Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Βγάλαμε τον πίθηκο απ’ την πλάτη μας!

Βγάλαμε τον πίθηκο απ’ την πλάτη μας!

Δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2007

ΡΩΣΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ = 75 – 71

Ένας μεγάλος προημιτελικός ανάμεσα σε δύο ομάδες που διεκδίκησαν στα ίσια τη νίκη, βρήκε τους Ρώσους να παίρνουν, δίκαια τελικά, τη μεγάλη νίκη και να δίνουν λήξη στα 10 χρόνια απουσίας (από το 1997) από τους «4». Μεγάλο ποσοστό από τα εύσημα πρέπει να αποδοθεί στον Ντέιβιντ Μπλατ, που εμφύσησε τη νοοτροπία του νικητή σε ένα ρόστερ που έχει αρκετούς μέτριους παίκτες, είναι η αλήθεια. Ειδικά σε κάποιες καταστάσεις άμυνας ζώνης των Γάλλων, είχαν έτοιμα συστήματα με διεισδύσεις και πάσες, που διασπούσαν μάλλον εύκολα την άμυνα.

Από τους Ρώσους ξεχώρισε ο Χριάπα, που με 16 πόντους, 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ ήταν πρώτος σκόρερ, ριμπάουντερ και πασέρ της ομάδας του, ενώ και ο Μοργκούνοφ ήταν πολύ καλός με 7/9 δίποντα. Την πλάστιγγα, όμως, υπέρ της ομάδας του, με κάποια μεγάλα καλάθια, έγειρε ο Χόλντεν, που όσο ορισμένοι επιμένουν να τον ειρωνεύονται, τόσο αποδεικνύει ότι είναι μεγάλος παίκτης. Ο Κιριλένκο, που είχε το εντυπωσιακό αμυντικό στατιστικό 7 κλεψίματα και 4 τάπες, έκανε χαζό 5ο φάουλ, περίπου 3:30 λεπτά πριν το τέλος, στερώντας στα πιο κρίσιμα λεπτά την ομάδα του από την παρουσία του πιο χαρισματικού παίκτη της.

Από τους Γάλλους, που συνεχίζουν για να διεκδικήσουν την 5η θέση με τη σκέψη ότι μάλλον απέτυχαν, ο Πάρκερ έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο, ισοφαρίζοντας σε 69-69, 1:26 πριν το τέλος, αλλά δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του και πάλι στην τετράδα. Καλύτερος των Γάλλων σήμερα ο Ντιό με 17 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Εντωμεταξύ, η ΕΡΤ, επέλεξε να μη μας δείξει 2 καθοριστικές βολές του Ντιό, με το σκορ στο 71-69. Αντί αυτών, βλέπαμε διαφημίσεις. Χωρίς σχόλιο…

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ

Οι αρχικές εκτιμήσεις που έφερναν ακλόνητο φαβορί αυτού του ματς τη Λιθουανία, έχουν δώσει τη θέση τους σε πρόβλεψη για ένα ντέρμπι. Και αυτό γιατί ο Γιασικεβίτσιους, ο «εγκέφαλος» αυτής της ομάδας, που κάνει πιο εύκολο το έργο των υπολοίπων, υποφέρει από τράβηγμα στους προσαγωγούς. Ο Σάρας θα παίξει, αλλά είναι αμφίβολο το αν θα είναι σε καλή κατάσταση. Η Λιθουανία φυσικά έχει καλούς παίκτες, αλλά πρέπει να δούμε και πώς θα αντιδράσει.

Από την άλλη, οι Κροάτες δε νιώθουν χαμένοι από χέρι. Ξέρουν ότι αν μπουν τα τρίποντα, κυρίως του Πόποβιτς ή μπορέσουν να τραβήξουν το σκορ ο Πλάνινιτς με τον Τόμας, έχουν καλές ελπίδες για να αποκλείσουν τη μόνη αήττητη ομάδα του τουρνουά ως τώρα. Σίγουρα θα προσπαθήσουν να ακουμπήσουν την μπάλα μέσα στη ρακέτα, στον Κασούν, ο οποίος μπορεί να παίξει το ρόλο του καταλύτη.

Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ένα καλό ματς, με φαβορί τη Λιθουανία, που όσο περνάει ο καιρός και δε χάνει, αρχίζει να έχει βλέψεις για το χρυσό (δεν το λέω εγώ, αυτοί το υποστηρίζουν!). Μένει να το δείξουν και στο παρκέ όσο τα ματς δυσκολεύουν…

ΙΣΠΑΝΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ = 83-55

Το ματς δεν επιδέχεται κριτικής ουσιαστικά, καθώς κρίθηκε από τη στιγμή που, παιδιά ακόμη, οι περιφερειακοί της Γερμανίας… ξεκίνησαν να παίζουν μπάσκετ. Η ακαταλληλότητά τους ήταν εκείνη που στέρησε από τη Γερμανία κάθε ελπίδα να διεκδικήσει κάτι καλό στο παιχνίδι. Δεν είναι δυνατόν εθνική ομάδα να έχει 3 γκαρντ που δεν μπορούν να περάσουν το κέντρο του γηπέδου. Ρε παιδιά, πάρτε Αμερικάνο αν δεν μπορείτε! Το κάνατε για το σέντερ με τον Μπράντλεϊ, κάντε το και για τον άσο, που είναι και πιο σημαντικό. Αν και πια είναι αργά.

Στο μόνο που θα σταθώ είναι στη διαιτησία του Λα Μόνικα μέχρι οι Γερμανοί να μείνουν 15 πόντους πίσω, η οποία ήταν και πάλι ανεκδιήγητη.

Σχολιάζοντας τον Ντιρκ, θα πω ότι είναι ο πιο άτυχος μεγάλος παίκτης του κόσμου, τη στιγμή που απέναντί του βρήκε τον πιο τυχερό μεγάλο παίκτη του κόσμου (Γκασόλ). Ο Νοβίτσκι περιστοιχίζεται από 11 άμπαλους, ενώ ο Γκασόλ από 10 παικταράδες (και τον αδερφό του… μάλλον για παρέα). Προφανώς είναι απορίας άξιο πώς εδώ και 7 χρόνια το γερμανικό μπάσκετ έχει «βγάλει» μόνο τον Γιάγκλα, αλλά αυτή είναι συζήτηση άλλης ώρας. Οι Ισπανοί περιμένουν την Ελλάδα το Σάββατο στις 22:30 και έχουν μία μέρα παραπάνω ξεκούρασης (Παρασκευή), αλλά κι ένα εύκολο ματς να έχει προηγηθεί. Θα δείξει αν αυτό είναι καλό ή όχι.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Τα ψέματα τελείωσαν, το Ευρωμπάσκετ αρχίζει επίσημα και για την εθνική μας ομάδα, η οποία… έφτασε τελευταία απ’ όλους στην Ισπανία. Πια, χρόνος και περιθώριο για αστεία δεν υπάρχει και η εθνική θέλει τρεις νίκες για να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Όλα αρχίζουν από το ματς της Παρασκευής (22:30) με τη Σλοβενία, το οποίο, αν θέλετε τη γνώμη μου, θα είναι απαράδεκτο αν δεν κερδίσουμε. Οι Σλοβένοι έχουν καλή φροντ λάιν (ανάμεσά τους και ο μεγάλος Σμόντις), η οποία τους δίνει λύσεις και δύναμη, αλλά δεν έχουν περιφέρεια. Το ξέρετε ήδη, αλλά αναφέρω ξανά: Τσέμπουλαρ, Κλόμπουτσαρ, Τσάπιν. Οι δύο πρώτοι είναι οι μόνοι θεατές χωρίς εισιτήριο στην Ισπανία και ο τρίτος είναι… στη Σλοβενία τραυματίας. Αυτό μας αφήνει τους Λάκοβιτς, Ντ. Λόρμπεκ και Ντράγκιτς για την περιφέρεια, δηλαδή μόνο τον Λάκοβιτς στο κατέβασμα της μπάλας. Είναι αυτονόητο, αλλά προφανώς η Ελλάδα πρέπει να «βγάλει τα συκώτια» του Λάκοβιτς με πίεση στα 4/4 του γηπέδου για 40 λεπτά πάνω του. Έχει τα κορμιά (Διαμαντίδης, Χατζηβρέττας, Ζήσης, Σπανούλης) για να το κάνει με αλλαγές, ώστε να μην κουραστούν κι οι περιφερειακοί μας. Όλο το παιχνίδι της Σλοβενίας περνάει από τα χέρια του (απίστευτα ώριμου στο τουρνουά) Λάκοβιτς, οπότε αν του «κόψουμε» τα χέρια, οι Σλοβένοι δεν θα έχουν παιχνίδι. Απλό. Θα είναι λάθος αν παρασυρθούμε να προσπαθήσουμε να κλείσουμε τους ψηλούς της ομάδας. Για να νικήσουμε αρκεί ένα πεντάλεπτο ξέσπασμα, στο οποίο θα βραχυκυκλώσουμε την περιφέρεια της Σλοβενίας. Και θα βραχυκυκλώσει εύκολα γιατί εκτός του Λάκοβιτς, ο Ντράγκιτς είναι 21 χρονών και ο Ντ. Λόρμπεκ 22. Αυτό εννοούσα με το «απαράδεκτο να αποκλειστούμε».

Από εκεί και πέρα, όσο πιο νωρίς τελειώσουμε το ματς (κάτι που δεν… συνηθίζουμε), τόσο πιο ξεκούραστοι θα είμαστε το Σάββατο με τους Ισπανούς. Γιατί εκεί δε θα χρειαστεί απλώς 40 λεπτά προσπάθεια, αλλά… 2.400 δευτερόλεπτα προσπάθεια. Δεν θα υπάρχει πολυτέλεια χαλάρωσης ούτε για ανάσα. Ιδίως τώρα που παίζουμε στο σπίτι τους. Αλλά αυτά θα τα πούμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αύριο.

 

Υ.Γ.: Τον τίτλο μας τον πρόσφερε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, την ώρα που έπαιρνε συνέντευξη από τον Ντέιβιντ Μπλατ. Είπε ο Μπλατ ότι «we had a monkey on our backs» και με την πρόκριση μετά από 10 χρόνια στην τετράδα «we got that monkey off our backs». Προφανώς, χρησιμοποίησε την αμερικανική έκφραση, η οποία σημαίνει χοντρικά ότι «έφυγε ένα πολύ σημαντικό βάρος/πρόβλημα από πάνω μας». Ο Χατζηγεωργίου, όμως, «μετέφρασε»: «Είπε ότι είχαν να φτάσουν στα ημιτελικά από το 1995 και ήταν σα να έχουν έναν πίθηκο στην πλάτη τους και τώρα έβγαλαν αυτόν τον πίθηκο από την πλάτη τους».

Υ.Υ.Γ.: Για να μη λέμε μόνο τα δικά μας στραβά: Αν είχε διακοπεί προημιτελικός Ευρωμπάσκετ για 15 λεπτά λόγω προβλήματος στο χρονόμετρο στην Ελλάδα, δεν θα είχαμε γίνει πανευρωπαϊκως ρεζίλι; Ε, κι οι Ισπανοί έγιναν, με τα όσα φαιδρά ακολούθησαν την έναρξη του αγώνα Ισπανία-Γερμανία.

About nikolask11

Check Also

Ομαδική… εμπλοκή σε απίστευτη φάση!

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχτηκαν στο παιχνίδι της Σλοβακίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *