Home / NBA / Αποδεδειγμένα… μαρούλιας ο Χάουαρντ!

Αποδεδειγμένα… μαρούλιας ο Χάουαρντ!

Ιστορία έγραψε ξανά ο Ντουάιτ Χάουαρντ και όχι για τους λόγους που θα ήθελε. Στο ματς με τους Ατλάντα Χοκς ο Χάουαρντ έγινε ο πρώτος παίκτης στη σύγχρονη εποχή του NBA που πιάστηκε με… κόλλα στα χέρια του την ώρα του αγώνα. «Κόλλα;» θα αναρωτηθείτε. Ναι. Κόλλα. Για να κολλάει η μπάλα όταν προσπαθεί να την πιάσει και να μην του φεύγει μέσα από τα χέρια.

Αυτή ήταν μια πρακτική που συνηθιζόταν στο NFL παλιότερα, ώστε οι παίκτες να μπορούν να πιάνουν πιο εύκολα την μπάλα από τις μακρινές πάσες, ακόμα κι αν την έφταναν με τα ακροδάχτυλα. Στο NFL απαγορεύτηκε το 1981 γιατί το κακό είχε παραγίνει. Στο μπάσκετ, απ’ την άλλη, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό παίκτη που να χρησιμοποιεί Stickum ή άλλη κόλλα για να πιάνει την μπάλα. Δεν είχε, δηλαδή, μέχρι που ο Χάουαρντ έγραψε ιστορία.

Σε πολλών το μυαλό θα ήρθε η ταινία «The Replacements» του 2000 με τους Κιάνου Ριβς και Τζιν Χάκμαν, στην οποία ο Ορλάντο Τζόουνς (έπαιζε τον Κλίφορντ Φράνκλιν στην ταινία) ήταν τόσο… μαρούλιας που στο τέλος για να πιάσει την μπάλα του έβαλαν κόλλα στα χέρια και μετά δεν μπορούσε να την ξεκολλήσει από πάνω τους!

Μαρούλιας, λοιπόν, και ο Χάουαρντ; Κάπως έτσι δείχνει το θέμα. Ο ίδιος, όπως πάντα στον κόσμο του, είπε σχετικά: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος το κάνει τόσο θέμα. Το κάνω σε κάθε παιχνίδι, δεν είναι τίποτα. Το κάνω εδώ και 5 χρόνια». Τον Χάουαρντ… έδωσε ο Πολ Μίλσαπ. Πώς; Ο Μίλσαπ ήταν στις βολές, ο Χάουαρντ μπήκε αλλαγή και ζήτησε να πιάσει την μπάλα. Είχε μόλις ψεκάσει τα χέρια του και όταν ο διαιτητής την έδωσε στον Μίλσαπ εκείνος κατάλαβε ότι η μπάλα κολλάει και τη γύρισε πίσω. Οι διαιτητές άλλαξαν μπάλα αγώνα και είπαν και στις δύο ομάδες ότι το Stickum απαγορεύεται.

Ο Άνταμ Σίλβερ ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη ουσία παραβιάζει τους κανονισμούς του NBA (οι κανονισμοί αναφέρουν ότι «απαγορεύεται αυστηρά η χρήση οποιασδήποτε κολλώδους ουσίας κατά τη διάρκεια του αγώνα», που κατά τη διάρκεια του αγώνα σημαίνει από 90 λεπτά πριν το παιχνίδι ως και τη λήξη του). Ο Σίλβερ δεν τιμώρησε τον Χάουαρντ, παρά μόνο με αυστηρή προειδοποίηση και δεσμεύτηκε ότι: «Νομίζω ότι δεν έγινε κρυφά. Δεχόμαστε ότι το κάνει εδώ και πολλά χρόνια και πιθανότατα και άλλοι παίκτες κάνουν το ίδιο. Είναι παραβίαση του πνεύματος των κανονισμών και ως λίγκα καταλαβαίνουμε ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι σχετικά με συγκεκριμένους κανόνες».

Ο Σίλβερ μίλησε και για το… ταλκ του ΛεΜπρον: «Δεν είναι ότι καμία ξένη ουσία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όλοι ξέρουμε για τη σκόνη ταλκ του ΛεΜπρον Τζέιμς και κανείς δεν λέει ότι μια σκόνη που ξεραίνει τα χέρια σου πρέπει να απαγορευτεί. Οπότε ζούμε και μαθαίνουμε. Πρέπει να είμαστε πιο ακριβείς. Ήταν μια παραβίαση του πνεύματος των κανονισμών αλλά ο σωστός τρόπος να το αντιμετωπίσουμε ήταν με μια προειδοποίηση».

Ο Μίλσαπ μάλλον θα βλέπει την μπάλα στους εφιάλτες του για καιρό και πιθανότατα έπλυνε τα χέρια του 100 φορές μετά το ματς: «Ποτέ δεν έχω νιώσει την μπάλα έτσι. Ποτέ. Κολλούσε. Ήταν σαν να είχες βάλει σούπερ κόλλα ή κάτι τέτοιο. Δεν μπορούσα να το βγάλω από τα χέρια μου με τίποτα. Ήταν το πιο παράξενο πράγμα».

Πάντως, τον Χάουαρντ η κόλλα δεν τον έχει βοηθήσει στα ριμπάουντ. Όσα έπαιρνε και πριν την πενταετία που λέει ότι την ξεκίνησε, τόσα κατέβαζε και μετά. Απ’ την άλλη τον… «βοήθησε» να ρίξει περίπου 10% το ποσοστό του στις βολές. Τα πρώτα 7 χρόνια της καριέρας του είχε 59.8% ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει 51.1%. Τώρα αν φταίει η κόλλα γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Αυτό που μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι ότι ο Χάουαρντ πια είναι και… αποδεδειγμένα μαρούλιας. Τουλάχιστον, θέλησε να το αλλάξει. Ήταν καλό όσο κράτησε, ψηλέ.

Η φάση με την κόλλα στο ματς με τους Χοκς:

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *