Home / NBA / Στον κόσμο των γιγάντων (Μέρος ΙΙΙ)

Στον κόσμο των γιγάντων (Μέρος ΙΙΙ)

Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2007

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Αρκετοί ήταν οι γίγαντες του παγκόσμιου μπάσκετ από την αρχή του έως σήμερα. Στο σημερινό μέρος του αφιερώματος θα σας παρουσιάσουμε όσους άφησαν τη δική τους ιστορία στο μπάσκετ, αλλά δεν αγωνίζονται πια. Θα αρκεστώ στους ψηλότερους μόνο (μέχρι 2.30 μέτρα), λόγω χώρου. Τα ύψη που αναφέρω είναι τα επίσημα καταγεγραμμένα ύψη τους, αν και πολλές φορές οι απόψεις διίστανται, μιας και οι περισσότεροι δεν μετρήθηκαν ποτέ επίσημα.

Όλα ξεκίνησαν από τον Έλμορ Μοργκεντχάλερ (γεννημένος το 1922), που είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος παίκτης πάνω από 2.10, με ύψος 2.14. Βέβαια, κι εδώ οι απόψεις διίστανται, αλλά έχει επικρατήσει να θεωρείται ο πρώτος 7-footer. Έπαιξε στο τέλος της δεκαετίας του 1930 στο Boston College (κι αργότερα στο Πρόβιντενς του BAA). Αφού ο Μοργκεντχάλερ… άνοιξε τον δρόμο αν και για τα σημενρινά δεδομένα θεωρείται… νορμάλ για σέντερ, ας δούμε τους υπόλοιπους από τον ψηλότερο στον… κοντύτερο (!):

Σουλεϊμάν Αλί Νασνούς (1943-1991): Ήταν από τη Λιβύη και ουσιαστικά μπόρεσε το 1960 μετά από εγχείρηση να σταθεί στα πόδια του. Θεωρείται ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών (με την εξαίρεση ίσως του Σούλταν Κόσεν για τον οποίο θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο). Είχε ύψος 2.45 μέτρα και έπαιξε μπάσκετ μόνο στη Λιβύη. Είχε συμμετάσχει και στην ταινία «Satyricon» του Φεντερίκο Φελίνι.

Αλεξάντερ Σιζονένκο (1962-): Ρώσος γίγαντας, ο οποίος είχε μετρηθεί στα 2.41 μέτρα, ενώ θεωρείται ότι ψήλωσε ακόμη περισσότερο και μετά την μέτρηση αυτή. Έπαιξε μπάσκετ για τη Ρωσία, ενώ ήταν δηλωμένος στο ρόστερ της Ουράλ Γκρέιτ μέχρι και την περίοδο 2000-01, σε ηλικία δηλαδή 39 ετών! Έχει λάβει πρόταση από τον Γκάνθερ φον Χάγκενς να ταριχευτεί το σώμα του μετά θάνατον, αλλά έχει αρνηθεί.

Γιασουτάκα Οκαγιάμα: Είναι μέχρι στιγμής ο ψηλότερος παίκτης που έγινε ποτέ ντραφτ στο NBA, γεγονός που συνέβη το 1981 από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς στη 10η επιλογή του 8ου γύρου. Είναι ο ψηλότερος Ιάπωνας παίκτης όλων των εποχών, με ύψος 2.36 μέτρα.

Ρι Μίουνγκ Χουν (1967-): Ο υψηλότερος Βορειοκορεάτης παίκτης όλων των εποχών με ύψος 2.35 μέτρα. Θαυμαστής του Μάικλ Τζόρνταν, άλλαξε μέχρι και το όνομά του σε Μάικλ Ρι. Στη δεκαετία του 1990 προσπάθησε να παίξει στο NBA, προπονήθηκε σκληρά στον Καναδά με τον Τζακ Ντόναχιου, αλλά απαγορεύτηκε η συμμετοχή του στο NBA επειδή ήταν Βορειοκορεάτης. Ο νόμος που το απαγόρεψε ήταν αυτός που αφορούσε το «Εμπόριο με τον Εχθρό», όπως θεωρούταν η Βόρειος Κορέα. Τελικά έπαιξε μόνο εντός συνόρων, ενώ σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο τη Νότια Κορέα είχε 26 πόντους σε 21 λεπτά συμμετοχής.

Τζον Χάρις (1970-): Ιταλός με ύψος 2.33 μέτρα. Τελευταία φορά που τον είδε κάποιος να παίζει μπάσκετ οργανωμένα ήταν το 1990 στην τρίτη κατηγορία της Ιταλίας με την Εμπεντόκλε.

Μανούτε Μπολ (1962): Ο Σουδανέζος μπασκετμπολίστας και ακτιβιστής είναι είτε ο υψηλότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ στο NBA είτε ο δεύτερος ψηλότερος! Σύμφωνα με τους Αμερικάνους ήταν έναν πόντο πιο κοντός από τον Γκιόργκε Μουρεσάν, ενώ σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ήταν έναν πόντο ψηλότερος. Το ύψος του είναι 2.30 ή 2.31 μέτρα. Το όνομα Μανούτε σημαίνει «ξεχωριστή ευλογία». Ήταν απίστευτα ελαφρύς για το ύψος του όσο έπαιζε, καθώς δεν ξεπερνούσε τα 92 κιλά! Ο Μπολ έγινε ντραφτ δύο (!!!) φορές, το 1983, αλλά η συμμετοχή του ακυρώθηκε ως παράνομη, και το 1985. Έπαιξε στο NBA μέχρι το 1995 στους Ουάσινγκτον Μπούλετς, Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, Φιλαντέλφια 76ερς και Μαϊάμι Χιτ. Στο τέλος της καριέρας του έπαιξε ξανά ελάχιστα και στις τρεις πρώτες του ομάδες. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Ιταλία και το Κατάρ. Έχει ιδρύσει το Ring True Foundation για χρηματική βοήθεια στους πρόσφυγες από το Σουδάν. Είναι ο παίκτης με τα περισσότερα μπλοκ σε έναν αγώνα (11) και σε ένα δωδεκάλεπτο (8) στο NBA, ενώ είναι και ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του που είχε τουλάχιστον 2.000 τάπες και λιγότερους από 4.000 πόντους! Το 1987 είχε παίξει στους Ουάσινγκτον Μπούλετς μαζί με τον Μάγκσι Μπογκς, συνθέτοντας το δίδυμο με τον πιο ψηλό και τον πιο κοντό παίκτη στην ιστορία του NBA.

Μου Τιέ-Ζου (1949-): Θρύλος του Κινεζικού μπάσκετ, ως παίκτης και προπονητής. Όταν έπαιζε είχε υπολογιστεί σε ύψος 2.40 μέτρων, αλλά ο ίδιος το αρνείται λέγοντας ότι είναι 2.28 μέτρα. Το καταγεγραμμένο ύψος του είναι 2.30 μέτρα, ενώ ήταν περισσότερα από 180 κιλά! Έπαιξε με την εθνική της χώρας του για 14 χρόνια, ενώ ως μέλος της ομάδας Μπάγι έχει σκοράρει 80 πόντους κι έχει κερδίσει δύο φορές το 1979, τους πρωταθλητές NBA του 1978, Ουάσινγκτον Μπούλετς. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1987 και ως προπονητής το 2000.

Γκιόργκε Μουρεσάν (1971-): Με ύψος 2.30 ή 2.31 είναι ο υψηλότερος ή ο δεύτερος ψηλότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ στο NBA (μετά τον Μανούτε Μπολ). Έχει παίξει μπάσκετ στην Ορτέζ (1992-93) και στο NBA (1993-2000) με τους Ουάσινγκτον Μπούλετς και τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Σε όλη του την καριέρα χτυπήθηκε από τραυματισμούς, ενώ μετά το NBA έπαιξε ξανά στη Γαλλία, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στο Νιου Τζέρσεϊ. Έχει κάνει καριέρα και στον κινηματογράφο (My Giant) ενώ έχει παίξει και σε βίντεο του Eminem (My Name Is).

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *