Home / NBA / Λίγο πριν αρχίσει… η χρονιά!

Λίγο πριν αρχίσει… η χρονιά!

Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2010

Στην τελική ευθεία πριν τα πλέι οφς έχει φτάσει η χρονιά στο NBA με τις ομάδες να έχουν περίπου 15 αγώνες να δώσουν ακόμα. Εννοείται πως την αναφορά μας σήμερα θα την ξεκινήσουμε από τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς, που μάχονται με νύχια και με δόντια να μη σπάσουν… το ρεκόρ, αλλά δύσκολα θα τα καταφέρουν.

Οι Νετς έχουν αυτή τη στιγμή 7-61 και για να μη γράψουν ιστορία θα πρέπει να κάνουν 3 νίκες στα επόμενα 14 παιχνίδια μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι Σίξερς του 1972-73 είχαν 8-60 στα πρώτα 68 παιχνίδια (μόνο οι Μάβερικς του 92-93 ξεκίνησαν με 7-61). Εκ των πραγμάτων μιλάμε για κάτι πολύ δύσκολο, αφού ως τώρα έχουν ποσοστό νικών 10%, ενώ πρέπει να το ανεβάσουν στο 21% στα τελευταία 14 ματς για να μην γίνουν η χειρότερη ομάδα όλων των εποχών στο NBA. Μεταξύ μας, μάλλον είναι η χειρότερη ομάδα όλων των εποχών στη λίγκα μετά την… εκπληκτική ανανέωση του περσινού καλοκαιριού.

Μετά τις μετεγγραφές είχαμε προκρίνει τους Μάβερικς ως μια από τις ομάδες που πλέον ξεκάθαρα στοχεύουν στον τίτλο και αυτό φαίνεται. Το σερί των 13 νικών που έκανε το Ντάλας, έδειξε ότι είναι πια πολύ πιο δυνατό από πριν και ότι στα πλέι οφς θα παίξει στα ίσια για το τρόπαιο με τα φαβορί. Δεν του λείπει τίποτα και το αν θα φτάσει ως το τέλος θα φανεί στις λεπτομέρειες και στο πόσο θα έχει απελευθερωθεί ο Νοβίτσκι με την έλευση των Χέιγουντ και Μπάτλερ.

Την ίδια ώρα, οι Καβαλίερς προελαύνουν πρώτοι στην Ανατολή και σε όλο το NBA και είναι το πρώτο φαβορί αυτή τη στιγμή, ιδίως αν ο Σακίλ μπορέσει και είναι ο εαυτός του στα πλέι οφς μετά τον τραυματισμό. Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι μάχες σε Ανατολή και Δύση, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 6 ομάδες (Κλίβελαντ, Ορλάντο, Βοστόνη, Λέικερς, Ντάλας, Ντένβερ) που μπορούν δικαιολογημένα να έχουν στόχο τον τίτλο με βάση το ρόστερ τους.

Στα σημαντικά νέα της περιόδου αυτής είναι η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των Σάρλοτ Μπόμπκατς από τον Μάικλ Τζόρνταν. Πλέον, οι Μπόμπκατς αλλάζουν σελίδα και όλοι γύρω από την ομάδα ελπίζουν σε λαμπρό μέλλον. Ο Τζόρνταν είναι μακράν ο πιο… ψηλός ιδιοκτήτης ομάδας, ενώ είναι και ο μόνος από τον οποίο οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες… θα ζητήσουν αυτόγραφο.

Παρότι μέσα μας βαθιά όλοι ελπίζουμε οι Μπομπκατς να γίνουν τσίρκο και ο Τζόρνταν να βάλει ξανά το σορτσάκι για ένα έστω παιχνίδι, ακόμη και στα 47, για όποιο λόγο κι αν το κάνει (διαφημιστικό, εισιτήρια διαρκείας, απλά επειδή είναι ο Τζόρνταν και του την έδωσε), αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες. Ή αν το θέλετε κι αλλιώς, αν ο Τζόρνταν είναι ως ιδιοκτήτης στο 50% αυτού που ήταν ως παίκτης, τότε οι Μπόμπκατς μόλις άλλαξαν την ιστορία τους!

Ο Τζόρνταν έγραψε για ακόμη μία φορά ιστορία, αφού με τα 275 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε έγινε ο πρώτος πρώην παίκτης στην ιστορία του NBA που γίνεται ιδιοκτήτης ομάδας έχοντας το πλειοψηφικό πακέτο στα χέρια του. Ο ίδιος μίλησε για «όνειρο που γίνεται πραγματικότητα», ενώ είπε ότι δεν πρόκειται να βιαστεί και να πιέσει την ομάδα, καθώς θέλει να τη χτίσει σταδιακά, να μάθει σε όσους παίζουν στους Μπόμπκατς πώς είναι η γεύση της νίκης, ώστε στο τέλος να έχει μια ομάδα ποτισμένη με τη νοοτροπία του νικητή και να κάνει το βήμα ενίσχυσης που χρειάζεται για τον τίτλο. Και ποιος είναι καλύτερος από τον Τζόρνταν για να μάθει σε κάποιον τη νοοτροπία του νικητή;

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει αλλά ο Σκόλα φέτος κάνει σεζόν ανάλογη με αυτές που έκανε στην Ευρωλίγκα. Έχει 15.7 πόντους μ.ό. (52% εντός παιδιάς) με 8.9 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Στο ματς με το Νιου Τζέρσι, μάλιστα, στα μέσα Μαρτίου πήρε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο NBA 25 σουτ και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: 44 πόντοι! Για την ιστορία, έχει δοκιμάσει ξανά άλλη μία φορά 25 σουτ, σε αγώνα της ACB όπου και έβαλε 40 πόντους, ενώ για την Ευρωλίγκα δεν είχε ποτέ σουτάρει περισσότερα από 20 (σε 3 αγώνες στην Ευρωλίγκα με 27.3 πόντους μ.ό.).

Ίσως αυτός ο αγώνας βοηθήσει τους Αμερικανούς να καταλάβουν τι σημαίνει να είναι αποτελεσματικός ένας σκόρερ (και πιθανώς να συνειδητοποιήσουν ότι ορισμένες ομάδες πρέπει να κάνουν… ανακατανομή των προσπαθειών). Και αν αναρωτιέστε τι έχουν κάνει οι δύο μεγαλύτεροι αστέρες της λίγκας τις βραδιές που πήραν τουλάχιστον 25 σουτ: ο Κόμπι έχει σε 20 αγώνες φέτος (!) πάρει τουλάχιστον 25 σουτ και σε 2 από αυτούς έχει φτάσει τους 44 (που είναι και το φετινό του ρεκόρ, όχι φυσικά με 25 σουτ, αλλά με 27 και με 28 αντίστοιχα), ενώ ο Λεμπρόν έχει δοκιμάσει σε 11 αγώνες φέτος τουλάχιστον 25 σουτ και αυτός με ανάλογη αποτελεσματικότητα δύο φορές (μία 44 με 29 σουτ και μία 47 με 31 σουτ).

Τέλος, ξεκίνησε το March Madness και παρότι πια το επίπεδο στο NCAA είναι ιδιαίτερα χαμηλό και τα plays των ομάδων κινούνται σε νηπιακό επίπεδο, οι αγώνες πάντα τραβούν το ενδιαφέρον, καθώς μιλάμε για… μια νοκ άουτ τρέλα. Ιδίως προς το τέλος, δεν θα χάσετε αν κάτσετε να δείτε κάποιους ως τον τίτλο.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *