Home / Α1 / Κυνηγά ο Ολυμπιακός, με νίκη ο Άρης

Κυνηγά ο Ολυμπιακός, με νίκη ο Άρης

Ξεκίνησε η Α1 με την 1η αγωνιστική να έχει πρώιμο ντέρμπι ανάμεσα στους «αιώνιους» αλλά και γενικότερα 5 από τους άλλους 6 αγώνες να κρίνονται σε μονοψήφια διαφορά. Είναι αρχή και οι αποστάσεις είναι ακόμα μικρότερες απ’ ότι κανονικά, αλλά ούτως ή άλλως η Α1, με την πτώση του επιπέδου που έχει τα τελευταία χρόνια, έχει αρκετά ντέρμπι και πολλά κλειστά παιχνίδια και δύσκολα θα αλλάξει αυτό φέτος. Ο Ολυμπιακός κέρδισε το ντέρμπι και έμεινε ζωντανός στο κυνήγι του Παναθηναϊκού, θυμίζω ότι μπήκε στη σεζόν με -2 στη βαθμολογία, άρα για να είναι σίγουρος ότι θα βγει πρώτος θα πρέπει να κάνει 26-0.

Αν δεν τα καταφέρει, θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να στραβοπατήσει κάπου. Από εκεί και πέρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είδαμε την εκτός έδρας νίκη του Άρη στη Δράμα, και τη νίκη του Πανιωνίου στην Ελευσίνα. Οι ισορροπίες δεν έχουν τεθεί ακόμα, ίσως μετά από 3-4 αγωνιστικές, οπότε ένα στραβοπάτημα ή μια εκτός έδρας νίκη στο ξεκίνημα σίγουρα τη βρίσκεις μπροστά σου ως «δωράκι» μέσα στη χρονιά.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε σχετικά εύκολα το κεκλεισμένων των θυρών ντέρμπι (ας όψεται η περσινή καφρίλα) με τον Παναθηναϊκό με 55-45. Στο 2ο ημίχρονο είχε το προβάδισμα και στα 20 λεπτά, ενώ τελευταία φορά που έμεινε πίσω στο σκορ ήταν στο 24-25 από το καλάθι του Κάρι. Ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα 4 πόντων με 9-13 στο πρώτο δεκάλεπτο από το τρίποντο του Φώτση, δύο φορές προβάδισμα με 1 πόντο στη 2η περίοδο, και ποτέ ξανά μετά το σουτ του Κάρι.

Οι δυο ομάδες ήταν πολύ μέτριες, σίγουρα το ματς ήταν ιδιαίτερα πρώιμο, δεν ήταν απλώς νωρίς στη σεζόν, ήταν το 1ο τους παιχνίδι σε Α1 και Ευρωλίγκα. Τα 33 λάθη (17-16) είναι αριθμός τεράστιος αλλά δικαιολογημένος, ενώ και τα άθλια ποσοστά είναι δικαιολογημένα. Ο Ολυμπιακός σούταρε με 39% στα δίποντα και 30% στα τρίποντα, ο Παναθηναϊκός με 34% και 20% αντίστοιχα, ενώ οι ασίστ ήταν 8-5.

Τι κρατάει ο καθένας από τους δύο «αιώνιους» από το ματς; Ο Ολυμπιακός την επιστροφή του Μάντζαρη, που με 2/11 σουτ και 4 λάθη ήταν… πάρα πολύ καλός, έπαιξε 33 λεπτά και είχε μεγάλη συμβολή σε άμυνα και οργάνωση. Επίσης, τον Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος προφανώς και δεν μπορεί… να παίζει έτσι, είχε 14 πόντους με 4/4 σουτ και 5/5 βολές σε 19 λεπτά, αλλά είναι παίκτης που θα βοηθήσει πολύ. Από εκεί και πέρα, η άμυνα στη ρακέτα έχει μπει σε νέα εποχή, όποιος κι αν περάσει από εκεί θα βρει έναν από τους ψηλούς του Ολυμπιακού να πηδάει για την τάπα, ενώ το σχήμα στη φροντ λάιν είναι πολύ πιο γρήγορο, ευέλικτο, εκρηκτικό και σκληρό από πέρσι, ιδίως στην άμυνα.

Απ’ την άλλη, ο Παναθηναϊκός κρατάει τον ξεκούραστο Διαμαντίδη, το γεγονός ότι φέτος δεν θα θέλει το ίδιο μοντάρισμα με πέρσι, καθώς υπάρχει μια μαγιά 7 παικτών στη δωδεκάδα που έπαιζαν και το 2012-13 στην ομάδα. Ακόμα, θα κρατήσει την πολύ καλή φροντ λάιν, έχει κι αυτός άπειρες λύσεις εκεί, παίκτες με έφεση στο ριμπάουντ, περισσότερο ταλέντο στην επίθεση κοντά στο καλάθι, αλλά και μεγαλύτερο βάθος από πέρσι σε κάθε θέση, αλλά και την επιστροφή του Αντώνη Φώτση, που σίγουρα όσοι είδαν το ματς και τον είδαν με πράσινα, θα ένιωσαν σαν… να μην πέρασε ούτε μια μέρα.

Κατά τα άλλα, υπομονή και για τους δύο. Η χρονιά είναι πολύ νεαρή ακόμα και ιδίως ομάδες που έχουν αρκετούς παίκτες που έπαιζαν στις εθνικές, θα έχουν θέμα στο ξεκίνημά τους. Κάπως πρέπει να βγει η κούραση στους διεθνείς και το καλύτερο είναι να βγει τώρα απ’ το να βγει τον Γενάρη. Το είδαμε στο ντέρμπι και με Σπανούλη και με Μασιούλις, αλλά και με Μπράμο, Ούκιτς, Μαυροκεφαλίδη, Περπέρογλου, ανά διαστήματα.

Ο Πανιώνιος πέρασε με νίκη από την Ελευσίνα, 72-74, χάρη στο 62% στα δίποντα που είχε, τα 25-18 λάθη, και τον οίστρο του ΜακΚόλουμ, που είχε 23 πόντους με 7/11 δίποντα και 9/11 βολές. Ο Φαγιέ είχε 12 πόντους και 15 ριμπάουντ για τον Πανελευσινιακό.

Ο Άρης κέρδισε με 58-66 τον ΚΑΟΔ ελέγχοντας πλήρως το δεύτερο ημίχρονο (25-38), σουτάροντας πολύ καλύτερα από το τρίποντο (39% με 9/23, ενώ ο ΚΑΟΔ είχε 10% με 1/10). Οι ασίστ ήταν 2-11, με τον ΚΑΟΔ να σκοράρει με «αίμα» σε κάθε επίθεση, από ατομικές ενέργειες. Πολύ καλός ο Πελεκάνος για τον Άρη, αλλά και ο Μποχωρίδης, σίγουρα του έκανε καλό η εμπειρία του καλοκαιριού, ενώ βοήθησαν ο Γκίκας με τον Τσακαλέρη και τον Βεζένκοφ. Απ’ την άλλη ο Χρυσικόπουλος είχε 13 πόντους, κανείς άλλος πάνω από 8.

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 88-81 του Κολοσσού για να μπει κι αυτός με ροζ φύλλο στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ το ήλεγξε απόλυτα το ματς στο μεγαλύτερο διάστημά του, έπαιξε καλύτερο (πιο στρωτό) μπάσκετ από τον αντίπαλό του, ενώ το 92% στις βολές 967% ο Κολοσσός) έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Οι ασίστ ήταν 22-5 για τον ΠΑΟΚ, που έβγαλε εύκολα καλάθια σε αντίθεση με τον αντίπαλό του στο ματς, που, όμως, παρότι με ατομικές ενέργειες, σούταρε με 62% στα δίποντα. Ο Χαραλαμπίδης είχε 26 πόντους με 10/10 βολές, ενώ ο Μπόγρης 14 πόντους και 11 ριμπάουντ για τον ΠΑΟΚ, με τον Κασελάκη και τον Κούπερ να είναι επίσης πολύ καλοί. Απ’ την άλλη, ο Παπαντωνίου μπήκε ξανά καλά στο πρωτάθλημα με 22 πόντους και 21 ranking σε 34 λεπτά (αλλά το καλοκαίρι αγνοήθηκε πλήρως από την κλήση στην εθνική), ενώ ο Όσμπι είχε 13 πόντους.

Ο ΑΓΟΡ κέρδισε με 82-77 τον Ίκαρο, μπαίνοντας πολύ καλά στο ματς. Έχασε τον έλεγχο στο 3ο δεκάλεπτο, είδε τον Ίκαρο να πλησιάζει από το -11 στο -3, αλλά στην 4η περίοδο, το τρίποντο του Λάτοβιτς και το καλάθι του Προύιτ έφεραν το ματς στο 81-73 για τη νίκη των Κρητικών. Ο Ίκαρος είχε 12/22 τρίποντα και 11-19 τις ασίστ, αλλά ο Χαρτ με 21 πόντους, ο Προύιτ με 20 και 8 ασίστ και ο Γκάμπριελ με 13 και 11 ριμπάουντ έκαναν τη διαφορά για τον ΑΓΟΡ.

Ο Απόλλων Πάτρας κέρδισε τον Ηλυσιακό με 80-65
ελέγχοντας το ματς από το πρώτο δεκάλεπτο, με τις δύο ομάδες να σουτάρουν με σχεδόν τα ίδια ποσοστά, 46%-47% στα δίποντα και 41%-42% στα τρίποντα, αλλά το 89%-64% στις βολές έκανε τη διαφορά, με τις ασίστ να είναι 11-6 και τα λάθη 14-21. Ο Ουίλσον είχε 19 πόντους, ο Μπολντς 18 και ο Τέιλορ 12. Για τον Ηλυσιακό ο Άντερσον είχε 14 και ο Δορκοφίκης 15.

Τρίκαλα και ΑΕΝΚ έπαιζαν τον πρώτο τους αγώνα στην Α1
(για όσους δεν είναι… ενήμεροι, άλλα Τρίκαλα αυτά, άλλα Τρίκαλα εκείνα που ήταν ως τώρα στην Α1, τα τωρινά είναι ο Αίολος Τρικάλων που άλλαξε όνομα και έγινε Τρίκαλα), με την ΑΕΝΚ να παίρνει το ροζ φύλλο με 64-69.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι, οι δυο ομάδες μπήκαν με 59-59 στο τελευταίο τρίλεπτο, με την ΑΕΝΚ να παίρνει καθοριστικά καλάθια από Λιακόπουλο και Τσαλδάρη για το 60-65 που της έδωσε και τη νίκη το τέλος. Τα στατιστικά ήταν μοιρασμένα, με τον Λιακόπουλο να έχει 15 πόντους, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ, τον Τσαλδάρη 12 πόντους για την ΑΕΝΚ, ενώ για τα Τρίκαλα ο Έβανς είχε 19 πόντους και ο Γκρέιντζερ με τον Δεληγιάννη από 12.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *