Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ούτε καν στην τελευταία…

Ούτε καν στην τελευταία…

Με ήττα μπήκε ο Παναθηναϊκός στη φετινή Ευρωλίγκα, καθώς λύγισε στη Λιθουανία 84-83 από τη Λιέτουβος Ρίτας στην παράταση. Ήττα σχετικά ανώδυνη καθώς ήταν εκτός έδρας, αλλά σε κάθε περίπτωση ήττα που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Και αυτό θα γινόταν αν ο Παναθηναϊκός κατάφερνε μέσα στο ματς να παίξει τη γνωστή σκληρή του άμυνα για παραπάνω από 5-6 λεπτά συνολικά. Αλλά δεν το κατάφερε, ούτε καν στην τελευταία επίθεση της παράτασης, και ο Σεϊμπούτις σουτάροντας ολομόναχος από την κορυφή, τον τιμώρησε.

Η Λιέτουβος με Κουκ και Σονγκάιλα μπήκε καλύτερα στο ματς, προηγήθηκε με 13-7, για να την πάει στο 17-11 ο Γέλοβατς με καλάθι και φάουλ. Πάντως, ο Παναθηναϊκός απάντησε με σερί 0-8, ο Κάρι ήταν που έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του μετά την ισοφάριση του Μαυροκεφαλίδη. Οι δυο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ για να κλείσουν ισόπαλες το δεκάλεπτο με βολές από Γέλοβατς και Μπατίστ.

Η ίδια κατάσταση και στο 2ο δεκάλεπτο, με καμία από τις δύο ομάδες να μην καταφέρνει να ελέγξει το ρυθμό, μεγαλύτερη διαφορά που πήρε ο Παναθηναϊκός ήταν στο 36-42 με 4 μαζεμένους πόντους του Μπατίστ, αλλά ο Σεϊμπούτις απάντησε με 2 συνεχόμενα τρίποντα κι ένα κλέψιμο στο ενδιάμεσο για να ισοφαρίσει στο ημίχρονο.

Στο 1ο μέρος οι δυο ομάδες βρέθηκαν ισόπαλες 11 φορές, ενώ είχαμε και 8 εναλλαγές στο προβάδισμα. Η κατάσταση δεν άλλαξε καθόλου στην επανάληψη, δείγμα του πόσο κλειστό ήταν το παιχνίδι. Στην 3η, 4η περίοδο και την παράταση είχαμε 4 ισοπαλίες, αλλά και 13 εναλλαγές στο προβάδισμα, με την τελευταία, με το καλάθι του Σεϊμπούτις στο τέλος της παράτασης, να είναι που χάρισε τη νίκη στη Λιέτουβος.

Στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο Παναθηναϊκός έμεινε μπροστά με Κάρι και Μασιούλις, 46-49, αλλά είχε τον Παλάσιος και τον Σεϊμπούτις να απαντούν με 7-0 για τη Λιέτουβος, 53-49. Ο Ούκιτς ισοφάρισε το ματς, ο Φώτσης με τρίποντο έγραψε το 57-58, ενώ το λέι απ του Μασιούλις και το καλάθι του Κουκ έφεραν τις ομάδες στο 59-60 στο 30ο λεπτό.

Η Λιέτουβος προσπέρασε 66-65 με τον Παλάσιος στο 35ο λεπτό, ο Παναθηναϊκός απάντησε με τον Μαυροκεφαλίδη για το 69-70, με τον Σεϊμπούτις να γράφει τρίποντο για το 72-70. Παλάσιος και Σεϊμπούτις έφεραν το ματς στο 74-70 με 2/4 βολές, με τον Διαμαντίδη να γράφει 1/4 για να μειώσει σε 74-71. Όμως, μετά το κλέψιμο του Λασμ στον Παλάσιος, ο Διαμαντίδης έγραψε τρίποντο για να ισοφαρίσει το ματς σε 74-74, σκορ που έμελλε να οδηγήσει τις ομάδες στην παράταση. Στην τελευταία επίθεση η Λιέτουβος αστόχησε με τον Κουκ, ο Σονγκάιλα γκρέμισε ό,τι βρισκόταν ανάμεσα σε αυτόν και την μπάλα (τον Μασιούλις εν ολίγοις), πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, έμοιασε να σουτάρει εκπρόθεσμα, αλλά ευτυχώς το σουτ του ήταν άστοχο, καθότι οι διαιτητές έδειξαν ότι θα μετρούσε αν έμπαινε.

Στην παράταση ο Παναθηναϊκός με Μασιούλις και Ούκιτς πήγε στο 74-78, αλλά ο Μπαμπράουσκας με 5 πόντους έγραψε 79-78 πολύ γρήγορα. Ο Μπατίστ ισοφάρισε με βολές λίγο αργότερα σε 80-80, ο Σεϊμπούτις, όμως, ήταν ασταμάτητος, 82-80. Ο Γκιστ είχε 1/2 βολές, ο Παναθηναϊκός έβγαλε την άμυνα, ο Γκιστ πήρε ωραία πάσα στην επίθεση στο πλάι, πήγε για το κάρφωμα, δυσκολεύτηκε, αστόχησε, αλλά πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και ολοκλήρωσε τη φάση στα 22 δευτερόλεπτα για το 82-83.

Στην τελευταία φάση ο Παναθηναϊκός άλλαζε στα σκριν, ο Σεϊμπούτις πήρε σκριν με τον Διαμαντίδη να αλλάζει με τον Φώτση, έπαιξε τον ψηλό του Παναθηναϊκού στα πόδια, εκείνος δεν μπόρεσε να αντιδράσει εξίσου γρήγορα (λογικό) στην προσποίηση του Λιθουανού για μπάσιμο, με αποτέλεσμα ο Σεϊμπούτις να σουτάρει ανενόχλητος από την κορυφή, 84-83 λίγο πριν το φινάλε.

Στην τελευταία επίθεση του ματς ο Ούκιτς αστόχησε σε τρίποντο σχεδόν στην εκπνοή, αλλά παρενέβη χέρι Λιθουανού και ο Παναθηναϊκός είχε επαναφορά από τη βασική γραμμή. Ο Διαμαντίδης έψαξε έξυπνα τον Φώτση, αυτός έκανε το catch&shoot στον αέρα (είχε 4 δέκατα), αλλά αστόχησε με τον Παναθηναϊκό να φεύγει ηττημένος.

Από το παιχνίδι ήταν λίγο πολύ ξεκάθαρο ότι ο Πεδουλάκης δεν νιώθει ακόμα τελείως άνετα με το ρόστερ του, φυσιολογικό, αφού αυτό ήταν το 2ο ματς (Α1 και Ευρωλίγκα). Δεν μπορούσε να… αποφασίσει αν θα παίξει με πεντάδες που ήταν καλύτερες επιθετικά αλλά όχι καλές στην άμυνα ή το αντίθετο. Στο τέλος, επέλεξε τις καλύτερες αμυντικά πεντάδες, αλλά ενώ μπόρεσε να πάει στην παράταση, δεν δικαιώθηκε με τη νίκη. Έχει χρόνο για να βγάλει άκρη και να βρει ισορροπίες.

Μάλλον ο Μαυροκεφαλίδης έπρεπε να παίξει περισσότερο (είχε 10 πόντους σε 10 λεπτά με 4/4 σουτ, 2/2 βολές και 2 ασίστ), ίσως και ο Παππάς για κάποιο σουτ την ώρα που Διαμαντίδης, Ούκιτς, Γκιστ, Μασιούλις και Φώτσης είχαν 4/22 τρίποντα, αλλά κατόπιν εορτής είναι εύκολο να πούμε πολλά.

Ο Παναθηναϊκός ήλεγξε τα ριμπάουντ (27-39 με 3-11 τα επιθετικά), ασίστ, κλεψίματα και λάθη ήταν μοιρασμένα, αλλά όλα έγερναν λίγο προς την πλευρά των Λιθουανών που έδειξαν πιο έτοιμοι, δεδομένου και του γεγονότος ότι έχουν μικρότερες δυνατότητες.

Ο Μασιούλις ήταν μάλλον ο καλύτερος του Παναθηναϊκού, Λασμ και Γκιστ στάθηκαν καλούτσικα, ο Κάρι ήταν καλός, ο Μπατίστ επίσης, με τον Ούκιτς και τον Διαμαντίδη να έχουν στιγμές που έκαναν τη διαφορά. Η ήττα ήρθε με μόλις 1 πόντο, οπότε αυτό που κρατάει ο Παναθηναϊκός είναι το γεγονός ότι πρέπει να βρει ισορροπίες στην άμυνα, αλλά και ότι μπορεί να ανατρέψει στο 2ο γύρο τη διαφορά.

Τα δεκάλεπτα: 25-25, 42-42, 59-60, 74-74, 84-83.

Λιέτουβος Ρίτας (Μπάουερμαν): Τέπιτς 6, Μπαμπράουσκας 10 (2τρ. 5ρ.), Παλάσιος 12 (5ρ.), Σεϊμπούτις 19 (4), Γλυνιαδάκης, Γκεσεβίτσιους 7 (1), Λίντεκα, Κουκ 10 (2τρ. 11ασ.), Σονγκάιλα 13 (8ρ. 3ασ.), Γέλοβατς 7.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Κάρι 12 (2τρ. 6ρ.), Μπατίστ 12, Φώτσης 3 (1τρ. 3ρ.), Ούκιτς 8 (3ρ. 4ασ.), Λασμ 4 (5ρ.), Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 6 (1τρ. 7ασ.), Γκιστ 10 (1τρ. 5ρ.), Παππάς 5 (1), Γιάνκοβιτς, Μασιούλις 13 (8ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *