Home / Α1 / Προς λύση τα τηλεοπτικά

Προς λύση τα τηλεοπτικά

Το όλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα τηλεοπτικά της Α1 δείχνει ότι θα λυθεί, καθώς ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΡΤ μάλλον θα τα βρουν και το πρωτάθλημα φαίνεται ότι θα ξεκινήσει κανονικά στις 6 Οκτωβρίου. Αυτή τουλάχιστον είναι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω από το απόγευμα της Τρίτης και μετά, καθώς ως τότε τα σημάδια έδειχναν ότι πάμε για αναβολή.

Και μπορεί ο Βασίλης Σπανούλης να λέει ότι «είναι αδιανόητο να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα», αλλά τα όσα έχει τραβήξει το μπάσκετ τα τελευταία 2 χρόνια δεν μας έκαναν αισιόδοξους ότι δεν θα ξευτιλιστεί για ακόμα μία φορά.

Τέλος πάντων, η ΕΡΤ και ο ΕΣΑΚΕ μάλλον θα τα βρουν, καθώς ως τώρα η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη. Η ΕΡΤ είχε προτείνει μείωση 50% (από 180.000 ανά ομάδα πέρσι, στις 90.000 φέτος) στα τηλεοπτικά και οι ομάδες έβλεπαν ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά τη σεζόν. Στη συνέχεια η ΕΡΤ ανέβηκε λίγο και η μείωση πήγε στο 40% σε σχέση με πέρσι (περίπου 110.000 δηλαδή ανά ομάδα), αλλά και πάλι η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές ήταν τεράστια.

Και μιλάμε για μια περίοδο που οι (δυσλειτουργικές ούτως ή άλλως) ελληνικές ομάδες έχουν ελάχιστα έσοδα από χορηγούς και διαφημίσεις. Οπότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο πολύ υπολογίζουν τα χρήματα από τα τηλεοπτικά.

Το μπάσκετ με τη διαχείριση που είχε τόσα χρόνια από ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ και με την παντελή έλλειψη μακρόπνοου σχεδίου, οργάνωσης και σωστής λειτουργίας, κατάφερε να γίνει το αθλητικό αποπαίδι της ελληνικής τηλεόρασης. Όλα αυτά τα πληρώνει τώρα, με τη σύγκριση με το ποδόσφαιρο να είναι σκληρή για κάθε μπασκετόφιλο. Δικές του αμαρτίες πληρώνει το άθλημά μας, αμαρτίες δηλαδή των παραγόντων που το ορέγονται τόσα χρόνια και που οι αναχρονιστικές, πλέον, ιδέες τους το έχουν φέρει σε τέλμα.

Το θέμα είναι, για να τα λέμε και όλα, ότι πέρσι οι ομάδες μπορούσαν να υπογράψουν διετή συμφωνία με τα τότε δεδομένα, αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν γιατί… οραματίζονταν αύξηση φέτος. Κανενός είδους λογική και σχέδιο δηλαδή, καμία επίγνωση της κατάστασης στην οποία ζούμε αυτή την περίοδο.

Τέλος πάντων, η κατάσταση αυτή τη στιγμή και χωρίς επίσημη ανακοίνωση, λέει ότι η ΕΡΤ και ο ΕΣΑΚΕ θα τα βρουν ως την Παρασκευή, ότι όλοι οι αγώνες θα είναι στην ΕΡΤ (όχι δηλαδή και στο OTE TV όπως είχε ακουστεί), με σχέδιο της ΕΡΤ να στέλνει κάποια παιχνίδια στην ΕΤ3. Το καλό με αυτό είναι ότι όποιος δεν έχει OTE TV θα μπορεί να βλέπει τα παιχνίδια χωρίς πρόβλημα.

Απ’ την άλλη, υπάρχει και αρνητική, βεβαίως, πλευρά. Η ΕΡΤ έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι ουσιαστικά αδιαφορεί για τις «μικρές» ομάδες, βάζοντας σε αυτή την κατηγορία όλες τις ομάδες εκτός από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Με βάση τα όσα είδαμε πέρσι οι φίλοι του μπάσκετ σπανίως θα δουν αγώνα στον οποίο δεν παίζουν οι «αιώνιοι» (ή ο Άρης και ο ΠΑΟΚ). Σίγουρα, η πλειοψηφία των οπαδών ανήκουν στις 4 αυτές ομάδες αλλά μας κάνει να μελαγχολούμε το γεγονός ότι θα πρέπει να συζητάμε για το αν κάποιος θα δει μια φορά την ομάδα του στην τηλεόραση στην Α1 μέσα στη χρονιά. Ιδίως αν σκεφτούμε τι γινόταν στη δεκαετία του 1990…

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Βέβαια, το γεγονός ότι έχουμε βράδυ 2ης Οκτώβρη και αυτοί που θεωρητικά παίζουν στις 6 Οκτώβρη δεν ξέρουν τι ώρα θα παίξουν, δεν φαίνεται να προβληματίζει κανέναν…

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *