Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / Η 1η Φάση του Ευρωμπάσκετ με αριθμούς!

Η 1η Φάση του Ευρωμπάσκετ με αριθμούς!

Η πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ τελείωσε και οι ομάδες χωρίστηκαν στη μέση. Οι 12 συνεχίζουν κοιτώντας από ένα βήμα πιο κοντά το πολύτιμο τρόπαιο, ενώ οι άλλες 12 πήραν το αεροπλάνο της επιστροφής στις βάσεις τους, συζητώντας για μια χαμένη ευκαιρία ή για μια καλή εμπειρία. Αναλόγως με τι στόχους ξεκινούσε ο καθένας.

Περιμένοντας το πρώτο τζάμπολ στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης (θα γίνει στις 15:30 της Τετάρτης στο Λετονία-Ουκρανία), το Age of Basketball ρίχνει μια τελευταία ματιά στους αριθμούς της πρώτης φάσης και στα όσα ξεχώρισαν εκεί. Προσδεθείτε, λοιπόν, και ας θυμηθούμε τα πιο σημαντικά στατιστικά κατορθώματα της Α φάσης.

Πρωτιές της πρώτης φάσης!

– Ο Τζέφερι Τέιλορ της Σουηδίας ήταν ο 1ος σκόρερ της Α φάσης του Ευρωμπάσκετ, βάζοντας 21.2 πόντους ανά αγώνα. Μόλις άλλος ένας παίκτης είχε πάνω από 20.0 μέσο όρο, αυτός ήταν ο Μίρζα Τελέτοβιτς της Βοσνίας, που είχε 21.0, δηλαδή σκόραρε μόλις 1 πόντο λιγότερο από τον Τέιλορ.

– Ο Γιαν Βέσελι της Τσεχίας ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης της Α φάσης του Ευρωμπάσκετ. Τελείωσε τη φάση των ομίλων (και τη συμμετοχή του στο Ευρωμπάσκετ) με 58.7% εντός παιδιάς, κάνοντας μάλιστα 12.6 σουτ ανά αγώνα!

– Ένας «κοντός» είχε μια σπάνια πρωτιά στην ευστοχία στα δίποντα, αφού ο Τόνι Πάρκερ (Γαλλία) έκλεισε τους ομίλους με 69.2% στα δίποντα με περίπου 8.0 ανά αγώνα.

– Στα τρίποντα δεν θα ήθελες να βρεις απέναντί σου τον Νιλς Γκίφι των Γερμανών, ο οποίος με 2.0 σουτ από το τρίποντο ανά ματς είχε 70% ευστοχία! Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 17 αθλητές σούταραν με 50% ή περισσότερο από το τρίποντο στους ομίλους και κάνοντας τουλάχιστον 2.0 σουτ ανά ματς! Ανάμεσά τους και ο Στράτος Περπέρογλου (50%).

– Αν έναν παίκτη δεν ήθελες να στείλεις στις βολές στο τουρνουά, αυτός ήταν ο Πετέρι Κόπονεν των Φινλανδών. Με 3.6 βολές ανά αγώνα ο Κόπονεν είχε 88.9% και είναι ο καλύτερος από τη γραμμή στο τουρνουά ως τώρα.

– Βασιλιάς των αιθέρων ο Γιαν Βέσελι της Τσεχίας. Τελείωσε τη φάση των ομίλων με 11.2 ριμπάουντ ανά αγώνα, 1ος στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Βέσελι ήταν και 1ος στα επιθετικά ριμπάουντ αφού ανανέωνε 4.8 επιθέσεις ανά ματς για την ομάδα του! Μόνο ένας άλλος παίκτης έπαιρνε πάνω από 10 ριμπάουντ, ο Γερμανός Τίμπορ Πλάις με 11.0 ανά ματς (1 λιγότερο στο σύνολο από τον Βέσελι).

– Ο Χάικο Σαφάρτζικ των Γερμανών ήταν ο παίκτης που έκανε περισσότερο απ’ όλους τους συμπαίκτες του να δείχνουν καλύτεροι, 1ος στις ασίστ με 6.8 ανά ματς και ο μόνος που είχε πάνω από 6.0 μέσο όρο.

– Όποτε περνούσε ο Νιχάντ Ντζέντοβιτς από δίπλα σου στην πρώτη φάση, καλό θα ήταν να τσεκάρεις το πορτοφόλι σου, καθώς ο Βόσνιος ήταν ο 1ος «κλέφτης» με 2.6 ανά αγώνα.

– Ο Νιχάντ Ντζέντοβιτς ήταν μάλιστα εκείνος που χρειάστηκε να κάνει… μεγαλύτερη επίδειξη της φυσικής του κατάστασης, αφού έμεινε περισσότερο από κάθε άλλον στα παρκέ στην πρώτη φάση των αγώνων, 37.2 λεπτά ανά ματς. Από κοντά και ο συμπαίκτης του στη Βοσνία, Μίρζα Τελέτοβιτς, δεύτερος συνολικά με 36.6 λεπτά παραμονής στο παρκέ σε κάθε παιχνίδι.

– Δυσκολευόταν πολύ να… βγάλει έναν αγώνα χωρίς αποβολή ο Κάσπαρς Μπέρζινς, αφού έκανε 4.2 φάουλ ανά ματς στους ομίλους!

Ήρωες για μία νύχτα…

– Ένας μόνο παίκτης πέρασε τους 30 πόντους στην Α Φάση, αυτός ήταν ο Μίρζα Τελέτοβις. Έβαλε 31 στο ματς των Βόσνιων με τη Λιθουανία (78-72) με 4/5 δίποντα, 6/15 τρίποντα και 5/8 βολές. Ο Τελέτοβιτς είναι και ο μοναδικός παίκτης της διοργάνωσης ως τώρα που έβαλε 6 τρίποντα σε ένα ματς.

Επόμενη καλύτερη επίδοση ήταν οι 29 πόντοι του Πετέρι Κόπονεν απέναντι στην εθνική μας (με 5/8 δίποντα, 5/7 τρίποντα και 4/4 βολές).

– Ο Γιαν Βέσελι απέναντι στη Γεωργία (95-79 οι Τσέχοι) είχε 12 εύστοχα σουτ εντός παιδιάς, με 12/14 δίποντα, τα περισσότερα εύστοχα που έβαλε ένας παίκτης σε αγώνα της πρώτης φάσης.

– Κανείς παίκτης ως τώρα στο Ευρωμπάσκετ δεν έχει επιχειρήσει περισσότερα από τα 22 σουτ που έκανε ο Τελέτοβιτς στο παιχνίδι της Βοσνίας απέναντι στο Μαυροβούνιο, όταν και είχε 3/12 δίποντα και 3/10 τρίποντα.

– Στη γραμμή των βολών για 13 βολές πήγε στο ματς με τη Σερβία (89-75 η ΠΓΔΜ) ο Μπο ΜακΚάλεμπ. Είχε 11/13.

– Τα περισσότερα ριμπάουντ από κάθε άλλον παίκτη σε έναν αγώνα κατέβασε ο Άντε Τόμιτς με τα 15 που πήρε στο Κροατία-Σλοβενία.

– Τρεις παίκτες μοίρασαν 11 ασίστ σε ένα ματς. Ο Νίκος Ζήσης (Ελλάδα-Τουρκία), ο Πετέρι Κόπονεν (Φινλανδία-Ρωσία) και ο Χάικο Σαφάρτζικ ο οποίος μάλιστα το έκανε 2 φορές (Γερμανία-Γαλλία και Γερμανία-Ουκρανία).

Ομαδικές πρωτιές!

– Την καλύτερη επίθεση στο Ευρωμπάσκετ έχουν οι Γάλλοι με 80.6 πόντους ανά αγώνα, η μοναδική ομάδα που σκοράρει πάνω από 80.0 πόντους ως τώρα στο τουρνουά. Η εθνική μας είναι στη 2η θέση με 78.4 ανά ματς.

– Η καλύτερη άμυνα ανήκει στην Ισπανία, η οποία δέχεται ως τώρα μόλις 53.8 πόντους, αναγκάζοντας τους αντιπάλους της σε… παιδικά σκορ. Η εθνική μας είναι 9η με 70.0 πόντους μέσο παθητικό.

– Μόνο με αίτηση έβαζες καλάθι στους Ισπανούς στην πρώτη φάση, κρατούσαν τους αντιπάλους τους στο απίστευτα χαμηλό 32.9% ποσοστό εντός παιδιάς σε κάθε παιχνίδι! Οι αντίπαλοι της εθνικής μας σκόραραν με 46.8% ανά ματς.

– Η ευστοχία της είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας, που είναι η πιο εύστοχη ομάδα εντός παιδιάς στο τουρνουά με 52.8%. Μόνο άλλη μία ομάδα σουτάρει με πάνω από 50% ως τώρα (η Γαλλία, 50.8%).

– Αν παίζεις με την Ιταλία, καλύτερα να πάρεις ομπρέλα για την περίπτωση που θα… βρέξει τρίποντα, καθώς οι Ιταλοί είναι οι πιο εύστοχοι του τουρνουά με 46.3%. Η Ελλάδα είναι 6η με 36.3% ως τώρα.

– Το Μαυροβούνιο ήταν η πιο εύστοχη ομάδα του τουρνουά στις βολές με 76.3%, αλλά αυτό δεν αρκούσε για να προκριθεί. Μάλιστα, οι 4 πιο εύστοχες ομάδες της διοργάνωσης από τη γραμμή (Βοσνία, ΠΓΔΜ, Σουηδία οι άλλες) αποκλείστηκαν ήδη όλες από τη συνέχεια! Η εθνική μας είναι 16η με 67%, ενώ χειρότεροι όλων ήταν οι Τσέχοι με 55.6%, οι οποίοι προφανώς παρακαλούσαν να μην κερδίζουν φάουλ.

– Οι Φινλανδοί ήταν η ομάδα που σούταρε τα πιο πολλά τρίποντα (27.0) και τις πιο πολλές βολές (26.0) στο τουρνουά ως τώρα!

– Την καλύτερη δουλειά έκαναν οι παίκτες της Κροατίας στις ρακέτες, όντας η μόνη ομάδα που μάζευε πάνω από 40 ριμπάουντ ανά ματς, είχαν 40.2 μέσο όρο. Η εθνική μας ήταν 22η με μόλις 33.6 σε κάθε ματς.

– Τα πιο πολλά εύκολα καλάθια τα βάζει η Ισπανία ως τώρα, αφού έχει 17.0 ασίστ μέσο όρο με τους Γάλλους να έχουν 16.6 σε κάθε ματς. Μάλιστα, οι Ισπανοί είναι οι καλύτεροι και στο assist to turnover ratio με 1.5, δηλαδή δίνουν 1.5 ασίστ για κάθε λάθος που κάνουν. Η Ελλάδα είναι 6η με 15.4 ασίστ.

– Οι Γεωργιανοί ήταν η πιο κοντρολαρισμένη ομάδα της πρώτης φάσης, η μοναδική που έκανε κάτω από 10 λάθη σε κάθε ματς, μόλις 9.6 είχαν μέσο όρο. Η εθνική μας ήταν 19η με 14.8 ανά παιχνίδι.

– Δεν… σταματούσαν να κάνουν φάουλ οι Λετονοί, που έχαναν κατά μέσο όρο πέντε παίκτες από φάουλ σε κάθε αγώνα, μιας και έκαναν 25.8 σε κάθε τους παιχνίδι!

– Όταν έπαιζες με τη Φινλανδία ήξερες ότι θα δεινοπαθήσεις από την περιφερειακή της άμυνα. Οι παίκτες του Ντέτμαν επέτρεπαν στους αντιπάλους τους να σκοράρουν με μόλις 22.6% από το τρίποντο. Με 35.1% σκόραραν από εκεί οι αντίπαλοι της εθνικής μας.

– Μόνο το 35.8% των διπόντων που επιχειρούσαν εναντίον της έβαζαν οι αντίπαλοι των Ισπανών, ενώ η εθνική μας ήταν στην 21η θέση επιτρέποντας το 53.2% αντίστοιχα.

Μαγικές ομαδικές βραδιές…

– Καμία ομάδα δεν έβαλε κατοστάρα στη φάση των ομίλων. Πιο κοντά απ’ όλους έφτασε η Τσεχία στο ματς με τους Γεωργιανούς, το οποίο κέρδισε με 95-79.

– Την πιο καλή βραδιά από άποψης ευστοχίας είχε η εθνική μας στο ματς με την Τουρκία. Έβαλε 84 πόντους σουτάροντας με 61.5% εντός παιδιάς, περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα σε έναν αγώνα.

– Εκείνο το βράδυ η εθνική μας είχε και 66.7% στα τρίποντα με 10/15, η πιο εύστοχη βραδιά ομάδας στο Ευρωμπάσκετ ως τώρα πίσω από τα 6.75 μέτρα.

– Με το απίστευτο 73.7% στα δίποντα τελείωσε η Σερβία το ματς με το Μαυροβούνιο, αλλά… κατάφερε παρόλα αυτά να χάσει την αναμέτρηση!

Μια βραδιά στη γραμμή πέρασε η Φινλανδία στο ματς με τη Ρωσία, αφού σούταρε 44 βολές στον αγώνα (31/44). Βέβαια, αν κοιτάξουμε λίγο πιο κάτω στη λίστα, οι Ρώσοι είχαν 43 το ίδιο βράδυ (27/43) που σημαίνει ότι… όλοι μας περάσαμε τη βραδιά κοιτώντας βολές.

– Η Σουηδία δεν έκλεψε μόνο τη νίκη και το γόητρό τους από τους Ρώσους, αλλά και… 13 μπάλες κατά τη διάρκεια του ματς, τις περισσότερες που έχει κλέψει ομάδα ως τώρα στο τουρνουά.

– Στο ίδιο ματς οι Ρώσοι έκαναν 24 λάθη, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα ως τώρα στο Ευρωμπάσκετ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *