Home / Πάνος Ζαχαρογιάννης 2014-15 / Μια χρονιά σε 40 λεπτά!

Μια χρονιά σε 40 λεπτά!

 

Ήρθε η ώρα για το μεγαλύτερο ματς της χρονιάς στο Α1 του «Πάνος Ζαχαρογιάννης». Μέχρι το επόμενο, είπε κάποτε ο Νίκος Γκάλης, αλλά, στη δική μας περίπτωση, για να υπάρξει επόμενο θα πρέπει να επιβιώσεις από αυτό. Μετά από μια σεζόν που έχεις περάσει από δύο φάσεις ομίλων, που έχεις κερδίσει στα πρώτα νοκ άουτ, παίζεις όλη τη χρονιά σε 40 λεπτά. Απ’ τη μία οι καλοκαιρινές διακοπές, απ’ την άλλη το final four. Και είναι από τις περιπτώσεις που κανείς δεν θέλει να πάει για διακοπές. Το 3ο, do or die, παιχνίδι στις σειρές των προημιτελικών έφτασε:

Victorious – Αστέρες B.C.
(Σκορ σειράς: 1-1)

Στο 1-1 η σειρά, μετά από δύο κλειστά παιχνίδια, σε αμφότερα η τελική διαφορά ήταν στο σουτ, ενώ ένα ιδιαίτερο στατιστικό των πλέι οφς λέει ότι οι Αστέρες B.C. δεν έχουν κερδίσει ή χάσει με διαφορά μεγαλύτερη του ενός σουτ ακόμα στα 5 ματς που έχουν δώσει ως τώρα. Αυτό, όμως, θα είναι το πρώτο τους τρίτο παιχνίδι (όσο αδόκιμο κι αν ακούγεται), ενώ η Victorious πέρασε από την αντίστοιχη δοκιμασία και στην προηγούμενη φάση κόντρα στην Α.Ε.Π.Ε..

Τι είδαμε στα δύο πρώτα παιχνίδια; Τους Αστέρες B.C. να ελέγχουν το ρυθμό και στα δύο ματς, να κρατούν τη Victorious χαμηλά, και τις δύο φορές κάτω από τους 60 πόντους. Για του λόγου το αληθές η Victorious είχε πάνω από 60 πόντους σε 16 από τα 24 παιχνίδια της μέχρι να αρχίσει η σειρά με τους Αστέρες B.C. (σε 15 από τα 21 ως τα πλέι οφς) και όταν βάζει 60 πόντους έχει 14 νίκες στα 16 ματς, δηλαδή 88% ποσοστό νικών (με μόνες ήττες από τους Run ‘n’ Gun).

Στα τελευταία 4 παιχνίδια δεν διανύει και το καλύτερό της επιθετικά διάστημα στο πρωτάθλημα, δεν έχει σκοράρει πάνω από 60 πόντους, έχοντας 2-2. Οι Αστέρες B.C. από την πλευρά τους είχαν 13 νίκες στα 16 παιχνίδια φέτος που κράτησαν τους αντιπάλους τους κάτω από τους 60 πόντους, μέχρι να αρχίσουν τα προημιτελικά.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η σειρά μέχρι στιγμής ανήκει στους Αστέρες B.C.. Αυτοί είναι που έχουν ελέγξει το ρυθμό της και που κρατούν το τέμπο της στα χέρια τους. Η Victorious προσπάθησε να το αλλάξει αυτό στο 2ο ματς, το κατάφερε ως το ημίχρονο, που είχε 34 πόντους και μάλιστα, στο πρώτο μέρος, με τον υψηλότερο ρυθμό, είχε και διαφορά 11 πόντων (34-23). Στην επανάληψη κράτησε το προβάδισμα ως το 4ο δεκάλεπτο, 50-43 τότε, αλλά ένα 0-10 των Αστέρων B.C. ήταν που τους έβαλε μπροστά, με τον Ξένο στο τέλος να τους δίνει τη νίκη.

Από την παραπάνω στατιστική ανάλυση, λίγο πολύ φαίνεται το προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί η κάθε ομάδα στο 3ο ματς. Η Victorious θα πρέπει να τρέξει όσο πιο πολύ μπορεί, οι Αστέρες B.C. θα πρέπει να κοντρολάρουν και πάλι το ρυθμό και να κάνουν πιο αργή την ανάπτυξη των αντιπάλων τους παγιδεύοντάς τους σε σετ επιθέσεις μεγάλης διάρκειας.

Η Victorious είχε περισσότερα ριμπάουντ στο 2ο ματς, αλλά ήταν πολύ άστοχη εντός παιδιάς με 37% στα δίποντα και 20% στα τρίποντα, ενώ οι Αστέρες B.C. είχαν 61% στα δίποντα και 11% στα τρίποντα. Τρέχοντας περισσότερο η Victorious θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να βρει ελεύθερα σουτ και καλύτερες προϋποθέσεις για να μπει στη ρακέτα των αντιπάλων της. Απ’ την άλλη, οι Αστέρες B.C. είχαν τον Δημακόπουλο να προσφέρει πολύ στην επίθεση, όπως και τον Κουρούβανη Θ. και κατάφεραν να κερδίσουν παρότι στο 2ο παιχνίδι αγωνίστηκαν χωρίς τον Μαγκαφά, τον Παππά και τον Σταυρινούδη, δηλαδή χωρίς τρία από τα βασικά στελέχη τους!

Αυτό δείχνει ό τι εδώ που έχουμε φτάσει, πια, στη σεζόν, δεν είναι τόσο θέμα προσώπων, όσο θέμα θέλησης και σωστής τοποθέτησης στο παρκέ. Θέμα διάρκειας στον αγώνα και επιμονής στο πλάνο για την κάθε ομάδα. Μπροστά μας έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον ματς, που θα μας δώσει τον 4ο του final four, με τον πυρετό για το θρόνο να είναι στο κατακόρυφο.

Dirtus Bologna – Κουλουβάχατα
(Σκορ σειράς: 1-1)

Η σειρά που περιμέναμε όλοι δεν μας έχει απογοητεύσει. Μετά από δύο ματσάρες Dirtus Bologna και Κουλουβάχατα βρίσκονται στο 1-1 και θα παίξουν το βράδυ της Τετάρτης τα ρέστα τους για την πρόκριση στο φάιναλ φορ. Να δούμε λίγο τους αριθμούς του δεύτερου αγώνα;

Η Dirtus Bologna κέρδισε με 52-48 τα Κουλουβάχατα, κρατώντας τους πρωταθλητές κάτω από τους 50 πόντους στο ματς. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει φέτος να κρατήσει τα Κουλουβάχατα κάτω από τους 50 πόντους στα 30 παιχνίδια ως τώρα στη σεζόν, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, σε σύνολο 65 αγώνων, μόνο η Dirtus Bologna και η Αττική (55-48 στην παράταση αγώνα για τον ΣΤ όμιλο της περσινής κανονικής περιόδου) έχουν κρατήσει τα Κουλουβάχατα κάτω από τους 50 πόντους. Επίσης, η Dirtus Bologna έγινε η πρώτη ομάδα που κερδίζει τα Κουλουβάχατα της τελευταίας διετίας (δηλαδή στο διάστημα που αγωνίζονται στο 1ο γκρουπ) στα πλέι οφς, καθώς ως τώρα είχαν 9-0!

Όλα αυτά βρίσκονται ήδη ως παράσημο στο πέτο της Dirtus Bologna, που θέλει άλλο ένα: να γίνει η πρώτη ομάδα στο πρωτάθλημα που αποκλείσει τα Κουλουβάχατα στα πλέι οφς στο 1ο γκρουπ, να γίνει γενικά η πρώτη ομάδα στο πρωτάθλημα που κερδίζει τα Κουλουβάχατα σε best-of-3 σειρά (σε 1ο και 2ο γκρουπ έχουν ως τώρα 5-0 τα Κουλουβάχατα σε τέτοιες σειρές). Απ’ την άλλη, οι πρωταθλητές δεν θέλουν να αφήσουν το θρόνο τους άδειο από τόσο νωρίς, ει δυνατόν να μη σηκωθούν καθόλου, φτάνοντας ξανά στον τίτλο.

Το 2ο παιχνίδι είχε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία να μας δείξει. Από την αρχή έμοιασε ιδιαίτερο. Τα Κουλουβάχατα παρατάχθηκαν χωρίς Κοτίνη και Μπάιλαν, ενώ η Dirtus Bologna χωρίς τον Αλεξόπουλο. Στο 1ο δεκάλεπτο τα Κουλουβάχατα έτρεξαν 0-10 σερί, με την Dirtus Bologna να απαντά αμέσως στη 2η περίοδο με 10-0 δικό της. Ακόμα και στα σερί τους, δηλαδή, οι δυο ομάδες δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν η μία από την άλλη. Η Dirtus Bologna ήλεγξε το ματς στην επανάληψη, παρότι ήταν κλειστός ο αγώνας. Χαρακτηριστικό ότι μετά το 30-29 δεν ξανάχασε το προβάδισμα ως το φινάλε.

Εκτός από τη νίκη, η Dirtus Bologna μπορεί να βρει και άλλα στοιχεία που να την κάνουν αισιόδοξη για το 3ο ματς. Πρώτον ότι δεν πήρε σκορ από τον Ράνη που έβαλε μόλις 2 πόντους. Επίσης, ότι ο Σπυρόπουλος είχε 5/22 σουτ και ο Χαλκιάς 1/8. Δηλαδή, από τους 4 πρώτους σκόρερ της (ο άλλος ο Αλεξόπουλος που έλειπε) πήρε 7 εύστοχα εντός παιδιάς σε σύνολο 34. Και παρόλα αυτά κέρδισε τον αγώνα. Μεγάλο το μερίδιο του Μαθιουδάκη (1ος σκόρερ του ματς) αλλά και του Μάινα σε αυτό.

Απ’ την άλλη και τα Κουλουβάχατα έχουν λόγους να νιώθουν αισιόδοξα. Εκτός του ότι μπορούν να υποστηρίξουν ότι είχαν απουσίες που ήταν πιο δύσκολο να ξεπεραστούν, έχασαν με 4 πόντους ένα ματς στο οποίο ο Παπαδόπουλος είχε 4/14 σουτ, ο Καπέλης 2/9, ο Τσιλάβης 3/13 και ο Κοκονίδης 2/10. Μόνο ο Καραγιάννης έδειχνε να μην προβληματίζεται από την άμυνα της Dirtus Bologna, αλλά κι αυτός έμεινε στους 11 πόντους.

Οι δυο ομάδες έχουν κατορθώσει ως τώρα στη σειρά να μας δώσουν την εντύπωση ότι μπορούν να αλληλοεξουδετερωθούν στην άμυνα. Αυτό συμβαίνει μέχρι στιγμής, βλέποντας δύο φύσει επιθετικές ομάδες να σπάνε κόκαλα στην άμυνα. Φέτος τα Κουλουβάχατα πέρασαν τους 65 πόντους σε 19 από τα 25 ματς τους πριν αρχίσει η σειρά (μη μετρώντας τα 20-0 εννοείται), ενώ η Dirtus Bologna σε 21 από τα 26 δικά της. Και στη σειρά κανείς τους δεν έχει ανέβει πάνω από τους 60 ως τώρα.

Λέτε στον 3ο αγώνα να δούμε και πάλι τις άμυνες να θριαμβεύουν, ή κάποια από τις δύο επιθέσεις θα ξεσπάσει και θα κάνει τη διαφορά. Το παιχνίδι που θα κάνουν οι δύο πόιντ των ομάδων ίσως κρίνει πολλά, όπως και οι απουσίες βεβαίως. Ο έλεγχος των ριμπάουντ σε συνδυασμό με την προσπάθεια αλλαγής του ρυθμού μέσου αυτού, αλλά και η ευστοχία από μακριά (4/28 τρίποντα τα Κουλουβάχατα και 6/22 η Dirtus Bologna στο 2ο ματς) θα θέσουν τις ισορροπίες στο ματς της χρονιάς για τις δύο ομάδες.

Ρεμπελιακός – Nikea Lions
(Σκορ σειράς: 1-1)

Από ένα ματς έχουν ως τώρα οι δυο ομάδες. Ο Ρεμπελιακός κέρδισε τον πρώτο αγώνα ελέγχοντας το παιχνίδι, με τους Nikea Lions να απαντούν στο δεύτερο. Μετά το 11-15 ο Ρεμπελιακός έτρεξε ένα 11-1 και έδειξε ότι θα ελέγξει και τη δεύτερη αναμέτρηση. Enter Nikea Lions defense. Κάπου εκεί η άμυνα των Nikea Lions έκανε την εμφάνισή της στο ματς. Στο 22-16 απάντησαν κρατώντας τον Ρεμπελιακό χωρίς εντός παιδιάς καλάθι για περίπου 8 αγωνιστικά λεπτά, για να τρέξουν ένα 4-17 στο ενδιάμεσο και να προηγηθούν με 26-33. Η διαφορά έφτασε και στους 10 πόντους στο 30-40 με τους Nikea Lions να κρατούν το προβάδισμα ως το 40-48. Ο Ρεμπελιακός απάντησε με 14-4 για να προσπεράσει με 54-52, αλλά στο τέλος οι Nikea Lions ήταν πιο ψύχραιμοι και με δύο μεγάλες επιθέσεις από Αλειφέρη και Χατζηγεωργίου πήραν τη νίκη που, για να τα λέμε όλα, τους άξιζε με την εικόνα που είχε το ματς.

Στο 2ο παιχνίδι οι Nikea Lions ήλεγξαν την περισσότερη ώρα τον Ρεμπελιακό με την άμυνά τους που έμοιαζε αδιαπέραστη για μεγάλο διάστημα του αγώνα. Πλέον, ξέρουν τον τρόπο για να πάρουν τη νίκη-πρόκριση στον τρίτο αγώνα, και αυτός δεν είναι άλλος από τον πλήρη έλεγχο του ρυθμού. Ο Ρεμπελιακός έμοιαζε εγκλωβισμένος και δεν βρήκε παρά ελάχιστες ευκαιρίες για να τρέξει και να βρει εύκολο σκορ.

Απ’ την άλλη, το σκορ μπορεί να έμεινε χαμηλά, αλλά οι Nikea Lions βρήκαν ευκαιρίες να τρέξουν και να σκοράρουν στο τρανζίσιον, κυρίως με τον Ξανθάκη που έφευγε μπροστά μετά από κάθε ριμπάουντ. Ο Κίτσος περιόρισε αρκετά τον Ηλιάκη, μόλις δύο σουτ εντός παιδιάς έβαλε ο Ηλιάκης, προκαλώντας βέβαια προβλήματα με τα φάουλ που κέρδιζε, αλλά σίγουρα η μάχη θεωρείται κερδισμένη για τους Nikea Lions. Ο Ρεμπελιακός θα πρέπει να κρατήσει πιο χαμηλά τον Ξανθάκη, αλλά και να βρει τρόπο να αντιδράσει στον Κίτσο, του οποίου η είσοδος στο 2ο ματς άλλαξε τις ισορροπίες, αφού πρόσφερε και στην επίθεση πολύ εκτός από την άμυνα (2ος σκόρερ της ομάδας του).

Απ’ την άλλη, οι Nikea Lions θα πρέπει να μπορέσουν να ξαναπαίξουν τέτοια άμυνα, σίγουρα ο Σιάννας Ν. θα έχει σκεφτεί λύσεις, μιας και ο Ρεμπελιακός είναι βέβαιο ότι θα προσαρμοστεί και θα αντιδράσει στο 3ο παιχνίδι. Επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τον Σαρρή, που ήταν πολύ καλός στο 2ο ματς, αλλά και να δυσκολέψουν περισσότερο τον Καρρά, κουράζοντάς τον, κάτι που έκαναν και στο 2ο παιχνίδι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το παιχνίδι θα κριθεί στον έλεγχο του ρυθμού και στο αν ο Ρεμπελιακός θα μπορέσει να πάει το σκορ ψηλά και να σκοράρει στο τρανζίσιον, ή αν οι Nikea Lions θα καταφέρουν να τον κρατήσουν και πάλι τόσο χαμηλά. Τα ριμπάουντ θα παίξουν ρόλο, όπως και το passing game, ενώ αν κάποιος από τους δύο καταφέρει να βρει πολλά μακρινά σουτ ίσως αλλάξει την ισορροπία του αγώνα, μιας και σε τέτοια ματς το μακρινό σουτ γονατίζει την ψυχολογία του αντιπάλου.

About nikolask11

Check Also

Στους Over the River η κούπα!

Οι Over the River επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τους ήθελαν το απόλυτο φαβορί για την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *