Home / Α1 / «Πράσινο» το 1-0!

«Πράσινο» το 1-0!

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 59-56 τον Ολυμπιακό στον πρώτο τελικό της Α1 για να κάνει το 1-0 προστατεύοντας παράλληλα και το πλεονέκτημα έδρας που είχε, σε ένα ΟΑΚΑ που δεν ήταν γεμάτο. Οι «πράσινοι» μπήκαν με 19-6 στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός απάντησε με 0-13 στην 4η περίοδο και προσπέρασε, με το ματς να κρίνεται στο τελευταίο λεπτό του. Κατά τα λοιπά, απλώς κάνουμε υπομονή μήπως δούμε και λίγο μπάσκετ φέτος από τους «αιώνιους» στα μεταξύ τους παιχνίδια, γιατί προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

Και όσο αμφότεροι ξοδεύουν όλες τους τις δυνάμεις για να αλληλοεξουδετερώσουν το παιχνίδι τους, δεν πρόκειται να δούμε καλό μπάσκετ. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ματς σχεδόν 150 κατοχών είχαμε 115 πόντους και από αυτούς οι 27 ήταν από βολές (22/24 και 5/13 αντίστοιχα). Ή, για να το πω αλλιώς, το πόσο κακό ήταν το πρώτο παιχνίδι της τελικής σειράς, το δείχνει το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον αγώνα με… 18 εύστοχα σουτ σε 40 λεπτά (22 έβαλε ο Ολυμπιακός). Ή, για να το πω και με άλλο τρόπο, στο ματς είχαμε 71 άστοχα σουτ και οι δυο ομάδες σούταραν με συνολικό ποσοστό 36% (32/63 δίποντα, 8/48 τρίποντα). Οι «πράσινοι» είχαν 1/20 τρίποντα στο ματς, ο Ολυμπιακός έκανε 2 λάθη στο τελευταίο λεπτό (σε ματς που έκανε συνολικά 9 στο σαραντάλεπτο), προφανώς καταδικαστικά, με τον Λοτζέσκι να μειώνει στους 3 πόντους στην εκπνοή.

Ο Ολυμπιακός για ακόμα μία φορά μπήκε φοβισμένα και πολύ άστοχα στο ΟΑΚΑ, αλλά σταδιακά μέσα στο ματς το παιχνίδι γύρισε, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν οι δύο ομάδες έπαιζαν τόσο νευρικό και κακό μπάσκετ. Οι «ερυθρόλευκοι» έτσι όπως ήρθε το ματς μπορούν να μιλούν για χαμένη ευκαιρία και να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο, αφού στην 4η περίοδο είχαν κρατήσει τον Παναθηναϊκό για 7:46 άποντο, για να προσπεράσουν, αλλά να δεχτούν λέι απ από τον Λασμ, μετά από αδιανόητα κακή συνεννόηση Ντάνστον-Κόλινς (μετά από σκριν δεν βγήκε κανείς από τη ρακέτα στον Διαμαντίδη που αστόχησε σε ελεύθερο τρίποντο, πριν το σουτ πήγαν να βγουν και οι δύο, τελικά βγήκε ο Ντάνστον αργοπορημένα και ο Λασμ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ ανενόχλητος για να σκοράρει).

Έτσι ισοφάρισε ο Παναθηναϊκός που μετά (το «μετά» με βάση τις συνθήκες του ματς ήταν 1:20 αργότερα, αφού στο ενδιάμεσο αμφότεροι πετούσαν άστοχα σουτ) είδε τον καλύτερο επιθετικά παίκτη του Ολυμπιακού, τον Περπέρογλου, πρώτα να πατάει γραμμή στο πλάι ξεκινώντας ντράιβ και μετά να του κλέβει την μπάλα μέσα από τα χέρια ο Γκιστ. Ανάμεσα στα δύο λάθη ο Παναθηναϊκός σκόραρε με ποστάρισμα του καλύτερού του παίκτη στο ματς, του Γιόνας Μασιούλις, με τον Ολυμπιακό να πληρώνει το γεγονός ότι πήγε να βγάλει την άμυνα του ματς με τον Λοτζέσκι στον Μασιούλις (το έχει ξανακάνει σε προηγούμενα ματς και το έχει ξαναπληρώσει στο τέλος).

Ουσιαστικά, πέραν του αποτελέσματος, αμφότεροι έχουν λόγους για να νιώθουν δυνατοί μετά το πρώτο ματς. Ο Ολυμπιακός γιατί γύρισε από το -13 και μάλιστα στην ουσία πέταξε το ματς μέσα από τα χέρια του στο τέλος έχοντας τον Σπανούλη και τον Λοτζέσκι σε πολύ κακή μέρα (ο ένας πιεζόταν, ο άλλος προς το παρόν δεν έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στο ΟΑΚΑ), νιώθοντας δηλαδή πια ότι μπορεί, ενώ ο Παναθηναϊκός ότι κέρδισε αγώνα στον οποίο έμεινε άποντος για 7:46 στην 4η περίοδο και στον οποίο είχε 1/20 τρίποντα.

Η λογική που λέει ότι ο Ολυμπιακός δεν θα κερδίσει στο ΟΑΚΑ όσο δεν πιάνουν καλή απόδοση Σπανούλης και Λοτζέσκι, πήγε να καταρριφθεί, αλλά δικαιώθηκε και πάλι. Ο Σπανούλης είχε 7 πόντους με 2/10 σουτ, 4 ασίστ και 1 λάθος σε 30 λεπτά, με τον Λοτζέσκι να έχει 6 πόντους με 2/4 σουτ, τους 3 στην εκπνοή που όλα είχαν κριθεί.

Ο Περπέρογλου ήταν ο καλύτερος του Ολυμπιακού στην επίθεση, είχε 15 πόντους με 6/13 σουτ και πολλές δύσκολες φάσεις, αλλά ήταν μοιραίος με τα δύο λάθη στο τέλος. Ο Ντάνστον δεν πήρε ανάσα ουσιαστικά, έπαιξε 34:12 στο ματς (περισσότερα από κάθε άλλον στο παιχνίδι), είχε 13 πόντους με 5/7 και 6 ριμπάουντ, ενώ ο Μάρντι Κόλινς ήταν ο μόνος «ερυθρόλευκος» που και στα 24 λεπτά που πάτησε παρκέ είχε μυαλό σε κάθε κίνησή του και έβγαζε ενέργεια στην άμυνα, τελείωσε το παιχνίδι με 7 πόντους με 3/6 σουτ, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα, σίγουρα ο καλύτερος συνολικά του Ολυμπιακού. Ο Πετγουέι δεν μπόρεσε να βοηθήσει, το ίδιο και ο Μάντζαρης που έπαιξε 15 λεπτά, ενώ ο Σλούκας είχε 2 πόντους με 1/8 σουτ και 0 ασίστ, ενώ μέτριος ήταν ο Πρίντεζης και ο Παπαπέτρου μπήκε με ενέργεια και πάθος, αλλά έπαιξε λίγο.

Απ’ την άλλη ο Μασιούλις ήταν ξεκάθαρα ο καλύτερος με 15 πόντους, 8 ριμπάουντ και 2 ασίστ, έχοντας 6/6 δίποντα (και 0/5 τρίποντα), με τον Διαμαντίδη να έχει 9 πόντους και 6 ασίστ, τον Γκιστ 11 πόντους και 6 ριμπάουντ και τον Λασμ 11 πόντους και 6 ριμπάουντ επίσης. Ο Φώτσης δεν βοήθησε ιδιαίτερα, το ίδιο και ο Κάρι, ενώ ο Μπράμος έμεινε άποντος. Ο Ούκιτς είχε 4 πόντους με 1/7, ο Μαυροκεφαλίδης 0/4 και 5/5 βολές και ο Ράιτ 2 πόντους με 1 σουτ και 1 λάθος σε 7 λεπτά.

Τα ριμπάουντ στο ματς ήταν 38-36 (με τα επιθετικά 5-9), οι ασίστ 8-14, τα λάθη 12-9. Ο Παναθηναϊκός σούταρε με 57% στα δίποντα και 5% στα τρίποντα, ενώ ο Ολυμπιακός με 45% στα δίποντα και 25% στα τρίποντα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να μην μπαίνει καν στο παρκέ στην πρώτη περίοδο. Απίστευτη νωθρότητα, χωρίς ενέργεια, έμοιαζε αδιάβαστος στο παιχνίδι του αντιπάλου, ουσιαστικά εκτός λογικής τελικών, εκτός ψυχολογίας και χωρίς όρεξη για να παίξει μπάσκετ και να προσπαθήσει. Ο Ολυμπιακός έκλεισε την πρώτη περίοδο με 2/14 σουτ, με τον Παναθηναϊκό να βγάζει τα πρώτα 7 λεπτά χωρίς να αστοχήσει σε δίποντο. Ο Παναθηναïκός, μετά το αρχικό 2-2 έτρεξε σερί 9-0 για το 11-2, ενώ ο Μασιούλις με τον Λασμ τον έφεραν στο 19-4.

Με τον Μαυροκεφαλίδη έφτασε στη μεγαλύτερη διαφορά στον αγώνα στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου, 24-8, με 5/5 βολές δικές του, αλλά η είσοδος του Κόλινς άρχισε να κρατά όρθιο τον Ολυμπιακό. Με 5 δικούς του πόντους μείωσε σε 24-13, για να σκοράρει ο Περπέρογλου για το 26-16. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με τον Διαμαντίδη και τον Μασιούλις για το 31-17, αλλά Περπέρογλου και Ντάνστον έτρεξαν ένα 0-6 για το 31-23. Οι «πράσινοι» και πάλι ανέβηκαν πάνω από τους 10 με τον Μασιούλις, 35-23, με το τρίποντο του Περπέρογλου να κλείνει το ημίχρονο στο 35-26.

Με Κόλινς και Ντάνστον ο Ολυμπιακός πλησίασε σε 35-30 με το που ξεκίνησε η 3η περίοδος, και ο Πρίντεζης σκόραρε από επιθετικό ριμπάουντ για το 35-32, φτάνοντας το σερί της ομάδας του στο 0-9. Ο Σπανούλης μείωσε σε 38-36 στο πεντάλεπτο περίπου της περιόδου, αλλά ο Μασιούλις απάντησε με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι και φάουλ. Στη συνέχεια 4 πόντοι του Γκιστ έφεραν το ματς στο 45-36, με τον Λασμ και τον Κάρι να κρατούν τον Παναθηναϊκό μακριά ως το 51-40, για να κλείσει το δεκάλεπτο με 1/2 βολές του Ντάνστον και ένα άστοχο τρίποντο του Σλούκα.

Στην 4η περίοδο είδαμε… το πρώτο δεκάλεπτο ανάποδα, ο Ολυμπιακός κράτησε τον Παναθηναϊκό άποντο για 7:46, στο διάστημα αυτό οι «πράσινοι» είχαν 0/9 σουτ και 6 λάθη (6 από τα 12 συνολικά στο ματς τους). Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός σταδιακά μείωνε, ο Ντάνστον και ο Πρίντεζης τον έφεραν ως το 51-47, με τον Σπανούλη να γράφει τρίποντο για το 51-50. Ο Λοτζέσκι σκόραρε για πρώτη φορά στο ματς για το πρώτο προσπέρασμα του Ολυμπιακού, 51-53. Στη συνέχεια, με 2:14 για το τέλος ήρθε η φάση με το λέι απ του Λασμ από το χαμένο τρίποντο του Διαμαντίδη για να αστοχήσει σε δύο τρίποντα ο Ολυμπιακός (με επιθετικό ριμπάουντ του Κόλινς στο ενδιάμεσο) και σε ένα σουτ ο Παναθηναϊκός, πριν φτάσουμε στο λάθος του Περπέρογλου και την πλάτη του Μασιούλις που έγραψε το 55-53 ποστάροντας τον Λοτζέσκι. Νέο λάθος του Περπέρογλου και φάουλ του Ολυμπιακού για το 57-53 από τον Ούκιτς, ο Σπανούλης αστόχησε σε τρίποντο, ο Γκιστ είχε κι αυτός 2/2 βολές για το 59-53 με 10 δευτερόλεπτα, για να μειώσει στην εκπνοή ο Λοτζέσκι.

Στη μάχη των πάγκων δεν είναι ότι ξεχώρισε κάποιος ιδιαίτερα (ας είμαστε σοβαροί, 115 πόντους έβαλαν και οι δυο μαζί), ο Αλβέρτης δικαιώθηκε για το ρυθμό και τη λογική με βάση το αποτέλεσμα αν και επί 8 λεπτά στο 4ο δεκάλεπτο έβλεπε την ομάδα του ανήμπορη να σκοράρει και δεν μπορούσε να τη βοηθήσει, τα έχουμε πει ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να προσπαθήσει να ανοίξει το ρυθμό στους τελικούς και να μην παίζει κι αυτός το παιχνίδι του αντιπάλου του. Απ’ την άλλη, ο Μπαρτζώκας, εκτός του ότι για ακόμα μία φορά έμεινε κι αυτός σε χαμηλό ρυθμό χωρίς να προσπαθεί να ρισκάρει, ήταν και σε όλο το ματς πολύ εκνευρισμένος, διαμαρτυρόταν και ειρωνευόταν τους διαιτητές και όλο αυτό μεταδόθηκε και στους παίκτες του. Σε μια έδρα που δεν μπορείς να κερδίσεις, ίσως ο προπονητής του Ολυμπιακού να πρέπει να αλλάξει λίγο προσέγγιση και στη συμπεριφορά του μέσα στο ματς, εκτός από αγωνιστικό πλάνο.

Ο πρώτος τελικός απείχε παρασάγγας απ’ ότι θα θέλαμε να δούμε από πλευράς ποιότητας και θεάματος, οι δυο ομάδες κατάφεραν η μία να καταστρέψει το παιχνίδι της άλλης σχεδόν ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε με το σταγονόμετρο ακόμα και τις φάσεις των μεγάλων παικτών κλάσης που καθορίζουν τέτοια παιχνίδια. Ας ελπίσουμε η συνέχεια (Δευτέρα, 19:45, ΣΕΦ) να είναι καλύτερη για τα μάτια μας και να απολαύσουμε ποιοτικά καλύτερους τελικούς.

Τα δεκάλεπτα: 19-6, 35-26, 51-41, 59-56.

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος (3ρ.), Κάρι 2 (3ρ.), Φώτσης, Ούκιτς 4 (3ρ.), Λασμ 11 (6ρ.), Μαυροκεφαλίδης 4 (3ρ.), Διαμαντίδης 9 (6ασ. 2κλ.), Γκιστ 11 (1τρ. 6ρ.), Μασιούλις 15 (8ρ. 2ασ. 6κ.φ.), Ράιτ 2.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πετγουέι, Ντάνστον 13 (6ρ.), Σπανούλης 7 (1τρ. 6ασ. 6κ.φ.), Περπέρογλου 15 (3τρ. 3ρ.), Παπαπέτρου, Σλούκας 2 (3ρ.), Κόλινς 7 (8ρ. 6ασ. 2κλ.), Σίμονς, Λοτζέσκι 6 (2), Πρίντεζης 6 (4ρ.), Μάντζαρης (3ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *