Home / NBA / Τελικοί για νέο βασιλιά!

Τελικοί για νέο βασιλιά!

Το NBA φτάνει στο τέλος του και ένα είναι σίγουρο: φέτος το καλοκαίρι θα στεφθεί νέος βασιλιάς. Οι παλιές δυνάμεις υποχώρησα, Σαν Αντόνιο Σπερς, Μπόστον Σέλτικς, Λος Άντζελες Λέικερς, Ντάλας Μάβερικς, έμειναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο δρόμο και στον τελικό θα δούμε τους… φρέσκους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ με τους απαραίτητους Μαϊάμι Χιτ. Κέβιν Ντουράντ ή ΛεΜπρον Τζέιμς;

Θα είναι το πρώτο δαχτυλίδι για όποιον τα καταφέρει, η αρχή της βασιλείας του στο NBA. Θα καταφέρει ο Ντουράντ να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα το μύθο του, ή ο… απόλυτος κακός Τζέιμς θα αρχίσει την εξιλέωση; Οι δυο τους ίσως αποτελούν τα δύο ακριβώς αντίθετα πρόσωπα της διαφημιστικής καμπάνιας του NBA. Το απόλυτο καλό παιδί που όλοι αγαπούν και παραδέχονται και τον απόλυτο “κακό” που όλοι λατρεύουν να μισούν.

Απ’ τη μία ο άνθρωπος που πήρε σχεδόν μόνος του το Μουντομπάσκετ του 2010 και από τότε έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις και των πιο απαιτητικών μπασκετόφιλων, που έχουν μόνο σεβασμό προς το πρόσωπό του, καθώς ο μετρημένος χαρακτήρας του δεν τον οδηγεί σε συχνές… πατάτες. Απ’ την άλλη ο «όχι 1, όχι 2, όχι 3, όχι 4, όχι 5, όχι 6, αλλά 7 τίτλους», ο άνθρωπος που κάθε χρόνο αρχές καλοκαιριού αμφισβητείται όσο κανείς άλλος στον μπασκετικό κόσμο. Απέτυχε με τους Καβαλίερς, απέτυχε στην πρώτη προσπάθεια με τους Χιτ, απέτυχε απέναντι σε Σέλτικς, Σπερς, Μάβερικς, σε σειρές που οδήγησαν σε απίστευτη κριτική για τον «φοβισμένο ΛεΜπρον, που κρύβεται στα δύσκολα». Χαρακτήρας ανώριμος, που κάθε τρεις και λίγο απασχολεί αρνητικά τις συζητήσεις των φίλων του μπάσκετ. Φέτος, όμως, μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ για να δώσει την πρώτη απάντηση. Ποιος θα βγει στον αφρό;

Λιώνοντας τα «σπιρούνια»

Οι Σπερς μπήκαν στη σειρά με τους Θάντερ με 18 συνεχόμενες νίκες: στα 10 τελευταία ματς της κανονικής περιόδου και δύο σειρές πλέι οφς με 4-0. Έπαιζαν το καλύτερο μπάσκετ στη λίγκα, αυτό που θυμίζει κάτι από Ευρώπη, που τους κάνει πιο ορθολογική ομάδα από τις υπόλοιπες με περισσότερες απαντήσεις σε κάθε πρόβλημα των αντιπάλων.

Στα δύο πρώτα ματς της σειράς με τους Θάντερ είδαμε τον Ντάνκαν και τον Πάρκερ να κάνουν το κομμάτι τους και τους Σπερς να πηγαίνουν στις 20 συνεχόμενες νίκες. Αλλά ο Κέβιν Ντουράντ είχε… άλλη άποψη. Οι Θάντερ απάντησαν με ένα καταπληκτικό 4-0 στη συνέχεια, παίρνοντας το 3ο και το 6ο ματς με 20 και 18 πόντους αντίστοιχα και κερδίζοντας στις λεπτομέρειες το 4ο και το 5ο.

Η μεγάλη παράσταση του Τζινόμπιλι στο 5ο παιχνίδι πήγε χαμένη, καθώς απέναντί του είχε έναν Ντουράντ που ήταν ασταμάτητος. Ο Ντουράντ είχε 29.8 πόντους, 7.5 ριμπάουντ και 5.8 ασίστ στα 4 αυτά παιχνίδια, με αποκορύφωμα την απίστευτη εμφάνισή του στο 6ο ματς της σειράς όταν και έπαιξε και στα 48 λεπτά του αγώνα, είχε 9/17 σουτ και 12/15 βολές, 34 πόντους, 14 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Είναι διψασμένος για τον πρώτο τίτλο, μοιάζει πανέτοιμος για να το καταφέρει και το γεγονός ότι έδωσαν το MVP της κανονικής περιόδου στον ΛεΜπρον μόνο ως έξτρα κίνητρο μπορεί να λειτουργήσει στον μπασκετικό του εγωισμό.

Δίπλα του το αμυντικό υπερόπλο Σέρτζι Ιμπάκα, που θα δημιουργήσει εφιάλτες στον Μπος (ο Μπος δεν είναι Νοβίτσκι για να τον εκθέσει) ή σε όποιον άλλο μαρκάρει, οι χρήσιμοι Πέρκινς και Σεφόλοσα, ο Ουέστμπρουκ που όσο περνά ο καιρός μειώνει τις ανώριμες και… ατσούμπαλες ενέργειες, κρατώντας μόνο τις εκρηκτικά αθλητικές κινήσεις που τον ξεχωρίζουν (και πάλι είχε 4.0 λάθη στις 4 νίκες των Θάντερ βέβαια) και ο Τζέιμς Χάρντεν που είναι παίκτης αποκάλυψη για τους Θάντερ, υπερχρήσιμος και σίγουρα παίκτης κλειδί στη σειρά (πάρτε και μια… τούρτα Χάρντεν για να καταλάβετε πόσο εκτιμά ο Ντουράντ το συμπαίκτη του).

Αν σε αυτά βάλετε και το ώριμο μυαλό του Ντέρεκ Φίσερ που έφερε μαζί του και τις εμπειρίες τίτλων από το Λ.Α. καταλαβαίνουμε γιατί οι Θάντερ είναι το φαβορί για τον τίτλο. Έχουν και το πλεονέκτημα της έδρας στη σειρά.

Κερδίζοντας τον… Ρόντο

Πριν από κάποια χρόνια ήταν το ανέκδοτο του NBA, ο τύπους που απλώς έπρεπε να καταφέρνει να περνά το κέντρο με την μπάλα στα χέρια για να τη δίνει μετά δίπλα του και να εξαφανίζεται στην ανωνυμία του. Πλέον, κατά πολλούς είναι ο καλύτερος άσος στο πρωτάθλημα ή θα είναι όταν αποχωρήσει ο Νας, ήδη ένας από τους πιο πλήρεις παίκτες στην ιστορία του NBA, σίγουρα ένας από τους παίκτες που έχουν δώσει μια από τις μεγαλύτερες παραστάσεις στην ιστορία της λίγκας.

Αυτά που έκανε ο Ρόντο στον 2ο αγώνα της σειράς απλώς… δεν γίνονται. Είχε 44 πόντους με 16/24 σουτ και 10/12 βολές (10/12 σουτ πίσω από τα 5 μέτρα!), 8 ριμπάουντ και 10 ασίστ (με 3 κλεψίματα) σε 53 λεπτά. Ο Ρόντο είχε και τους 12 πόντους της ομάδας του στην παράταση, αλλά δεν κατάφερε να της χαρίσει τη νίκη. Απ’ την άλλη οι Χιτ κατάφεραν να κερδίσουν παρά τον απίστευτο Ρόντο επιστρέφοντας από το -15 για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας στα πλέι οφς.

Γιατί… τρελάθηκα με το παιχνίδι αυτό του Ρόντο; Επιθετικά ήταν η 7η καλύτερη εμφάνιση όλων των εποχών στην ιστορία των Σέλτικς στα πλέι οφς, ενώ ο Ρόντο έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NBA που έχει τουλάχιστον 44 πόντους, 10 ασίστ και 8 ριμπάουντ σε ένα παιχνίδι πλέι οφς, ενώ έγινε ο 6ος στην ιστορία του NBA με 40+ πόντους, 10+ ασίστ και 8+ ριμπάουντ σε αγώνα πλέι οφς (το έχουν καταφέρει και οι ΜακΓκρέιντι, Μπάρκλεϊ, Ντρέξλερ, Ουέστ και δύο φορές ο Ρόμπερτσον).

Η εμφάνιση αυτή του Ρόντο έκανε τους Σέλτικς να πιστέψουν ότι το έχουν. Η σειρά πήγε στη Βοστόνη, ο Γκαρνέτ άρχισε τα… δικά του, τα πουσάπς έφεραν τη Βοστόνη στο 2-2 όταν η σειρά γύρισε στο Μαϊάμι, για να κάνουν οι Σέλτικς το 2-3 στο 5ο παιχνίδι και να φέρουν τους Χιτ στο χείλος του αποκλεισμού.

Πριν καν το 6ο παιχνίδι είχαν αρχίσει τα σχόλια για τον Τζέιμς που χάνεται και δεν αντέχει το βάρος και την πίεση, αλλά οι Χιτ απάντησαν με μεγαλοπρεπή τρόπο. Ο Τζέιμς, που ήταν 1ος σκόρερ του αγώνα στα 6 από τα 7 ματς (εκτός από το αδιανόητο του Ρόντο στο οποίο είχε 34 πόντους), έκανε δύο απίστευτα παιχνίδια και έφερε την ομάδα του στους τελικούς του NBA, κερδίζοντας… παράταση στην αναπόφευκτη κριτική (όταν έχεις μεγάλο στόμα πρέπει να περιμένεις και σκληρή κριτική).

Με τον Μπος πια στο παρκέ (καλός μόνο στο 7ο παιχνίδι) ο Τζέιμς έκανε απίστευτα πράγματα στο 6ο ματς. Σε 45 λεπτά είχε 45 πόντους, 15 ριμπάουντ και 5 ασίστ με 19/26 σουτ και 5/9 βολές. Οι Χιτ κράτησαν τους Σέλτικς στους 79 πόντους μέσα στο Γκάρντεν και τους έδειξαν ότι η σειρά δεν θα είχε καλό τέλος γι’ αυτούς. Και όντως, δεν είχε.

Το τελευταίο παιχνίδι της σειράς σήμανε την 1η νίκη του Τζέιμς σε 7ο αγώνα (στην 3η του προσπάθεια) και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο. Το ματς έμοιαζε ντέρμπι, να φανταστείτε μετά το 57-59 είχαμε 46 συνεχόμενες κατοχές κατά τη διάρκεια των οποίων καμία ομάδα δεν προηγήθηκε με περισσότερους από 2 πόντους!

Οι Σέλτικς έφτασαν στο 81-82 με 8 λεπτά για το τέλος αλλά οι Χιτ έκλεισαν το ματς με σερί 20-6 με τον Τζέιμς και τον Ουέιντ να βάζουν 8 και 7 πόντους αντίστοιχα (και 5 ο Μπος). Αυτό πιθανότατα ήταν το τέλος της μεγάλης παρέας των Σέλτικς, καθώς Γκαρνέτ και Άλεν είναι ελεύθεροι, ενώ ο Ντάνι Έιντζ σκέφτεται σοβαρά να διαλύσει όλη την τετράδα για να αρχίσει γύρω από τον Ρόντο την αναδόμηση της ομάδας.

Απ’ την άλλη, λέτε αυτό το τέλος των Σέλτικς (το οποίο οι παίκτες δεν επιθυμούν με δηλώσεις τους μετά το 7ο ματς, ακόμα και οι ρολίστες) να σημάνει την αρχή της κυριαρχίας του Τζέιμς; Με 31 πόντους, 12 ριμπάουντ και 9/21 σουτ στο 7ο παιχνίδι ο Τζέιμς έκανε μια κατάκτηση που δεν είχε ως τώρα στην καριέρα του: νίκη σε 7ο αγώνα σειράς. Πλέον, μένει ο τίτλος. Όχι οποιοσδήποτε τίτλος, όχι ο τίτλος του Ουέιντ, όχι ο τίτλος του Μπος ή του Σπέλστρα. Ο δικός του τίτλος. Αυτός πρέπει να είναι ο δικός του τίτλος αν θέλει να αρχίσει η βασιλεία του. Και μοιάζει πανέτοιμος για να το κατορθώσει. Μόνο εμπόδιο; Ο εξίσου πανέτοιμος Κέβιν Ντουράντ, που έχει και το… κακό ότι είναι 4 χρόνια μικρότερος, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις θεωρητικές δικαιολογίες για τον ΛεΜπρον.

Τυχαίο ή όχι;

Και για όσους δεν το γνωρίζουν οι δυο αστέρες μπαίνουν στους τελικούς με κάτι ακόμα να τους ενώνει. Την καλοκαιρινή προετοιμασία, την οποία έκαναν μαζί και προφανώς εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς. Στο πανεπιστήμιο του Άκρον, με τον γυμναστή Μάικ Μάντσιας ο Κέβιν Ντουράντ και ο ΛεΜπρον Τζέιμς δούλεψαν παρέα το καλοκαίρι. Και τώρα θα φανεί ποιος… θα πρέπει να επιστρέψει για δεύτερο γύρο ατομικών φέτος το καλοκαίρι! Η αρχή στις απαντήσεις από τα ξημερώματα της Τετάρτης (4:00 ώρα Ελλάδας)…

Τα 4 επεισόδια της κοινής ατομικής προπόνησης των Τζέιμς και Ντουράντ:


Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *