Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Τα κριτήρια της FIBA για τις wild cards!

Τα κριτήρια της FIBA για τις wild cards!

Η FIBA εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρθηκε στα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι 4 ομάδες που θα πάρουν wild card. Η FIBA ανέφερε τις 20 ομάδες που έχουν πάρει ήδη την πρόκριση, αλλά εξέδωσε και 12 κριτήρια για το πώς θα επιλεγούν οι τέσσερις τελευταίες ομάδες, με κάποια από αυτά να είναι… φωτογραφικά.

Φωτογραφικά, όπως το «δέσμευση των καλύτερων παικτών να αγωνιστούν» για τον Ντιρκ Νοβίτσκι και τους Γερμανούς που έχουν αρχίσει εδώ και ένα μήνα να λένε ότι μπορεί να παίξει ο υπεραστέρας του χρόνου, ή το «η σημασία της αγοράς της χώρας για τους χορηγούς της FIBA» για την Κίνα, ή τα κριτήρια που μπορεί να ειπωθεί ότι μιλούν για τη Βραζιλία. Επίσης, υπάρχει και το κριτήριο «η σημασία της υποψήφιας χώρας για τους διοργανωτές του Μουντομπάσκετ», που δίνει λόγο και στους Ισπανούς στην επιλογή, πιθανότατα με κριτήρια επίσκεψης, τουρισμού, φιλάθλων που θα ταξιδέψουν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Τέλος, η FIBA ανέφερε ότι καμία ζώνη (ήπειρος ουσιαστικά) δεν θα πάρει πάνω από 3 wild cards.

Η Ελλάδα είναι στις σοβαρές διεκδικήτριες της wild card, αλλά το θέμα είναι ότι πια υπάρχουν πολλές σημαντικές και δυνατές υποψήφιες. Χώρες όπως η Βραζιλία (Ολυμπιακοί Αγώνες 2016), η Ρωσία, η Τουρκία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Κίνα, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Νιγηρία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, ο Παναμάς, η Βενεζουέλα, είναι πολύ πιθανό να κυνηγήσουν μια wild card μαζί με τη χώρα μας, και αρκετές από αυτές έχουν πολλές πιθανότητες να την πάρουν. Όλα αυτά δείχνουν το δύσκολο της αποστολής της Ελλάδας στην προσπάθειά της να πάρει wild card. Τον Νοέμβρη θα μάθουμε την αρχική λίστα με τις υποψήφιες ομάδες, ενώ τον Φλεβάρη του 2014 θα ανακοινωθούν οι 4 χώρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIBA για τα κριτήρια:

«Η διαδικασία πρόκρισης των ομάδων που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 έλαβε τέλος την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με την ολοκλήρωση του Ευρωμπάσκετ 2013 στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Οι 20 από τις 24 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Μουντομπάσκετ του επόμενου καλοκαιριού (30/8-14/9) έγιναν γνωστές, με τις υπόλοιπες τέσσερις κενές θέσεις που μένουν να βρίσκονται στην αναμονή για wild card από τη FIBA.

Δικαίωμα να αιτηθούν για wild card έχουν οι ομοσπονδίες που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα των αντίστοιχων ηπείρων και δεν προκρίθηκαν μέσα από αυτά. Καμία ζώνη δεν μπορεί να πάρει περισσότερες από τρεις wild card.

Οι 20 εθνικές ομάδες που προκρίθηκαν απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο:

1 διοργανώτρια χώρα: Ισπανία
1 Πρωταθλήτρια Ολυμπιακών Αγώνων: Η.Π.Α.
3 ομάδες από την Αφρική: Ανγκόλα, Αίγυπτος, Σενεγάλη
4 ομάδες από την Αμερική: Μεξικό, Πουέρτο Ρίκο, Αργεντινή, Δομινικανή Δημοκρατία
3 ομάδες από την Ασία: Ιράν, Φιλιππίνες, Νότιος Κορέα
6 ομάδες από την Ευρώπη: Γαλλία, Λιθουανία, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία, Σερβία
2 ομάδες από την Ωκεανία: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία

Η απόφαση για τις τέσσερις χώρες θα βασιστεί στα ακόλουθα κριτήρια:

1. Αθλητικά κριτήρια και προοπτικές προώθησης:

– Πόσο δημοφιλές είναι ένα άθλημα στη χώρα.
– Ποιότητα και τα αποτελέσματα της Εθνικής Ομάδας κάθε χώρας.
– Αν έχει φιλοξενήσει ή αν έχει ζητήσει να φιλοξενήσει στο παρελθόν διοργανώσεις της FIBA.
– Η σημασία που θα έχει στην ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα η παρουσία της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA.
– Η δέσμευση των καλύτερων παικτών της χώρας να αγωνιστούν για την Εθνική Ομάδα.

2. Οικονομικά κριτήρια:

– Η συμφωνία με την τηλεόραση τόσο σε εγχώριες όσο και διεθνείς διοργανώσεις.
– Η σημασία της αγοράς της κάθε χώρας για τους χορηγούς της FIBA.
– Η σημασία της χώρας για τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA.

3. Διοικητικά κριτήρια:

– Η σύμπλευση με τους κανονισμούς της FIBA.
– H ποιότητα της δουλειάς της Ομοσπονδίας.
– Η στήριξη στην Ομοσπονδία από την Κυβέρνηση.
– Η συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε εκδηλώσεις της FIBA ή της αντίστοιχης ζώνης στην οποία ανήκει (επιτροπές, δραστηριότητες κλπ).

Μια πρώτη λίστα των υποψηφίων για wild card χωρών θα δημιουργηθεί μετά από τη συνάντηση του Κεντρικού Συμβουλίου της FIBA στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής (23-24/11/2013). Η FIBA θα ανακοινώσει τις τέσσερις χώρες που θα πάρουν wild card στη συνάντηση του Κεντρικού Γραφείου της στη Βαρκελώνη (1-2/2/2014). Η κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου 2014.»

About nikolask11

Check Also

Ομαδική… εμπλοκή σε απίστευτη φάση!

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχτηκαν στο παιχνίδι της Σλοβακίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *