Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / Eurobasket on AoB: Όμιλος Γ

Eurobasket on AoB: Όμιλος Γ

Το Ευρωμπάσκετ ξεκινά και το Age of Basketball ρίχνει την τελευταία ματιά στις 24 ομάδες που θα σταθούν στο πρώτο τζάμπολ. Φτάσαμε στον Γ όμιλο της διοργάνωσης, όμιλο στον οποίο θα βρούμε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία και τη γηπεδούχο Σλοβενία. Σκληρός όμιλος, με φαβορί και αουτσάιντερ, πάντως, αλλά και με αρκετό ενδιαφέρον:

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ποια είναι: Μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια ομάδα δύο ταχυτήτων; Θα το τολμήσω. Απ’ τη μία έχουμε τους Καλντερόν, Ρούμπιο, Ρούντι, Μαρκ Γκασόλ, Λιουλ, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Σαν Εμετέριο. Απ’ την άλλη τους Αγκουιλάρ, Γκάμπριελ, Μουμπρού, Ρέι, Κλαβέρ. Καλώς ή κακώς το τι θα κάνει στο τουρνουά εξαρτάται μάλλον από τη δεύτερη ομάδα παικτών, καθώς οι 6-7 πρώτοι δεν αρκούν για να βγάλουν μόνοι τους όλο το τουρνουά. Και, βεβαίως, από τον Χουάν Ορένγκα, που έχει ουσιαστικά μηδενική εμπειρία ως πρώτος προπονητής.

Γιατί ήρθε: Για να κάνει κάτι που έχουμε να το δούμε από το 1977 όταν οι Γιουγκοσλάβοι έπαιρναν το τρίτο χρυσό τους μετάλλιο και για να γίνει η μόνη χώρα (που υπάρχει πια) που θα έχει τρία συνεχόμενα χρυσά, αφού μόνο Γιουγκοσλαβία και ΕΣΣΔ το έχουν καταφέρει.

Το αστέρι: Αρκετά δύσκολο ερώτημα στη φετινή Ισπανία, αλλά θα επιλέξω τον Χοσέ Καλντερόν. Ο λόγος είναι ότι είναι ο πιο έμπειρος περιφερειακός της ομάδας, είναι το μυαλό της Ισπανίας και ό,τι κάνουν οι υπόλοιποι θα περνά από τα χέρια του, ενώ στα δικά του χέρια είναι εν πολλοίς και το να διαχειριστεί τη συνύπαρξή του με τον Ρούμπιο στην πεντάδα.

Ο x-factor: Ο Ρίκι Ρούμπιο. Προέρχεται από μία πολύ καλή «μισή» σεζόν, καθώς ξεκίνησε τραυματίας. Επιστρέφει στην εθνική μετά από διάλειμμα ενός έτους λόγω τραυματισμού, μόνο που τώρα, στα 23 του υπάρχουν απαιτήσεις και δεν είναι πια το ταλέντο που θα προσφέρει ό,τι μπορεί αλλά δεν θα έχει καταλυτική παρουσία. Πλέον, πρέπει να νιώσει βάρος στις πλάτες του και να δείξει ότι μπορεί να το σηκώσει.

Η απουσία: Ο Παού Γκασόλ. Ό,τι κι αν λέγεται, αυτός θα είναι πάντα ο «Γκασόλ» αν θέλει κάποιος να πει τα αδέρφια χωρίς το μικρό τους όνομα. Η απουσία η δική του ίσως είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια καλή παρουσία και το χρυσό για τους Ισπανούς. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι λείπει και ο MVP του 2011 Ναβάρο, αλλά και ο Ρέγιες και ο Μίροτιτς (δεν ήθελε να παίξει) και ο Ιμπάκα.

Η έκπληξη: Ο Χουάν Ορένγκα. Καλό είναι να έχεις το καλύτερο αυτοκίνητο στους αγώνες, αλλά πάντα μετράει και το ποιος το οδηγεί. Οι Ισπανοί τη σεζόν που έχουν το πιο μέτριο ρόστερ της τελευταίας (τουλάχιστον) 7ετίας, έχουν και τον πιο άπειρο προπονητή στο τιμόνι. Είναι δυνατόν να μην το πληρώσουν; Ο Ορένγκα θα είναι ο… πρώτος μάγκας στην Ευρώπη αν τα καταφέρει.

Η (διψασμένη) δήλωση: «Πάμε για να κερδίσουμε. Νιώθω ότι έχω μεγάλο κίνητρο. Αυτό είναι το Ευρωμπάσκετ που θα σημάνει τη νέα δεκαετία. Σίγουρα είναι σημαντικές οι απουσίες, αλλά η νέα γενιά που έρχεται με τον Μαρκ, τον Ρούντι και τον Καλντερόν να ηγούνται, είμαστε παίκτες που πρέπει να κρατήσουμε την εθνική στο 100% του επιπέδου που ήταν». Ρίκι Ρούμπιο, μιλώντας για τις τύχες της ομάδας του στη διοργάνωση και βάζοντας τον 32χρονο Καλντερόν στη νέα γενιά που διαδέχεται τον 33χρονο Παού, τον 33χρονο Ναβάρο, τον 33χρονο Ρέγιες και τον 24χρονο Ιμπάκα…

Πού πάει: Είναι ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να μιλήσει σοβαρά ότι δεν θα περάσει από τον όμιλο. Όμως, αν δεν εμφανιστεί σοβαρή και συνεπής, αν περάσει με 1-1 από τον όμιλο θα τα βρει μπαστούνια στο διασταύρωμα. Μπορεί οι περισσότερες ομάδες να κουβαλάνε… κόμπλεξ απέναντι στους Ισπανούς, αλλά αρκούν 1-2 ματς φέτος για να καταλάβουν πολλοί ότι δεν μιλάμε για την ίδια ομάδα με τις περασμένες σεζόν. Ο Μαρκ Γκασόλ είναι στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του, αλλά θα πρέπει να σταθεί για πρώτη φορά στη ρακέτα χωρίς την άνεση του να έχει τον Παού δίπλα του να τραβάει την άμυνα, ή το μυαλό του Ρέγιες, ή την αθλητικότητα του Ιμπάκα. Η Ισπανία αυτή μπορεί να χτίσει αυτοπεποίθηση για άλλα 10 χρόνια, ή μπορεί να επιστρέψει με κομμένα τα φτερά και σταμπαρισμένη ως κοινή θνητή από το Ευρωμπάσκετ. Καλό ρόστερ, στρωμένη περιφέρεια, λίγο πιο αδύναμη φροντ λάιν, ένα από τα φαβορί, αλλά ούτε κατά διάνοια το αδιαφιλονίκητο. Και το διασταύρωμα στους «12» είναι αρκετά δύσκολο, ιδίως αν δεν πάει εκεί με 2-0. Πάντως, είναι ένα από τα φαβορί για μετάλλιο, χωρίς να ξεχωρίζει πάνω από άλλες ομάδες για άλλο λόγο πλην της… συνήθειας. Και να το πω και αλλιώς; Αυτό το ρόστερ δεν θα πρέπει να πάρει το τρίτο συνεχόμενο χρυσό σε Ευρωμπάσκετ. Είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα για να το πιστωθεί αυτό το ρόστερ. Και αλλιώς; Αν κερδίσει χωρίς Παού, Ναβάρο, Ρέγιες, Ιμπάκα, Μίροτιτς (θα αποχωρήσουν κάποια στιγμή οι πρώτοι, όπως έκανε ο Ρέγιες, αλλά μιλάμε για την πρώτη σεζόν χωρίς αυτούς), τότε πότε θα χάσει;

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Ποια είναι: Η γηπεδούχος. Η ομάδα που θα έχει τον κόσμο στο πλευρό της. Και αν οι αγώνες της Ολίμπια είναι ένα δείγμα για την αγάπη των Σλοβένων, να περιμένετε καυτά και γεμάτα γήπεδα σε όλα τα ματς της. Από εκεί και πέρα, το ρόστερ της είναι αρκετά καλό και γεμάτο, ίσως του λείπουν 1-2 πινελιές για να αγγίξει το ρόστερ μεταλλίου, αλλά παίρνει έξτρα πόντους ως γηπεδούχος. Με Βίντμαρ, Μπέγκιτς, Σλόκαρ, αλλά και Νάχμπαρ, τους Ντράγκιτς, Λάκοβιτς, Ντ. Λόρμπεκ, οι Σλοβένοι ονειρεύονται βάθρο.

Γιατί ήρθε: Για μετάλλιο. Τίποτα λιγότερο. Αν μείνει εκτός τετράδας θα το πάρει κατάκαρδα, αν μείνει εκτός εξάδας δεν θα το αντέξει. Είναι, θεωρεί, ευκαιρία για να προκριθεί στο Μουντομπάσκετ, ενώ αν δεν ήρθε ούτε φέτος η ώρα για μετάλλιο, τότε πότε θα έρθει;

Το αστέρι: Ο Γκόραν Ντράγκιτς προέρχεται από τη μακράν καλύτερη χρονιά του στο NBA, στο Φίνιξ ήταν πάρα πολύ καλός. Φέτος η Σλοβενία είναι η δική του ομάδα και θα πρέπει να σηκώσει το βάρος ενός εντός έδρας τουρνουά στις πλάτες του. Αλλά και τη δόξα, αν τα καταφέρει.

Ο x-factor: Ο Μπόστιαν Νάχμπαρ είναι πια στα 33 του, αλλά είναι ένας παίκτης που ξέρει να εκμεταλλεύεται το πλούσιο ταλέντο του και τις αρετές του για να κάνει τη διαφορά. Προέρχεται από μια καλή σεζόν με την Μπαμπέργκ και δείχνει ότι είναι σε θέση να προβληματίζει κάθε άμυνα. Θα το χρειαστούν αυτό οι Σλοβένοι στο τουρνουά.

Η απουσία: Ο Μπένο Ούντριχ μάλλον είναι αυτό το κομμάτι που λείπει από το παζλ για να νιώσουν οι Σλοβένοι ότι μπορούν να χτυπήσουν το χρυσό. Παρότι έλεγε ότι θα παίξει, άλλαξε γνώμη και αρνήθηκε την κλήση, προφανώς φοβούμενος τραυματισμό, καθότι free agent στο NBA. Μαζί του θα λείπει και ο Έραζεμ Λόρμπεκ, ο οποίος έκανε αρθροσκόπηση και στα δύο γονατα.

Η έκπληξη: Ο Γκάσπερ Βίντμαρ έχει περάσει από πολλά κύματα στην καριέρα του, έχοντας θεωρηθεί από τεράστιο ταλέντο ως ένα ψηλό αγγούρι. Στα 26 του έχει την ευκαιρία να είναι ο βασικός σέντερ της Σλοβενίας και να αποδείξει ότι όλοι πρέπει να τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό.

Η δήλωση-άδειασμα: «Δεδομένης της εμπειρίας των προηγούμενων ετών, πιστεύουμε ότι το γεγονός ότι ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις του Μπένο πριν το ξεκίνημα της προετοιμασίας, σίγουρα είναι προτιμότερο απ’ το να τον περιμέναμε και να μην εμφανιζόταν στο καμπ. Η πρότερη εμπειρία επίσης λέει ότι η απόφασή του να αρνηθεί την εγκάρδια πρόσκληση της εθνικής ομάδας, δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα». Ο διακριτικός τρόπος με τον οποίο η ομοσπονδία των Σλοβένων ανακοίνωσε ότι ο Μπένο Ούντριχ αποφάσισε να μην παίξει στο Ευρωμπάσκετ. Για να μην «χώνουμε» μόνο στους δικούς μας…

Πού πάει: Σε γνώριμα μέρη, καθότι γηπεδούχος. Θα έχει την έδρα, θα έχει τον κόσμο, θα έχει τη διάθεση, την ψυχολογία, αλλά και το βάρος. Θα προκριθεί από τον όμιλο (αυτό έλειπε), θα δυσκολευτεί στους «12», ιδίως αν πάει με 1-1 ή 0-2 εκεί, αν μπει οκτάδα θα είναι δύσκολο να την αποκλείσει κάποιος στα νοκ άουτ μπροστά σε 10.000-12.000 δικούς της οπαδούς. Πάντως, δεν την έχει σίγουρη την οκτάδα.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Ποια είναι: Μια πολύ σκληρή ομάδα που, όμως, μας έχει συνηθίσει να είναι loser εδώ και πολλά χρόνια, σε σημείο που κανείς να μην την παίρνει πια στα σοβαρά όσον αφορά στο αν είναι φαβορί σε μια διοργάνωση. Πάντως, το ρόστερ της δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τα καλύτερα της διοργάνωσης, με τον Γιάσμιν Ρέπεσα να έχει την ικανότητα να το μετατρέψει σε ρόστερ εξάδας. Μπογκντάνοβιτς, Ντρέιπερ, Ούκιτς, Σίμον, Σάριτς, Ζόριτς, Άντριτς, Μάρκοτα, Ντέλας, Ρούντεζ, Τόμιτς, συνθέτουν ένα πολύ δυνατό σύνολο.

Γιατί ήρθε: Για το Μουντομπάσκετ. Με χαμηλούς τόνους, δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει αλλιώς μετά από τόσες σφαλιάρες, η Κροατία φέτος θέλει να δείξει ότι δεν θα χάσει άλλα δύο χρόνια. Η γενιά που έχει απογοητεύσει πολλάκις είναι στην καλύτερη ηλικία και θέλει να αρχίσει να γράφει τη δική της ιστορία.

Το αστέρι: Ο Άντε Τόμιτς είναι το πιο δυνατό όπλο μιας πολύ καλής ομάδας. Πολύ ψηλός με τρομερή τεχνική κατάρτιση, ο Τόμιτς μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ρακέτα και να προβληματίσει κάθε αντίπαλο. Στις πλάτες του θα κριθεί εν πολλοίς η μοίρα των Κροατών στον όμιλο.

Ο x-factor: Ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς. Έφυγε από τη Φενέρ, έκανε το άλμα προς το NBA, είναι ο κατ’ εξοχήν πιο δολοφονικός σουτέρ της Ευρώπης, είναι 24 χρονών, είναι σκόρερ ολκής, θέλει να κάνει τη διαφορά στο τουρνουά. Και υπάρχει και ο 19χρονος Ντάριο Σάριτς, το απόλυτο… ξερολούκουμο για πάρα πολλές ομάδες ανά την υφήλιο, που προέρχεται από μια καταπληκτική σεζόν και ένα ακόμα καλύτερο καλοκαίρι με την εθνική U19.

Η απουσία: Αρκετές και σοβαρές. Ο Στάνκο Μπάρατς τραυματίστηκε τον Απρίλιο και ήταν εξαρχής γνωστό ότι δεν θα λάβει μέρος με την εθνική στο Ευρωμπάσκετ, ο Ζόραν Πλάνινιτς μετά από μια εκπληκτική σεζόν και ο Μάρκο Πόποβιτς ανακοίνωσαν ότι δεν θα αγωνιστούν λόγω σωματικής κόπωσης, τον Μάιο, τυχαία ή όχι δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της επιλογής Ρέπεσα για τον πάγκο της ομάδας. Ο Μάρκο Τόμας τραυματίστηκε στο τέλος Αυγούστου και χάνει τη διοργάνωση.

Η έκπληξη: Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς προέρχεται από ακόμα μία πολύ καλή σεζόν. Μια σεζόν που κατάφερε να πείσει και τους πλέον δύσπιστους για την αξία του (στα μέρη μας), αλλά εδώ και καιρό κάνει ενέσεις στον αχίλλειο και είναι αμφίβολο σε τι κατάσταση θα βρεθεί στη Σλοβενία και αν θα του βγει πρόβλημα εν μέσω του τουρνουά.

Η (μην μας πιέζετε) δήλωση: «Θα δούμε, δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Επειδή συνέβη στα δύο προηγούμενα Ευρωμπάσκετ, ο κόσμος πιστεύει ότι θα γίνει και τώρα, αλλά εγώ δεν είμαι και τόσο σίγουρος». Γιάσμιν Ρέπεσα, όταν ρωτήθηκε αν η ομάδα του θα κερδίσει τους Ισπανούς στην πρεμιέρα.

Πού πάει: Κατ’ αρχήν θα πρέπει να περάσει από τον όμιλο. Δεν είναι τόσο εύκολο, ούτε αυτονόητο, ιδίως αν δεν κάνει 2 νίκες στα πρώτα 3 παιχνίδια της. Ο όμιλος είναι δύσκολος και οι Κροάτες δεν φημίζονται για την αγωνιστική τους συνέπεια. Πάντως, το ρόστερ τους έχει πάρα πολλές αρετές, έχει και τον Ντρέιπερ, που μπορεί να βοηθήσει στο σκοράρισμα στα δύσκολα, υπό προϋποθέσεις φτάνουν και τετράδα. Αλλά μένουν και εκτός δεύτερης φάσης. Οι γνωστοί Κροάτες, πριν τα τουρνουά δεν μπορείς να βάλεις το χέρι σου στη φωτιά για το πώς θα τα πάνε. Συνήθως άσχημα, αλλά κάθε φορά το ταλέντο που έχει το ρόστερ τους μας κάνει να νομίζουμε ότι αυτή θα είναι η φορά που τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Λέτε αυτή να είναι «η φορά εκείνη»;

ΠΟΛΩΝΙΑ

Ποια είναι: Είναι μια σκληρή, ολοένα και πιο αξιόπιστη ομάδα που μας έχει αναγκάσει να την παίρνουμε στα σοβαρά. Είναι κάτι σαν την ΠΓΔΜ, είναι κάτι σαν το… αντίθετο των Κροατών. Οι Πολωνοί δεν «πνίγονται» στο ταλέντο, αλλά έχουν πολύ σοβαρή ομάδα και φέτος έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα που τους κάνει να ελπίζουν για πολύ μεγάλα πράγματα και να μη φοβούνται να το δηλώσουν: τον πολύπειρο Ντιρκ Μπάουερμαν στον πάγκο τους. Με Γκόρτατ, Λάμπε, Κελάτι, Ιγκνέρσκι, Πονίτσκα, Χρίτσανιουκ, Ζαμοΐσκι, Κόζαρεκ, έχουν ένα σοβαρό ρόστερ, που μπορεί να κάνει ζημιές.

Γιατί ήρθε: Ήρθε για μετάλλιο! Γελάσατε; Οι Πολωνοί πάντως το έχουν δηλώσει πολλές φορές και μοιάζουν να το εννοούν. Στα φιλικά έδειξαν αρκετά αξιόπιστο και συνεπές πρόσωπο και ελπίζουν ότι θα βρεθούν στο Μουντομπάσκετ.

Το αστέρι: Ο Μάρτσιν Γκόρτατ είναι το αστέρι της ομάδας και έχει πάρει το ρόλο του πολύ σοβαρά. Έφυγε από την προετοιμασία την 1η Αυγούστου για το Φίνιξ για να δει τον τραυματισμό του και είπε «δεν πάω για διακοπές, θα προπονούμαι καθημερινά» και «I’ll be back» την ώρα που πολλοί θεώρησαν ότι θα έβρισκε έτσι αφορμή να… λακίσει. Γύρισε 19 ημέρες αργότερα, πήγε από το αεροδρόμιο κατευθείαν στο γήπεδο, έπαιξε στο φιλικό με το Βέλγιο, έβαλε 20 πόντους και έδωσε το σύνθημα για επιτυχίες στη Σλοβενία.

Ο x-factor: Ο Ματσέι Λάμπε είναι εκείνος που πρέπει να κάνει τη διαφορά στη ρακέτα, να δίνει χώρο στον Γκόρτατ, αλλά και με την πολύπλευρη παρουσία του και το μπασκετικό του IQ να γεμίζει τους χώρους κατάλληλα ώστε και τον ψηλό να βοηθήσει, αλλά και στους συμπαίκτες του να δημιουργήσει διαδρόμους.

Η απουσία: Ο Σίμον Σέβτσικ δεν θα προσφέρει φέτος τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην εθνική ομάδα.

Η έκπληξη: Ο Ματέους Πονίτκα και ο Πρέμισλαβ Καρνόβσκι είναι 20 χρονών. Αμφότεροι μεγάλα ταλέντα, ο πρώτος έχει παίξει και Ευρωλίγκα με την Προκόμ, ο δεύτερος είναι στο NCAA, στο Ευρωμπάσκετ U20 είχαν 15.6 πόντους, 5.5 ριμπάουντ, 2.0 κλεψίματα ο πρώτος, 15.9 πόντους, 11.9 ριμπάουντ, 1.4 τάπες ο δεύτερος. Και τώρα στη μεγάλη σκηνή…

Η δήλωση-μανιφέστο: «Θα κάνω τα πάντα για να κυριαρχήσω στη ρακέτα. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει κανείς παίκτης που μπορεί να με μαρκάρει. Αυτό που λέω ακούγεται θρασύ, αλλά έχω τεράστια αυτοπεποίθηση. Έχω χάσει αρκετά και επιτέλους θέλω να κερδίσω ένα μετάλλιο με την εθνική. Δεν με ενδιαφέρει με ποιους παίζουμε, ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε όποιον σταθεί στο δρόμο μας». Μάρτσιν Γκόρτατ σε στιγμή μετριοφροσύνης πριν το Ευρωμπάσκετ. Για να πει πιο μετά: «Ο στόχος μου στη ζωή είναι να με θυμούνται, όχι πόσα λεφτά μπορώ να βγάλω, είναι να γράψω το όνομά μου στην ιστορία». Και να ολοκληρώσει προχτές: «Θέλω να φύγω με ένα μετάλλιο από τη Σλοβενία. Όταν το καταφέρω δεν θα πάω στο καμπ προετοιμασίας του NBA. Θα κάνω πάρτι για 3 εβδομάδες. Στο λέω να το ξέρεις από τώρα».

Πού πάει: Είναι σκληρή ομάδα. Η παρουσία του Μπάουερμαν την κάνει ακόμα πιο σκληρή. Αλλά το θέμα είναι πόσο εφικτό είναι να προκριθεί από έναν όμιλο με Ισπανία, Σλοβενία, Κροατία. Το καλό γι’ αυτήν είναι ότι ξεκινά με Γεωργία και Τσεχία. Αν κάνει το 2/2 σε αυτά, τότε θα έχει τρία ματς για μία νίκη-πρόκριση. Αν όχι, δύσκολα. Το 2011 είχε κερδίσει Τούρκους και Πορτογάλους, είχε χάσει με 5 πόντους από τους Ισπανούς, αλλά είχε ηττηθεί εύκολα από τους Λιθουανούς και είχε χάσει από τους Βρετανούς. Δεν ήταν μακριά, δηλαδή, αλλά κάτι της έλειπε. Μπορεί αυτό το κάτι να ήταν ο Μπάουερμαν; Ίδωμεν, αν και δεν ξεκινά ως φαβορί από τον όμιλο.

ΓΕΩΡΓΙΑ

Ποια είναι: Μια καλή ομάδα που κυνηγάει την καθιέρωση. Στον πρώτο όμιλο θα κοιτούσε την πρόκριση, εδώ ξεκινά από την 5η θέση και ελπίζει ότι μπορεί για κάτι καλύτερο. Αν και είναι πολύ δύσκολο. Το ρόστερ της δεν είναι για πέταμα, Μαρκοϊσβίλι, Σανικίτζε, Σερμαντίνι, Τσκιτισβίλι, Τσιντσάντζε, Χίκμαν, Μετρεβέλι, είναι καλοί παίκτες.

Γιατί ήρθε: Για να διεκδικήσει ό,τι μπορεί από 1 νίκη ως την πρόκριση. Το πιο πιθανό είναι το πρώτο σενάριο, πάντως.

Το αστέρι: Ο Μανουτσάρ Μαρκοϊσβίλι είναι στην καλύτερή του περίοδο. Πρωταθλητής Τουρκίας με τη Γαλατασαράι, μετά από μια πάρα πολύ καλή σεζόν (που ξεκίνησε με την Καντού), καλείται να οδηγήσει και την εθνική σε κάτι καλό στο Ευρωμπάσκετ.

Ο x-factor: Ο Γκιόργκι Σερμαντίνι είναι πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό. Λίγο ωμός, λίγο άγουρος, λίγο άνευρος, αλλά μπασκετικός και εν δυνάμει μεγάλη δύναμη στη ρακέτα. Αν κάνει καλό τουρνουά θα ανεβάσει όλη την ομάδα μαζί του.

Η απουσία: Προφανώς αυτή του Τορνίκε Σενγκέλια γιατί ήρθε… δεύτερη χρονικά. Ο NBAερ των Γεωργιανών ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου ότι θα κάνει επέμβαση στο αριστερό γόνατο, αφήνοντας τη Γεωργία χωρίς ούτε το δεύτερο αστέρι της. Πρώτος είχε «χαθεί» ο αστέρας της ομάδας, Ζάζα Πατσούλια, που χτύπησε στον αχίλλειο τον Απρίλη. Δύο τεράστιες απώλειες.

Η έκπληξη: Ο Βίκτορ Σανικίτζε μετά από μια καταπληκτική χρονιά το 2011-12 βρέθηκε στη Σιένα επιχειρώντας το άλμα στην καριέρα του. Δεν τα κατάφερε όπως τα φανταζόταν, τώρα είναι χωρίς ομάδα και σίγουρα θα θέλει να κάνει τους συλλόγους της Ευρώπης να γυρίσουν να τον κοιτάξουν. Στα 27 του κυνηγά μεγάλο συμβόλαιο και θα έχει αντίστοιχη διάθεση.

Η (αποκαρδιωτική) δήλωση: «Κοιτώντας τις επιλογές που είχαμε, νιώσαμε ότι η καλύτερη απόφαση ήταν η επέμβαση, ώστε ο Ζάζα να έχει πλήρη ανάρρωση». Ντάνι Φέρι των Ατλάντα Χοκς, κάπου τον Απρίλιο, μιλώντας για τον αχίλλειο του Πατσούλια, καθορίζοντας εν πολλοίς τις μοίρες της Γεωργίας στο Ευρωμπάσκετ.

Πού πάει: Λογικά θα μείνει στο γκρουπ. Ο Χίκμαν μπορεί να βοηθήσει, οι Μαρκοϊσβίλι, Σανικίτζε, Σερμαντίνι, Τσκιτισβίλι, Μετρεβέλι συνθέτουν ένα αξιόμαχο σύνολο, αλλά οι 4 πιο πάνω της είναι όλες καλύτερες στα χαρτιά. Και θα πρέπει να κερδίσει δύο, συν την Τσεχία. Που δεν είναι ότι έχουν μεγάλη διαφορά (από την Τσεχία). Η λογική λέει ότι θα μείνει 5η ή 6η.

ΤΣΕΧΙΑ

Ποια είναι: Μια καλούτσικη ομάδα που έπεσε σε όμιλο που δεν μπορεί να αντέξει. Με το ρόστερ της θα το συζητούσαμε αν ήταν στον πρώτο όμιλο. Τώρα η λογική λέει ότι οι Βέσελι, Βελς, Γέλινεκ, Μπάρτον, Μπέντα, Πούμπρλα, Χούσκα, δεν είναι αρκετοί για κάτι καλό, αν και δεν είναι για πέταμα.

Γιατί ήρθε: Για ό,τι καλύτερο. Για μια νίκη αρχικά, για μια καλή εμφάνιση, για ήττες με μικρή διαφορά, όπως θέλετε πείτε το. Δύσκολα για κάτι παραπάνω.

Το αστέρι: Ο Γιαν Βέσελι μπορεί να ζέσταινε τον πάγκο των Ουίζαρντς στο NBA, αλλά στην εθνική θα έχει την ευκαιρία να βγάλει το άχτι του. Είναι ακόμα 23 ετών, το Ευρωμπάσκετ θα τον βοηθήσει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να κάνει κι άλλο άλμα στην καριέρα του.

Ο x-factor: Ο Γίρι Βελς είναι 33 ετών, αλλά δεν παύει να είναι μια από τις πιο μπασκετικές λύσεις που μπορεί να επιδείξει η Τσεχία. Τα τελευταία δύο χρόνια τα έχει περάσει σε Βέλγιο και Τσεχία, αλλά στο Ευρωμπάσκετ θα πρέπει να μας δείξει κάτι από τα παλιά, αν θέλει η Τσεχία να πάρει νίκη.

Η απουσία: Ουσιαστικά καμία. Οι Τσέχοι… ονειρεύονται 1999.

Η έκπληξη: Τόμας Σατοράνσκι, Ντέιβιντ Γέλινεκ, Γιακούμπ Κούντλατσεκ, Οντρέι Μπάλβιν. 22, 23, 23, 21 ετών αντίστοιχα και με παρουσία σε Καχασόλ, Κάχα Λαμποράλ και Καντού. Οι Τσέχοι λένε ότι έχουν την πιο ταλαντούχα της τελευταίας δεκαετίας και ελπίζουν.

Η (τολμηρή) δήλωση: «Δεν πάμε στο Ευρωμπάσκετ για να χάσουμε 5 αγώνες. Η ατμόσφαιρα είναι ανάλογη εκείνης του 1999. Έχουμε την καλύτερη ομάδα των τελευταίων χρόνων και αν και μπορούμε ακόμα να βελτιωθούμε, θα μας άρεσε σίγουρα μια έκπληξη». Λιούμπος Μπάρτον για τις τύχες της ομάδας του στη Σλοβενία. Το 1999 οι Τσέχοι είχαν κερδίσει Έλληνες και Λιθουανούς στα δύο πρώτα ματς και είχαν προκριθεί στον δεύτερο γύρο.

Πού πάει: Λογικά… στο 0-5 και ας στενοχωρηθεί ο Μπάρτον. Ή στο 1-4 αν καταφέρει να κερδίσει τη Γεωργία, που δεν το θεωρώ απίθανο, καθώς ως την 4η αγωνιστική το θέμα είναι ποιος είναι πιο συνεπής, αξιόπιστος και με καλύτερη ψυχολογία στο τουρνουά, αν αμφότεροι έχουν 0-3 ως τότε. Αυτά λέει η λογική. Τώρα αν έρθει ο κόσμος ανάποδα και αρχίσει να κερδίζει Πολωνίες, Σλοβενίες και Κροατίες, αυτό είναι κάτι που μάλλον ούτε οι ίδιοι οι Τσέχοι δεν το περιμένουν. Πάντως, δεν είναι ότι θα πηγαίνει στα ματς για να τρώει 30άρες. Είναι υποψιασμένη, έχει έμπειρους παίκτες και έχει και ταλέντο, θα παλέψει, περισσότερο ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *