Home / NBA / Κυρίαρχα Σπιρούνια! (vid.)

Κυρίαρχα Σπιρούνια! (vid.)

Οι Σαν Αντόνιο Σπερς είναι οι πρωταθλητές του NBA για τη σεζόν 2013-14 μετά και το 104-87 στον 5ο τελικό απέναντι στους Μαϊάμι Χιτ, καταφέρνοντας να κλείσουν με 4-1 τη σειρά! Οι Χιτ ξεκίνησαν το παιχνίδι ιδανικά, προηγήθηκαν με 6-22, αλλά στη συνέχεια υποκλίθηκαν στην απίστευτη ανωτερότητα των Σπερς, που κυριάρχησαν απόλυτα για 3ο συνεχόμενο ματς. Άξιος MVP των τελικών ο Κογουάι Λέοναρντ, ο 3ος νεαρότερος στην ιστορία του NBA.

Οι Μαϊάμι Χιτ μπήκαν στο ματς με 5-19 και 6-22, αλλά αυτό ήταν απλώς μαγική εικόνα, καθώς μόλις… στέρεψαν τα θαύματα του ΛεΜπρον Τζέιμς (15 πόντοι, 6 ριμπάουντ στην πρώτη περίοδο) φάνηκε το πού πραγματικά πήγαινε το ματς. Χρειάστηκε ένα τρομερό πεντάλεπτο από τον Μανού Τζινόμπιλι, που γύρισε τον αγώνα μόνος του όταν τον χρειάστηκαν οι Σπερς, βγάζοντας και μια αδιανόητη φάση, δεδομένης και της ηλικίας του:

Οι Σπερς είχαν προσπεράσει ως το 37-35 και μετά δεν κοίταξαν ξανά πίσω. Η συνέχεια ήταν περίπατος, το -16 έγινε +21 στην 3η περίοδο και οι Χιτ έμοιαζαν με ομαδούλα γειτονιάς. Και η αλήθεια είναι ότι ως τέτοια έπαιζαν κιόλας. Πάρα πολύ κακό μπάσκετ, η σύγκριση με τη μαγεία που έβλεπε κανείς από το Σαν Αντόνιο ήταν αμείλικτη.

Ο τεράστιος Γκρεγκ Πόποβιτς δεν πέρασε απλώς χειροπέδες στον Έρικ Σπέλστρα, αλλά τον έκανε να μοιάζει σα να μην έχει ξαναδεί μπάσκετ στη ζωή του. Οι Χιτ έπαιζαν εντελώς ατομικά, δεν γυρνούσαν την μπάλα σωστά, δεν έβγαζαν συστήματα, ενέργειες ατομικές ένας εναντίον πέντε και στηρίζονταν στην κλάση των παικτών τους.

Αλλά έτσι ήταν καταδικασμένοι εξαρχής. Γιατί απ’ την άλλη υπήρχε μια ομάδα που από την αρχή της σεζόν διδάσκει μπάσκετ. Η μπάλα γυρνάει σε κάθε επίθεση με τρομερή ταχύτητα, οι Σπερς ψάχνουν το τέλειο σουτ, όχι τον παίκτη που θα το πάρει, ο Πάρκερ είχε 18.0 πόντους μέσο όρο στους τελικούς και έγινε ο 1ος σκόρερ με το μικρότερο μέσο όρο πόντων σε ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο στην ιστορία του NBA (από το 1954-55 που μπήκε το χρονόμετρο επίθεσης).

Οι Σπερς έκαναν για ακόμα μία φορά το τέλειο παιχνίδι, στην ουσία έπαιξαν μπάσκετ που έχουμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε από ομάδα, σχεδόν οργασμικό. Μετά τα πρώτα 7 λεπτά του ματς, το επιμέρους σκορ στα επόμενα 24 λεπτά (μέχρι 5 λεπτά πριν το τέλος της 3ης περιόδου) ήταν 59-22 για τους Σπερς. Οι Χιτ παραδόθηκαν αμαχητί στην ανωτερότητα των Σπερς, που ήταν τέτοια ώστε η παρέα του ΛεΜπρον να δείχνει ψυχολογικά διαλυμένη από την αρχή σχεδόν της 3ης περιόδου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η 4η περίοδος ήταν τυπική διαδικασία, με τους Χιτ να μην πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν το ματς και να αποσύρουν πολύ νωρίς τους αστέρες τους, ρίχνοντας λευκή πετσέτα στο ματς.

Οι Σπερς, όλοι, μίλησαν για εξιλέωση σε σχέση με τα περσινά. Αυτό που είπε ο Πόποβιτς ήταν χαρακτηριστικό: «Το έχω πει άπειρες φορές, δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα που να μην έχω σκεφτεί το περσινό 6ο παιχνίδι. Οπότε θεωρώ ότι γενικά, το να έχουμε τη δύναμη να επιστρέψουμε στο ίδιο σημείο, δείχνει εύγλωττα από τι είναι φτιαγμένοι οι συγκεκριμένοι παίκτες».

Χρυσάφι και μόνο από αυτό. Ποιον να πρωτοδιαλέξει κανείς; Τον Τζινόμπιλι που τελείωσε το ματς με 19 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ με 6/11 σουτ, καλύτερός απ’ όλον τον πάγκο των Χιτ μαζί, αν βγάλουμε το τελευταίο πεντάλεπτο του garbage time που λένε οι Αμερικανοί; Τον Πάτι Μιλς που είχε 17 πόντους σε 18 λεπτά με 5/8 τρίποντα; Τον Τιμ Ντάνκαν με 14 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 τάπες; Τον Τόνι Πάρκερ που ξεκίνησε το ματς με 0/10 σουτ και συνέχισε με 7/7 για τους 16 πόντους; Τον Μπορίς Ντιό που είχε 5 πόντους, 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ; Ή τον Λέοναρντ που είχε 22 πόντους, 10 ριμπάουντ και 2 ασίστ με 7/10 σουτ; Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Η απόλυτη αυτοκρατορία από το 1999 και μετά, ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα του NBA τα τελευταία 15 χρόνια.

Απ’ την άλλη ο Τζέιμς είχε 31 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ο Μπος 13 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Ουέιντ 11 πόντους με 4/12, ο Άλεν 5 πόντους με 1/8. Οι Χιτ μπαίνουν σε ένα πολύ ιδιαίτερο καλοκαίρι, για να μπορέσουν να χτυπήσουν τον τίτλο απέναντι στις καλύτερες ομάδες της Δύσης, ίσως χρειαστούν τολμηρές κινήσεις.

Αλλά ας αφήσουμε τους δεύτερους, η ημέρα ανήκει στους πρωταθλητές. Οι Σπερς σούταραν με 52.8% εντός παιδιάς στους τελικούς, το καλύτερο ποσοστό στην ιστορία του NBA από τη στιγμή που εισήχθη το χρονόμετρο επίθεσης. Οι Σπερς είχαν 118.5 πόντους ανά 100 κατοχές, το υψηλότερο νούμερο από το 1979-80 που εισήχθη το τρίποντο στο NBA.

Να πάμε και στον MVP; Μεγαλύτερο παράσημο το γεγονός ότι ο Λέοναρντ πήρε το MVP απέναντι στον Τζέιμς ουσιαστικά, καθώς οι δυο τους ήταν δίδυμο σε μεγάλα διαστήματα στο ματς. Και ο Λέοναρντ σκόραρε για πλάκα απέναντι στον Τζέιμς (65% στη σειρά με τον Τζέιμς πάνω του), ενώ στην άμυνα δυσκόλευε πάρα πολύ τον Τζέιμς. Όσο τον μάρκαρε ο Λέοναρντ στη σειρά, ο Τζέιμς είχε 57.6% εντός παιδιάς, αλλά κατάφερνε να φτάσει στο σουτ στο 19% των φορών που ακουμπούσε την μπάλα (33% το ποσοστό όταν τον μάρκαρε άλλος). Επίσης, με τον Λέοναρντ να τον μαρκάρει ο Τζέιμς έμενε χωρίς να ακουμπήσει την μπάλα στο 33% των επιθέσεων των Χιτ (23% όταν τον μάρκαρε άλλος). Οι υπόλοιποι Χιτ είχαν 27.8% όταν τους μάρκαρε ο Λέοναρντ (5/18 σουτ) στη σειρά.

Εκτός από όλα αυτά ο Κογουάι Λέοναρντ έγινε ο 3ος νεαρότερος σε ηλικία MVP τελικών μετά τον Μάτζικ Τζόνσον και τον Τιμ Ντάνκαν. Επίσης είναι ο 6ος παίκτης στην ιστορία του NBA που αναδεικνύεται MVP τελικών σε σεζόν που δεν επιλέχθηκε σε all-star ομάδα (Ουίλις Ριντ 1973, Ουές Άνσελντ 1978, Σέντρικ Μάξουελ 1981, Τζο Ντούμαρς 1989, Τσόνσι Μπίλαπς 2004, οι άλλοι 5). Πέμπτος τίτλος στην ιστορία του Σαν Αντόνιο, και οι 5 με τον Τιμ Ντάνκαν στο ρόστερ του.

Η βραδιά με βίντεο:

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *