Home / NBA / Στους Σπερς η Μπέκι Χάμον!

Στους Σπερς η Μπέκι Χάμον!

Ένας τεράστιος τοίχος έσπασε την Τρίτη στις Η.Π.Α., καθώς οι Σαν Αντόνιο Σπερς ανακοίνωσαν την πρόσληψη της Μπέκι Χάμον ως βοηθού προπονητή στην ομάδα τους. Η Χάμον γίνεται η πρώτη γυναίκα προπονητής πλήρους απασχόλησης στο NBA, αλλά και η πρώτη γυναίκα προπονητής σε οποιοδήποτε από τα 4 μεγάλα αντρικά σπορ στις Η.Π.Α. στο ανώτερο επίπεδό τους.

Όσοι έχουν δει τη Χάμον να παίζει δεν τους κάνει καμία εντύπωση αυτή η πρόσληψη. Οι Σπερς είναι οργανισμός από τους πιο σοβαρούς στο μπάσκετ, οπότε δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν τη Χάμον. Στην καριέρα της περισσότερες φορές θα έβλεπες έναν προπονητή να τη συμβουλεύεται για τα plays της ομάδας, παρά να συμβουλεύεται εκείνη τον πάγκο.

Και οι Σπερς δεν έχασαν καθόλου χρόνο. Πριν δυο βδομάδες η Χάμον ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει το μπάσκετ μετά από 16 σεζόν στο WNBA, μέσα σε λίγες ημέρες οι Σπερς την είχαν κλείσει. Όχι ότι θα αργούσε να βρει δουλειά. Το γυναικείο πρόγραμμα του πανεπιστημίου του Κολοράντο Στέιτ, του σχολείου που εκείνη έβαλε στο χάρτη τη δεκαετία του 1990, είχε ξεκαθαρίσει ότι μόλις σταματήσει το μπάσκετ θα την προσλάβει. Αλλά οι Σπερς πρόλαβαν, για να μείνει το όνομα της Χάμον στο πάνθεον του μπάσκετ ήδη, πριν προπονήσει το πρώτο της παιχνίδι.

Κανείς δεν έπαιρνε γυναίκα προπονητή στο ΝΒΑ, πολλές φορές απλώς επειδή… κανείς δεν έπαιρνε γυναίκα προπονητή και κανείς δεν ήθελε να αναλάβει το ρίσκο. Πρόσφατα, οι Κλίπερς πήραν την Νάταλι Νακάσι ως βοηθό προπονητή, αλλά με δεκαήμερο συμβόλαιο στην ομάδα του summer league, όχι με πλήρη απασχόληση για το χειμώνα. Δεν υπήρχε μοντέλο πρόσληψης γυναίκας σε τέτοια θέση. Κάποιος θα έπρεπε να κάνει την αρχή, να αποδείξει ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί. Οι πρωταθλητές Σπερς το έκαναν και δεν είναι καθόλου τυχαίο που μια τέτοια ομάδα πήρε την απόφαση, μια ομάδα με τόσο σταθερή και γερή βάση και τον Πόποβιτς στον πάγκο.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς είπε για την πρόσληψη της Χάμον: «Ανυπομονώ για την προσθήκη της Μπέκι Χάμον στο επιτελείο μας. Έχοντας παρακολουθήσει τη δουλειά της με την ομάδα μας την περασμένη σεζόν (σ.σ. στους Σαν Αντόνιο Σταρς του WNBA και σε κάποιες προπονήσεις των Σπερς) είμαι πεπεισμένος ότι το μπασκετικό της IQ, η εργασιακή ηθική της και τα διαπροσωπικά ταλέντα της, θα είναι ένα τεράστιο κέρδος για τους Σπερς».

Τα ερωτηματικά που τη συνοδεύουν πολλά, όχι τόσο εξαιτίας της, αλλά κάθε φορά σε τέτοιες πρωτοπόρες κινήσεις υπάρχει αμφισβήτηση. Πώς θα προπονήσει παίκτες που παίζουν πάνω από το στεφάνι, όταν η ίδια δεν έχει παίξει ποτέ έτσι; Θα ακούν οι παίκτες μια γυναίκα; Θα την απορρίπτουν όταν τους δίνει το σκάουτινγκ γιατί ποτέ δεν έχει μαρκάρει παίκτες όπως ο ΛεΜπρον; Εν ολίγοις, χαζομάρες. Η Χάμον είχε τη φήμη ότι μέσα σε 2-3 λεπτά στο διπλό της πρώτης προπόνησης κάθε σεζόν είχε διαβάσει πλήρως το παιχνίδι κάθε συμπαίκτριάς της και μετά μπορούσε να τους δίνει συμβουλές για το πώς να εκμεταλλεύονται τα προσόντα τους καλύτερα. Αυτό το επίπεδο μπασκετικού IQ είναι μοναδικό. Είτε στο NBA, είτε όπου αλλού.

«Τίποτα στη ζωή μου δεν ήταν ποτέ εύκολο. Πάντα ήμουν κάποια που ανέβαινε λόφους. Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Μου αρέσει να είμαι έξω από το κουτί, να παίρνω δύσκολες αποφάσεις και να αναλαμβάνω προκλήσεις. Τρελαίνομαι με την αδρεναλίνη. Βάλτε τα όλα αυτά μέσα και θα δείτε ότι αυτή ήταν μια τέλεια πρόκληση και ευκαιρία», είπε η Χάμον.

Το 2001-02 οι Καβαλίερς είχαν φέρει τη Λίσα Μπόιερ στην ομάδα, βοηθούσε στις προπονήσεις και σε κάποια παιχνίδια, αλλά δεν πληρωνόταν και δεν ταξίδευε με τους Καβαλίερς.

«Όσον αφορά στο να προπονήσουν οι γυναίκες άντρες, είναι χαζή η συζήτηση. Οι άνθρωποι με ρωτάνε συνέχεια αν θα παίξει ποτέ γυναίκα στο NBA. Όχι, για να είμαι ειλικρινής. Υπάρχουν διαφορές. Οι άντρες είναι πολύ μεγάλοι, πολύ δυνατοί, έτσι είναι τα πράγματα. Αλλά όταν ερχόμαστε σε θέματα μυαλού, όπως η προπονητική, ο σχεδιασμός του αγώνα, το να βγάζεις επιθετικά και αμυντικά συστήματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί μια γυναίκα να μην μπορεί να το κάνει, κανένας λόγος γιατί μια γυναίκα να μην πρέπει να το κάνει», λέει η Χάμον.

Την Μπέκι Χάμον έσπευσαν να συγχαρούν ο Ντιρκ Νοβίτσκι και ο Κόμπι Μπράιαντ. Ο Ντιρκ είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνη. Οι Σπερς είναι μια μεγάλη ομάδα και εκεί θα μάθει από τον καλύτερο, τον Πόποβιτς». Ο Κόμπι: «Μεγάλος θαυμαστής της Μπέκι απ’ όταν ήταν στο κολέγιο. Πολύ λαμπρό μπασκετικό μυαλό».

Η ίδια χαμογελάει: «Είμαι σίγουρη ότι ο Ποπ πολύ γρήγορα θα μου φωνάζει, όπως κάνει και σε όλους τους άλλους». Έχοντας ψηφιστεί ανάμεσα στις 15 καλύτερες παίκτριες όλων των εποχών στο WNBA, όντας 4η στις ασίστ στην ιστορία της λίγκας και 2η σε σύνολο αγώνων στα πλέι οφς, η Μπέκι Χάμον άνοιξε μια τεράστια πόρτα που ήταν ως τώρα σφαλιστή. Η επόμενη σεζόν θα είναι το βάπτισμα του πυρός όχι μόνο για εκείνη, αλλά για την παρουσία των γυναικών στους πάγκους του NBA, μια παρουσία που άργησε παράλογα αλλά επιτέλους έφτασε η ώρα της έστω και καθυστερημένα. Και ποια καλύτερη για να κάνει την αρχή ως η πρώτη γυναίκα προπονητής σε μισθολόγιο ομάδας στην ιστορία του NBA από την Big Shot Becky;

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *