Home / NBA / Ένα βήμα απ’ τον τίτλο οι Ουόριορς!

Ένα βήμα απ’ τον τίτλο οι Ουόριορς!

Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς προστάτευσαν την έδρα τους στον 5ο τελικό του NBA και έκαναν το 3-2 στη σειρά, κερδίζοντας με 104-91 τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, που δεν άντεξαν ως το τέλος. Το ματς ήταν κλειστό μέχρι περίπου 6-7 λεπτά πριν το τέλος του, όταν οι Καβαλίερς μείωσαν σε 85-84. Από εκεί και πέρα, οι Ουόριορς έτρεξαν σερί 19-7 για να κλείσουν τον αγώνα στο +13 για την 3η τους νίκη. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Στεφ Κάρι που ήταν ασταμάτητος με 37 πόντους σουτάροντας με 57% εντός παιδιάς!

Ο Κάρι ήταν καταπληκτικός στο ματς, για πρώτη φορά στους τελικούς διέλυσε τον Ντελαβεντόβα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, όντας ασταμάτητος. Είχε 37 πόντους με 6/10 δίποντα, 7/13 τρίποντα και 4/4 βολές, με 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα. Παρά τη μεγάλη εμφάνιση του ΛεΜπρον Τζέιμς ήταν ο καλύτερος στο παρκέ στον αγώνα (χρειάστηκε 11 σουτ και 5 βολές λιγότερες για 3 πόντους λιγότερους), το τρίποντό του για το 96-86 ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας εκπληκτικής εμφάνισης. Αμέσως πιο πριν είχε σκοράρει με ντράιβ, με τον Ιγκουοντάλα να γράφει 5 πόντους για να πάμε από το 86-84 στο 96-86 και να τελειώσει εκεί το ματς.

Για του λόγου το αληθές, στο 2ο ματς ο Κάρι είχε 0 πόντους με 0/8 σουτ απέναντι στον Ντελαβεντόβα, στο 3ο ματς 14 πόντους με 5/12, στο 4ο ματς 9 πόντους με 4/8 και στο 5ο ματς 26 πόντους με 10/15 σουτ.

Ο Τζέιμς είχε 40 πόντους, 14 ριμπάουντ, 11 ασίστ, με 12/26 δίποντα, 3/8 τρίποντα και 7/9 βολές. Με το triple-double αυτό, ο Τζέιμς έγινε ο 1ος παίκτης στην ιστορία των τελικών που κάνει δύο triple-doubles σκοράροντας σε καθένα πάνω από 30 πόντους. Μετά τον αγώνα, όταν ρωτήθηκε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πόση πίεση νιώθει, απάντησε: «Νιώθω σίγουρος γιατί είμαι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Είναι τόσο απλό». Σίγουρα έχει ωριμάσει σε σχέση με περασμένες εμφανίσεις και δηλώσεις του σε τελικούς ο Τζέιμς (ποιος να ξεχάσει τα καραγκιοζιλίκια του 2011), το δείχνει αυτό από την αρχή της σειράς αυτό.

Στα 33 λεπτά του αγώνα που ο Κάρι έπαιξε μαζί με τον Ιγκουοντάλα και τον Γκριν, οι Ουόριορς κέρδιζαν με 26 πόντους τους Καβαλίερς.

Οι Ουόριορς χαίρονται πλέον γιατί η παράδοση είναι μαζί τους. Οι ομάδες των MVP όταν είναι με 3-2 μπροστά σε μια σειρά έχουν 13-0 στην ιστορία των τελικών. Απ’ την άλλη και οι Καβαλίερς έχουν λόγο να νιώθουν αισιόδοξοι. Η τελευταία ομάδα που ανέτρεψε το 3-2 εναντίον της ήταν οι Μαϊάμι Χιτ του ΛεΜπρον Τζέιμς το 2013. Ο Τζέιμς έχει 31.9 πόντους μέσο όρο σε 14 αγώνες που παίζει με την πλάτη στον τοίχο και 7-7 ρεκόρ, όμως στους τελευταίους 6 έχει 5-1.

Ο Τζέιμς όταν ρωτήθηκε αν τα τρίποντα του Κάρι έκριναν τον αγώνα, είπε: «δώσαμε 18 πόντους στον αιφνιδιασμό. Δώσαμε 15 πόντους από επιθετικό ριμπάουντ. Ο Κάρι είναι προφανώς ξεχωριστός, αλλά τα τρίποντά του δεν είναι ο λόγος που χάσαμε το ματς». Βέβαια, αυτό είναι συζητήσιμο όταν ο άλλος σου βάζει 37 πόντους με 57% εντός παιδιάς.

Ο Τζέιμς στο ματς σκόραρε και έδωσε ασίστ για 70 πόντους. Μόνο δύο παίκτες έχουν σκοράρει και πασάρει για περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα σε τελικό NBA. Ο Τζέρι Ουέστ (το 1969 και το 1970) με 73 κάθε φορά και ο Ουόλτ Φρέιζιερ το 1970 με 74. Και οι δύο το έκαναν πριν μπει η γραμμή του τριπόντου στο παιχνίδι.

Μετά από αυτή τη 40άρα ο Τζέιμς μπήκε στο ίδιο κλαμπ μαζί με τον Ρικ Μπάρι (1967), τον Τζέρι Ουέστ (1969) και τον Μάικλ Τζόρνταν (1993) που χάνουν πάνω από έναν τελικό ενώ σκόραραν 40 πόντους.

Στα τελευταία 40 χρόνια των τελικών NBA κανείς δεν έβαλε περισσότερους από τους 17 πόντους που έβαλε ο Κάρι στην 4η περίοδο του 5ου τελικού. Το ίδιο νούμερο έχουν πετύχει οι Ράσελ Ουέστμπρουκ, Κέβιν Ντουράντ, Ντουέιν Ουέιντ και Σακίλ Ο’ Νιλ. Ο Κάρι είχε 2/2 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 4/4 βολές στο δωδεκάλεπτο.

Στο τέλος του αγώνα ο κόσμος των Ουόριορς φώναζε «M-V-P» όποτε ο Ιγκουοντάλα έπαιρνε την μπάλα στα χέρια του. Είχε μόλις κάνει ένα ακόμα μεγάλο ματς στους τελικούς με 14 πόντους, 8 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα με μόνη ‘μαύρη’ στιγμή τις 2/11 βολές του. Σχολιάζοντας τα συνθήματα, ο Ιγκουοντάλα είπε: «Όποτε ακούω MVP, νομίζω ότι μιλούν για τον Στεφ. Μέχρι να φτάσω αυτόν τον ανώτατο στόχο του τίτλου, το μόνο που σκέφτομαι είναι να κάνω την καλύτερη δυνατή δουλειά για την ομάδα μου».

Ο Μπλατ προσπάθησε να απαντήσει στο τρικ του Κερ με τον Μπόγκατ, περιθωριοποιώντας τον Μοζγκόφ. Ο Μοζγκόφ έπαιξε μόλις 9 λεπτά (άποντος και χωρίς ριμπάουντ). Ο τελευταίος παίκτης που είχε σκοράρει τουλάχιστον 65 πόντους στους πρώτους 4 τελικούς και έπαιζε λιγότερα από 10 λεπτά στον 5ο στην ιστορία του ΝΒΑ ήταν ο Ουίλις Ριντ το 1970, που όμως είχε τραυματιστεί.

Ο Στεφ Κάρι απέχει 4 τρίποντα απ’ το να γίνει ο παίκτης με τα περισσότερα τρίποντα σε σειρά τελικών στην ιστορία του ΝΒΑ. Τώρα έχει 22, όσα και ο Ρέι Άλεν το 2008, ενώ ο Ντάνι Γκριν είχε 26 το 2013.

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι ο Σμιθ και ο Σάμπερτ είχαν 23 πόντους και 8/13 σουτ όταν σούταραν από πάσες του Τζέιμς. Όταν σούταραν χωρίς δημιουργία από τον Τζέιμς, τότε είχαν 1 πόντο και 0/11 σουτ.

Ο 6ος τελικός είναι το ξημέρωμα της Τετάρτης και οι Ουόριορς έχουν την ευκαιρία να κλείσουν τη σειρά και να πάρουν τον τίτλο. Αυτό που έδειξαν τα δύο τελευταία παιχνίδια είναι ότι ο Μπλατ πρέπει να βγάλει κάποιο λαγό απ’ το καπέλο του, γιατί ο Τζέιμς μόνος του δεν φτάνει. Σουτάρει όσο χρειάζεται, πασάρει όσο μπορεί, αλλά οι Καβαλίερς δεν μοιάζουν με την ομάδα που πατούσε καλύτερα στα τρία πρώτα ματς. Οι Ουόριορς αντέδρασαν σωστά, διάβασαν τη σειρά και τώρα έχουν το ξεκάθαρο πλεονέκτημα. Για να δούμε πώς θα πάει ο 6ος τελικός.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *