Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Μόνος του έβγαλε τα μάτια του

Μόνος του έβγαλε τα μάτια του

Στη 2η συνεχόμενή του ήττα στην Ευρωλίγκα υπέπεσε ο Ολυμπιακός, που ηττήθηκε με 72-81 στο ΣΕΦ από την Μπαρτσελόνα, μετά από μία κακή βραδιά σε άμυνα και επίθεση. Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν πολύ γρήγορα με διψήφια διαφορά πίσω στο σκορ στο δεύτερο ημίχρονο και παρότι έφτασαν το ματς στο καλάθι, δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την ανατροπή. Πολύ άστοχοι από το τρίποντο, με κακές αλλαγές από τον πάγκο και χωρίς ρυθμό στην επίθεση, οι «ερυθρόλευκοι» έπεσαν στο 1-2 και, πλέον, πρέπει επειγόντως να ρεφάρουν εκτός έδρας την ήττα.

Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά δεν μπόρεσε αν ελέγξει την αντίπαλό του, έκανε πολλά λάθη στην άμυνα, ενώ στην επίθεση για μεγάλο διάστημα βρέθηκε να παίζει το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Στατικές επιθέσεις και τρίποντα, άστοχα (είχε μόλις 30% με 7/23) και χωρίς ενέργεια. Δύο τρίλεπτα στα οποία δέχτηκε 0-14 (10ο με 12ο λεπτό) και 2-11 (21ο με 23ο) ήταν αυτά που έκριναν τον αγώνα. Όταν αργότερα βρέθηκε στο -2 (64-66) έχασε τρίποντο για το προσπέρασμα και μαζί με αυτό και την αυτοσυγκέντρωσή του για το τελευταίο δίλεπτο του ματς.

Στη φάση του αγώνα, μαζί με την αδυναμία του Ολυμπιακού να πάρει ένα αμυντικό ριμπάουντ ήρθαν και τρία απανωτά (τραγικά από άποψη ευκολίας των φάσεων) λάθη των διαιτητών (ο Σάδα κάνει βήματα, το λεγόμενο άκυρο πήδημα χωρίς να τον ακουμπήσει κανείς και χρεώνεται φάουλ στον Ντάνστον, ο Ντόρσεϊ κάνει καθαρό επιθετικό φάουλ στον Σπανούλη και ο Ναβάρο ρολάρει στο παρκέ με την μπάλα στα χέρια του, κάνοντας δηλαδή βήματα μιας και το να τσουλήσεις κάτω επιτρέπεται, αλλά όχι και το να ρολάρεις ή να προσπαθήσεις να σηκωθείς). Από όλα αυτά η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε επίθεση με 1:52 για το τέλος και σκόραρε τρίποντο για το 66-72 στο 1:09, δηλαδή κράτησε την κατοχή για 43 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Βέβαια, το τρίποντο (και το επιθετικό φάουλ και τα δεύτερα βήματα) δεν θα είχε μπει ποτέ αν ο Περπέρογλου με τον Σλούκα είχαν συνεννοηθεί σωστά στο αμυντικό ριμπάουντ μετά τις 0/2 βολές του Νάχμπαρ και δεν χάριζαν κατοχή στην Μπαρτσελόνα ουσιαστικά χωρίς καμία πίεση.

Πάντως, κοιτώντας τα στατιστικά του ματς βλέπουμε εύκολα ότι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να ελέγξει το παιχνίδι. Τα ποσοστά ήταν 51% έναντι 55% στα δίποντα, 30% έναντι 41% στα τρίποντα, με τα ριμπάουντ 32-32 (11-10 τα επιθετικά όταν στο ημίχρονο ήταν 22-14 με 9-5 τα επιθετικά), οι ασίστ 15-17, τα λάθη 12-11. Εν ολίγοις σε καμία κατηγορία δεν ήταν καλύτερος ο Ολυμπιακός και δεν ανάγκασε σε «ήττα» την αντίπαλό του.

Ούτε στην άμυνα μπόρεσε να εγκλωβίσει την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός, που είδε τον Ναβάρο να σκοράρει 19 πόντους στο 2ο ημίχρονο, τους 14 στην 3η περίοδο, βάζοντας 21 συνολικά με 7/11 σουτ και 4/4 βολές. Ο Όλεσον είχε 14 και το τρίποντο στο τέλος, με 4/11 σουτ, ενώ και ο Λόρμπεκ, και ο Τόμιτς, και ο Ντόρσεϊ, σκόραραν με ευκολία στη ρακέτα, οι 3 τους είχαν 20 πόντους με 10/15 σουτ.

Απ’ την άλλη ο Ντάνστον ήταν για ακόμα μία φορά κακός, ουσιαστικά έχασε τις περισσότερες μάχες που έδωσε, με τον Σίμονς να είναι πολύ καλύτερος στην άμυνα και στα ίδια επίπεδα στην επίθεση, αλλά να παίζει κι αυτός ακριβώς όσο ο Ντάνστον και ο Μπέγκιτς (που μαζί είχαν το μισό ranking του Σίμονς). Ο Πρίντεζης ήταν ο καλύτερος του Ολυμπιακού με 17 πόντους και 7/13 σουτ, ενώ ο Σπανούλης ήταν αρκετά καλός (17 πόντοι, 5 ασίστ, 7 κερδισμένα φάουλ), αλλά και άστοχος από το τρίποντο απ’ όπου είχε 1/7. Καλός ο Περπέρογλου, κέρδισε τη μονομαχία από τον Παπανικολάου, ενώ φοβισμένος στην επίθεση ήταν ο Μάντζαρης, με τον Σλούκα να αργεί να πάρει μπροστά και τον Λοτζέσκι να βοηθά μόνο στα ριμπάουντ.

Ο Μπαρτζώκας δεν δοκίμασε καθόλου τον Κόλινς, ενώ όσο ο Ναβάρο βρισκόταν στη ζώνη του λυκόφωτος (σε όλη την 3η περίοδο δηλαδή) ο Κατσίβελης έμεινε καρφωμένος στον πάγκο, χωρίς να δοκιμαστεί μήπως και τον περιορίσει με τη σκληρή άμυνά του. Ο Μπαρτζώκας έδειξε να φοβάται να ανακατέψει την τράπουλα όσο θα έπρεπε, σα να είχε στο μυαλό του χρόνους και αλλαγές (οι χρόνοι των ψηλών δεν έβγαζαν κανένα νόημα), ενώ τη μάχη από τον Πασκουάλ την έχασε, αφού άφησε την ομάδα του να εγκλωβιστεί πολύ εύκολα στο στιλ και το ρυθμό παιχνιδιού της ισπανικής ομάδας. Τέλος, στο 0-14 της Μπαρτσελόνα στο 2ο δεκάλεπτο δεν φάνηκε να έχει τρόπο να μπορεί να σταματήσει το ισπανικό ποτάμι, τουλάχιστον όχι εγκαίρως.

Μετά από δύο καλάθια του Λόρμπεκ και του Τόμιτς στο ξεκίνημα, ο Ολυμπιακός απάντησε με τον Πρίντεζη και τον Μπέγκιτς για το 7-4. Ο Περπέρογλου με τον Λοτζέσκι τον έφεραν στο 12-6. Ο Τόμιτς κρατούσε την ομάδα του όρθια, με τον Μπέγκιτς να χάνει τη μονομαχία, αλλά ο Σπανούλης με τον Πρίντεζη απαντούσαν για το 16-12. Όταν ο Όλεσον μείωσε στους 2 πόντους, ο Ολυμπιακός απάντησε με 7-0 από Ντάνστον και Πρίντεζη για το 23-14.

Τίποτα δεν προμήνυε το τι θα βλέπαμε στο επόμενο τρίλεπτο, η Μπαρτσελόνα είχε πλησιάσει με τον Σάδα σε 23-18 μέχρι να βγει η περίοδος (σε 34 δευτερόλεπτα) και χρειάστηκε άλλα 2:30 για να ολοκληρώσει ένα 0-14 ως το 23-28 με τον Νάχμπαρ και τον Αμπρίνες πρωταγωνιστές και τον Μπαρτζώκα να παίρνει τάιμ άουτ στο 23-26 και μετά που ο Αμπρίνες είχε κερδίσει βολές για το 23-28.

Ο Ολυμπιακός σκόραρε εντός παιδιάς μετά από 4 λεπτά στη 2η περίοδο, με τον Σίμονς να καρφώνει για το 26-28, τον Σίμονς που είδε από τον πάγκο τα πρώτα 13 λεπτά του αγώνα αλλά στα 7 που έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο ήταν ο μόνος ψηλός που δυσκόλεψε εμφανώς την Μπαρτσελόνα στην άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Σπανούλης με τον Πρίντεζη ισοφάρισαν σε 32-32, με τον Σίμονς να βγάζει άμυνες στα μετόπισθεν και τον Ολυμπιακό να γράφει με κάρφωμα του Αμερικανού το 34-32 στην εκπνοή (φόλοου κάρφωμα από επιθετικό ριμπάουντ).

Η 3η περίοδος ανήκε ολοκληρωτικά στον Ναβάρο. Στο ξεκίνημά της μαζί με τον Αμπρίνες και τον Λόρμπεκ έφεραν την Μπαρτσελόνα στο 36-39 μετά από ένα δίλεπτο, και μέχρι να καταλάβει ο Ολυμπιακός τι γινόταν ο Ναβάρο είχε βάλει άλλους 4 πόντους για το 36-43 μέσα σε 3 λεπτά.

Ο Ολυμπιακός φάνηκε να ισορροπεί το ματς και να ξεπερνά το αρχικό σοκ όταν ο Μάντζαρης με τον Σπανούλη μείωσαν σε 41-43, αλλά ο Ναβάρο έβαλε 8 πόντους με 3 σουτ σε 1:16 για να φέρει το ματς στο 41-51 και τον Ολυμπιακό να κυνηγά ως το τέλος. Ντόρσεϊ και Όλεσον κράτησαν τη διαφορά διψήφια ως στο 45-55, με τον Περπέρογλου να σκοράρει τρίποντο στο τέλος της περιόδου.

Ο Πρίντεζης έφερε τον Ολυμπιακό στο 52-57 στο 4ο δεκάλεπτο, αλλά δύο κακές επιθέσεις και δύο επίσης κακές άμυνες επέτρεψαν σε Όλεσον και Χουέρτας να γράψουν το 52-62 και έφεραν τον Ολυμπιακό να έχει 7 λεπτά για να γυρίσει διψήφια διαφορά. Ο Σλούκας με τον Ντάνστον μείωσαν σε 58-64, με τον Λοτζέσκι να γράφει τρίποντο για το 62-66 με 4:26 για το φινάλε. Κάπου εκεί ο Ολυμπιακός έπρεπε να πάρει τον έλεγχο του ματς, αφού το momentum έδειχνε να έχει γυρίσει, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Ο Ντάνστον μείωσε στους 2 πόντους με 3:47 για το τέλος με 2/2 βολές, με τον Ναβάρο να βάζει τρίποντο για το 64-69, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο διπλό των Ισπανών.

Ο Σπανούλης μείωσε σε 66-69
, με τη φάση που ανέφερα στην αρχή να ακολουθεί και τον Ολυμπιακό να χάνει το αμυντικό ριμπάουντ μετά από άστοχες βολές. Έτσι, με ένα λεπτό λιγότερο και 3 πόντους περισσότερους να καλύψει, 66-72 με 1:09 πριν το τέλος, κυνηγούσε Χίμαιρες.

Ο Περπέρογλου αστόχησε στην τελευταία ευκαιρία της ομάδας του, ο Όλεσον είχε 2/2 βολές, ενώ 2/2 είχε και ο Ναβάρο αμέσως μετά (άστοχο τρίποντο του Λοτζέσκι στο ενδιάμεσο) για το 66-76. Σλούκας και Σπανούλης πέτυχαν τρίποντα για το 72-78, με την Μπαρτσελόνα να έχει 6/6 βολές ως τότε στο τελευταίο λεπτό και τον Αμπρίνες να τις κάνει 7/8 και τον Σάδα να κλείνει το ματς με λέι απ στην εκπνοή, 72-81, με το -9 να είναι αρκετά μεγάλο για την προσπάθεια του Ολυμπιακού, που στην προσπάθειά του να γυρίσει το ματς δεν σκέφτηκε λογικά στο τέλος και από το -2 βρέθηκε στο -9. Απ’ την άλλη, το γεγονός ότι στα δύο “μαύρα” τρίλεπτα το συνολικό επιμέρους σκορ ήταν 2-25 πρέπει να προβληματίσει τον Ολυμπιακό, που οφείλει στα κακά του επιθετικά διαστήματα, να κρατάει την άμυνα.

Πλέον, επειγόντως ανάκαμψη θέλει ο Ολυμπιακός μετά από δύο ήττες για να μην μείνει πίσω στον όμιλο. Η τριάδα των ισπανικών αναμετρήσεων βρίσκεται στα μισά της με το ταξίδι στη Βιτόρια την ερχόμενη εβδομάδα, για να ολοκληρωθεί εναντίον της Μάλαγα στο ΣΕΦ, σε αγώνες που ο Ολυμπιακός θέλει 2 νίκες οπωσδήποτε, για να ρεφάρει εν μέρει την ήττα στο ΣΕΦ.

Τα δεκάλεπτα: 23-18, 34-32, 48-55, 72-81.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Ντάνστον 6, Σπανούλης 17 (1τρ. 5ασ. 7κ.φ.), Περπέρογλου 8 (2τρ. 4ρ. 3ασ. 3κλ.), Σλούκας 9 (1), Σίμονς 5 (5ρ.), Μπέγκιτς 2 (2κ.), Πρίντεζης 17 (1τρ. 3ρ. 2 κλ.), Μάντζαρης 3 (1τρ. 4ρ. 3ασ.), Κατσίβελης, Λοτζέσκι 5 (1τρ. 7ρ.).

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόρσεϊ 6 (6ρ.), Σάδα 4 (4ρ. 4ασ.), Χουέρτας 6, Αμπρίνες 9 (2), Ναβάρο 21 (3), Παπανικολάου 2 (4ασ.), Όλεσον 14 (2), Λόρμπεκ 6 (3ρ.), Λάμπε, Νάχμπαρ 5 (3ρ.), Τόμιτς 8 (4ρ. 3ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *