Home / NBA / Ένα βήμα πιο κοντά στο rematch!

Ένα βήμα πιο κοντά στο rematch!

Σαν Αντόνιο Σπερς και Μαϊάμι Χιτ βρίσκονται στους τελικών των Περιφερειών τους, αφού αμφότεροι έκλεισαν τις σειρές τους στο 4-1. Οι Σπερς λίγο πιο θεαματικά και εύκολα, οι Χιτ λίγο πιο αγχωτικά και δύσκολα, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι θα έχουν (ιδίως στο Σαν Αντόνιο) λίγο χρόνο ξεκούρασης παραπάνω μέχρι την έναρξη των ημιτελικών του NBA. Και λέω ιδίως στο Σαν Αντόνιο, γιατί προς το παρόν τους κρατά άυπνους ο τραυματισμός του Τόνι Πάρκερ. Την Τετάρτη οι Σπερς κέρδισαν με 104-82 τους Μπλέιζερς για το 4-1, ενώ οι Χιτ επικράτησαν με 96-94 των Νετς για το δικό τους 4-1.

Με τον Τζο Τζόνσον σε απίστευτη μέρα να βάζει αδιανόητα καλάθια, οι Νετς είχαν τον πρώτο λόγο στο μεγαλύτερο μέρος του 5ου αγώνα της σειράς. Ο Τζόνσον είχε 34 πόντους με 15/23 σουτ βάζοντας κάποια αδιανόητα καλάθια. Μέχρι το τελευταίο πεντάλεπτο του ματς φαινόταν ότι αυτός θα ήταν ο λόγος που οι Νετς θα έμεναν ζωντανοί. Ως τότε είχε 6/6 απέναντι στον ΛεΜπρον Τζέιμς (στις φάσεις που ήταν αυτός ο παίκτης που τον μάρκαρε) με 13 πόντους, στο τελευταίο πεντάλεπτο ο Τζέιμς τον ανάγκασε σε 0/2 όσο τον μάρκαρε (εφόσον δεχτούμε ότι στο τρίποντο που έβαλε δεν… τον μάρκαρε κανείς), ενώ δεν τον άφησε να σουτάρει στην τελευταία φάση.

Φάση που συζητείται πολύ για το λάθος των διαιτητών και τη μετέπειτα βλακώδη απόφασή τους να το διορθώσουν κάνοντας δεύτερο λάθος. Στα 7 δευτερόλεπτα ο Πιρς παίρνει την μπάλα στο πλάι με το σκορ στους 2 πόντους, ο Τζέιμς του κάνει πεντακάθαρο φάουλ, του χτυπά το χέρι, η μπάλα φεύγει ξεκάθαρα από τον Πιρς έξω, οι διαιτητές δίνουν μπάλα στο Μαϊάμι, ο Πιρς αρχίζει να ουρλιάζει διαμαρτυρόμενος για φάουλ, κοιτούν το instant replay (προφανώς μήπως είχε ο Τζέιμς βγάλει την μπάλα), βλέπουν το φάουλ του Τζέιμς και… δίνουν την μπάλα στους Νετς, μάλλον στη λογική ότι θα έπρεπε ο Πιρς να σούταρε βολές (αλλά δεν θα μπορούσαν να χρεώσουν φάουλ κοιτώντας το instant replay εφόσον δεν το είχαν δώσει στη φάση) άρα ας κρατήσουν οι Νετς την μπάλα. Λίγο Ελλάδα θύμισε αυτό…

Μετά οι Νετς έκαναν μια τρύπα στο νερό, με τον Τζόνσον να μην καταφέρνει καν να σουτάρει. Οι Χιτ πρέπει να στήσουν ένα άγαλμα στον Κρις Μπος κι ένα στον Ρέι Άλεν για τη νίκη στο παιχνίδι. Με 1/16 τρίποντα στο πρώτο μέρος έμοιαζαν καταδικασμένοι στο ματς, έχοντας 0/7 στα ελεύθερα. Στην επανάληψη ο Μπος έγραψε 4/5 τρίποντα, οι Χιτ 8/13, με εκείνο του Ρέι Άλεν (το μοναδικό του στο ματς σε 7 προσπάθειες) στα 32 δευτερόλεπτα να τους δίνει το προβάδισμα για πρώτη φορά από τη 2η περίοδο και το 42-41.

Οι Μικχαήλ Προκχόροφ είχει πει ότι η ομάδα του θα πάρει τίτλο ως το 2015, εξ ου και οι τεράστιες επενδύσεις. Το μέλλον δεν μοιάζει τόσο ευοίωνο πάντως για τους Νετς. Φέτος κόστισαν τον Προκχόροφ 193 εκατομμύρια δολάρια, δεν έχουν επιλογές στο ντραφτ του 2014, ενώ τα εγγυημένα συμβόλαια είναι 85.1 εκατομμύρια (με το σάλαρι καπ στα 62 περίπου). Ο Πιρς είναι unrestricted free agent, ο Γκαρνέτ έχει 12 εκατομμύρια εγγυημένο συμβόλαιο (και σκέφτεται την αποχώρηση από την ενεργό δράση), ο Κιριλένκο (3.3), ο Μπλατς (1.4) και ο Άντερσον (1.1) έχουν τις οψιόν αυτοί, ενώ το καλύτερο εργαλείο των Νετς για τους ελεύθερους είναι το mid-level exception, εν ολίγοις το πολύ μέχρι 3.3 εκατομμύρια για τον πρώτο χρόνο συμβολαίου.

Ο Ουέιντ είχε 28 πόντους, τους περισσότερους που έχει βάλει ως τώρα στα φετινά πλέι οφς, ενώ ο Τζέιμς είχε 29 με 15/17 βολές (όλο το Μπρούκλιν έκανε 15 βολές στο ματς), πολλές από τις οποίες δεν θα έδινε… ούτε ο ίδιος στον εαυτό του. Οι Χιτ πέρασαν για 4η φορά στα 4 χρόνια της «Big Three» στους τελικούς Ανατολής και περιμένουν το νικητή του Πέισερς-Ουίζαρντς, για να δουν ποιον θα αποκλείσουν μέχρι τα τελικά του NBA.

Δεν ξέρω αν το NBA προβληματίζεται πλέον για την απίστευτη διαφορά επιπέδου στα πλέι οφς των δύο Περιφερειών, αλλά το σύστημα Ανατολή-Δύση δεν μοιάζει πια να λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ο αρχικός λόγος που υπήρχε ήταν η απόσταση, πλέον αυτός ουσιαστικά δεν υφίσταται, οπότε ίσως θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να το δουν λίγο το θέμα (πλέι οφς 8 και 8 ομάδες, αλλά μεικτά εξαρχής, έστω με το σύστημα 2-3-2 για λιγότερες μετακινήσεις;). Μεγάλο θέμα, νομίζω ουτοπικό το αίτημά μου να συζητηθεί.

Στη Δύση, οι Σπερς, μετά από μια σειρά με το Ντάλας που ο Γκρεγκ Πόποβιτς είπε «μας πόνεσαν πολύ» πέρασαν αρκετά εύκολα απέναντι στους άπειρους Μπλέιζερς, οι οποίοι μάλλον έμειναν στον επικό τρόπο με τον οποίο προκρίθηκαν από τους Ρόκετς. Οι Σπερς κέρδισαν με 4-1, με τις 4 νίκες τους να είναι με 24, 17, 15 και 22 πόντους διαφορά.

Πιο πρόσφατη το 104-82 της Τετάρτης, σε ματς που ουσιαστικά έπαιξαν χωρίς τον Τόνι Πάρκερ, που αποχώρησε από το γήπεδο με τραυματισμό στον δικέφαλο του ποδιού στη 2η περίοδο. Το Σαν Αντόνιο ανέφερε ότι «τον έσφιξε» ο δικέφαλος και οι Σπερς ελπίζουν οι μέρες που έχουν μπροστά τους να είναι αρκετές για να επιστρέψει ο Γάλλος στο 100%.

Ο Πάρκερ πρόλαβε να παίξει 10 λεπτά και έμεινε άποντος. Όμως, απ’ ότι αποδείχτηκε, δεν χρειαζόταν να παίξει για να υποταχτούν οι Μπλέιζερς, ούτε καν ο Τζινόμπιλι (19 λεπτά, 9 πόντοι). Ο Γκριν είχε 22 πόντους με 9/13, ο Λέοναρντ 22 με 9/15, ο Μιλς 18 με 8/17 και η σειρά έτσι απλά έληξε πριν καν αρχίσει.

Ο Όλντριτζ μίλησε για… μαθήματα που έδωσαν οι Σπερς στην ομάδα του: «Πραγματικά μας έδειξαν πώς πρέπει να γυρνάει η μπάλα. Έκαναν 5-6 πάσες σε κάθε επίθεση. Αυτό εξουθενώνει την άμυνά σου και σε κάνει στη συνέχεια να κάνει λάθη. Μας έδειξαν πού πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσουμε».

Πώς κέρδισαν οι Σπερς το ματς; Χωρίς τον Πάρκερ ο πάγκος τους έβαλε 40 πόντους, ενώ των Μπλέιζερς μόλις 7. Επίσης, σκόραραν 33 πόντους στον αιφνιδιασμό, τους περισσότερους που έχουν βάλει σε αγώνα πλέι οφς σε όλη την καριέρα του Τιμ Ντάνκαν (δηλαδή από το 1997-98) και τους 4ους περισσότους τα τελευταία 15 χρόνια από οποιαδήποτε ομάδα (πρώτοι οι Σανς του 2007 με 39 σε ματς απέναντι στους Λέικερς).

Αυτή τη στιγμή οι Σπερς είναι η ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες σε τελικό Περιφέρειας από το 1997-98 (τη ρούκι σεζόν του Ντάνκαν δηλαδή) απ’ όλες στο NBA, με 9 παρουσίες και τους Λέικερς να ακολουθούν με 8 (6 οι Χιτ).

Το σκηνικό έχει τεθεί για rematch του περσινού τελικού του NBA, καθώς Χιτ και Σπερς βρίσκονται ήδη στα τελικά Περιφερειών. Η τελευταία φορά που είχαμε το ίδιο ζευγάρι στον τελικό δύο συνεχόμενες χρονιές, ήταν το 1997 και το 1998, Σικάγο Μπουλς και Γιούτα Τζαζ. Τότε και τις δύο χρονιές ο νικητής ήταν ο ίδιος…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *