Home / NBA / Ο «νέος Νας», ο cool Παγκόσμια Ειρήνη και η… «σκύλα» Γκασόλ!

Ο «νέος Νας», ο cool Παγκόσμια Ειρήνη και η… «σκύλα» Γκασόλ!

Το NBA ξεκίνησε και η χρονιά φαίνεται από το ξεκίνημα ότι θα είναι «καυτή». Κάτι η αναμονή για το λοκ άουτ, κάτι η συσσωρευμένη ένταση, ενέργεια και πίεση όλων, κάτι η συμπιεσμένη χρονικά σεζόν, και το NBA μπήκε με τις μηχανές στο φουλ. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει για κανέναν, το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα έχει ριχτεί στα αζήτητα και όλοι γκρινιάζουν. Μα όλοι. Και όσοι δεν γκρινιάζουν, αρχίζουν… τα κλασσικά γνωστά τους.

Ξεκίνημα από τους πρωταθλητές Ντάλας Μάβερικς που μπήκαν στη σεζόν με 2 ήττες. Ευτυχώς… για όλους ο Κιρίλο Φεζένκο χάθηκε (υπέγραψε στους Ουόριορς) και ο Κιούμπαν αναγκάζεται να αναζητήσει τον ψηλό που λείπει σε άλλες πολιτείες. Το Ντάλας έκανε αναδόμηση μέσα σε μια ημέρα και λογικό είναι να χρειαστεί χρόνο για να βρει… πού πάει τι και να παίξει σύμφωνα με τις (νέες) δυνατότητές του. Όμως, ο αρχηγός είναι εκεί και στα καλά και στα κακά. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι, όπως πάντα, δεν χαρίστηκε στους συμπαίκτες του, και τα είπε με το όνομά τους: «Μοιάζουμε γέροι, αργοί και εκτός φόρμας. Αν τα βάλεις όλα μαζί είναι άσχημος συνδυασμός. Ακόμα πιστεύω ότι η ομάδα έχει δυνατότητες, αλλά πρέπει να ανακάμψουμε».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μαρκ Κιούμπαν έχει στο μυαλό του στον Κένιον Μάρτιν, που από πέρσι τον Ιούνιο κάνει βήματα προσέγγισης προς το Ντάλας (μετά το προ τριετίας ξεκατίνιασμα της μαμάς του με τον Κιούμπαν). Βέβαια, ο Μάρτιν δεν θα βοηθήσει ούτε στο «γέροι» καθώς είναι 33, ούτε στο σέντερ, καθώς είναι πάουερ φόργουορντ. Όμως, έχει τη δύναμη να παίξει πια στο «5», παρότι δεν είναι τόσο ψηλός. Αλλιώς, αν ψωνίσει από το καλάθι το Ντάλας τι μένει; Πρζίμπιλα, Έλσον, Χαντάντι, Μπάρον, Ομπέρτο, Μπένγκα-Ιλούνγκα, Νταμπίερ; Ίδωμεν…

Σόντερς-Μπλάτσε… γράψατε «x»

Κι αν ο Νοβίτσκι λέει ό,τι λέει για να αφυπνίσει τους συμπαίκτες του, ο Αντρέι Μπλάτσε και ο Φλιπ Σόντερς μας υποσχέθηκαν μια… παραμυθένια χρονιά ήδη από το πρώτο παιχνίδι των Ουίζαρντς. Η Ουάσινγκτον ηττήθηκε με 84-90 από τους Νετς, ο Μπλάτσε, αρχηγός της ομάδας που μάλιστα μίλησε στους 17.000 και πλέον οπαδούς πριν το ματς, έπαιξε 39 λεπτά και είχε 11 πόντους με 5/13 σουτ (10 ριμπάουντ και 3 ασίστ) και μετά το ματς… άρχισαν τα όργανα.

Ο παρακάτω… διάλογος έγινε μέσω των δημοσιογράφων. Ο Μπλάτσε είπε ότι θέλει την μπάλα στη ρακέτα για να σκοράρει, ο Σόντερς απάντησε: «Δεν είναι ότι οι παίκτες μου δεν πιστεύουν στους εαυτούς τους, μάλλον είναι στο στιλ του ‘πιστεύω ότι μπορώ να το βάλω για να πάρουμε μπρος’ και μετά παίζουν ατομιστικά. Στο πρωτάθλημά μας δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, εκτός κι αν είσαι κάποιος από τους πρωτοκλασάτους παίκτες. Κι εμείς δεν έχουμε κανέναν που να είναι σε τέτοιο πρωτοκλασάτο επίπεδο αυτή τη στιγμή, όπως ο Ντερόν Ουίλιαμς, που μπορεί να αναλάβει το παιχνίδι, στο σκοράρισμα, στις πάσες, όποτε το θέλει».

Ο Μπλάτσε, όμως, δεν κόλλησε εκεί: «Μάλλον μιλούσε για μένα και γι’ αυτό το απλό που είπα ότι θέλω την μπάλα στη ρακέτα για να είμαι αποτελεσματικός. Δεν μπορείς να με έχεις να σουτάρω συνεχώς από pick ‘n’ pops. Δώσε μου την μπάλα στη ρακέτα. Εκεί είμαι αποτελεσματικός. Το λέω αυτό κάθε μέρα από την πρώτη στιγμή της προετοιμασίας. Θέλω την μπάλα στη ρακέτα. Δεν θέλω να είμαι ο τύπος που βγαίνει με σουτάκια από το pick ‘n’ pop, όπως έκανα, γιατί πια αυτό δεν λειτουργεί για μένα».

Ο Τζον Ουόλ έκανε το λάθος να εμπλακεί στη συζήτηση: «Τι να σας πω. Στην προπόνηση παίρνει την μπάλα από pick ‘n’ pop, την παίρνει και στη ρακέτα. Ανάλογα με το σύστημα που θα πούμε, εκεί πρέπει να πάει και η μπάλα και δική μου δουλειά είναι να βάλω τον καθένα στη σωστή θέση και να δώσω την μπάλα εκεί που πρέπει».

Ο Μπλάτσε, όμως, είχε πάρει φόρα: «Δεν λέω να περνά η μπάλα από εμένα σε κάθε φάση, αλλά θέλω όταν την παίρνω, να την παίρνω στη ρακέτα. Μπορεί να μην έπαιξα καλά, να είχα ένα άσχημο ματς, αλλά αυτό έγινε επειδή θέλω την μπάλα στη ρακέτα και όχι για να κάνω σουτάκια σε όλο το ματς. Τα συστήματα ήταν αυτά που κάνουμε πάντα. Αλλά σε τέτοια κατάσταση πρέπει να τους κάνουμε να πληρώσουν με το να μου δίνουμε πάσα στη ρακέτα. Αν με κλείσουν δύο με νταμπλ-τιμ, θα βρω την πάσα στην περιφέρεια για το τρίποντο. Ροτέισον και ελεύθερα σουτ, το πιο απλό, όχι να κάνουμε δύσκολη τη δουλειά μας από μόνοι μας».

Και η πληρωμένη απάντηση από τον Φλιπ Σόντερς; «Ο Μπλάτσε δεν είναι ο επίσημος αρχηγός της ομάδας, πήρε το ρόλο για το πρώτο ματς, θα κάνουμε ροτέισον στους αρχηγούς. Μου αρέσει που θέλει την μπάλα πιο κοντά στο καλάθι, αλλά όποτε την παίρνει στα 5-6 μέτρα δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε ντε και καλά να σουτάρει κάθε φορά που την πιάνει στα χέρια του». Άουτς…

Ρούμπιο, ο νέος Νας;

Ένα ματς πρόλαβε να παίξει ο «rookie phenom» Ρίκι Ρούμπιο στο NBA και οι Αμερικάνοι, γνωστοί σε όλους για την αγαπημένη τους τακτική να συγκρίνουν κάποιον με κάποιον άλλο, άρχισαν: «Είναι ο νέος Νας;». Ο Ρούμπιο είχε 6 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ σε 26 λεπτά με 2/3 εντός παιδιάς. Βεβαίως, τα 90-50-40 (ποσοστά σε βολές-σουτ εντός παιδιάς-τρίποντα) που έχει κάνει ο Νας κατά κόρον στην καριέρα του σε ολόκληρες σεζόν, μόνο στο όνειρό του μπορεί να τα δει ο Ρούμπιο, αλλά η σύγκριση είναι αυτό που κάνει τη γη να κινείται, έτσι δεν είναι; Αν το πετύχεις, θα λες σε 15 χρόνια «το ‘λεγα», αλλιώς ποιος θα το θυμάται; Ο Ισπανός, βέβαια, περισσότερο θυμίζει την πρώιμη ευρωπαϊκή βερσιόν του Ρόντο, παρά εννοείται τον τιτάνα Νας, αλλά είναι λευκός, οπότε… πρέπει να μοιάζει στον Νας.

Αντιμέτωποι με το χειρότερο ξεκίνημα…

Ρίξτε μια ματιά στο αποτέλεσμα του Λέικερς-Τζαζ την Τετάρτη. Με ήττα οι Λέικερς θα έχουν 0-3 στη σεζόν και αυτό θα είναι το χειρότερο ξεκίνημά τους από το 1978, δηλαδή τη χρονιά πριν πάρουν τον Μάτζικ Τζόνσον στο ντραφτ. Ή, αν προτιμάτε, τη χρονιά που γεννήθηκε ο Κόμπι Μπράιαντ.

Και μιας και ο λόγος για τον Κόμπι Μπράιαντ, ο Κόμπι παίζει (πάλι) τραυματίας, με κομμένους συνδέσμους στον καρπό του δεξιού του χεριού, δηλαδή του χεριού με το οποίο σουτάρει! Το έπαθε στο πρώτο φιλικό στα 19 Δεκέμβρη και αποφάσισε να μη μείνει εκτός, αλλά να παίξει όλη τη σεζόν έτσι. Προς το παρόν, κάθε 1-2 λεπτά μορφάζει από τους πόνους ενώ παίζει, αλλά είναι γνωστό το πόσο σκληρός είναι και το πόσο μπορεί να αψηφά τραυματισμούς και να παίζει: «Πρήζεται καθημερινά, πονά καθημερινά. Προσπαθώ να μη του δίνω σημασία, όσο μπορώ». Πριν και μετά τα ματς ο Κόμπι φορά γύψο στο χέρι, με τον Μάικ Μπράουν να λέει: «Δεν παραπονιέται ποτέ. Προσπαθώ να τον προσέχω εγώ, γιατί ξέρω ότι αυτός δεν θα προσέξει τον εαυτό του, οπότε πρέπει να τον βγάλω εγώ έξω από τον αγώνα όποτε νιώσω ότι το πιέζει πάρα πολύ, γιατί αυτός δεν θα πει τίποτα. Πνευματικά και ψυχολογικά, είναι ο πιο σκληρός παίκτης».

Και ο Παού Γκασόλ; Ο Παού παίζει κι αυτός τραυματίας (έχει γυρίσει τον δεξί ώμο), αλλά ο Γκασόλ έχει μπει πια στη λίστα με τους… κακούς στο Λ.Α.. Τα… αφιερώματα για το πόσο χειρότερα παίζει τώρα στα τελευταία λεπτά των αγώνων απ’ ότι στο ξεκίνημά του στους Λέικερς δίνουν και παίρνουν, ενώ μέχρι και ο… Snoop Dogg βγήκε δημόσια και του την είπε χοντρά στο Twitter (συγχωρέστε μας τα… γαλλικά): «Ο Παού Γκασόλ είναι απίστευτα μαλθακός (σ.σ. soft as fuck), πρέπει να βάλουμε τον κώλο του στο πρώτο πράγμα με αναμμένη μηχανή έξω από εδώ, είναι πολύ ‘μικρός’. Αυτά προέρχονται από τον νο.1 οπαδό των Λέικερς» και «Παράτα με με τον Γκασόλ, είναι σκύλα, θέλουμε τον Μαρκ Γκασόλ, αυτός είναι χέστης (σ.σ. punk bitch). Θέλουμε πλέι μέικερ» και «Κόμπι πάρε τηλέφωνο να ζητήσεις να τον διώξουν από εδώ». Πάντα απολαυστικό να σχολιάζουν οι ράπερ τους παίκτες…

Και, βεβαίως, όλοι περιμέναμε ότι η ώριμη και καθησυχαστική απάντηση θα ερχόταν από τον Παγκόσμια Ειρήνη. Ο Ειλικρινά Ευχόμενος δεν «ιδρώνει» από το 0-2 των Λέικερς: «Έχουμε πολλά παιχνίδια ακόμα, πολλά παιχνίδια ακόμα. Όλα θα πάνε καλά. Όλα θα πάνε υπέροχα».

Πρώτη κρυάδα για Έρβινγκ

Ο Κάιρι Έρβινγκ ένιωθε τα μάτια όλων στο Κλίβελαντ στραμμένα πάνω του και με τους Καβαλίερς να χάνουν 96-104 από το Τορόντο, είχε 2/12 σουτ. Και μαζί με αυτά, ένα σκληρό μάθημα από τον Χοσέ Καλντερόν: 14 πόντοι και 11 ασίστ με πολλά, πολλά μαθήματα στο pick ‘n’ roll, με το οποίο ο Ισπανός τον «κατέστρεψε». Βέβαια, ο Μπάιρον Σκοτ δίνει μια άλλη οπτική γωνία: «Καλά πήγε αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό ήταν το 4ο παιχνίδι του το 2011».

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Και για όσους δεν πείστηκαν ακόμη ότι η χρονιά στο NBA ξεκίνησε πολύ ζεστά σε παλιά, γνώριμα μονοπάτια, πάρτε και αυτό: ένα μόλις ματς πήρε στον Κέβιν Γκαρνέτ να βγει από τα ρούχα του και να πιάσει αντίπαλο από το λαιμό. Το έκανε με τον Μπιλ Ουόκερ των Νικς, μετά το άστοχο σουτ του για την ισοφάριση και την παράταση στο 104-106 από τη Νέα Υόρκη. Ο Γκαρνέτ χτύπησε τον Ουόκερ στο λαιμό, ο Ουόκερ «τρελάθηκε» πήγε να ορμήσει και τον άρπαξαν για να τον βγάλουν σηκωτό από το παρκέ ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, αλλά ο Γκαρνέτ δεν θα τιμωρηθεί, καθώς «ήταν πάνω στη στιγμή». Ο Ουόκερ το θεωρεί λογικό, «δώσαμε χέρια, είμαστε και οι δύο ανταγωνιστικοί, τον σέβομαι, έγινε πάνω στη στιγμή» και όλα καλά. Επιτέλους άρχισε το NBA…

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *