Home / Πάνος Ζαχαρογιάννης 2012-13 / Preview ημιτελικών: 4 στη μάχη, 2 στον τελικό!

Preview ημιτελικών: 4 στη μάχη, 2 στον τελικό!

Το φάιναλ φορ του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος «Πάνος Ζαχαρογιάννης» είναι εδώ! Στιγκιντριακοί και Gastone, Alley Ουπς και S-Parta BC έχουν από 40 λεπτά για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό με φόντο τον μεγάλο τελικό της λίγκας. Ποιοι δύο θα βρεθούν στο μεγάλο τζάμπολ της Κυριακής;

Final four facts: Συνδέοντας το σήμερα με το χτες της λίγκας!

ΣΤΙΓΚΙΝΤΡΙΑΚΟΙ – GASTONE

Την Πέμπτη στις 21:45 οι Στιγκιντριακοί και οι Gastone θα παλέψουν για την πρόκριση στον τελικό. Οι δυο ομάδες είναι πανέτοιμες για το μεγάλο ραντεβού, αλλά για να κάνουν όνειρα τίτλου πρέπει η μία να αντέξει στους γρίφους που θα της θέσει η άλλη.

Οι Στιγκιντριακοί τερμάτισαν 1οι στην κανονική περίοδο, με αποτέλεσμα να προκριθούν χωρίς αγώνα από την πρώτη φάση των πλέι οφς στους «16», όπου αντιμετώπισαν τους Barceλιώμα και πήραν την πρόκριση για την οκτάδα με 2-1 (66-56, 60-61, 79-74). Εκεί, απέναντι στον Άφοβο, κέρδισαν με 61-59 και με 51-41 τα δύο ματς για το 2-0 και το φάιναλ φορ.

Οι Gastone τερμάτισαν 4οι στην κανονική περίοδο και στην πρώτη φάση των πλέι οφς μπήκαν με 1-0 επί της Havana Rum, για να πάνε στο 2-0 με τη νίκη τους με 73-59. Στους «16» έπαιξαν με τους Jets, κέρδισαν τη σειρά με 2-1 (78-48, 70-71 και 68-57) για να αντιμετωπίσουν στην οκτάδα την Αττική, την οποία και πέρασαν με 2-0 αφού κέρδισαν με 77-55 το πρώτο παιχνίδι και με 69-55 το δεύτερο.

Την Πέμπτη το βράδυ μόνο ένας θα χαμογελά και θα περάσει τις επόμενες σχεδόν 70 ώρες σε υπερένταση και πιάνοντας τον εαυτό του να ονειρεύεται κούπες και πρωτιές! Όμως, ποια στοιχεία θα κρίνουν τον ημιτελικό;

Να αρχίσουμε συμφωνώντας ότι οι δυο ομάδες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές; Οι Στιγκιντριακοί είχαν την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, οι Gastone την καλύτερη επίθεση. Αμφότεροι ήταν… 13οι στην κατηγορία που ο αντίπαλός τους είχε την πρωτιά. Άρα, το πώς αρέσκεται ο καθένας να κερδίζει είναι ξεκάθαρο.

Το θέμα είναι πόσο καλός είναι ο καθένας στο παιχνίδι του αντιπάλου του ή πόσο εύκολα μπορεί να το αποτρέψει. Όταν κοντράρεται η καλύτερη επίθεση με την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, αναγκαστικά και εξ ορισμού ο ένας θα αναγκαστεί να κερδίσει παίζοντας έξω από τα νερά του.

Αν οι Στιγκιντριακοί καταφέρουν να ελέγξουν το ρυθμό του αγώνα και να μπλοκάρουν το γρήγορο παιχνίδι των Gastone, αναγκάζοντάς τους σε αργές επιθέσεις, εκμηδενίζοντας τους αιφνιδιασμούς τους και χαμηλώνοντας το σκορ του ματς, τότε οι Gastone θα πρέπει να επιβιώσουν σε ένα ματς πολύ πιο σκληρό και physical από αυτό που τους αρέσει να παίζουν, απέναντι στην στατιστικά κατεξοχήν καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος σε αυτό το είδος παιχνιδιού.

Αν οι Gastone μπορέσουν να τρέξουν, να παίξουν σε επιθέσεις κάτω από τα 15 δευτερόλεπτα, ώστε να ανεβάσουν τον αριθμό επιθέσεων των δύο ομάδων στο ματς και μαζί με αυτό το σκορ, αν παρασύρουν τους Στιγκιντριακούς σε ένα γρήγορο παιχνίδι, τότε μένει να δούμε αν εκείνοι θα καταφέρουν να ακολουθήσουν. Αν θα μπορέσουν να ανεβάσουν το σκορ τους όσο χρειάζεται για να πάρουν από την επίθεση το ροζ φύλλο πρόκρισης στον τελικό.

Μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά θα παίξουν τα ριμπάουντ. Όποιος τα ελέγξει θα μπορεί να ελέγξει και το ρυθμό. Τετριμμένο αλλά σίγουρα αληθινό. Αν κάποιος από τους δύο ανανεώνει επιθέσεις, θα κουράσει την άμυνα, θα αναγκάσει τους αμυνόμενους περιφερειακούς να πλησιάσουν το καλάθι σε μια κίνηση αυτοσυντήρησης για να παλέψουν για τα ριμπάουντ, θα μειώσει κατά πολύ τους αιφνιδιασμούς του αντιπάλου. Όποιος, βέβαια, καθαρίζει τα αμυντικά του ριμπάουντ γρήγορα και χωρίς πολλές μάχες, θα έχει αυτομάτως και τον πρώτο λόγο στο τρέξιμο και τους αιφνιδιασμούς.

Βλαχογεώργης, Πλευριάς, Τζουμέζης από τη μία, Νούκας, Μιχαηλίδης, Καζάκος από την άλλη, ξέρουν ότι θα δώσουν πάρα πολλές μάχες στο 40λεπτο, ξέρουν ότι η περιφέρειές τους εξαρτώνται από το κατά πόσο θα μπορέσουν να κρατήσουν τη ρακέτα τους προστατευμένη και ασφαλή.

Απ’ την άλλη, το παιχνίδι δεν τελειώνει εκεί. Και οι δύο ομάδες έχουν πλέι μέικερ που κάνει τη διαφορά. Γαβρίδης και Πανδής είναι… σεσημασμένοι στη λίγκα, αμφότεροι μπορούν να πάρουν μόνοι τους ένα παιχνίδι, είναι από τους παίκτες που μπορούν και να δημιουργήσουν αλλά και να σκοράρουν όποτε το χρειαστεί η ομάδα τους. Ξέρουν να παίρνουν φάουλ, είναι εύστοχοι στις βολές, η μεταξύ τους «άτυπη» μονομαχία ίσως μας δώσει και το νικητή του αγώνα. Και δεν είναι μόνο οι πόντοι, είναι και το ποιος θα τρέξει πιο καλά την ομάδα του, και το ποιος θα μοιράσει πιο πολλές ασίστ, και το ποιος θα μπορέσει στην πιο κρίσιμη στιγμή να δώσει αυτό που η ομάδα του θέλει.

Οι Στιγκιντριακοί, βέβαια, ξέρουν ότι ο Γαβρίδης θα παίρνει ανάσες στην επίθεση όταν η μπάλα θα πηγαίνει στον Γράψα ή τον Εγγλέζο. Ο πρώτος βρέθηκε και πέρσι σε ημιτελικό απέναντι στους Gastone, φέτος θέλει τα πράγματα να είναι λίγο διαφορετικά όσον αφορά στο αποτέλεσμα. Η ευχέρειά του στο παιχνίδι με πλάτη, τα clutch σουτ του και το γεγονός ότι μπορεί να κρατά σε κάθε επίθεση την άμυνα απασχολημένη με την κίνησή του εκτός μπάλας, τον κάνουν πολύ δυνατό χαρτί. Ο Εγγλέζος είναι πιο… αθόρυβος, αλλά όταν σου έχει βάλει 15-20 πόντους χωρίς να τον… καταλάβεις, τότε το κίτρινο φύλλο έρχεται με εκκωφαντικό θόρυβο προς το μέρος σου. Με πολύ καλό σουτ από το πλάι, με απέριττες κινήσεις, όποτε δεν εξαντλεί τον προσωπικό του αντίπαλο στην άμυνα, δίνει λύσεις στην επίθεση.

Απ’ την άλλη, ο Καραλής είναι ο παίκτης που δεν μπορείς να ξεχάσεις. Δίπλα στον Πανδή, ξέρει πότε να κάθεται στο φόντο και πότε να γίνεται πρωταγωνιστής στην επίθεση, δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στη χρονιά είχε πολλές φορές ξεσπάσματα με 8-10 συνεχόμενους πόντους για την ομάδα του.

Ο Βλαχογεώργης και ο Τζουμέζης δίνουν πολύ σκορ στη ρακέτα για τους Gastone, αλλά θα πρέπει να τα βάλουν με την πολύ σκληρή φροντ λάιν των Στιγκιντριακών, ενώ κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τον Πλευριά που έχει πολύ καλά τελειώματα και υπάρχουν φορές μέσα στον αγώνα που γυρίζει σε «beast mode».

Και, βεβαίως, δεν φτάνεις στο φάιναλ φορ με 3-4 παίκτες μόνο. Ακόμα κι αν παίρνουν λιγότερες προσπάθειες, οι υπόλοιποι είναι καθοριστικοί, άλλωστε το παιχνίδι όσο παίζεται μπροστά άλλο τόσο παίζεται και στα μετόπισθεν. Η εκρηκτικότητα του Κόκκορη, τα σουτ από μέση απόσταση του Καζάκου, οι μάχες στη ρακέτα του Νούκα και του Μιχαηλίδη, τα τρίποντα του Διαμαντόπουλου, το δυναμικό παιχνίδι του Γρυπάρη, τα σουτ του Ροντογιάννη, το τρίποντο του Μαρίνη, οι ενέργειες του Γκύζη και του Ζέκιου, κάθε ένα από αυτά μπορεί να φανεί καθοριστικό.

Και οι δύο γνωρίζουν ότι έμειναν 40 λεπτά και ο τελικός πια είναι πολύ κοντά για να μην δώσεις το 100% μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο κυνηγώντας τον.

ALLEY ΟΥΠΣ – S-PARTA BC

Την Παρασκευή στις 21:45 οι Alley Ουπς και η S-Parta BC θα θέλουν αμφότερες να βάλουν το κερασάκι σε μια τρομερή πρώτη σεζόν στο πρωτάθλημα με την πρόκριση στον τελικό. Ο τελικός είναι τόσο κοντά όσο και ο αποκλεισμός, αλλά κανείς δεν θέλει να σκεφτεί το δεύτερο όταν η λάμψη του πρώτου βρίσκεται επιτέλους σε απόσταση ανάσας.

Οι Alley Ουπς μπήκαν στα πλέι οφς από τη 2η θέση της κανονικής περιόδου. Στην πρώτη φάση ξεκίνησαν με 1-0 επί της Ήρεμης Δύναμης, ηττήθηκαν με 59-60 στο ένα ματς, αλλά πήραν την πρόκριση με 2-1 χάρη στο 86-61 του δεύτερου. Στους «16» αντιμετώπισαν τους Nothing But Net τους οποίους και απέκλεισαν με 2-1 (68-73, 67-54, 56-54). Στην οκτάδα αντιμετώπισαν τους εBEERους και χάρη στο 55-40 και το 67-59 πήραν την πρόκριση με 2-0 για την τετράδα.

Η S-Parta BC τερμάτισε στην 3η θέση στην κανονική περίοδο. Στην πρώτη φάση των πλέι οφς κέρδισε με 63-34 την Drink Team, έχοντας μπει στη σειρά με 1-0. Στους «16» απέκλεισε με 2-0 τους Θαλασσόλυκους (48-40, 57-50), ενώ στην οκτάδα αντιμετώπισε τους Zeppelin σε μια οριακή σειρά για να πάρει την πρόκριση με 2-1, χάνοντας το πρώτο ματς με 50-51, αλλά κερδίζοντας με 54-49 και 66-62 τα άλλα δύο παιχνίδια.

Οι δυο τους την Παρασκευή θα κοιτάξουν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του αντιπάλου τους για να τον αναγκάσουν σε άτακτη υποχώρηση από τη μάχη του τελικού. Ποια είναι αυτά τα μυστικά και πού ποντάρει η κάθε ομάδα για να κερδίσει τον «πόλεμο»;

Αρχικά θα στρέψω το βλέμμα μου στις δύο ρακέτες. Οι Alley Ουπς έχουν την πιο ψηλή φροντ λάιν στο πρωτάθλημα, αλλά δεν τη χρησιμοποιούν μόνο για να τους… κατεβάζει πιατικά από το ψηλότερο ράφι της κουζίνας. Οι ψηλοί τους είναι όλοι μπασκετικοί, η παρουσία τους ξεχωρίζει στο ζωγραφιστό, τις περισσότερες φορές ελέγχουν πλήρως τα ριμπάουντ, ενώ καταφέρνουν και να φθείρουν τους αντιπάλους τους. Δεν είναι και λίγο να έχεις Παρασκευόπουλο Δ., Καμζέλα, Γονιδάκη και Τσομπάνο στη δωδεκάδα, δηλαδή 4 παίκτες ξεκάθαρα πάνω από το 1.95 σε ύψος.

Ο Παρασκευόπουλος Δ. βλέπει πολλές φορές την μπάλα να ακουμπάει πάνω του χάρη στην ευχέρεια που έχει να αγωνίζεται με πλάτη, ενώ και οι υπόλοιποι θα πάρουν αρκετές επιθέσεις, σκοράροντας με συνέπεια και δημιουργώντας προβλήματα στους αντίπαλους ψηλούς. Ίσως το μεγαλύτερο όπλο τους είναι το γεγονός ότι μπορούν να κάνουν… 20 φάουλ στην άμυνα χωρίς να αναγκαστεί ο Σταυρόπουλος Αν. να ρίξει τον μέσο όρο ύψους στη ρακέτα του, παρά μόνο από επιλογή με βάση τα όσα γίνονται στο ματς.

Απέναντι σε αυτή τη φροντ λάιν θα πρέπει να καταφέρουν να σταθούν οι S-Parta BC που σίγουρα είναι πιο κοντοί εκεί, αλλά εξίσου δυνατοί. Ο Λαουλάκος ήταν «μάννα εξ ουρανού» στα πλέι οφς, η παρουσία του στη ρακέτα άλλαξε την εικόνα της ομάδας του, παίρνει πολλές επιθέσεις, κερδίζει πολλά φάουλ, κερδίζει ακόμα περισσότερες μάχες και σκοράρει με μεγάλη συνέπεια τόσο από κοντά όσο και από μακριά. Δίπλα του ο Κοτρώνης Κ., ο Κωνσταντόπουλος, ο Μυλωνάς Γ., ο Κοτρώνης Α., συνθέτουν μια πάρα πολύ μαχητική φροντ λάιν που παλεύει σε κάθε φάση είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση, χωρίς να αφήνει τίποτα να χαθεί.

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη το ζωγραφιστό, θα πρέπει να δούμε τη μάχη των πλέι μέικερ. Ο Κουλούπης και ο Κουζοβουνάς είναι οι δύο παίκτες που κρατούν τα κλειδιά των ομάδων τους. Από τη στιγμή που η ομάδα τους θα πάρει το ριμπάουντ στην άμυνα, μέχρι τη στιγμή που θα φύγει η μπάλα από τα χέρια κάποιου για το σουτ στην επίθεση, η παρουσία τους είναι καταλυτική. Είτε στο σκοράρισμα, είτε στην οργάνωση του παιχνιδιού, είτε στην πάσα, είτε στην απόφαση αν θα τρέξουν την ομάδα ή αν θα πάνε σε πιο αργή επίθεση. Το δικό τους μυαλό είναι αυτό που πρέπει να δουλέψει λίγο πιο γρήγορα για να «βγει» στο παρκέ το αποτέλεσμα που θέλουν οι ομάδες τους. Και, βεβαίως, στα κρίσιμα η μπάλα αναπαύεται στα χέρια τους στην αρχή της επίθεσης, μαζί με την απόφαση για το μεγάλο σουτ.

Τελειώσαμε; Όχι βεβαίως. Οι Alley Ουπς έχουν την ευτυχία να βλέπουν στο ρόστερ τους τον καλύτερο ίσως αμυντικό της λίγκας. Ο Παπαδόπουλος έχει δοκιμαστεί απέναντι στους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος και τα έχει βγάλει πέρα με όλους. Δεν θα αφήσει φάση να φύγει, θα κυνηγήσει το κλέψιμο, την παρέμβαση, το να εξοντώσει τον αντίπαλό του σε κάθε φάση και η συμβολή του είναι καθοριστική σε όλα τα ματς.

Ο Κουκάκης για την S-Parta BC είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ στο πρωτάθλημα. Όποιος κάνει το λάθος να τον αφήσει μόνο στο τρίποντο είναι σα να του ζητάει να δώσει μαθήματα του πόσο εύκολα μπαίνουν τα τρίποντα. Ακροβολισμένος και οπλισμένος σε κάθε φάση, είναι μία μόνιμη απειλή για τη weak side κάθε άμυνας που δεν έχει γρήγορα πόδια ή μεγάλη θέληση να βγει πάνω του.

Και δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτά. Η ευχέρεια στο σκοράρισμα του Μαζιώτη, το πάθος του Στεργίου, η δύναμη του Τσιριγώτη, το ταλέντο του Χαλούδη, τα σουτ του Καμζέλα, οι μάχες του Τσομπάνου, τα σουτ του Ορνιθόπουλου, οι πλάτες του Μυλωνά, η ενέργεια του Κωνσταντέλου, το πάθος του Κοτρώνη, οι λύσεις του Διαμαντόπουλου, όλα αυτά μπορεί να φανούν καθοριστικά μέσα στο ματς και να κρίνουν την πρόκριση.

Για τον νικητή θα χρειαστούν 40 για να αποκαλυφθεί, το μόνο σίγουρο, όμως, είναι το πάθος και η διάθεση με την οποία οι δυο ομάδες θα προσεγγίσουν το ματς, δύο από τις πιο ενθουσιώδεις ομάδες της λίγκας, αναμένεται να μας προσφέρουν μια πολύ σκληρή και όμορφη μάχη.

About nikolask11

Check Also

“Πάνος Ζαχαρογιάννης” 2012-13

Το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα “Πάνος Ζαχαρογιάννης”, κατά την σεζόν 2012-13 διεξήχθη σε 3 διαφορετικούς ομίλους, αλλά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *