Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2014 / Επίδειξη δύναμης!

Επίδειξη δύναμης!

Οι Αμερικανοί κέρδισαν με 96-68 τους Λιθουανούς στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ, για να πάρουν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Μετά από ένα σχετικά μοιρασμένο πρώτο ημίχρονο, οι Η.Π.Α. στην επανάληψη έβγαλαν ένα θεαματικό 3ο δεκάλεπτο για να καθαρίσουν το παιχνίδι χωρίς να απειληθούν καθόλου από μια Λιθουανία που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Για να μην τους αδικώ εντελώς, η αλήθεια είναι ότι οι Λιθουανοί έχουν πολλές δικαιολογίες που δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος τους σε τέτοιο παιχνίδι. Όλα άρχισαν με τον τραυματισμό του Καλνιέτις που άφησε τη Λιθουανία χωρίς σοβαρό πλέι μέικερ. Μετά ήρθε ο τραυματισμός του Γιασάιτις ακριβώς πριν τα προημιτελικά, που τον άφησε ουσιαστικά εκτός συνέχειας (4 λεπτά σε προημιτελικό και ημιτελικό από τα 17 που έπαιζε ως τότε), αλλά και ο τραυματισμός του Μασιούλις που σίγουρα φάνηκε να τον επηρεάζει με τις Η.Π.Α., για να έρθει στο ματς με τις Η.Π.Α. ο τραυματισμός του Γιανκούνας (που τον ανάγκασε σε 6 λεπτά συμμετοχής από τα 16 που έπαιζε). Εν ολίγοις δικαιολογίες υπάρχουν για τη Λιθουανία, αλλά και πάλι το -28 ήταν απογοητευτικό για ημιτελικό Μουντομπάσκετ.

Μετά από ένα πρώτο μέρος αρκετά μοιρασμένο, οι Αμερικανοί μπήκαν πολύ δυνατά στην 3η περίοδο και η Λιθουανία ουσιαστικά έχασε το παιχνίδι στο πρώτο πεντάλεπτο εκεί. Οι Η.Π.Α. έτρεξαν, εκμεταλλεύτηκαν σε εκείνο το σημείο στο έπακρο το γεγονός ότι οι Λιθουανοί έπαιζαν χωρίς πλέι μέικερ, έκλεψαν μπάλες, βγήκαν στον αιφνιδιασμό, ήταν μια ταχύτητα πάνω από τους αντιπάλους τους και όταν καταλάγιασε ο κουρνιαχτός 2 λεπτά μετά, είχαν ήδη τρέξει ένα σερί 10-0 για το 53-35.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους Λιθουανούς να παίρνουν 4 φορές το προβάδισμα με Βαλανσιούνας και Γιουσκεβίτσιους για να έρθει ο Μασιούλις για το 7-9. Ο Τόμπσον είχε μπει ζεστός, αλλά ο Πότσιους σκόραρε με ντράιβ για το 10-13. Δύο τρίποντα από Τόμπσον και Έρβινγκ έβαλαν τους Αμερικανούς μπροστά, για να γράψει ο Ρόουζ το 18-13 και να απαντήσει ο Ντ. Λαβρίνοβιτς με τρίποντο.

Η περίοδος έληξε στο 21-16 από τον Κάζινς, με τον Κάρι και τον Φαρίντ να σκοράρουν το ξεκίνημα του 2ου δεκαλέπτου. Ο Κουζμίνσκας είχε βαλθεί να εκθέτει σε κάθε φάση τον Χάρντεν, 25-20, μέχρι που (πιο μετά) το κατάλαβε ο Σιζέφσκι ότι δεν θα γίνει δουλειά και τον… έβγαλε από το ματς (και τη μιζέρια του αμυντικά), με τον Τόμπσον να γράφει 4 πόντους για το 32-22 και τον Κουζμίνσκας να φτάνει τους 8 συνεχόμενους για το 32-24. Ο Κουζμίνσκας ήταν που και πάλι σκόραρε για το 34-28. Ο Γκέι με τον Κάζινς ανέβασαν και πάλι τη διαφορά, ο Βαλανσιούνας με τον Κουζμίνσκας απάντησαν για το 38-32, ενώ ο Ντ. Λαβρίνοβιτς έφερε το ματς στο 41-35 με 1:36 για το ημίχρονο. Όμως, στο τελευταίο 1:30 οι Λιθουανοί δεν μπόρεσαν να σκοράρουν (έχασαν 3 επιθέσεις) και βρέθηκαν από τον Έρβνινγκ πίσω με 43-35.

Το ματς κρίθηκε στο πρώτο δίλεπτο της 3ης περιόδου, οι Λιθουανοί έχασαν 4 επιθέσεις, οι Αμερικανοί έτρεξαν 10-0 με τον Ντέιβις, τον Χάρντεν και τον Κάρι, το σκορ έτσι απλά έγινε 53-35 και το ματς πέταξε. Μέσα σε 3:30 αγώνα (τέλος 2ης, αρχή 3ης), με τη Λιθουανία να έχει 5 άστοχα σουτ και 2 λάθη, οι Η.Π.Α. έγραψαν 12-0 σερί και τελείωσαν τον ημιτελικό έτσι απλά. Το σερί διέκοψε ο Σεϊμπούτις με βολές, αλλά οι Λιθουανοί έμοιαζαν να έχουν παραδοθεί και οι Αμερικανοί να μην έχουν καμία όρεξη να τους επιτρέψουν να ξαναμπούν στο ματς.

Το υπόλοιπο του παιχνιδιού κύλησε πολύ χαλαρά και ομαλά, από άποψη σκορ, αν βγάλει κάποιος 1-2 μανουριάσματα μεταξύ των παικτών, που παραλίγο να έχουν συνέχεια μετά τον αγώνα, όταν ο Γκέι με τον Λαβρίνοβιτς πήγαν να πιαστούν στα χέρια και τους χώρισε ο… Σιζέφσκι («σκέφτηκα ότι δεν θα έδερναν έναν γέρο άνθρωπο και μπήκα να τους χωρίσω»). Ο Ντέιβις έφερε το ματς στο 61-37, για να μειώσει ο Γιουσκεβίτσιους σε 61-43, με τον Χάρντεν να πηγαίνει ξανά το ματς ψηλά, 70-43 με 7 μαζεμένους πόντους. Ο Ντ. Λαβρίνοβιτς απάντησε για το 72-46, αλλά ο Χάρντεν με τον Ρόουζ ανέβασαν για πρώτη φορά τη διαφορά στους 30 πόντους, 76-46.

Το δεκάλεπτο έκλεισε στο +27 για τις Η.Π.Α. με τον Πότσιους να σκοράρει για το 76-51 και λίγο πιο μετά σε 80-56 με τρίποντο. Ο Κάζινς με τον Έρβινγκ σκόραραν για το 89-58, ενώ ο Κάρι έφερε το ματς στο 94-62. Ο Βαλανσιούνας μείωσε σε 94-68 στο τέλος, για να κλείσει το ματς ο Έρβινγκ στο 96-68.

Οι Αμερικανοί είχαν 44 πόντους από τη ρακέτα στο ματς, έναντι 30 των Λιθουανών, οι πόντοι απ’ τα λάθη αντιπάλου ήταν 24-5, οι πόντοι από επιθετικό ριμπάουντ 17-9, ενώ εκείνοι από αιφνιδιασμό 24-6. Οι Λιθουανοί είχαν πολύ δύσκολο έργο και έγινε ακατόρθωτο με το 11% που είχαν στο τρίποντο (2/18), ενώ τα ριμπάουντ ήταν 50-38, οι ασίστ 14-10 και τα λάθη 16-21.

Ο Έρβινγκ ήταν ο καλύτερος των Η.Π.Α., είχε 18 πόντους και 4 ασίστ, παίζοντας 34 λεπτά στον αγώνα, ενώ ο Χάρντεν είχε 16 πόντους. Ο Τόμπσον είχε 16 με 3 ριμπάουντ, 2 τάπες και 3 ασίστ, ο Κάρι 13 με 3 ριμπάουντ. Ο Φαρίντ είχε 9 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ ο Ντέιβις είχε 8 με 6 ριμπάουντ και 2 τάπες. Για τη Λιθουανία ο Κουζμίνσκας είχε 15 πόντους και 9 ριμπάουντ με 2 τάπες και 6/9 σουτ, ο Βαλανσιούνας 15 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Πότσιους 10 πόντους και ο Γιουσκεβίτσιους 12 πόντους (με 10/10 βολές).

Ο Αμερικανοί συνεχίζουν για το χρυσό αήττητοι, ενώ οι Λιθουανοί θα έχουν άλλη μια ευκαιρία το Σάββατο για να κατακτήσουν κάποιο μετάλλιο στη διοργάνωση, μέσω του μικρού τελικού.

About nikolask11

Check Also

Αναμενόμενο αλλά εντυπωσιακό!

Με μια τρομερή επίδειξη δύναμης, οι Αμερικανοί διέσυραν τη Σερβία στον τελικό του Μουντομπάσκετ, 129-92, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *