Home / NBA / Προπαγάνδα από ιδιοκτήτες, ξερό «όχι» από Φίσερ!

Προπαγάνδα από ιδιοκτήτες, ξερό «όχι» από Φίσερ!

Μεγάλο ρεύμα είχαμε τις τελευταίες ημέρες υπέρ της τελευταίας πρότασης των ιδιοκτητών στη μάχη χαρακωμάτων στο lockout του ΝΒΑ αλλά, απ’ ότι φαίνεται, μάλλον ήταν περισσότερο προπαγάνδα και λιγότερο πραγματικότητα. Οι ιδιοκτήτες με τις πλάτες του Ντέιβιντ Στερν και τον Μάικλ Τζόρνταν προεξάρχοντα έφεραν στο τραπέζι το μοίρασμα 50-50 του BRI με τους παίκτες, αλλά όχι μόνο του, μαζί με έναν εκβιασμό: «ή το δέχεστε τώρα ή από Τετάρτη πάμε στο 53-47 στην καλύτερη περίπτωση». Η συνέχεια ήταν λίγο πολύ καταιγιστική.

Για πρώτη φορά στους 4,5 σχεδόν μήνες του lockout φάνηκε ότι θα σπάσει το μέτωπο των παικτών, καθώς όλα τα μέσα άρχισαν να προβάλλουν ολοένα και περισσότερες απόψεις παικτών που ήθελαν είτε διάλυση της Ένωσης, είτε ψηφοφορία όλων των παικτών για απόφαση, είτε απλώς να γίνει δεκτή η πρόταση των ιδιοκτητών.

Βεβαίως, η χρονική στιγμή στην οποία έγινε η πρόταση των ιδιοκτητών με τόσο εκβιαστικό τρόπο δεν είναι καθόλου τυχαία. Από την 1η Νοέμβρη ουσιαστικά οι παίκτες έχουν αρχίσει να χάνουν μισθούς (στις 15 δεν θα έρθει το πρώτο check φέτος, όπως τις άλλες χρονιές, λόγω του lockout), οπότε πια για πρώτη φορά από το καλοκαίρι δεν μπορούν να είναι… τζάμπα επαναστάτες.

Η κινητοποίηση που φαινόταν μέσα από τα διάφορα αμερικάνικα μέντια έδειχνε ότι το κλίμα αντιστρέφεται. Τι διαβάσαμε ότι ο Κόμπι θέλει να αρχίσει να παίζει, τι ότι ο Στιβ Μπλέικ ότι θέλει να γίνει ψηφοφορία ανάμεσα σε όλους τους παίκτες, τι ότι «πολλοί Ευρωπαίοι και ανάμεσά τους και καλοί παίκτες» θέλουν να λήξει το λοκ άουτ, τι ότι πολλοί παίκτες δεν εμπιστεύονται πια την Ένωση, τι ότι ο Τζόρνταν μπήκε μπροστά και έχει «στραβώσει» με τους παίκτες που είναι πλεονέκτες και δεν δέχονται το 50-50. Όλα αυτά αποδείχτηκε ότι ήταν μόνο η μία πλευρά, η οποία μπόρεσε (προφανώς) να επιβάλλει τη δική της θέση στα μέσα ενημέρωσης, προσπαθώντας να επηρεάσει τους φοβισμένους πια παίκτες.

Προς το παρόν, η απάντηση του Ντέρεκ Φίσερ ήταν απόλυτα αρνητική, όπως άλλωστε και όλες τις φορές ως τώρα. Το 50-50 δεν τέθηκε τώρα, αλλά πριν 1,5 μήνα. Προφανώς, η «διάθεση για αποδοχή» που διαρρέει στα μέσα έχει να κάνει με το φόβο των παικτών και την προπαγάνδα των ιδιοκτητών. Ο Φίσερ και ο Χάντερ πνέουν μένεα εναντίον του Μάικλ Τζόρνταν, όπως και αρκετοί άλλοι παίκτες, που έκαναν και δηλώσεις επ’ αυτού, χωρίς να κατονομάσουν τον MJ, απλώς στο στιλ «κάποιοι παίκτες όταν κρεμάσουν τα παπούτσια τους ξεχνούν ποιοι ήταν και αλλάζουν τροπάριο», που είπε ο Φίσερ.

Ο Χάντερ πιστεύει ότι το 50-50 θα ισχύει και μετά την Τετάρτη, αλλά και ότι τελικά οι παίκτες θα καταλήξουν να αποδεχτούν αυτό. Ήδη λέγεται από τους ιδιοκτήτες ότι οι 16 από τις 30 ομάδες έχουν πλειοψηφία παικτών που συμφωνεί με το 50-50, οπότε οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές.

Οι ιδιοκτήτες λένε ότι η απόφαση των παικτών να αρνηθούν το 50-50 είναι «λυπηρή», ενώ ο Φίσερ λέει ότι όσο οι ιδιοκτήτες φέρονται έτσι δεν θα υπάρξει συμφωνία, ιδίως με τόσο χαμηλή προσφορά. Πολλοί δημοσιογράφοι θεωρούν ότι αν το NBA «πετάξει κάποια κόκαλα στους παίκτες» σε διάφορα δεύτερης σημασίας ζητήματα στα οποία διαφωνούν, τότε θα συμφωνήσουν και το lockout θα σπάσει. Απ’ την άλλη, ο Φίσερ, μετά τη συνάντηση με 29 εκπροσώπους ομάδων ανακοίνωσε ότι πήρε ρητή εντολή να απορρίψει την πρόταση των ιδιοκτητών. Πάντως, όσον αφορά στον κόσμο, η πρόσφατη κίνηση των ιδιοκτητών στα μέσα (όλα όσα είπαμε πιο πάνω) έστρεψε ακόμα περισσότερους εναντίον των παικτών, εντείνοντας τις πιέσεις προς αυτούς. Εδώ θα είμαστε για να συζητήσουμε κάθε νέα εξέλιξη, καθώς φαίνεται ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι πάρα πολύ κρίσιμη…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *