Home / ΙΣΠΑΝΙΑ / Όλα γύρω σου γυρίζουν…

Όλα γύρω σου γυρίζουν…

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουλίου 2009

 

 
Αυτό που βιώνει φέτος ο Ρίκι Ρούμπιο, πριν καν κλείσει τα 19 του χρόνια, είναι πιθανώς κάτι μοναδικό στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Στις 25 Ιουνίου έγινε ο πρώτος γεννηθείς το 1990 που επιλέγεται στα ντραφτ, και μάλιστα στο νούμερο 5. Η συζήτηση για το μέλλον του ξεκίνησε από το ίδιο βράδυ, όχι μόνο γιατί αφού επιλέχθηκε σε τόσο υψηλή θέση, λογικό είναι να περιμένει ότι θα παίξει άμεσα, αλλά και γιατί οι Μινεζότα επέλεξε στις θέσεις 5 και 6 τον Ρούμπιο και τον Φλιν, δύο κλασικούς πόιντ-γκαρντ, που αμφίβολο είναι το αν θα μπορούσαν να χωρέσουν μαζί στο ρόστερ από φέτος.

Έτσι, στο… χορό για τη διεκδίκηση του Ισπανού πλέι-μέικερ επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές ομάδες, που μέχρι τότε, απλώς παρακολουθούσαν την υπόθεση. Βέβαια, ο Ρούμπιο ανήκει στην Μπανταλόνα και, αν είναι να μείνει στην Ευρώπη, αυτή είναι η ομάδα του. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα ήθελε να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο για να κερδίσει και σε δόξα και σε χρήματα (αλλά και σε εμπειρίες), πριν φύγει για το NBA, κίνηση που είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα κάνει.

Εκτός από την Μπανταλόνα, λοιπόν, η οποία έχει τον πρώτο λόγο μιας και ο παίκτης ανήκει σε αυτήν, χέρι στον Ρούμπιο «άπλωσαν» αμέσως οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, η Μπαρτσελόνα που πάντα αναζητά σπουδαίες μετεγγραφές, και η Ρεάλ που φέτος «χτυπά» ό,τι κινείται. Είναι φυσικό οι δύο πιο δημοφιλείς ισπανικές ομάδες να θέλουν στη σύνθεση τους τον πλέον πολυδιαφημισμένο παίκτη κάτω των 20 στον κόσμο, αλλά όλοι οι διεκδικητές του συναντούν ένα σημαντικότατο εμπόδιο, το μπάι-άουτ των περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ που έχει στο συμβόλαιό του ο Ρίκι. Οι παράγοντες της Μπανταλόνα δεν είναι ανόητοι, κατάλαβαν από νωρίς τι έχουν στα χέρια τους, συνειδητοποίησαν ότι ο Ρούμπιο δε θα έμενε για πάντα στο σύλλογο από… αγάπη για τη φανέλα και τον «έδεσαν» ώστε σε κάθε περίπτωση να βγουν κερδισμένοι.

Από αυτό το χορό των εκατομμυρίων γύρω από το Ρούμπιο δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει και το αγαπημένο όνομα των παρασκηνίων τα τελευταία χρόνια, αυτό του Ολυμπιακού. Η El Mundo, λοιπόν, γνωρίζοντας τόσο ότι οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν πλέι-μέικερ όσο και ότι οι Αγγελόπουλοι είναι πάντα ικανοί για την υπέρβαση, έβγαλε το θέμα ότι ο Ολυμπιακός έχει έτοιμα τα χρήματα και το συμβόλαιο για το παιδί – θαύμα του ισπανικού μπάσκετ, και ότι θα τον κρατήσει για περισσότερο από 1 χρόνο στην ομάδα αφού το συμβόλαιό του Ρούμπιο δε θα έχει όρο να φύγει για το NBA μετά την πρώτη σεζόν! Τα δημοσιεύματα αυτά είναι κάπως απίθανο να ευσταθούν, αφού ο Ολυμπιακός φέτος κινείται σε πιο… low-profile επίπεδα, ενώ και ο Ρούμπιο πιθανότατα θα προτιμούσε να μείνει στη χώρα του για 1-2 χρόνια ακόμη.

Τα μέσα στην Αμερική παρακολουθούν στενά το θέμα και φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά κεφάλαια στην υπόθεση. Με τον Τζόνι Φλιν να ικανοποιεί ιδιαίτερα στα σάμερ λιγκ, πολλοί υπέθεσαν ότι δεν είναι ακόμη ώρα για τον Ρούμπιο να κάνει το βήμα. Ωστόσο, ακούστηκε ότι ομάδα επιχειρηματιών της Μινεάπολις που γνωρίζουν τι «χρυσορυχείο» είναι επικοινωνιακά ο μικρός Ισπανός, είναι διατεθειμένοι να καλύψουν αυτοί το μπάι-άουτ. Βέβαια, κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη νομοθεσία του NBA, και την τελευταία φορά που το επιχείρησαν… πλαγίως οι Τίμπεργουλφς (με τον Τζο Σμιθ το 1999) η συμφωνία ακυρώθηκε.

Η αντικειμενική μπασκετική σκοπιά λέει ότι ο Ρούμπιο δεν είναι ακόμη έτοιμος παίκτης. Έχει προσόντα που… βγάζουν μάτι (άμυνα, χειρισμό, έφεση στο κλέψιμο, προσποίηση με τη μέση) και κυρίως την ικανότητα να γεμίζει τη στατιστική του, πράγμα που μόνο οι μεγάλοι παίκτες της ηπείρου κάνουν, αλλά έχει και αδυναμίες. Είναι διστακτικός στο σουτ, επιρρεπής στο λάθος, και δεν πείθει ακόμα ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πλέι-μέικερ που θα απειλεί και το καλάθι σε μόνιμη βάση. Οπότε, και τα ποσά που ακούγονται για αυτόν είναι πολύ μεγάλα και είναι ακόμη… άγουρος για να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα ή να κάνει το βήμα για το NBA. Επιπλέον φέτος, έπαιξε μόνο 5 αγώνες στην Ευρωλίγκα, τη «βιτρίνα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, λόγω του τραυματισμού του (μερική ρήξη της αρθρικής κάψας στο δεξί ισχίο). Στην Ισπανία πρόλαβε να παίξει 22 παιχνίδια και να πιάσει το υψηλότερο νούμερο στην αξιολόγηση (ranking) της ομάδας του.

Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο Ρούμπιο δε χωράει στο Μινεζότα φέτος, αν μείνει στην Μπανταλόνα, θα μπορεί πιθανότατα να φύγει πιο γρήγορα για το ΝΒΑ, ενώ αν ζητήσει κάτι καλύτερο (αλλά με προοπτική να μείνει 2-3 χρόνια) μάλλον θα καταλήξει στη Ρεάλ που φέτος το καλοκαίρι είναι πιο διατεθειμένη στο να ξοδεύει. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και ίσως δημιουργηθούν και άλλα, ειδικά αφού ο ίδιος ο Ρίκι δήλωσε ότι “θα ήθελα να συνεχίσω στην Μπανταλόνα, αλλά μετά από όσα έγιναν δε νομίζω ότι θέλω να με κρατήσουν. Θέλω να παίξω σε μια ομάδα με την οποία μπορώ να καταφέρω πολλά».

Ο Ρούμπιο είναι ένα παιδί – θαύμα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχει όλα τα προσόντα για μια σπουδαία καριέρα, αλλά είναι πολύ μικρός για να χειριστεί τα ποσά που ακούγονται για αυτόν και για να πάρει τις αποφάσεις για τις οποίες καλείται φέτος το καλοκαίρι. Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να δείξει μια ωριμότητα, γιατί αυτές οι αποφάσεις μπορεί να κρίνουν εν πολλοίς την καριέρα του και ο χαρακτήρας ενός μεγάλου παίκτη σφυρηλατείται και από τη διορατικότητά του στις επιλογές του…

About nikolask11

Check Also

Ξύλο στο Μπιλμπάο-Λαμποράλ!

Η Μπιλμπάο κέρδιζε με 91-75 τη Λαμποράλ Κούτσα και το ματς ήθελε λιγότερα από 10 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *