Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / Χάλκινο οι Ισπανοί!

Χάλκινο οι Ισπανοί!

Άλλη μία διοργάνωση έκλεισαν επιτυχημένα οι Ισπανοί, που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ, κερδίζοντας στον μικρό τελικό τους Κροάτες με 92-66. Το παιχνίδι άνοιξε στην τελευταία περίοδο, με τους Κροάτες μετά το 15ο λεπτό να παίρνουν ρόλο κομπάρσου στο ματς.

Έτσι, οι Ισπανοί ολοκλήρωσαν την 8η συνεχόμενη παρουσία τους σε τετράδα Ευρωμπάσκετ κατακτώντας το 7ο μετάλλιό τους (στις 8 αυτές συμμετοχές), ενώ συνολικά έχουν πλέον 11 (2 χρυσά, 6 ασημένια, 3 χάλκινα) και από τις χώρες που… υπάρχουν ακόμα είναι πρώτοι (Σοβιετική Ένωση με 21, Γιουγκοσλαβία με 13 και Τσεχοσλοβακία με 12, οι μόνες με περισσότερα).

Οι Ισπανοί μπορεί να μην πήραν χρυσό φέτος, όπως τις δύο προηγούμενες φορές, αλλά, με βάση το ρόστερ που είχαν κατεβάσει, το χάλκινο μετάλλιο σαφώς και αποτελεί επιτυχία. Στο ξεκίνημα του αγώνα με σερί 11-0 προηγήθηκαν με 14-4, αλλά οι Κροάτες αντέδρασαν και μείωσαν σε 17-16 με τρίποντο του Ρούντεζ.

Λιουλ και Ρέι πήγαν το ματς στο 25-18, αλλά δύο κολλητά τρίποντα του Μπογκντάνοβιτς λίγο αργότερα έφεραν το ματς στο 27-28 για τους Κροάτες, προβάδισμα που έμελλε να είναι το τελευταίο τους στο ματς με 4:55 για το τέλος του ημιχρόνου. Από εκεί και στο εξής οι Ισπανοί έτρεξαν επιμέρους σκορ 65-38 ως το τέλος του ματς.

Μέχρι να βγει το ημίχρονο με Λιουλ και Κλαβέρ είχαν πάει στο 47-36, ενώ η τελευταία φορά που η διαφορά ήταν σε μονοψήφια τιμή ήταν στο 56-47 από το τρίποντο του Σίμον με 3:15 για το τέλος της 3ης περιόδου. Οι Ισπανοί απάντησαν με 5 συνεχόμενους πόντους του Ρούντι για το 61-47 και δεν κοίταξαν ποτέ ξανά πίσω.

Το τρίποντο του Σαν Εμετέριο ανέβασε τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους στο 4ο δεκάλεπτο, 74-53, με τους Ισπανούς να αγγίζουν τους 30 πόντους διαφοράς στο 90-61 από το τρίποντο του Γκάμπριελ. Τελικά ο Σάριτς με τον Ούκιτς έκλεισαν το ματς στο 92-66.

Με 50% σε δίποντα και τρίποντα σούταραν οι Ισπανοί, έχοντας 12/24 τρίποντα, έναντι 8/21 των Κροατών. Τα ριμπάουντ ήταν 36-29 (13-9 τα επιθετικά), οι ασίστ 20-14, τα λάθη 7-14, τα κλεψίματα 6-2, οι βολές 20/26 για τους Ισπανούς και 6/9 για τους Κροάτες.

Ο Λιουλ ήταν ο καλύτερος των Ισπανών με 21 πόντους καλύπτοντας και το πασιφανές «άδειασμα» που ένιωθε ο Ροντρίγκεθ μετά την υπερπροσπάθεια του ημιτελικού, ο Μαρκ Γκασόλ είχε 17 με 8 ριμπάουντ, ο Κλαβέρ είχε 16 με 6 ριμπάουντ. Για τους Κροάτες ο Μπογκντάνοβιτς είχε 22 πόντους, ο Ούκιτς 12 με 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ ο Τόμιτς έμεινε άποντος και ο Μάρκοτα δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού.

Οι Κροάτες ήταν σε άσχημη κατάσταση μετά το ματς: «Είναι το χειρότερο πράγμα να φτάνεις τα ημιτελικά και να πηγαίνεις σπίτι χωρίς μετάλλιο. Αλλά ίσως όταν πάμε πίσω στο σπίτι αναρρώσουμε και νιώσουμε καλύτερα που τουλάχιστον καταφέραμε να προκριθούμε στο Μουντομπάσκετ, που ήταν και ο στόχος μας εξαρχής. Κερδίσαμε 8 αγώνες στη σειρά, αλλά ήταν λάθος το timing μάλλον, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό αλλά χάσαμε τα δύο πιο σημαντικά παιχνίδια», είπε ο Κρούνοσλαβ Σίμον για τον επίλογο των Κροατών στο Μουντομπάσκετ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *