Home / NBA / Μπομπ Νάιτ: «Το NBA βιάζει το κολεγιακό μπάσκετ»

Μπομπ Νάιτ: «Το NBA βιάζει το κολεγιακό μπάσκετ»

Ο Μπόμπι Νάιτ είναι γνωστό ότι δεν μασάει τα λόγια του, κάτι που άλλωστε είναι γνωστό σε όλους από τα κατορθώματά του παράλληλα με την τεράστια καριέρα του στον πάγκο (κυρίως) της Ιντιάνα. Ο θρυλικός προπονητής μίλησε για τη σχέση του NBA και το NCAA και αναφέρθηκε στον κανονισμό που επιτρέπει στους αθλητές να δηλώνουν συμμετοχή στο ντραφτ μετά από ένα χρόνο στο κολέγιο, σχολιάζοντάς τον με μία λέξη: «βιασμός».

Ο Νάιτ μίλησε στο ESPN (έχει θέση αναλυτή για το κολεγιακό μπάσκετ στο κανάλι) την Τρίτη για τον Άντριου Ουίγκινς (Κάνσας) και τον Τζαμπάρι Πάρκερ (Ντιουκ), αμφότεροι πρωτοετείς, λέγοντας ότι δεν είναι έτοιμοι για το NBA, παρότι οι προβλέψεις τους θέλουν στην πρώτη τριάδα του φετινού ντραφτ.

«Αν σχετιζόμουν με το NBA δεν θα ήθελα ένα 19χρονο ή ένα 20χρονο παιδί, θα το βάλω μέσα σε όλα τα ταξίδια και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο NBA. Θα ήθελα ένα πολύ πιο ώριμο παιδί. Θα ήθελα ένα παιδί που ίσως παρακολουθούσα σε μια άλλη ομάδα και τώρα είναι 21 ή 22 χρονών αντί για 18 ή 19, και τότε μπορεί και να το έπαιρνα μετεγγραφή αυτό το παιδί», είπε ο Νάιτ.

Και συνέχισε: «Και πάνω απ’ όλα, το NBA κάνει μια τεράστια, γιγάντια κακή υπηρεσία στο κολεγιακό μπάσκετ. Είναι σα να βίασαν το κολεγιακό μπάσκετ, αν με ρωτάτε τη γνώμη μου».

Σίγουρα τα λόγια ενός από τους πιο επιτυχημένους και σημαντικούς προπονητές στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ σηκώνουν πολλή συζήτηση, μιας και το θέμα που αγγίζουν, πέρα από την τραχύτητα των εκφράσεων που χρησιμοποιεί, είναι πολύ λεπτό και είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το NBA. Το γεγονός ότι ο Στερν είχε αρκετές φορές ασχοληθεί με το θέμα δείχνει ότι δεν είχε βρεθεί η χρυσή τομή. Πρόσφατα σχετικά ήταν που το NBA θέσπισε έναν υποχρεωτικό χρόνο στο κολέγιο για όλους, ώστε να μην πηγαίνουν οι παίκτες απευθείας από το Λύκειο στο NBA.

Όμως, για τον Νάιτ αυτό δεν είναι ούτε καν κοντά στο ιδανικό: «Την καλύτερη ιδέα απ’ όλους την έχει το MLB (σ.σ. μπέιζμπολ). Τρία χρόνια προτού πάρουν ένα παιδί από το κολέγιο, μετά έχουν ένα σύστημα με ένα δεύτερο πρωτάθλημα (σ.σ. minor league) στο οποίο βάζουν τα παιδιά. Είμαι σίγουρος ότι αν το NBA κάνει το ίδιο, τότε θα υπάρξουν πολλά παιδιά σε minor league τα οποία δεν είναι αρκετά καλά για να παίξουν στο NBA».

Βέβαια, αυτό που λέει ο Νάιτ είναι κοντά στο NBDL, αν και εκείνος δίνει το βάρος στο ότι πρέπει να μένουν 3 χρόνια στο κολέγιο οι παίκτες, για να ωριμάζουν, αλλά και για να συνεχίζεται η ανάπτυξη του κολεγιακού μπάσκετ.

Πάντως, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο «Στρατηγός» Μπόμπ Νάιτ μιλάει για… βιασμούς στα αμερικανικά μέσα. Το 1988 ο Νάιτ μιλώντας στο NBC είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφο για το πώς διαχειρίζεται το στρες και η απάντησή του είχε προκαλέσει σάλο στις Η.Π.Α.: «Νομίζω ότι αν ο βιασμός είναι αναπόφευκτος, χαλάρωσε και απόλαυσέ τον».

Αμέσως μετά, καταλαβαίνοντας τι είχε πει συνέχισε: «Αυτό είναι απλώς ένας παλιός όρος που χρησιμοποιείται. Το αεροπλάνο πέφτει, οπότε δεν έχεις τον έλεγχο. Δεν μιλάω γι’ αυτό, για την πραγματική πράξη του βιασμού. Μη με παρεξηγείτε σε αυτό. Αλλά αυτό που λέω είναι, κάτι σου συμβαίνει, πρέπει να το διαχειριστείς, τώρα».

Παρόλη την ξεκάθαρα… σημαντική προσπάθεια, τότε δεν είχε γλιτώσει την επίπληξη από τον πρόεδρο του πανεπιστημίου της Ιντιάνα και το γραφείο γυναικείων σχέσεων του πανεπιστημίου. Τώρα, 26 χρόνια αργότερα, ο Νάιτ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον «βιασμό» ως παράδειγμα στα λεγόμενά του και το ESPN αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση: «μιλήσαμε μαζί του. Το ESPN ζητάει συγγνώμη για τη χρήση της λέξης».

Στην ουσία του θέματος, πάντως, ο Νάιτ άνοιξε ξανά μια συζήτηση που πολύ δύσκολα θα λυθεί ποτέ, μιας και το να μπορούν οι καλοί παίκτες να φεύγουν γρήγορα από τα κολέγια είναι κάτι που το επιθυμούν (και το επιζητούν) και οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, που επωφελούνται όταν τους υπογράφουν, με τις σπουδές και το κολέγιο να είναι ξεκάθαρα σε δεύτερη μοίρα και σε ρόλο κομπάρσου στο θέμα. Και για τις ομάδες, και τις τις εταιρείες, αλλά και για τους ίδιους τους παίκτες που, προφανώς και, θέλουν όσο πιο γρήγορα γίνεται να υπογράψουν επαγγελματικό συμβόλαιο. Σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή, που το NBA σκέφτεται να βάλει διαφημίσεις στις εμφανίσεις των παικτών, είναι σχεδόν αδύνατο να συζητήσει αλλαγή που θα του στερεί τα νεότερα αστέρια και την επακόλουθη εκμετάλλευση της εμπορικότητας των ονομάτων τους) για δύο παραπάνω χρόνια σε σχέση με το τωρινό καθεστώς.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *