Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / «Κηδεία» στους Σλοβένους, διασυρμός των Σέρβων

«Κηδεία» στους Σλοβένους, διασυρμός των Σέρβων

Βγήκαν οι πρώτες δύο ομάδες των ημιτελικών, μάθαμε το πρώτο ζευγάρι που θα παλέψει για μία θέση στον τελικό. Η Ισπανία διέσυρε με 90-60 τη Σερβία στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία στα προημιτελικά, με τους Ισπανούς να φτάνουν τη διαφορά και στους 40 πόντων σκορπώντας τη Σερβία στους 4 ανέμους. Λίγο αργότερα η Γαλλία… έκλεισε το σπίτι των Σλοβένων, τους κέρδισε με 72-62 και τους πέταξε έξω από τη διεκδίκηση των μεταλλίων. Γαλλία και Ισπανία παίζουν μεταξύ τους στον ένα ημιτελικό την Παρασκευή. Την Πέμπτη οι άλλοι προημιτελικοί, Λιθουανία-Ιταλία και Κροατία-Ουκρανία, αλλά και το Σερβία-Σλοβενία για τις θέσεις 5-8.

Σερβία – Ισπανία 60-90

Στο πιο κρίσιμο παιχνίδι του Ευρωμπάσκετ γι’ αυτούς, οι Σέρβοι έδειξαν όλα αυτά που λέγαμε πριν το τουρνουά. Ότι είναι ομάδα εντελώς άπειρη, με παίκτες που δεν έχουν στα πόδια τους κρίσιμους αγώνες, ότι δεν μοιάζουν να μπορούν να προχωρήσουν στα δύσκολα. Κι ενώ στους ομίλους έμοιαζαν πάρα πολύ δυνατοί, στο πρώτο νοκ άουτ επιβεβαίωσαν όλα τα αρνητικά που περιμέναμε από αυτούς. Και στο μέγιστο βαθμό.

Οι Σέρβοι δεν άντεξαν ούτε ένα δεκάλεπτο.
Με τον Μαρκ Γκασόλ να εξαφανίζει τον Κρστιτς (και τους περιφερειακούς να εμποδίζουν τη σωστή τροφοδότησή του) και τους υπολοίπους τον Μπιέλιτσα, οι Σέρβοι από το ξεκίνημα έχασαν τον έλεγχο του ματς, με τους πιτσιρικάδες να πρέπει να ανταποκριθούν σε απαιτήσεις που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν.

Αυτό φάνηκε από την αρχή, οι Ισπανοί μπήκαν με 0-8, ενώ μετά το πρώτο καλάθι των Σέρβων η απάντηση ήταν ένα 0-9 για το 2-17. Το ματς είχε ήδη γείρει και με τους δύο αστέρες της Σερβίας να ασφυκτιούν, η απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Η Σερβία μείωσε σε 5-17, κράτησε εκεί τη διαφορά ως το 14-26 στο 3ο λεπτό της δεύτερης περιόδου, αλλά ένα νέο σερί των Ισπανών έφερε το ματς στο 17-37 και από εκεί δεν υπήρχε γυρισμός.

Το ισπανικό σερί έφτασε στο 0-13 για το 17-43 με το πρώτο ημίχρονο να κλείνει στο 23-48 με τρίποντο του Αγκουιλάρ στην εκπνοή και τους Σέρβους να έχουν ήδη παρατήσει το ματς. Αυτό δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, το project της Σερβίας είχε πολλά νέα παιδιά, αλλά στα δύσκολα έλειπε ο χαρακτήρας και για να μπορέσει ο Κρστιτς να οδηγήσει την ομάδα του έπρεπε… πρώτα να πάρει την μπάλα, κάτι που ουσιαστικά δεν μπορούσαν οι περιφερειακοί να κάνουν σωστά.

Αυτό αποδείχτηκε και στο 3ο δεκάλεπτο. Τη Σερβία ψάχναμε, αλλά η Σερβία δεν ήταν πουθενά στο γήπεδο. Ο Κλαβέρ ανέβασε τη διαφορά τους 30 πόντους, 23-53, το σκορ ανέβηκε πιο πάνω ακόμα, στο 23-58 από τον Λιουλ, με τη διαφορά να φτάνει λίγο μετά και τους 40 πόντους, 29-69, και τους Σέρβους να απειλούνται με διασυρμό που δεν θα μπορούσε η ιστορία τους να ξεπεράσει εύκολα.

Όχι ότι οι 30 πόντοι είναι λίγοι (είναι η πιο βαριά τους ήττα ποτέ σε Ευρωμπάσκετ), αλλά… τουλάχιστον δεν είναι 40. Όταν οι Ισπανοί χαλάρωσαν και ο Ορένγκα επέστρεψε σε περιφερειακούς των Σέρβων και Ίβκοβιτς ταυτότητες, πορτοφόλια και τιμαλφή, οι Σέρβοι… κατάφεραν να ρίξουν τη διαφορά ως τους 28 πόντους, 54-82 και 60-88, για να κλείσει το ματς στο 60-90, με τους βασικούς των Ισπανών να ξεκουράζονται στον πάγκο ενόψει τη συνέχειας.

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ ήταν μακράν ο καλύτερος του γηπέδου, είχε 22 πόντους με 9/16 σουτ, 4 ασίστ, αλάνθαστος σε 24 λεπτά, οδηγώντας την ομάδα του εκ του ασφαλούς. Ο Ρούντι είχε 19 πόντους με 6/9, ο Ρούμπιο 5 πόντους, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 4 κλεψίματα, ο Γκασόλ 7 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Ο Ορένγκα, ενώ ως τώρα την είχε πατήσει δύο φορές σε δύσκολα ματς (Ελλάδα, Σλοβενία), απέναντι στο κατά πολύ εμπειρότερό του (και καλύτερο) Ίβκοβιτς εκμεταλλεύτηκε το αδύναμο ρόστερ των Σέρβων και τους πέταξε με μαεστρία πολύ εύκολα εκτός συνέχειας.

Η Σερβία, που θα κυνηγήσει τώρα το Μουντομπάσκετ (7 από τους 8 περνούν εκεί), είχε τον Κάτιτς με 11 πόντους, τον Άντζουσιτς με 11, τον Κρστιτς με 4 (1/4), τον Μπιέλιτσα με 2 (0/4 και 4 λάθη). Σούταρε με 22% στα τρίποντα, ενώ οι Ισπανοί με 52%, έχασε τα ριμπάουντ (33-42 με 8-13 τα επιθετικά), ενώ τα κλεψίματα ήταν 3-8 και τα λάθη 11-7.

Ο Ίβκοβιτς μετά το ματς είπε ότι τελικά έκανε και… διαχείριση στους χρόνους των παικτών του γιατί έχουν κρίσιμο ματς την Πέμπτη, προφανώς για να στρίψει ακόμα περισσότερο το μαχαίρι στη σέρβικη πληγή μετά το στραπάτσο.

Σλοβενία – Γαλλία 62-72

Όμως, οι Σέρβοι μάλλον δεν είναι οι πιο δυστυχισμένοι το βράδυ της Τετάρτης, καθώς οι Σλοβένοι δεν περίμεναν το ταξίδι τους προς τα μετάλλια να τελειώσει τόσο εύκολα και τόσο άδοξα, στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι. Όμως, απέναντί τους βρέθηκε η Γαλλία, που με τον Πάρκερ να δείχνει την τεράστια κλάση του και πολύ σκληρή άμυνα, πήρε τη νίκη από ένα παιχνίδι πολύ πιο σκληρό από τον πρώτο προημιτελικό.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν… ωδή στα άστοχα σουτ και τις σκληρές μάχες, οι Σλοβένοι μπήκαν στον αγώνα με 0/12 τρίποντα και κάπως έτσι δεν μπόρεσαν ποτέ να ελέγξουν το ματς. Κράτησαν ισχνό προβάδισμα με 10-7 μέχρι το τρίποντο του Πάρκερ, για να τελειώσει το πρώτο δεκάλεπτο με 12-10, αλλά οι Γάλλοι προσπέρασαν με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, 5 συνεχόμενοι πόντοι του Πάρκερ και ο Αζινσά τους έφεραν στο 16-20.

Το ημίχρονο έκλεισε στο 24-26 από τον Πάρκερ, ο Νάχμπαρ ισοφάρισε με το ξεκίνημα της επανάληψης, αλλά οι Γάλλοι έτρεξαν αμέσως ένα 0-10 για να ξεφύγουν με 26-36. Μπλάζιτς και Γκ. Ντράγκιτς μείωσαν σε 31-36, ενώ ο δεύτερος έφερε το ματς στο 41-44 λίγο αργότερα, για να τελειώσει το δεκάλεπτο από τρίποντο του Λόρμπεκ με 45-50.

Ο Λόρμπεκ ήταν που σκόραρε για το 49-52, αλλά οι Σλοβένοι δεν είχαν σταθερό σκορ στην επίθεση, η άμυνα των Γάλλων ήταν πάρα πολύ καλή και αυτή τροφοδότησε ένα σερί 0-7 που έφερε ξανά το ματς στους 10 πόντους, 49-59. Το τρίποντο του Γκ. Ντράγκιτς μείωσε σε 57-61, αλλά οι Γάλλοι απάντησαν με καλάθι του Ζελαμπάλ και 2/2 βολές του Ντιο για το 57-65, με τον Λόρμπεκ να αστοχεί σε κάρφωμα στο ενδιάμεσο (έγινε φάουλ που δεν δόθηκε).

Ο Μπατούμ κάρφωσε για το 58-67
με 1:27 για το τέλος, και μετά ανέλαβε ξανά ο Πάρκερ, έφερε την ομάδα του στο 60-70 με 41 δευτερόλεπτα και το παιχνίδι είχε πια κριθεί οριστικά.

Οι Σλοβένοι σούταραν με 24% στο τρίποντο (6/25), ενώ οι Γάλλοι είχαν 30%, αλλά με μόλις 3/10 συνολικά. Τα ριμπάουντ ήταν 39-46 (15-17 τα επιθετικά), οι ασίστ 9-9, τα λάθη 11-12, τα κλεψίματα 2-6. Γενικώς, το ματς δεν ήταν ιδιαίτερα καλό, ήταν σκληρό και οι Γάλλοι το κέρδισαν με την καλή τους άμυνα, η οποία δεν επέτρεψε στους αγχωμένους Σλοβένους να βρουν ρυθμό.

Ο Γκ. Ντράγκιτς είχε 18 πόντους, 6 ασίστ και 4 λάθη με 6/16 σουτ και 8 κερδισμένα φάουλ, ο Ζ. Ντράγκιτς είχε 12 πόντους και 5 ριμπάουντ με 5/11, ο Νάχμπαρ 10 πόντους με 4/11, ενώ απ’ τους άλλους ο Λάκοβιτς έμεινε άποντος, ο Μπέγκιτς είχε 0/5, ο Βίντμαρ 1/4. Για τους Γάλλους ο Πάρκερ είχε 27 πόντους με 9/20 σουτ, ο Μπ. Ντιο 10 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, ο Αζινσά 6 πόντους και 9 ριμπάουντ και ο Μπατούμ 14 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Οι Σλοβένοι θα πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια τους γιατί την Πέμπτη το απομεσήμερο παίζουν με τους Σέρβους και με νίκη παίρνουν την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ, που θα πρέπει να είναι στόχος που δεν θα χαθεί εφόσον το Ευρωμπάσκετ γίνεται στην έδρα τους.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *