Home / NBA / Στο ταβάνι ο Σακ, άγαλμα ο Αμπντούλ-Τζαμπάρ!

Στο ταβάνι ο Σακ, άγαλμα ο Αμπντούλ-Τζαμπάρ!

Οι Λος Άντζελες Λέικερς θα τιμήσουν τους δικούς τους το 2012-13, κλείνοντας μια περίοδο κόντρας με δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες που είχαν ποτέ στο ρόστερ τους. Ο λόγος για τον Σακίλ Ο’ Νιλ και τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ. Μαζί τους θα τιμηθεί και ο Τζαμάλ Ουίλκς, που φέτος εισήχθη και στο Hall of Fame.

Και ο Ο’ Νιλ και ο Αμπτνούλ-Τζαμπάρ είχαν… θέματα με τους Λέικερς, με τον Αμπτνούλ-Τζαμπάρ να έχει μιλήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια κατά των Λέικερς δημόσια. Στις 16 Νοεμβρίου, πριν το ματς με τους Φίνιξ Σανς, οι Λέικερς θα αποκαλύψουν το άγαλμα του Αμπτνούλ-Τζαμπάρ έξω από το Στέιπλς Σέντερ, δίπλα στα υπάρχοντα των Μάτζικ Τζόνσον, Τζέρι Ουέστ, Ουέιν Γκρέτσκι (παλιός παίκτης του χόκεϊ που έχει το προσωνύμιο «ο καλύτερος παίκτης του χόκεϊ στην ιστορία»), Όσκαρ Ντε Λα Χόγια (ο μποξέρ) και Τσικ Χιρν (ο αναμεταδότης του play-by-play των Λέικερς για 40 χρόνια, ο άνθρωπος που εισήγαγε στο μπάσκετ φράσεις όπως το slam dunk, το air ball, το no harm, no foul, είχε μεταδώσει σερί 3.338 συνεχόμενους αγώνες των Λέικερς).

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, μόνο καλές δεν ήταν οι σχέσεις των Λέικερς με τον Αμπτνούλ-Τζαμπάρ. Πέρσι, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρχε δικό του άγαλμα έξω από το Στέιπλς Σέντερ, ο παλαίμαχος παίκτης είχε πει στο ESPN: «Όταν κοιτάξεις τι έχει κάνει ο Τζέρι Μπας για τον Έρβιν (σ.σ. τον Μάτζικ) και τι έχει κάνει για μένα, βλέπεις τεράστια διαφορά. Νομίζω ότι υπάρχει μια κυριαρχούσα άποψη στην ομάδα ότι εγώ είμαι μηδαμινής αξίας γι’ αυτούς, οπότε κάνουν άλλα πράγματα. Δεν ενδιαφέρονται να θέλουν να με συμπεριλάβουν στην ομάδα με τον ίδιο τρόπο που το έχουν κάνει για άλλους».

Τα ίδια είχε πει και το 2011 στη διάρκεια του All-star Σαββατοκύριακου στο Λος Άντζελες, όταν οι Λέικερς αποκάλυψαν το άγαλμα του Τζέρι Ουέστ, γκρινιάζοντας σαν έφηβος, χωρίς πάντως να έχει απαραίτητα άδικο: «Δεν το καταλαβαίνω. Είτε είναι παράβλεψη, είτε με θεωρούν δεδομένο. Δεν θα προσπαθήσω να διαβάσω το μυαλό τους, αλλά δεν με κάνει χαρούμενο αυτό που συμβαίνει. Είναι σίγουρα προσβολή. Νιώθω προσβεβλημένος».

Τότε οι Λέικερς είχαν πει ότι τον είχαν ενημερώσει πως το επόμενο άγαλμα θα είναι το δικό του, για να ακολουθήσουν τα όσα είπε στο ESPN.

Ο Αμπτνούλ-Τζαμπάρ είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του NBA, κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 5 εκ των οποίων με τους Λέικερς. Είναι 6 φορές NBA MVP, είναι 10 φορές μέλος της πρώτης πεντάδας και 19 φορές all-star. Να ρισκάρουμε την πρόβλεψη ότι το άγαλμα του Αμπντούλ-Τζαμπάρ θα επιχειρεί… sky hook στην αιωνιότητα;

Ένα περίπου μήνα αργότερα ο Τζαμάλ Ουίλκς (πλέον λέγεται Τζαμάλ Αμπντούλ-Λατίφ) θα δει κι αυτός στο ημίχρονο του αγώνα με τους Τρέιλ Μπλέιζερς τη φανέλα του με το νο.52 να αποσύρεται από τους Λέικερς. Ο Ουίλκς έπαιξε στους Λέικερς την περίοδο 1977-85, κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, ήταν ρούκι της χρονιάς και 3 φορές all-star και τελείωσε την καριέρα του με 17.7 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ.

Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τον Σακίλ Ο’ Νιλ, πολύ γρήγορα μετά την αποχώρησή του από τα παρκέ. Ο Σακ ανακοίνωσε την αποχώρησή του πέρσι τον Ιούνιο και οι Λέικερς στις 2 Απριλίου του 2013 στο ημίχρονο του αγώνα με τους Ντάλας Μάβερικς θα αποσύρουν τη φανέλα με το νο.34 και δικαιολογημένα.

Παρότι οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν ήταν οι καλύτερες μετά το 2004, όταν και ο Ο’ Νιλ κοντραρίστηκε με τον Κόμπι με αποτέλεσμα να μην του ανανεωθεί το συμβόλαιο (παρότι είχε ζητήσει επέκταση) ο χρόνος φαίνεται ότι ηρέμησε τις δύο πλευρές.

Ο Τζέρι Μπας ανέφερε σε ανακοίνωσή του μετά την αποχώρηση του Ο’ Νιλ: «Ο Σακ είχε μια μεγάλη και καταπληκτική καριέρα με τρομερή επίδραση εντός κι εκτός παρκέ. Οι συνεισφορές του ήταν τεράστιες σε όλο το NBA, αλλά ειδικά εκτιμούμε όσα έκανε και όσα σήμαινε για τους Λέικερς στα 8 χρόνια που ήταν μαζί μας. Κερδίσαμε 3 πρωταθλήματα που δεν θα τα κερδίζαμε χωρίς αυτόν και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες στη σημαντική του συνεισφορά στην ομάδα μας».

Η φανέλα του Ο’ Νιλ θα είναι η 9η που αποσύρουν οι Λέικερς, καθώς ήδη στην οροφή του γηπέδου τους βρίσκονται τα νο.13 (Ουίλτ Τσάμπερλεν), νο.22 (Έλτζιν Μπέιλορ), νο.25 (Γκέιλ Γκούντριτς), νο.32 (Μάτζικ Τζόνσον), νο.33 (Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ), νο.42 (Τζέιμς Ουόρθι), νο.44 (Τζέρι Ουέστ), ενώ από τον Δεκέμβρη εκεί θα βρίσκεται και το νο.52 του Ουίλκς.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *