Home / NBA / NBA: Φάκελος Ναρκωτικά-αλκοόλ: Εθισμοί

NBA: Φάκελος Ναρκωτικά-αλκοόλ: Εθισμοί

Δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου 2008

ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΟ

Αυτοί που υποστηρίζουν την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας στο NBA, λόγω των πολλών χρηστών, συνηθέστερα τη συγκρίνουν με το κοινό τσιγάρο. Στην πραγματικότητα, όμως, η μαριχουάνα είναι πιο επικίνδυνη για τον ψυχισμό ενός ατόμου και άρα μη αποδεκτή από την κοινωνία. Μπορεί ο καπνός του τσιγάρου να σχετίζεται με διάφορους καρκίνους (κυρίως των πνευμόνων), η παραισθησιογόνος, ωστόσο, δραστική ουσία της κάνναβης, η THC, με τη χρόνια χρήση συσσωρεύεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Συνεπώς, η απόπειρα νομιμοποίησης της μαριχουάνας, με επιχείρημα αυτό του κοινού τσιγάρου, δε θα βρει ανταπόκριση στις περισσότερες κοινωνίες.

ΚΟΚΑΪΝΗ

Ο Λεν Μπάιας, για τον οποίο θα διαβάσετε σύντομα δεν ήταν το μόνο θύμα ή ο μόνος χρήστης κοκαΐνης στο «μαγικό» κόσμο του NBA. Η κοκαΐνη είναι ένα ναρκωτικό που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού «κόκα». Αποτελεί ουσία διεγερτική του κεντρικού νευρικού συστήματος και κατασταλτική αισθήσεων. Κυρίως, η κοκαΐνη προκαλεί ισχυρή ψυχική εξάρτηση και ο βαθμός εθισμού και εξάρτησης των χρηστών είναι συνήθως ισχυρός, απρόβλεπτος και ανεξέλεγκτος. Προκαλεί άμεσα αίσθημα ευφορίας το οποίο, όμως, υποχωρεί το πολύ σε μισή ώρα για να δώσει τη θέση του σε μια δυστυχή και συνήθως, χωρίς επιστροφή, διαδρομή. Η μαριχουάνα είναι λιγότερο επικίνδυνη από την κοκαΐνη, η οποία ήταν, επίσης, πάντα διαδεδομένη, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό και κυρίως σε ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Η εισπνοή της από τη μύτη καταστρέφει τους ιστούς της μύτης και η χρόνια χρήση της προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα.

ΑΛΚΟΟΛ

Ένας άλλος εθισμός που συναντάται συχνά σε αθλητές του NBA, είναι αυτός στο αλκοόλ. Μπορεί για τους περισσότερους το οινόπνευμα να μη θεωρείται εξάρτηση αλλά… κοινωνική συνήθεια, ωστόσο, είναι μια πραγματικά καταστροφική συνήθεια. Τελευταίο θύμα ο Έντι Γκρίφιν, ένας αθλητής με εντυπωσιακά στατιστικά στο σχολείο που όμως η καριέρα του στιγματίστηκε από τη συχνή κατάχρηση αλκοόλ. Βρήκε τραγικό θάνατο στις 17 Αυγούστου του 2007, όταν δε σταμάτησε σε διάβαση και προσέκρουσε με το αυτοκίνητο του σε διερχόμενο τρένο. Όσον αφορά στο κατά πόσο το αλκοόλ επηρεάζει την απόδοση ενός αθλητή, έχει επίδραση όχι διαφορετική από την εικόνα που έχει ο πολύς κόσμος για ένα μεθύσι (φυσικά όχι στα όρια της λιποθυμίας). Ο μεθυσμένος άνθρωπος είναι νευρικός και με διάθεση να προκαλέσει καβγάδες. Στην αντίθετη πλευρά, ο χρήστης μαριχουάνας έχει συνήθως αντίστροφη συμπεριφορά, δηλαδή μια τάση παραίτησης και αποφυγής ενδεχόμενων νεύρων.

Έτσι, όταν το NBA κατηγορούσε τον Τσαρλς Όακλι ότι έπαιζε ενώ ήταν υπό την επήρεια μαριχουάνας, αυτό είναι δύσκολο να ισχύει αν θυμηθεί κανείς το δυναμικό (στα όρια του νόμιμου) τρόπο παιχνιδιού του!

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *