστ. Όλη η Team Webber πήρε 28 ριμπάουντ, δηλαδή 3 περισσότερα απ’ όσα ο Ντράμοντ μόνος του (52 η Team Hill).

Ο Ντράμοντ δικαιολόγησε την όρεξή του μιλώντας για την περσινή σεζόν, που έχασε το all-star: «Ήταν σκληρό για μένα που έχασα το περσινό παιχνίδι. Δεν άντεχα να το βλέπω, μισούσα το κάθε δευτερόλεπτο. Είχα στο μυαλό μου φέτος να βγω να κερδίσω το MVP και να κερδίσω τον αγώνα και βγήκα και το έκανα», είπε ο 20χρονος παίκτης, που έσπασε το ρεκόρ του Rising Stars με τα 25 ριμπάουντ που μάζεψε, ενώ είχε πει ότι στόχος του είναι να μαζέψει 30, νούμερο που έμοιαζε ακραίο, αλλά μέσα στο ματς φαινόταν εφικτός στόχος.

Τα καρφώματα του αγώνα:

Η βραδιά του Ντράμοντ:

Το Σάββατο

Ο Τζον Ουόλ κέρδισε το διαγωνισμό καρφωμάτων το Σάββατο, σε μια βραδιά που ήταν ξεχωριστή από τις προηγούμενες, αφού ο διαγωνισμός είχε άλλο σύστημα, το οποίο, κρίνοντας από τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν άρεσε σχεδόν σε κανέναν από τους φίλους της λίγκας.

Ο διαγωνισμός είχε και κόντρα Ανατολής-Δύσης, αφού οι dunkers ήταν χωρισμένοι σε δύο αντίστοιχες ομάδες. Η Ανατολή των Πολ Τζορτζ, Τέρενς Ρος και Ουόλ επικράτησε της Δύσης των Μπεν ΜακΛέμορ, Χάρισον Μπαρνς, Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ο όλος διαγωνισμός φάνηκε… να προσπαθεί πάρα πολύ, το κούραζε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε, η κουβεντούλα ανάμεσα στα καρφώματα και η εξέλιξη του format του διαγωνισμού, περισσότερο καθυστερούσε το θέαμα, παρά το εξυπηρετούσε.

Παρών στο διαγωνισμό ήταν και ο Τζούλιους Έρβινγκ, που θυμήθηκε τις παλιές καλές ημέρες και σχολίασε ότι δεν τις βλέπει να ξανάρχονται, τουλάχιστον όχι σε εποχές όπως εκείνες που ο Ντομινίκ με τον Τζόρνταν έκαναν το διαγωνισμό must watch για όλο τον κόσμο.

Μπορεί η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία να έχει μειωθεί, αλλά ο Έρβινγκ μας χάρισε την ατάκα της χρονιάς, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο ΛεΜπρον Τζέιμς δεν έχει λάβει μέρος στο διαγωνισμό στα πρώτα 11 χρόνια της καριέρας του: «Ο ΛεΜπρον τρέχει ένα σερί. Και όλοι ξέρετε πόσο αρέσουν τα σερί στον ΛεΜπρον. Θα συμμετάσχει όταν νιώσει έτοιμος. Δεν είναι αργά ακόμα. Το έχει ακόμα».

Όλα τα καρφώματα του διαγωνισμού:

Στα τρίποντα μεγάλος νικητής ήταν ο Μάρκο Μπελινέλι, ο οποίος κέρδισε τον Μπράντλεϊ Μπιλ με 24 πόντους στην παράταση (το tiebreaker) του τελικού, αφού οι δυο τους είχαν ισοβαθμήσει με 19 πόντους στον τελικό. Νικήτρια ήταν η ομάδα της Δύσης με το ποσό των 100.000 δολαρίων να δίνεται στο Πρόγραμμα Teach for America and Wounded Warrior.

Ο Μπελινέλι είναι 2ος στη λίγκα σε ευστοχία με 44.8% και στον διαγωνισμό απέδειξε τη θέση του. Ο Μπιλ (6ος με 43%) έφτασε στον τελικό, αλλά στον έξτρα γύρο ο Μπελινέλι είχε 13/15 σουτ σε τρεις θέσεις, τελείωσε με 24 πόντους, με τον Μπιλ να έχει 18.

Μετά το διαγωνισμό, ο Μπελινέλι είπε: «Στο τέλος ήμουν συγκεντρωμένος. Με ένοιαζε αυτό το τρόπαιο, ήταν σημαντικό για μένα να κερδίσω, να είμαι μέρος του all-star Σαββατοκύριακου».

Ο διαγωνισμός είχε νέο κανονισμό, οι παίκτες είχαν το δικαίωμα να βάλουν 5 λεγόμενες money-balls (τις πολύχρωμες που μετρούν για 2 πόντους) σε μία θέση σε ένα «money-ball rack». Ο Μπελινέλι το έβαζε πάντα στη γωνία που τελείωνε το γύρο του μιας και ως κλασσικός Ευρωπαίος σκέφτηκε “εκεί για να ξέρω πόσα χρειάζομαι για να κερδίσω”, είχε 9/15 στους 3 γύρους από εκεί, 3/5 κάθε φορά. Ο μόνος που έβαλε πάνω από 3 τέτοιες ήταν ο Αφλάλο με 4/5, αλλά είχε 7/20 στις άλλες 4 θέσεις με 0/4 στις πολύχρωμες.

Ο διαγωνισμός με το νέο σύστημα μοιάζει να έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού επιτρέπει τις ανατροπές και κρατάει την αγωνία. Εν ολίγοις, τα τρίποντα έμοιαζαν να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα καρφώματα.

Ο τελικός γύρος ανάμεσα σε Μπελινέλι και Μπιλ:

Και το Σάββατο είχε Γιάννη Αντετοκούνμπο στο πρόγραμμα με τον Έλληνα παίκτη να διαγωνίζεται μαζί με τον ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν στο Skills Challenge. Οι δυο τους αποκλείστηκαν από το ζευγάρι του Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς με τον Βίκτορ Ολαντίπο χάνοντας για περίπου 2 δευτερόλεπτα. Πάντως, ο Αντετοκούνμπο το χάρηκε και μάλιστα ξεσήκωσε και σχολιαστές και κόσμο με το κάρφωμά του στο τέλος του γύρου του, ενώ το μόνο «πρόβλημα» ήταν ότι δεν του σήκωσε την μπάλα για alley-oop κάρφωμα στο ξεκίνημα ο ΝτεΡόζαν:

Νικητές αναδείχτηκαν ο Τρέι Μπερκ με τον Ντέιμιαν Λίλαρντ, ήταν 0.1 του δευτερολέπτου καλύτεροι στον τελικό, με τον Λίλαρντ να έχει κερδίσει και την περσινή σεζόν. Ο Μπερκ έκανε… τόσο καλό υπολογισμό χρόνου που στο τέλος έκλεισε με χαλαρό λέι απ αλλά το έκανε 1 δέκατο πιο γρήγορα από την αντίπαλη ομάδα, για τη νίκη και όταν πήγε σπίτι του το βράδυ ανάσανε και μονολόγησε “ευτυχώς, φαντάζεσαι πόσο ρόμπα θα είχα γίνει;”. Έτσι, η Δύση κέρδισε και αυτό το event, παίρνοντας ξανά τη δωρεά των 100.000 δολαρίων για το σχέδιο Teach for America and Wounded Warrior.

Στο shooting stars νικήτρια αναδείχτηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά η ομάδα του Μπος, που αποτελείται από τον Μπος, τον Ντομινίκ Ουίλκινς και τη Σουίν Κας. Ο χρόνος τους ήταν 31.4 δευτερόλεπτα:

Η Κυριακή

Στο κυρίως μενού, στον αγώνα της Κυριακής, δηλαδή, είχαμε κι εδώ πολλά ρεκόρ. Πάμε; Η Ανατολή κέρδισε τη Δύση με 163-155, με το ματς αυτό να είναι εκείνο με το υψηλότερο σκορ όλων των εποχών σε all-star game. Οι 318 πόντοι ξεπέρασαν τους 303 που είχαν επιτευχθεί το 1987, ενώ οι 163 της Ανατολής έσπασαν τους 155 που είχε βάλει η Δύση το 2003 (με παράταση). Τα 135 εύστοχα σουτ εντός παιδιάς έσπασαν τα 128 του 2007, τα 30 εύστοχα τρίποντα ήταν περισσότερα από τα 26 του 2012 και του 2013, τα 16 τρίποντα της Δύσης ήταν περισσότερα από τα 14 της Ανατολής το 2012 και της Δύσης το 2013, οι 100 προσπάθειες για τρίποντο από τις δύο ομάδες διέλυσαν το ρεκόρ των 71 του 2013, οι 56 προσπάθειες της Δύσης από το τρίποντο ξεπέρασαν τις 39 της Ανατολής το 2013, οι 88 ασίστ από τις δύο ομάδες ξεπέρασαν τις 85 του 1984, τα 19 εντός παιδιάς εύστοχα σουτ του Μπλέικ Γκρίφιν ξεπέρασαν τα 17 των Τσέιμπερλεν, Τζόρνταν και Γκαρνέτ, τα 8 εύστοχα τρίποντα του Καρμέλο Άντονι ξεπέρασαν τα 6 των Μάρκ Πράις και ΛεΜπρον.

Ο Ντουράντ και ο Γκρίφιν έβαλαν από 38 πόντους έκαστος, φτάνοντας τον Ρικ Μπάρι (1967) στην 3η θέση με τον Τσέιμπερλεν (42 το 1962) και τον Τζόρνταν (40 το 1988) να είναι οι μόνοι που έχουν βάλει περισσότερους.

MVP της βραδιάς ο Κάιρι Έρβινγκ, που είχε 31 πόντους με 14/17 σουτ, 5 ριμπάουντ και 14 ασίστ, ο καλύτερος της Ανατολής στη νίκη της. Κι αν αυτό το ματς στο μέλλον χρησιμοποιείται ως ορόσημο για να συζητήσουμε την ανατολή της κυριαρχίας του Έρβινγκ στο NBA, είναι κάτι που μένει να το δούμε όταν θα έρθει η ώρα του. Ο Τζέιμς είχε 22 πόντους, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ (με 0/7 τρίποντα), ο Άντονι 30 πόντους με 8/13 τρίποντα. Για τη Δύση ο Γκρίφιν είχε 38 πόντους με 19/23 σουτ, ο Ντουράντ 38 με 14/27 (6/17 τρίποντα) και 10 ριμπάουντ, ο Κάρι 12 πόντους και 11 ασίστ.

Τα βίντεο από τον αγώνα, με φάσεις από ΛεΜπρον, Γκρίφιν, Έρβινγκ, Ντουράντ, το Top-10 και την απαραίτητη πλέον… phantom camera:

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Και μέσα σε όλα είχαμε και την… απαραίτητη, πλέον, ρατσιστική επίθεση των ηλιθίων στα αδέρφια Αντετοκούνμπο, λόγω του «Greek Freak Nation» που φορούσε στο μπλουζάκι του ο Θανάσης για να τιμήσει τον αδερφό του σχετικά με το παρατσούκλι που του έχουν δώσει οι Αμερικανοί, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι ο σύγχρονος Έλληνας… δεν παλεύεται από βλακεία, ημιμάθεια και κόμπλεξ. Το ποιος ήταν πιο ηλίθιος και το έβγαλε πρώτος στην Ελλάδα μικρή σημασία έχει (αφού αναπαράχθηκε ως αληθινό από αρκετούς άλλους masters της αγγλικής με τα φασιστοειδή να βρίσκουν ξανά ευκαιρία), ίσως αυτός του οποίου η μαμά δεν είχε πληρώσει για φροντιστήριο αγγλικών όταν ήταν μικρός και όταν μεγάλωσε θεώρησε ότι η λύση στην αμάθειά του βρέθηκε εύκολα μέσω του google translate. Μπορεί ο Γιάννης και ο Θανάσης προφανώς και να θίχτηκαν, να προσβλήθηκαν, να ταράχτηκαν, να εκνευρίστηκαν και να στενοχωρήθηκαν για ακόμα μία φορά, αλλά το «Φρικτό Έθνος Ελλήνων», όπως θεώρησαν οι… αγγλομαθείς στα social media ότι σήμαινε το μπλουζάκι, απέδειξε για ακόμα μία φορά το εν λόγω προσωνύμιο. Κι ας εννοούσαν κάτι εντελώς διαφορετικό Αμερικανοί και Αντετοκούνμπο, κι ας είχαμε καταλάβει κάτι εντελώς διαφορετικό όλοι εμείς οι υπόλοιποι που είχαμε ξαναδιαβάσει για το NBA σε αγγλικό σάιτ. O tempora o mores…

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *