Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / Τέλος ο Πέκοβιτς, πονοκεφαλιάζουν οι Ιταλοί!

Τέλος ο Πέκοβιτς, πονοκεφαλιάζουν οι Ιταλοί!

Καταραμένο μοιάζει να είναι το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, καθώς κάποιος έχει… ανοίξει την πόρτα των απουσιών και κανείς δεν έχει βρεθεί για να την κλείσει. Στις αρχικές πολλές απουσίες που ήταν γνωστές από νωρίς, ήρθαν εσχάτως να προστεθούν και αρκετές ακόμα, ενώ πολλοί παίκτες είναι αμφίβολοι λόγω τραυματισμών ή άλλων προβλημάτων.


Μεγαλύτερο «πλήγμα»
αυτό του Νικόλα Πέκοβιτς, ο οποίος δεν έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο στο NBA και δεν θα ενισχύσει το Μαυροβούνιο στο Ευρωμπάσκετ. Ο Πέκοβιτς αναζητά το μεγαλύτερο πιθανότατα συμβόλαιο της καριέρας του, η προσφορά των Τίμπεργουλβς (4 χρόνια με περίπου 48 εκατομμύρια δολάρια) δεν τον έχει ικανοποιήσει και οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται.

Το Μαυροβούνιο του είχε δώσει προθεσμία ως τις 5 Αυγούστου, αυτή παρήλθε, οπότε ανακοίνωσε το κόψιμό του από το ρόστερ: «Ο Νικόλα ετοιμάζεται να υπογράψει το πιο σημαντικό συμβόλαιο της καριέρας του και εμείς καταλαβαίνουμε πλήρως τη βαρύτητα της στιγμής. Είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί του, αλλά μιλήσαμε με τον μάνατζέρ του και μας είπε ότι το συμβόλαιο δεν έχει υπογραφεί ακόμα, και απομένουν να ξεκαθαριστούν αρκετές λεπτομέρειες. Οπότε ο Νικόλα δεν θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας», είπε ο γενικός διευθυντής της εθνικής, Ντανίλο Μίτροβιτς.

Αυτά για να βλέπουμε και λίγο μια διαφορετική αντιμετώπιση, πιο επαγγελματική και πιο ανθρώπινη, ομοσπονδίας σε θέματα παικτών, από την αστεία που έχει η δική μας (βλέπε Καλάθης).

Προφανώς το θέμα του Πέκοβιτς είναι θέμα ασφάλισης. Ο παίκτης θέλει να παίξει στο Ευρωμπάσκετ, αλλά χωρίς να έχει υπογράψει συμβόλαιο είναι ουσιαστικά στον αέρα σε περίπτωση τραυματισμού στις προπονήσεις, πράγμα που μπορεί να ήταν καταστροφικό για την καριέρα του: «Ξεκάθαρα θέλω να αγωνιστώ με την εθνική. Αλλά δεν έχω υπογράψει στο NBA και αυτό με εμποδίζει απ’ το να ενταχθώ στις προπονήσεις. Μου είναι αδύνατο να αγωνιστώ χωρίς ασφάλιση. Κανένας δεν θα το έκανε. Περίμενα ότι θα υπογράψω προτού αρχίσει η προετοιμασία. Δυστυχώς δεν έγινε και δεν μπορώ να κάνω προπόνηση. Κατανοώ την απόφαση της ομοσπονδίας να μην περιμένει άλλο», είπε ο Πέκοβιτς. Κάπως έτσι τελείωσε το όνειρο των Μαυροβούνιων για δίδυμο Πέκοβιτς-Βούτσεβιτς στις ρακέτες στο Ευρωμπάσκετ.

Βέβαια, το Μαυροβούνιο δεν είναι η μόνη ομάδα που είχε απώλειες τις τελευταίες ημέρες, καθώς και η Μεγάλη Βρετανία έμαθε ότι οι ελπίδες της για… νίκη στη διοργάνωση ψαλιδίστηκαν ακόμα περισσότερο. Μετά τους Ντενγκ και Φρίλαντ, και ο Ποπς Μένσα-Μπόνσου αποφάσισε να μην αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ με το τουλάχιστον… επικό μήνυμα: «Πονάει η καρδιά μου που δεν θα παίξω αλλά έχω λόγους. Πιστέψτε με!» που έγραψε στο Twitter.

Ο Μένσα-Μπόνσου ήταν τραυματίας στο μεγαλύτερο μέρος της περασμένης σεζόν, αλλά πρόλαβε την άνοιξη να αγωνιστεί σε δύο ομάδες, την Κάχασολ και την Αρμάνι. Είχε πάρει άδεια να μπει στην προετοιμασία την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά, πλέον, άφησε τη χώρα του χωρίς και το τρίτο αστέρι της να κυνηγά Χίμαιρες στο τουρνουά.

Πονοκέφαλους έχουν και στην Ιταλία, δεν τους έφτανε η απουσία του Γκαλινάρι, πλέον έχουν και τον Αντρέα Μπαρνιάνι στους αμφίβολους. Ο Μπαρνιάνι «κατάφερε» να πάθει λοίμωξη του αναπνευστικού και παραμένει κλινήρης με πυρετό. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επανέλθει και αν θα προλάβει το Ευρωμπάσκετ, με τον Σιμόνε Πιανιτζάνι να τα βάζει με την τύχη του: «Η απουσία του Αντρέα Μπαρνιάνι λόγω του πυρετού του είναι ένα ακόμα πρόβλημα για εμάς. Μας δημιουργεί μεγάλο τεχνικό πρόβλημα, καθώς δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητες που μόνο ένας σέντερ με τα χαρακτηριστικά του il Mago μπορεί να μας δώσει. Είμαστε απογοητευμένοι και θυμωμένοι, αλλά παράλληλα κρατάμε θετικό πνεύμα ότι κάνουμε πολύ καλή δουλειά και φτιάχνουμε ένα στέρεο οικοδόμημα». Με τον Μπαρνιάνι τα ιταλικά μέσα έχουν «τρελαθεί» με άλλα να τον βγάζουν ήδη εκτός τουρνουά, άλλα να λένε ότι θα μείνει στο ρόστερ και θα παίξει μετά τα πρώτα 2-3 παιχνίδια και άλλα να αναφέρουν ότι θα προλάβει να επανενταχθεί. Και όποιος το πετύχει θα έχει να το λέει…

Ο Πιανιτζάνι, πάντως, θα πρέπει να κάνει και χωρίς δύο ακόμα παίκτες, αφού και ο Ακίλε Πολονάρα θα χάσει το Ευρωμπάσκετ, αλλά και ο Ντάνιελ Χάκετ.

Κι αν ο Χάκετ αποχώρησε μόνος του («πολλά τα ερωτηματικά, λίγη η υγεία») με την ομοσπονδία να βγάζει λιτή ανακοίνωση: «Ο αθλητής Χάκετ μας ενημέρωσε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στις προετοιμασίες της εθνικής ομάδας για το Ευρωμπάσκετ του 2013», ο Πολονάρα αποτελεί απώλεια τραυματισμού. Ο Πολονάρα ο οποίος είχε ψηφιστεί καλύτερο νέος παίκτης στο ιταλικό πρωτάθλημα, χτύπησε στον αστράγαλο και δεν θα προλάβει να αποθεραπευτεί πριν το Ευρωμπάσκετ.

Στη Ρωσία έχουν άλλα θέματα, αφού μόλις προχτές οριστικοποιήθηκε η παρουσία του Βασίλι Καράσεφ στον πάγκο της ομάδας για το Ευρωμπάσκετ, με το μόνο που άλλαξε να είναι οι βοηθοί του.

Ο Καράσεφ, πάντως, δεν πάει με τις καλύτερες προοπτικές στο Ευρωμπάσκετ, αφού πριν 2-3 μέρες έμαθε ότι δεν θα έχει στη διάθεσή του ούτε τον Σεργκέι Μπίκοφ. Ο Μπίκοφ είχε χτυπήσει στον αχίλλειο τένοντα, έμεινε κοντά στην ομάδα, έκανε θεραπείες, αλλά το ιατρικό επιτελείο έκρινε ότι δεν μπορεί να επανέλθει στο 100% μέχρι το Ευρωμπάσκετ, οπότε αναγκαστικά και παρά το γεγονός ότι ο παίκτης ήθελε να εξαντλήσει τις πιθανότητες, ο Καράσεφ τον έκοψε: «Με την υγεία δεν μπορείς να πάρεις ρίσκα, σίγουρα είναι απώλεια για εμάς. Ο Σεργκέι έκανε ταχεία ανάρρωση και αποκατάσταση, αλλά και πάλι δεν θα μπορέσει να φτάσει σε καλό επίπεδο μέχρι το Ευρωμπάσκετ, οπότε δυστυχώς θα ταξιδέψουμε στη Σλοβενία χωρίς αυτόν». Και χωρίς τους Κιρλένκο, Μοζγκόφ, Καούν, Χριάπα, βεβαίως, με τους Ρώσους να προέρχονται από την καλύτερη εξαετία της ιστορίας τους (χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2007, χάλκινο το 2011, χάλκινο στους Ολυμπιακούς του 2012), αλλά μάλλον θα χρειαστούν γερό στομάχι για να αντέξουν τη φετινή εικόνα της ομάδας τους.

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι αστέρες, οι οποίοι θα δώσουν το “παρών”, ακολουθώντας μια διαφορετική τακτική ψυχολογικής προετοιμασίας. Ο Λίνας Κλέιζα έχει αρκετά νεύρα από τη μέτρια χρονιά στο NBA και δείχνει ότι είναι… πανέτοιμος για καυγά. Ο Κλέιζα προσπαθεί να βρεθεί στην καλύτερή του κατάσταση και στη Λιθουανία τον… αφήνουν να ξεσπάει τα νεύρα του πού και πού για να βρίσκει ισορροπία (πού να αρχίσουν και οι αγώνες δηλαδή). Όπως, ας πούμε, έγινε στο φιλικό με το Βέλγιο:

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *