Home / NBA / Πέρασε τον Χάβλιτσεκ ο Ντιρκ!

Πέρασε τον Χάβλιτσεκ ο Ντιρκ!

Στη 12η θέση στη λίστα με τους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών στο NBA, πέρασε ο Ντιρκ Νοβίτσκι, μετά το ματς των Μάβερικς με τους Γιούτα Τζαζ το βράδυ της Τετάρτης, στο οποίο ήταν ασταμάτητος. Ο Νοβίτσκι χρειάστηκε… 14 δευτερόλεπτα από τον αγώνα για να προσπεράσει τον Χάβλιτσεκ, ενώ, αν μείνει υγιής, η λογική λέει ότι ως το τέλος της φετινής σεζόν θα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα.           

Το πόσο μεγάλο είναι αυτό το επίτευγμα του Γερμανού υπερπαίκτη φαίνεται εύγλωττα και από το γεγονός ότι είναι ο μόνος παίκτης από τους πρώτους 12 που δεν είναι Αμερικανός ή δεν έχει παίξει στην εθνική Η.Π.Α..

Οι Μάβερικς κέρδισαν με 101-108 τη Γιούτα, με τον Νοβίτσκι να αγωνίζεται 33 λεπτά και να έχει 31 πόντους με 8/10 δίποντα, 4/4 τρίποντα, 3/3 βολές, συν 8 ριμπάουντ. Ο Ντιρκ έγραψε 86% εντός παιδιάς και ο προπονητής των Τζαζ, Τάιρον Κόρμπιν, μετά το ματς υποκλίθηκε: «Ο Ντιρκ ήταν απίστευτος. Δοκίμασα άπειρες διαφορετικές προσεγγίσεις στο πώς να τον μαρκάρω, αλλά αυτός συνέχιζε να βάζει πολύ δύσκολα σουτ. Αλλά αυτό είναι που κάνουν οι μεγάλοι παίκτες της λίγκας».

Ο Νοβίτσκι, όπως πάντα, ήταν λίγο πιο κυνικός όσον αφορά στην προσέγγισή του στο παιχνίδι του, μιλώντας για το πρώτο του σουτ, όπου αποφάσισε ότι θα σουτάρει πριν καν πάρει την μπάλα: «Δεν περίμενα ούτε καν να δω αν θα με παίξουν με νταμπλ-τιμ. Θα σούταρα ό,τι κι αν γινόταν. Έπρεπε να ξεκινήσω τα πράγματα με βία. Ήμουν αποφασισμένος να είμαι πιο επιθετικός απόψε. Ο τρόπος που παίζουμε στην επίθεση τελευταία, φώναζε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει».

Ο Νοβίτσκι είχε ισοφαρίσει τον Χάβλιτσεκ στους 26.395 πόντους με το τελευταίο του σουτ στο προηγούμενο παιχνίδι των Μάβερικς. Πλέον, έφτασε τους 26.426 πόντους και κοιτάζει προς την 11η θέση όπου βρίσκεται ο Ντομινίκ Ουίλκινς με 26.668, αλλά και τη 10η, την οποία κατέχει ο Όσκαρ Ρόμπερτσον με 26.710 προς το παρόν. Η λογική λέει ότι με 16 παιχνίδια ακόμα για τους Μάβερικς, ο Νοβίτσκι θα βάλει αρκετούς παραπάνω από τους 284 πόντους που χρειάζεται για να μπει στην πρώτη δεκάδα όλων των εποχών με τους σκόρερ. Λογικά στο 13ο ή το 14ο παιχνίδι θα περάσει και τον Ρόμπερτσον, αν σκοράρει με τους ρυθμούς που το κάνει φέτος.

Μέχρι να περάσει τον Χάβλιτσεκ, ο Νοβίτσκι φέτος είχε περάσει τους Τζέρι Ουέστ, Ρέτζι Μίλερ, Κέβιν Γκαρνέτ και Άλεξ Ίνγκλις.

Οι μόνοι άλλοι 2 παίκτες που δεν έχουν γεννηθεί στις Η.Π.Α. και έχουν σκοράρει περισσότερους πόντους από τον Νοβίτσκι είναι ο Χακίμ Ολάζουον (26.946, γεννημένος στη Νιγηρία) και ο… Ντομινίκ Ουίλκινς (26.668, γεννημένος στη Γαλλία). Ο Νοβίτσκι είναι 2ος, πλέον, ανάμεσα στους εν ενεργεία παίκτες στη λίστα, πίσω μόνο από τον Κόμπι Μπράιαντ (31.700), ενώ οι δυο τους είναι οι μόνοι από τους πρώτους 12 που έχουν σκοράρει όλους τους τους πόντους για μία ομάδα (και μαζί με τον Χάβλιτσεκ είναι οι μόνοι 3 στους 15 που έχουν παίξει για μία μόνο ομάδα). Αν ο Ντιρκ συνεχίσει να παίζει και του χρόνου (κάτι που έχει ήδη πει ότι θα κάνει για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμη), λογικά μέχρι το τέλος της σεζόν του 2014-15 θα βρίσκεται πίσω από τον Σακίλ Ο’ Νιλ στην 7η θέση.

Το καλάθι με το οποίο ο Νοβίτσκι πέρασε τον Χάβλιτσεκ στη λίστα των πρώτων σκόρερ όλων των εποχών:



Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *