Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2015 / Η προεπιλογή της εθνικής για το Ευρωμπάσκετ

Η προεπιλογή της εθνικής για το Ευρωμπάσκετ

Ο Φώτης Κατσικάρης ανακοίνωσε την προεπιλογή της εθνικής ομάδας ενόψει του Ευρωμπάσκετ με 15 παίκτες να ετοιμάζονται για την προετοιμασία της εθνικής ενόψει της διοργάνωσης. Αρκετά τα ονόματα που λείπουν από την επιλογή του Κατσικάρη, αλλά και μεγάλες οι επιστροφές σε σχέση με τα τελευταία χρόνια (νομίζω και μόνο αυτή του Σπανούλη θα έφτανε για να μας κάνει πιο αισιόδοξους). Η εθνική πήγε αρχικά καλούτσικα πέρσι, αλλά το αποτέλεσμα απείχε πάρα πολύ από αυτό που θέλουμε και ονειρευόμαστε. Ας δούμε τα φετινά πώς θα πάνε.

Η προεπιλογή της εθνικής:

Βασίλης Σπανούλης
Νίκος Ζήσης
Νικ Καλάθης
Κώστας Σλούκας
Βαγγέλης Μάντζαρης
Στράτος Περπέρογλου
Κώστας Παπανικολάου
Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς
Γιάννης Αντετοκούνμπο
Κώστας Καϊμακόγλου
Γιώργος Πρίντεζης
Κώστας Κουφός
Γιάννης Μπουρούσης
Δημήτρης Αγραβάνης
Ζήσης Σαρικόπουλος

Από την προεπιλογή απουσιάζουν παίκτες όπως ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο Αντώνης Φώτσης, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Και για τους τρεις πρώτους δεν βρίσκω το λόγο που δεν κλήθηκαν, και εννοώ τον αγωνιστικό λόγο. Ο Φώτσης έκανε μια εκπληκτική σεζόν με τον Παναθηναϊκό και με βάση την απόδοση είναι πιο πάνω από τους περισσότερους που κλήθηκαν (Καϊμακόγλου, Μπουρούσης, Γιάνκοβιτς, Περπέρογλου), ο Μαυροκεφαλίδης ήταν πάρα πολύ καλός όλη τη σεζόν, ενώ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είχε 13.9 πόντους, 6.2 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 1.7 κλεψίματα, 1.7 τάπες σε 47 ματς στο NBDL φέτος, νούμερα που θα έπρεπε να τον φέρουν στην προεπιλογή. Για τον Φώτση πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ καμία αιτιολόγηση εκτός του ότι για κάποιο λόγο δεν τον θέλει ο Κατσικάρης, για τον Μαυροκεφαλίδη νομίζω από το μυαλό όλων περνάει το ποιου «εκδικητικός» δάκτυλος ήταν η μη κλήση του (και το ρίξαμε στον τραυματισμό του) με βάση παλιότερή του άρνηση, ενώ για τον Θανάση και πάλι σηκώνω τα χέρια ψηλά. Γιατί και να πει κανείς ότι δεν τον έχει για δωδεκάδα και προκρίνει Παπανικολάου και Περπέρογλου με τον Γιάνκοβιτς και τον Γιαννη για τη θέση, και πάλι θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην προετοιμασία, αλλά και να πάρει παραστάσεις για τις επόμενες χρονιές (βέβαια, τη λογική ότι η εθνική ήταν ένας ζωντανός οργανισμός που θα έπρεπε να δένει τις σεζόν μεταξύ τους την είχε μόνο ο Γιαννάκης απ’ όσους έχουν περάσει απ’ τον πάγκο της).

Εκτός από τους 15 αυτούς που βρίσκονται στην επιλογή, στην επίσημη λίστα βρίσκονται και άλλοι τρεις, ο Γιάνης Αθηναίου, ο Γιώργος Μπόγρης και ο Γιώργος Παπαγιάννης, γιατί η FIBA θέλει 18 παίκτες στις λίστες της. Αν βγάλει κάποιος τον Αθηναίου, οι δύο άλλες επιλογές δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα, ούτε καν σαν backup για προπονήσεις εφόσον χτυπήσει κάποιος, απλά έγιναν για να γίνουν, στην παρούσα φάση.

Ο Κατσικάρης είπε ότι… λύθηκε η παρεξήγηση με τον Κουφό, τον οποίο σύσσωμη η ΕΟΚ (και ο Κατσικάρης) έβριζαν πέρσι το καλοκαίρι (και δικαιολογημένα μεταξύ μας) και έλεγαν χοντράδες, αλλά φέτος είπαν ότι… δεν υπήρχε η κατάλληλη επαφή και ότι ήταν σπασμένο τηλέφωνο η συνεννόηση. Εν ολίγοις όχι μόνο έριξαν νερό στο κρασί τους, αλλά έκαναν ότι… δεν κατάλαβε κανείς μας πέρσι τι έλεγε ο Κουφός και πώς είχε το θέμα. Τέλος πάντων, απλώς θα μπορούσαν όλοι να είχαν πέρσι πιο ήρεμη αντίδραση στην ΕΟΚ εφόσον την επόμενη χρονιά θα τον παρακαλούσαν πάλι.

Η εθνική θα δώσει τα εξής φιλικά:

* 8 Αυγούστου με το Βέλγιο στην Αμβέρσα
* 14-15/8 με Τουρκία και Βοσνία στην Κωνσταντινούπολη
* 21-23/8 τουρνουά με Ρωσία, Βοσνία, Τσεχία στην Ξάνθη
* 27-29/8 τουρνουά «Ακρόπολις» με Τουρκία, Λιθουανία, Ολλανδία στο ΟΑΚΑ.

Ο Κατσικάρης έθεσε τον στόχο της εθνικής: «θα θέλαμε να είμαστε στους έξι για να διεκδικήσει η ομάδα την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Και συνέχισε: «Όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Για παράδειγμα η Γεωργία έχει παίκτες που παίζουν στο ΝΒΑ. Κάθε χώρα έχει 2-3 παίκτες που παίζουν εκεί. Δεν έχει να κάνει με την προϊστορία μιας ομάδας. Επίσης υπάρχουν οι νατουραλιζέ. Η Γαλλία περίμενε τόσα χρόνια, με έναν απίστευτο προγραμματισμό, για να φτάσει πρόπερσι να πάρει το χρυσό. Εμείς αυτά που έχουμε πετύχει τόσα χρόνια είναι αξιοθαύμαστα. Θέλουμε να πάμε όσο ψηλά μπορούμε, κι αν είναι στα μετάλλια… μακάρι». Σίγουρα μετά από μια πενταετία αποτυχιών πρέπει να κρατάς μικρό καλάθι, αλλά αν η εθνική με αυτό το ρόστερ που έχει φέτος (ακόμα και με τις απουσίες λόγω μη κλήσης) δεν έχει αυτοπεποίθηση ούτε στις δηλώσεις πριν την προετοιμασία, δεν ξέρω πότε θα έχει.

Γιατί, κακά τα ψέματα, από πλευράς ονομάτων το ρόστερ της εθνικής είναι πυρηνικό φέτος, και αν είχε και τον Φώτση πίσω από τον Κουφό για το 4-5 θα το θεωρούσα σχεδόν ανίκητο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ρόστερ στην Ευρώπη και πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουμε στην μπασκετική ελίτ και όχι να παρακαλάμε 5 χρόνια να κερδίσουμε ένα νοκ άουτ παιχνίδι και να λέμε… μακάρι για την πιθανότητα να πάμε στα μετάλλια. Αν με Σπανούλη, Καλάθη, Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη, Κουφό, Σλούκα, Παπανικολάου, Μάντζαρη, λες «μακάρι», οι άλλοι τι να πουν; Από ποιον εξαρτάται; Όλο το καλοκαίρι βρίσκεται μπροστά και η εθνική μας έχει τα φόντα να μας κάνει να χαμογελάσουμε ξανά μετά από πολύ καιρό.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Είναι ξεκάθαρο ότι εκείνος που επιμελήθηκε για την Ομοσπονδία το editing των φωτογραφιών των παικτών της εθνικής για την παραπάνω εικόνα που έχει η ΕΟΚ στο βιντεάκι της παρουσίασής της, δεν είχε “ξανακόψει” φωτογραφίες, εξ ου και το αποτέλεσμα, όπου οι περισσότεροι είναι εντελώς παραμορφωμένοι. Πάντως, πλάκα έχει που μοιάζουν με καρικατούρες.

About nikolask11

Check Also

Η κούπα του Παού!

Η Ισπανία κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2015 κερδίζοντας με 80-63 στον τελικό τη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *