Home / NBA / Το μυστικό επιτυχίας του Πόποβιτς

Το μυστικό επιτυχίας του Πόποβιτς

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς μίλησε την Τρίτη για τον τρόπο με τον οποίο θεωρεί ότι παίρνει το 100% από τους παίκτες του και τους οδηγεί να γίνουν καλύτεροι, αναφέροντας το μυστικό που έχει για να τους βοηθά να αντιδράσουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Το κλειδί, σύμφωνα με τον Πόποβιτς, είναι να δίνει λόγο και δύναμη στους παίκτες του, ώστε να παίρνουν οι ίδιοι αποφάσεις μέσα στον αγώνα.

«Κάποιες φορές στα τάιμ άουτ θα πω ‘Δεν έχω τίποτα για εσάς. Τι θέλετε να κάνω; Μόλις κάναμε 6 λάθη στη σειρά. Ο καθένας κρατάει την μπάλα. Τι άλλο θέλετε να κάνω εγώ εδώ; Βρείτε την άκρη μόνοι σας’. Και θα σηκωθώ και θα φύγω πιο μακριά. Γιατί είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο μπορώ να κάνω γι’ αυτούς. Μπορώ να τους πω βλακείες και να κάνω τον προπονητή, αλλά σε τελική ανάλυση είναι πάνω τους».

Οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των παικτών όσον αφορά στις αποφάσεις, είναι για τον Πόποβιτς πολύ σημαντικές: «Δίνουν στους παίκτες ένα συναίσθημα ότι έχουν τον έλεγχο. Νομίζω ότι οι άνθρωποι με ανταγωνιστικό χαρακτήρα δεν θέλουν να τους χειρίζεσαι όλη την ώρα προκειμένου να κάνουν αυτό που θέλει ένας άνθρωπος. Είναι ωραίο συναίσθημα όταν οι παίκτες μαζεύονται και κάνουν πράγματα ως ομάδα. Ό,τι μπορεί να τους δώσει δύναμη πρέπει να γίνεται».

Ο Πόποβιτς δίνει συμβουλές στους παίκτες του, αλλά ξεκαθαρίζει ότι πολλές φορές το καλύτερο είναι να τους θέσει προ των ευθυνών τους: «Αν κρατούν την μπάλα, κρατούν την μπάλα. Προφανώς και δεν τους είπα εγώ να το κάνουν. Όπως, αν βάλουν πέντε στη σειρά, δεν τα έβαλα εγώ. Αν πάρουν ένα φοβερό ριμπάουντ, δεν το πήρα εγώ. Είναι το παιχνίδι των παικτών και αυτοί πρέπει να αποδώσουν. Όσο πιο καλά μπορέσεις να τους δώσεις να το καταλάβουν αυτό, τόσο περισσότερο αναλαμβάνουν ευθύνες και το παιχνίδι της ομάδας κυλά πιο ομαλά. Μετά, παρεμβαίνεις εδώ ή εκεί. Μπορείς να τους πεις να κάνουν ένα σύστημα κάποια στιγμή μέσα στο ματς ή να κάνεις μια αλλαγή, αυτό που θα βοηθήσει την ομάδα να κερδίσει. Όμως, βασικά, αυτοί πρέπει να πάρουν τον έλεγχο, αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να φτάσεις στους στόχους σου».

Ο θρυλικός προπονητής ηγείται των Σπερς από το 1996 και έχει κερδίσει 4 πρωταθλήματα μαζί τους, ενώ είναι στην πρώτη θέση όλων των εποχών ανάμεσα στους προπονητές του NBA έχοντας τις περισσότερες συνεχόμενες νικηφόρες σεζόν συμπεριλαμβανομένων και παιχνιδιών των πλέι οφς με 16. Στην καριέρα του στην κανονική περίοδο έχει 949 νίκες και 439 ήττες σε 1388 παιχνίδια με τους Σπερς (τη στιγμή που γράφονταν οι γραμμές αυτές), έχοντας το 4ο καλύτερο ποσοστό νικών στην ιστορία της λίγκας με 68,4% και το 2ο καλύτερο ανάμεσα σε προπονητές που έχουν πάνω από 500 ματς στην καριέρα τους.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *