Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / Οκτάδα οι Ουκρανοί, πρώτοι οι Σέρβοι

Οκτάδα οι Ουκρανοί, πρώτοι οι Σέρβοι

Η πρόκριση από τον όμιλο E είχε κριθεί νωρίς την Κυριακή, όταν οι Λετονοί έβγαζαν μόνοι τους τα μάτια τους χάνοντας από το αδιάφορο Βέλγιο με 56-60 και στέλνοντας στην οκτάδα τους Ουκρανούς (αν κέρδιζε η Λετονία θα περνούσε αφού έχασαν οι Ουκρανοί). Αμέσως μετά, οι αδιάφοροι Ουκρανοί έχασαν με 63-70 από τους Λιθουανούς που κυνηγούσαν την πρωτιά, αλλά δεν την πήραν γιατί οι Σέρβοι κέρδισαν με 77-65 τους Γάλλους για να τερματίσουν αυτοί πρώτοι και 3η η Γαλλία. Ας δούμε τα παιχνίδια της Κυριακής:

Όμιλος E

Λετονία – Βέλγιο 56-60

«Μια σκληρή ήττα. Τόσο απογοητευτικό. Είμαστε τόσο απογοητευμένοι. Τίποτα δεν υπάρχει να πούμε. Δεν μπορούσαμε να βάλουμε τίποτα. Αυτό ήταν το χειρότερό μας παιχνίδι εδώ και τόσα χρόνια, και ήταν το πιο σημαντικό μας παιχνίδι. Δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό. Αυτός είναι ο αθλητισμός», μπόρεσε να ψελλίσει ο Ρόλαντς Φραϊμάνις μετά την ήττα των Λετονών, ήττα που τους στέρησε την είσοδο στην οκτάδα. Ήθελαν νίκη και ήττα των Ουκρανών για να βρεθούν στα προημιτελικά.

Όμως, έμοιαζαν να κουβαλούν το άγχος όλου του κόσμου στις πλάτες τους και δεν μπόρεσαν να πιάσουν ρυθμό στην επίθεση. Είχαν 39% στα δίποντα και 17% στα τρίποντα με 65% στις βολές στο ματς. Τα ριμπάουντ ήταν 44-38 (17-5 τα επιθετικά), οι ασίστ 10-16 και τα λάθη 15-18.

Με 1:24 για το τέλος ο Κούκσικς σκόραρε για το 56-57, αλλά από εκεί και πέρα οι Λετονοί αστόχησαν σε 2 σουτ με Μπλουμς και Φραϊμάνις πριν ο Μασό καρφώσει για το 56-59 στα 8 δευτερόλεπτα. Ο Μπέρτανς σηκώθηκε για την ισοφάριση στα 3 δευτερόλεπτα αλλά αστόχησε και ο Μουκούμπου στα 2 δευτερόλεπτα με 1/2 βολές έγραψε το τελικό 56-60.

Ο Μασό είχε 14 πόντους και 4 ριμπάουντ, με τον Μουκούμπου να έχει 13 και 4 ριμπάουντ. Ο Ερβέλ πρόσθεσε 10 και 7 ριμπάουντ, με τον Τάμπου να έχει 8 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ για το Βέλγιο. Απ’ την άλλη ο Φραϊμάνις ήταν ο μόνος που στάθηκε στο ύψος του για τη Λετονία, είχε 10 πόντους και 11 ασίστ, αλλά Γιανισένοκς, Μπέρτανς και Μπλουμς είχαν 3/26 σουτ και μοιραία το Βέλγιο δεν μπόρεσε να κερδίσει…

Ουκρανία – Λιθουανία 63-70

Οι Λιθουανοί κέρδισαν τους Ουκρανούς με 7 πόντους για να τερματίσουν 2οι στον όμιλο. Είδαν τους Ουκρανούς να πλησιάζουν σε 63-64 με κάτι παραπάνω από 1 λεπτό, αλλά το ήθελαν περισσότερο και το τρίποντο του Λίνας Κλέιζα καθάρισε την μπουγάδα, 63-67 με 1:03 στο ρολόι.

Το παιχνίδι, πάντως, ήταν κλειστό, οι Ουκρανοί προηγήθηκαν στο 10-9, προηγήθηκαν στο 41-40 και στο 51-50, που ήταν και το τελευταίο τους προβάδισμα στο ματς στις αρχές της 4ης περιόδου. Βεβαίως, μετράει και που ήξεραν ότι έχουν προκριθεί όταν έγινε ο αγώνας (αν και θα μπορούσαν να τερματίσουν πιο ψηλά στον όμιλο), αφού οι Λετονοί είχαν ήδη χάσει.

Ο Κλέιζα είχε 15 πόντους και 5 ριμπάουντ για τη Λιθουανία, ο Μοτιεγιούνας 10 πόντους, ενώ ο Κουζμίνσκας είχε 6 πόντους και 6 ριμπάουντ. Ο Καζλάουσκας μοίρασε το χρόνο, κανείς δεν έπαιξε παραπάνω από τα 28 λεπτά του Σεϊμπούτις, ο Κ. Λαβρίνοβιτς δεν έπαιξε καθόλου, ο Γιαφτόκας 6 λεπτά και όλοι οι άλλοι από 13 και πάνω.

Οι Ουκρανοί είναι για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα προημιτελικά της διοργάνωσης, ο Φρατέλο έκανε τη διαφορά και ονειρεύονται μία ακόμα νίκη (αν είναι και οι Ισπανοί στην οκτάδα μόνο μία χρειάζεται) για να μπουν και στο Μουντομπάσκετ. Ο Γκλαντίρ στο ματς είχε 18 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ ο Κορνιγιένκο είχε 9 πόντους και 8 ριμπάουντ, με τον Τζέτερ να γράφει 10 πόντους και 8 ασίστ.

Σερβία – Γαλλία 77-65

Οι Σέρβοι κέρδισαν τους Γάλλους για να κατακτήσουν την 1η θέση στον όμιλό τους και να μπουν από αυτή στα προημιτελικά, περιμένοντας τον 4ο του δικού μας ομίλου. Οι Γάλλοι είναι 3οι, αλλά αυτό που θα πρέπει να τους προβληματίσει πιο πολύ είναι ότι έχουν 0/2 στα δύο δύσκολα παιχνίδια που έχουν παίξει μέχρι στιγμής, παιχνίδια με κάποιο από τα άλλα φαβορί, Λιθουανία και Σερβία. Δηλαδή και φέτος, μέχρι τώρα, το βασικό τους πρόβλημα μοιάζει να είναι ο χαρακτήρας στα δύσκολα.

Το παιχνίδι ήταν κλειστό στο πρώτο ημίχρονο, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Σέρβοι το ήλεγξαν, ιδίως μετά το 15ο λεπτό του. Τελευταίο προβάδισμα των Γάλλων ήταν στο 26-29, αλλά ακολούθησε ένα 7-0 που έφερε τους Σέρβους μπροστά με 33-29 για να πάνε στο 38-31 ως το ημίχρονο. Η διαφορά έφτασε γρήγορα στους 10 πόντους στην επανάληψη, 43-33, με τους Σέρβους να ξεφεύγουν με 50-38 λίγο μετά, πριν ο Πάρκερ με τον Ντε Κολό γράψουν το 50-45 με μικρό σερί 0-7.

Όμως, ο Νέντοβιτς απάντησε με δύο κολλητά τρίποντα για να κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας την ομάδα του με το 3ο δεκάλεπτο να λήγει με 60-51. Στην 4η περίοδο η Σερβία πήγε στο 70-56 με τους Γάλλους ουσιαστικά να απειλούν στιγμιαία στο 72-65 από τον Αζινσά, αλλά το τρίποντο του Νέντοβιτς αμέσως μετά με 2:28 στο ρολόι έκλεισε το ματς οριστικά.

Ο Κρστιτς είχε 19 πόντους με 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ για τη Σερβία, ο Νέντοβιτς είχε 17 πόντους με 5/8 τρίποντα και ο Μπογκντάνοβιτς 14 με 5 ριμπάουντ. Για τους Γάλλους ο Μπατούμ, ο Ντε Κολό, ο Αζινσά και ο Μπ. Ντιό είχαν από 12 πόντους με τον Πάρκερ να έχει 10 με 5 ασίστ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *