Home / NBA / Τα πιο ακριβά παπούτσια στον κόσμο!

Τα πιο ακριβά παπούτσια στον κόσμο!

Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα ζευγάρι παπούτσια; Μέχρι πριν από έναν μήνα ίσως να μπορούσε κάποιος να απαντήσει στην ερώτηση αυτή χωρίς πρόβλημα. Όμως, δύο ζευγάρια Air-Jordans ήρθαν να κάνουν την απάντηση πολύ δύσκολη για τους υπόλοιπους και πολύ προσοδοφόρα για εκείνον που τα πουλάει. Κάπου εδώ μπαίνει στην ιστορία μας ο Πρέστον Τρούμαν, ball boy των Γιούτα Τζαζ τη δεκαετία του 1990, ο Τζόρνταν και το Flu Game.           

Ο Πρέστον Τρούμαν είχε δημιουργήσει προσωπική σχέση με τον Μάικλ Τζόρνταν από τη σεζόν 1996-97, όταν ο Τζόρνταν πριν από ένα ματς των Μπουλς στη Γιούτα έψαχνε να βρει… φρουτόκρεμα μήλου, όπως συνήθιζε να τρώει πριν τα ματς, με τον Τρούμαν να είναι τελικά εκείνος που του προμήθευσε αυτό που ζητούσε.

Στο περίφημο Flu Game του Τζόρνταν, τον 5ο τελικό του 1997, όπου ο Τζόρνταν είχε 38 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 τάπα και το τρίποντο για το 88-85 (με τους Μπουλς να κερδίζουν 90-88 τελικά), πριν καταρρεύσει στην αγκαλιά του Σκότι Πίπεν, ο Πρέστον Τρούμαν μάλλον είχε κι αυτός… career night.

Πριν το ματς έφερε στον Τζόρνταν την… κλασσική φρουτόκρεμα μήλο, παρότι δεν μπορούσε να φάει τελικά λόγω της ίωσης (ή δηλητηρίασης) που τον ταλαιπωρούσε, ρώτησε τον Τζόρνταν αν θα θέλει τα παπούτσια του μετά το ματς και ο Μάικλ του απάντησε: «Γιατί; Τα θες;». Ο Τρούμαν του είπε «Εννοείται, βεβαίως!» και ο MJ έγνεψε: «Είναι δικά σου τότε». Μετά τον αγώνα, τα αποδυτήρια ήταν γεμάτα κόσμο, δημοσιογράφους, παίκτες, γιατρούς (μην ξεχνάμε ότι ο Τζόρνταν ήταν άρρωστος, σχεδόν είχε λιποθυμήσει λίγη ώρα νωρίτερα, ενώ ήταν και 5ος τελικός NBA), ο Τρούμαν καθόταν στην άκρη μήπως κάποιος παίκτης των Μπουλς χρειαστεί κάτι, αλλά ο Τζόρνταν δεν είχε ξεχάσει αυτό που είπε. Κοίταξε τον Τρούμαν και του έδειξε τα παπούτσια του, για να τα πάρει.

Κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία της βραδιάς, με τον Τρούμαν 16,5 χρόνια αργότερα να βγάζει σε πλειστηριασμό τα παπούτσια του Flu Game, τα οποία και πωλήθηκαν στο αστρονομικό ποσό των 104.765 δολαρίων, ρεκόρ στην ιστορία του αθλητισμού για φορεμένο παπούτσι αστέρα οποιουδήποτε αθλήματος!

Το προηγούμενο ρεκόρ το είχαν και πάλι παπούτσια του Τζόρνταν, ένα ζευγάρι που είχε φορέσει στη ρούκι σεζόν του, τα οποία πριν από περίπου 1 μήνα είχαν πωληθεί έναντι 31.070 δολαρίων.

Για την αυθεντικότητα του ζευγαριού ούτε συζήτηση. Η φωτογραφία του άρθρου (τραβηγμένη από τον σωματοφύλακα του Τζόρνταν) ήταν η καλύτερη απόδειξη, μιας και ο Τζόρνταν φορά το ίδιο κοστούμι που φαίνεται στις φωτογραφίες ότι φορούσε όταν έφευγε εκείνο το βράδυ από το Delta Center και τα παπούτσια έχουν πάνω το αυτόγραφό του.

Ο Τρούμαν είπε ότι δεν δέθηκε ποτέ με τα παπούτσια: «Πρέπει συνολικά να τα κοίταξα 4 φορές πριν τα βάλω σε θυρίδα πριν 16 χρόνια. Περνούσαν χρόνια χωρίς καν να τα σκέφτομαι. Αλλά, πλέον, δεν έβλεπα ποιο είναι το νόημα να έχω κάτι τόσο ωραίο, ένα μέρος της ιστορίας του NBA, να κάθεται στην τράπεζά μου».

Ο Τρούμαν είχε σκεφτεί να δημοπρατήσει τα παπούτσια και πριν 5 χρόνια, αλλά τότε ο οίκος Christie’s του είχε στείλει εκτίμηση στα 5.000 δολάρια κι έτσι τα… ξαναπήγε στην τράπεζα. Αλλά φέτος, με τις προτροπές ενός φίλου του το αποφάσισε ξανά και ο οίκος Grey Flannel έκανε πιο υψηλή εκτίμηση. Ο πλειστηριασμός ξεκίνησε online στα 5.000 δολάρια και μετά από 15 «χτυπήματα» έφτασε στο ποσό των 104.765 που πωλήθηκαν.

Κι αν νομίζετε ότι ο Τρούμαν τελείωσε εδώ, μάλλον κάνετε λάθος, καθώς αποκάλυψε ότι έχει στη θυρίδα του άλλο ένα ζευγάρι Air Jordan, φορεμένα στους τελικούς του 1998…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *