Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / Οι Σέρβοι στο Μουντομπάσκετ, 5οι οι Σλοβένοι

Οι Σέρβοι στο Μουντομπάσκετ, 5οι οι Σλοβένοι

Το Σάββατο είχε μόνο τα παιχνίδια κατάταξης στο Ευρωμπάσκετ, το σημαντικό εκ των οποίων ήταν αυτό ανάμεσα στη Σερβία και την Ιταλία. Οι Σέρβοι κέρδισαν αρκετά εύκολα με 76-64 και κατέκτησαν την 7η θέση στη διοργάνωση, θέση που τους δίνει το τελευταίο εισιτήριο για το Μουντομπάσκετ του 2014. Οι Σλοβένοι έκλεισαν και αυτοί με νίκη τη διοργάνωση, 69-63 τους Ουκρανούς, για να τερματίσουν 5οι.

Γλυκόπικρο το ποτήρι για τη Σλοβενία, που θα ήθελε να παίζει την Κυριακή για τα μετάλλια, αλλά τουλάχιστον με την 5η θέση εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας.

Την Κυριακή ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στη Γαλλία και τη Λιθουανία, δύο ομάδες που αμφότερες διψούν για το χρυσό, με τους Γάλλους να θεωρούν ότι το ματς θα προσδώσει αθανασία σε μια καλή μπασκετικά γενιά, αλλά να έδειξαν ότι «άδειασαν» από τα πανηγύρια μετά τον ημιτελικό, ενώ τους Λιθουανούς να θέλουν μέσω αυτού του αγώνα να καταφέρουν να σταθούν ως ίσοι προς ίσους με τους γίγαντες του μπασκετικού παρελθόντος της χώρας. Στο 5-5 η προϊστορία των δυο ομάδων στα Ευρωμπάσκετ, προϊστορία που ξεκινά από το… 1939. Νωρίτερα, η μάχη του χάλκινου μεταλλίου ανάμεσα στους Κροάτες και τους Ισπανούς.


Σερβία – Ιταλία 76-64

Με χαμόγελο έκλεισαν οι Σέρβοι το τουρνουά, καθώς η νίκη τους επί των Ιταλών τους έδωσε πολλά περισσότερα από την 7η θέση, εν ολίγοις την ευκαιρία να ταξιδέψουν του χρόνου το καλοκαίρι στην Ισπανία για το Μουντομπάσκετ.

Το παιχνίδι με την Ιταλία κρίθηκε ουσιαστικά νωρίς, καθώς οι Σέρβοι είχαν πολύ περισσότερη ενέργεια και μετά το 15-10 από το καλάθι του Τσιντσιαρίνι, ο Κρστιτς με τον Μπιέλιτσα ξεκίνησαν το σερί των Σέρβων, που έφτασε ως το 15-1 για το 30-11. Οι Ιταλοί μείωσαν μέχρι τους 9 στο 2ο δεκάλεπτο με το ημίχρονο να τελειώνει στο 41-27. Μετά από μια 3η περίοδο που η διαφορά κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα, οι Ιταλοί πλησίασαν σε 62-54 με τον Ντατόμε με 4:39 για το φινάλε.

Όμως, ένα λάθος του Κούσιν κι ένα άστοχο λέι απ του Τζεντίλε ήταν που έκριναν οριστικά το ματς, αφού οι Σέρβοι στις τρεις επιθέσεις γύρω από αυτά είχαν 8 πόντους με δύο τρίποντα του Κάλινιτς και του Μάρκοβιτς για το 70-54.

Οι Σέρβοι είχαν τον Κρστιτς με 17 πόντους και 4 ριμπάουντ, τον Μπιέλιτσα με 12 πόντους, 10 ριμπάουντ και 3 ασίστ, τον Μπογκντάνοβιτς με 8 πόντους και 9 ριμπάουντ και τον Μάρκοβιτς με 12 πόντους. Σούταραν με 51% στα δίποντα και 47% στα τρίποντα, ενώ οι Ιταλοί είχαν 31% στα δίποντα. Τα ριμπάουντ ήταν 42-26 (10-5 τα επιθετικά) και τα λάθη 15-8. Οι Ιταλοί, που θα κυνηγήσουν μια wild card, είχαν τον Τζεντίλε με 14 πόντους αλλά 3/10, τον Μπελινέλι με 8 αλλά 3/13, τον Ντατόμε με 19 (6/11) και τον Τσιντσιαρίνι με 11 με 4/10.

Ο Πιανιτζάνι θύμισε σε όλους ότι η ομάδα του τερμάτισε με 6-5 στο τουρνουά «καταπληκτικό αν σκεφτείς όλες τις μεγάλες ομάδες που αντιμετωπίσαμε, Ρωσία, Τουρκία, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Ισπανία, Λιθουανία, Σερβία, μόνο τη Γαλλία όχι».

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς βρήκε παρηγοριά στις νίκες της ομάδας του επί Λιθουανών και Γάλλων: «Η Σερβία έδειξε ότι έχει μεγάλο μέλλον. Μην ξεχνάτε ότι κερδίσαμε τους φιναλίστ, Γαλλία και Λιθουανία».



Σλοβενία – Ουκρανία 69-63


Αδιάφορο ουσιαστικά
ήταν το ματς των Σλοβένων με τους Ουκρανούς με τους Σλοβένους να το θέλουν λίγο περισσότερο λόγω του κόσμου τους. Όταν οι Ουκρανοί πλησίασαν από το -12 στο -4 του 62-58 ο Νατιάζκο αστόχησε από κοντά, ο Γκ. Ντράγκιτς σκόραρε στον αιφνιδιασμό, ο Τζέτερ είχε 1/2 βολές και ο Γκ. Ντράγκιτς απάντησε με τρίποντο για το 67-59 που έκρινε το ματς.

Μετά το ματς ο Γιάκα Λάκοβιτς ευχαρίστησε τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά το γήπεδο και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα. «Παίξαμε και για τον Γιάκα σήμερα, έχει δώσει την καρδιά και την ψυχή του για την εθνική ομάδα και έδειξε σε όλους εμάς το δρόμο», είπε ο Ντόμεν Λόρμπεκ.

Ο Λάκοβιτς έπαιξε 14 λεπτά, πήρε 1 σουτ, δεν σκόραρε, αλλά δίκαια κέρδισε το χειροκρότημα απ’ όλους στο τέλος του κεφαλαίου «εθνική ομάδα» σε μια μεγάλη καριέρα. Ο Γκ. Ντράγκιτς ήταν με 19 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ ο καλύτερος του γηπέδου, με τον Τζέτερ να έχει 12 για τους Ουκρανούς, όσους και ο Ζαΐτσεφ.

Οι Ουκρανοί δεν μπορούν παρά να είναι ενθουσιασμένοι για το μέλλον, του χρόνου θα βρεθούν στο Μουντομπάσκετ, ενώ το 2015 διοργανώνουν εκείνοι το Ευρωμπάσκετ και ο Φρατέλο μοιάζει ως ο ιδανικός οδηγός στο ταξίδι αυτό.



Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *